Rusija započinje regulatorni okvir za sigurnosne tokene

Ruski su dužnosnici ovog mjeseca poduzeli neke važne korake prema stvaranju regulatornog okvira za sigurnosne tokene. U prošlosti je Rusija bila na putu kako točno postupati s novom tehnologijom. Ova neodlučnost naštetila je blockchain zajednici u zemlji i usporila usvajanje.

Globalno natjecanje

Sada se čini da su zakonodavci prepoznali važnost ostajanja relevantnim u tom sektoru. Slijedom toga, službenici nastavljaju uvoditi nove zakone koji se odnose na upotrebu i vlasništvo digitalne imovine. Sada Moskva želi svojim poduzetnicima pružiti priliku da se natječu na globalnoj sceni.

Zakonodavstvo u djelima

Rusija trenutno ima tri glavni računi povezani s kripto-procesima koji će se izvršiti u narednim mjesecima. Ti su računi dio kampanje “Otvorena ruska digitalna ekonomija”. Ova kampanja govori o pomaganju Rusima da razviju alternativne izvore prihoda i financiranja putem inovacija.

Kripto vrhovi prstiju

Od tri računa koja će se aktivirati u narednim tjednima. Dva računa ne spominju izravno kriptovalute. Međutim, računi pokrivaju kripto aktivnosti. Treći račun izričito imenuje kriptovalute.

Nažalost, dužnosnici su već tri puta odgađali treći račun. Ovaj je račun poznat pod nazivom „O digitalnim financijskim pravima“. Mnogi u zemlji smatraju da je ovaj zakon najvažniji dio kripto zakonodavstva u ovom trenutku i to s dobrim razlogom.

Kategorizirajte Crypto

Zakon o digitalnim financijskim pravima konačno razdvaja digitalnu imovinu u tri kategorije – virtualna imovina (kripto), tehnička (korisnost) i digitalna financijska imovina (sigurnosni tokeni). Ovaj je zakon ključni prvi korak ka većem usvajanju. Prvenstveno, to bi pomoglo izgraditi povjerenje u kripto ekonomiju.

Višestruke izmjene i dopune

Istaknuto je da je zakon od uvođenja doživio više amandmana, uglavnom zbog snažne potpore lokalnog poslovnog sektora i ministra financija. Predsjednik Odbora za financijsko tržište Rusije Anatolij Aksakov predstavio je prva dva nacrta zakona 20. ožujka 2019.

Anatolij Aksakov

Anatolij Aksakov – predsjednik ruskog odbora za financijsko tržište

Treći nacrt zakona koji je zajednički sponzoriran izašao je pred zakonodavce 26. ožujka. Zakon su podnijeli šef parlamentarnog Odbora za zakonodavstvo Pavel Krasheninnikov i predsjednik Dume Vyacheslav Volodin. Zanimljivo je da se ova verzija zakona usredotočuje na upotrebu samoizvršnih ugovora ili pametnih ugovora.

Korištenje pametnih ugovora

Regnum, ruski poslanik Pavel Krasheninnikov, šef parlamentarnog odbora za zakonodavstvo, izjavio je da su pametni ugovori vrlo slični sustavima plaćanja koji se ponavljaju. Smatra da je ovaj FinTech ključan u razvoju ruske digitalne ekonomije.

Ruska središnja banka ne voli Bitcoin

Glavni razlog odgađanja “O digitalnim financijskim pravima” jest činjenica da se ruska središnja banka još uvijek protivi cijelom konceptu decentraliziranih kriptovaluta.

Nije iznenađujuće što središnja banka ne podržava bilo koji drugi oblik valute, osim onih koje izdaje osobno. U jednom je trenutku zamjenik guvernera banke Sergej Ševcov otišao toliko daleko da je kripto nazvao “shemom piramide visoke tehnologije”. Izjava ističe neke blokade koje ruska kriptozajednica mora prevladati da bi uspjela.

O digitalnim pravima

1. listopada na snagu je stupio drugi zakon – “O digitalnim pravima”. Ovo je prvi zakon koji je stupio u službu. Po svojoj je prirodi sličan zakonu o digitalnim financijskim pravima, ali se razlikuje na mnogo ključnih načina. Uglavnom, zakonodavstvo ne koristi riječ “kriptovalute”.

Nacrt zakona uspostavio je osnovne pravne definicije u sektoru i status svakog od njih. Na primjer, Digitalna prava sada su zakonski priznati pojam u zemlji.

Izmijeniti Građanski zakonik

Novi zakon mijenja ruski građanski zakonik. Dodatak sada navodi da je uporaba informacijske tehnologije legalna za ispunjavanje obveza u određenim okolnostima. U osnovi su samoizvršni ugovori pravno obvezujući za kretanje naprijed.

ICO zakoni na putu

U siječnju će se izvršiti treći račun vezan uz kripto. Ovaj se račun bavi isključivo crowdfunding kampanjama poput ponuda sigurnosnih tokena (STO). Zakon se naziva „Privlačenje ulaganja korištenjem investicijskih platformi“ i njegove su posljedice dalekosežne.

STO ograničenja

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon u kolovozu 2019. Novi zakon postavlja zaštitu investitora, kao i ograničenja u ICO i STO sektorima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin putem BBC-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin putem BBC-a

Na primjer, nekvalificirani ulagači mogu uložiti samo do 600 000 rubalja (9000 USD) po osobi. Ovaj zakon želi zaštititi neobrazovane investitore od velikih gubitaka. Nažalost, to također može ograničiti normalne ulagače da povećaju ROI.

Ekskluzivni STO

Zakon će također ograničiti koja poduzeća mogu biti domaćini financiranja događaja. Nije iznenađujuće što se samo stranke registrirane kod središnje banke u ovom trenutku mogu baviti crowdfunding aktivnostima. U osnovi, bilo koji STO na ruskom treba blagoslov središnje banke da bi nastavio.

Nije lako biti ruski kripto investitor

Ovaj zakon prikazuje napore Rusije da dozvoli samo eliti da koristi blockchain sektor, dok istovremeno čini prosječnoj osobi gotovo nemoguće da to učini.

Ovaj obrazac zanemarivanja prema civilnom investitoru nije ništa novo. Još 2017. godine Rusija je istodobno nagovijestila zabranu kriptokripcije, a središnja banka objavila je planove za izdavanje vlastite kriptovalute u naredne dvije godine – kriptorubilan.

Rusko udruženje blockchaina i kriptovaluta

Unatoč povijesti zemlje s oblačnim kripto zakonodavstvom, Rusija i dalje bilježi daljnje širenje blockchaina. Zemlja već ima brojne tvrtke koje rade zajedno kako bi pomogle u dodavanju transparentnosti u sektor – Rusko udruženje blockchaina i kriptovaluta.

Ova grupa pruža investitorima sustav ocjenjivanja radi boljeg procjenjivanja valjanosti ICO-a ili STO-a. Tvrtka nastoji stvoriti međunarodni standard za ocjenjivanje crowdfunding kampanja. Na taj način investitori mogu točnije procijeniti rizike povezane s tim ulaganjima.

Rezultat sankcija promjena

Ruski su dužnosnici poduzeli monumentalne korake za unapređenje lokalnog blockchain sektora nakon što su izašli na kraj s mnoštvom slamajućih sankcija koje su nametnule SAD. Američki zakonodavci inzistirali su na sankcijama zbog onoga što jesu smatrao kao miješanje izbora u predsjedničke izbore 2016. godine.

Od početka sankcija, ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao je odluku SAD-a. Izjavio je da je potez SAD-a oružjem dolar. Slijedom toga, ova strategija otežava zemljama u konkurenciji da zadrže vjeru u valutu. U osnovi je taj potez prisilio Rusiju smatrati alternative.

Rusija ide kripto

Rusija se sada spremna okrenuti blockchain rješenjima. Zemlja posjeduje mrežu i tehničke vještine kako bi bila dominirajuća sila u kripto sferi. Uzimajući u obzir da će se zemlja u narednoj godini postaviti na tržište vlastitom kriptovalutom, logično je da zakonodavci počnu promovirati više blokchain-friendly poslovno okruženje.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner