TON projekt zatvara vrata dok je SEC prevladala

Mat.

Kao i veći dio svijeta, već mjesecima pratimo i izvještavamo o situaciji koja se razvija oko Telegrama i SEC-a.

Nakon duge bitke, izvršni direktor Telegrama, Pavel Durov, to je učinio najavio da tvrtka odustaje od bitke protiv SEC-a i zatvara vrata TON-u.

“Pišem ovaj post kako bih službeno objavio da je aktivno sudjelovanje Telegrama u TON-u gotovo.”

Prezir za SAD.

Ako je iz poruke koju je objavio Pavel Durov jasna jedna stvar, to je određena razina prezira prema regulatorima u Sjedinjenim Državama. Iz perspektive izvana, ovo je razumljivo razmišljanje.

Kad se pozivao na odluku američkog suda o zabrani globalne prodaje GRAM tokena (ne samo unutar američkih granica), Pavel Durov imao je sljedeće reći.

“Ova sudska odluka implicira da druge zemlje nemaju suverenitet da odlučuju što je dobro, a što loše za njihove vlastite građane.”

Nastavio je

“… mi, ljudi izvan SAD-a, možemo glasovati za svoje predsjednike i birati svoje parlamente, ali i dalje smo ovisni o Sjedinjenim Državama što se tiče financija i tehnologije (srećom ne kave). SAD mogu upotrijebiti kontrolu nad dolarom i globalnim financijskim sustavom kako bi ugasili bilo koju banku ili bankovni račun na svijetu. Može koristiti kontrolu nad Appleom i Googleom za uklanjanje aplikacija iz App Storea i Google Playa. Tako da, istina je da druge države nemaju puni suverenitet nad time što dopustiti na svom teritoriju. Nažalost, mi – 96% svjetske populacije koja živi negdje drugdje – ovisimo o donositeljima odluka koje su izabrali 4% koji žive u SAD-u. “

Vremenska crta

Možda je najbolji način za razumijevanje vremenske trake, okolnih događaja tijekom ove sage, osvrtanje na naše prošle članke.

Vjerojatno, poticajni incident, koji je pojačao napetost između Telegrama i DIP-a, datira iz rujna 2019. Trenutno je procurila e-pošta koja je ukazivala na mogućnost Telegrama da distribuira GRAM tokene ranije nego što je prvotno planirano.

GRAM Token – Telegram razmišlja o prijevremenom izdanju


Iako su se prepirke oko regulatornih pitanja dogodile prije 12. listopada 2019. godine, SEC je tog dana podnio zahtjev za zabranu pristupa Telegramu i njegovoj podružnici TON. Tada su predstavnici DIP-a izjavili: “Naša današnja hitna akcija ima za cilj spriječiti Telegram da preplavi američka tržišta digitalnim tokenima za koje navodimo da su nezakonito prodani …”.

SEC izdaje hitnu akciju, zaustavljajući izdavanje ‘Grama’

Od ovog trenutka slijedila je žestoka bitka, s tim da je SEC zadržao stav da su GRAM tokeni uistinu vrijednosni papiri. Putem je Telegram doista doživio neke male pobjede. U siječnju 2020. uspješno su uvjerili predsjedavajućeg suca da zabrani pristup DIP-u cjelovitim bankarskim evidencijama Telegrama. Ovi napori DIP-a potaknuli su snažne riječi iz Telegrama, usporedivši napore DIP-a s ‘ribolovnom ekspedicijom’

Okružni sud kaže DIP-u “Odbijen zahtjev”

Telegram Likens SEC zahtjev za „ribolovnom ekspedicijom“

U ovom trenutku situaciju nisu primjećivale samo informativne kuće. U veljači 2020. prvi je put istraženo vanjsko regulatorno tijelo zbog njihovog doprinosa situaciji. U ovom slučaju, sudovi su se obratili CFTC-u pitajući kako bi klasificirali GRAM tokene prema svojoj uobičajenoj praksi. Iako ih sud nije zatražio, vanjske skupine, poput Blockchain Association, također su uzele vremena da odmjere situaciju.

CFTC daje svoj stav o klasifikaciji GRAM tokena

Blockchain Association (BA) prikazuje pogreške u slučaju SEC Telegram ICO

Do početka ožujka 2020. investitori su bili umorni od postupka. Između mjeseci razmišljanja što će se dogoditi s projektom i rastuće pandemije COVID-19, mnogi su prihvatili pojam povrata novca.

Telegram investitori spremni preuzeti novac usred pandemije COVID-19

Kad su se pojavile vijesti o interesu za isplatu, samo nekoliko tjedana kasnije Telegram je najavio prvo strukturiranje programa povrata novca potencijalnom investitoru. Iako je ovo mnogima bila dobrodošla vijest, tek kratko vrijeme američki investitori postali su neprihvatljivi za ovu mogućnost.

Telegram odgađa izdavanje GRAM tokena i nudi povrat investitorima

Američki investitori ne ispunjavaju uvjete za 110-postotnu isplatu putem Telegrama

To nas dovodi do sadašnjosti, završavajući višemjesečnu bitku u kojoj su obje strane izvojevale male pobjede; Proces koji je vidio da je distribucija tokena više puta kasnila, vanjski utjecaji i programi povrata za mnoge su iskočili iz tračnica.

Lekcija naučena

Bez obzira na to jeste li na strani SEC-a ili Telegrama, on je u ovom slučaju služio kao nastavno sredstvo za bilo koju tvrtku koja razmišlja o sličnom putu.

Možda su Telegram i projekt TON pravedni primjeri u kripto-sektoru – ili je možda DIP američkog suda doista prekoračio njihove granice. Percepcije fluktuiraju, međutim, ovog puta se smatra da je Telegram pogriješio.

Za one koji žele saznati više o tome što razlikuje sigurnosni token od uslužnog tokena, proučite prošli doprinos našoj seriji ‘Vođe misli’ Constantina Kogana iz BitBull Capital-a.

Howeyev test: tanka linija između sigurnosnog tokena i uslužnog tokena

Telegram

Telegram je popularna platforma za razmjenu poruka, dostupna na PC-u, iOS-u i Androidu. TON projekt bio je poduhvat zasnovan na Telegramu, koji bi olakšao prijenos vrijednosti upotrebom GRAM tokena. Iako je ovaj projekt sada ugašen, Telegram nastavlja s radom, popularan kao i uvijek.

Izvršni direktor Pavel Durov trenutačno nadgleda poslovanje tvrtke.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map