Povjerenica Hester Peirce nagrađena je 2. mandatom u SEC-u

Od sada do 2025. godine svijet blockchaina može se veseliti barem jednom prijateljskom licu s prebivalištem u Komisiji za vrijednosne papire. Ranije ovog tjedna, povjerenica Hester Peirce bila je uspješno glasao u sljedeći mandat u regulatornom tijelu.

Odobrenje Senata

Glasanje, koje se održalo 6. kolovoza 2020. godine, dovršio je američki Senat. Iako se nikad ne osigurava ishod, ova se odluka očekivala već mjesecima, budući da je početna nominacija iznesena šest mjeseci prije, 6. veljače.

Povijest neslaganja

Iako postoje razni razlozi zbog kojih su se blockchain i kriptovalute zaljubili u povjerenicu Peirce – koja joj je donijela nadimak ‘Crypto Mom’ – najočitiji su njezini prethodni neslaganja.

Izjava o neslaganju jednostavno se odnosi na izražavanje uvjerenja, suprotno vjerovanjima drugih, i na njihove postupke. U posljednjih nekoliko godina, povjerenica Peirce u više je navrata izrazila svoje neslaganje.

Winklevoss Bitcoin Trust, 2018

Prva izjava o neslaganju koju je izdao povjerenik Peirce vrtjela se oko odbijanja primjene fonda koji se trguje putem razmjene bitkova (ETF) u 2018. Iako je glavni mandat DIP-a zaštita ulagača, povjerenik Peirce smatrao je da su njihovi postupci učinili upravo suprotno . Ona izjavio, „… Zabrinut sam da pristup Komisije podriva zaštitu investitora onemogućavajući veću institucionalizaciju tržišta bitcoina. Više institucionalnog sudjelovanja ublažilo bi mnoge zabrinutosti Komisije u vezi s tržištem bitcoina koje su temelj njegovog naloga za neodobravanje. “

Fondovi kojima se trguje na burzi (ETF), 2020

Početkom 2020., povjerenica Peirce ponovila je svoje suprotstavljeno stajalište glede kriptovaluta i proizvoda tipa ETF. U vremenu između njezine početne izjave o fondu Winklevoss 2018. godine i sada, SEC je dalje odbijao razne prijave – u biti udvostručujući njihov stav. Ona izjavio, „… Upozorio sam da oklijevanje Komisije da prihvati nove proizvode i tehnologije koči inovacije u ovoj zemlji i prijeti da će poduzetnike i mogućnosti koje oni stvaraju odvesti u druge jurisdikcije. Postupak Komisije na ovom području tijekom proteklih osamnaest mjeseci potvrđuje tu zabrinutost. U međuvremenu, interes ulagača za povećanje izloženosti bitcoinu nastavlja rasti. “

Telegram, 2020

Ovaj je primjer najnoviji od ta tri. Održavajući se u srpnju 2020., tijekom govora na Blockchain Week-u u Singapuru, povjerenica Peirce dotaknula se zašto smatra da su akcije SEC-a protiv Telegrama bile manjkave. Iako njezino stajalište nije objavljeno u službenoj izjavi o neslaganju, ipak je bilo jasno. Ona izjavio, “Telegram je odlučio svoju pravnu bitku završiti nagodbom s nama. Nisam podržao nagodbu jer nisam podržao temeljnu akciju. Ne podržavam poruku da distribucija tokena sama po sebi uključuje transakciju vrijednosnim papirima. “

Veliki planovi

Iako je možda lako ne složiti se s vršnjacima, povjerenica Peirce osigurala je da je pružila više od samo kritika. Najuočljiviji je “Prijedlog sigurne luke” povjerenika Peircea. U prijedlogu Safe Harbor, tvrtke bi imale koristi od „trogodišnjeg počeka unutar kojeg bi mogle olakšati sudjelovanje i razvoj funkcionalne ili decentralizirane mreže, izuzete od odredbi o registraciji saveznih zakona o vrijednosnim papirima, sve dok su ispunjeni uvjeti su upoznati.” Ovo je zanimljiv i važan pristup; vrijeme je dokazalo da, iako mnoga sredstva temeljena na blockchainu mogu započeti svoj život kao vrijednosni papiri, kasnije se mogu transformirati u drugu klasu imovine. Jedan od takvih primjera je izuzetno popularan Ethereum.


Ethereum, koji je ICO održao rano u svom životnom ciklusu, od tada je postao funkcionalna decentralizirana platforma i token. Ovaj jednostavni prijelaz, koji je uvijek bio planiran, omogućio je Ethereumu da se iz vrijednosnog papira pretvori u samo znak.

Primjenom prijedloga poput ovog, inovativne i dobronamjerne tvrtke imale bi više prostora za proizvodnju proizvoda sljedeće generacije, bez straha od posljedica DIP-a (pod uvjetom da tvrtke ispunjavaju sve uvjete). Prijedlog sigurne luke povjerenika Peircea može se detaljno pročitati ovdje.

Novo vodstvo?

Unatoč tome što je DIP zadržao poznato lice povjerenika Peircea, regulatorno tijelo uskoro može izgledati sasvim drugačije.

Iako su razgovori zasad zamrli, trenutni predsjednik DIP-a Jay Clayton bira se kao kandidat za američkog državnog odvjetnika za južni New York. Ako bi se ovaj odlazak dogodio, povjerenik Peirce bio bi nesumnjivo uzbudljiva buduća zamjena za mjesto predsjedatelja.

Takav bi potez bez sumnje bio popraćen različitim pristupima blockchain-u i kripto-tržištima, jer je povjerenica Peirce jasno stavila do znanja da vjeruje da su tržišta ovdje dugoročno. Vrijeme će pokazati hoće li se povjerenica Peirce zateći kako puni ove cipele.

Komisija za vrijednosne papire

Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC), američko je regulatorno tijelo, zaduženo za osiguravanje poštenih i transparentnih tržišta. To se postiže stvaranjem i provođenjem različitih zakona koji okružuju upotrebu vrijednosnih papira.

Predsjedavajući, Jay Clayton, trenutno nadgleda rad u DIP-u.

U ostalim vijestima

Početkom 2020. imali smo sreću da smo završili ekskluzivni intervju sa samom povjerenicom Peirce. U ovoj smo raspravi saznali više o njezinim pristupima kripto i blockchainu, kao i o SEC-u. Za one koji žele saznati više o povjereniku Peirceu, ovaj intervju u cijelosti možete pronaći OVDJE.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map