A kriptovaluta villák története és alakulása

A kriptopénzek kétféleképpen jöttek létre; új kód írása a nulláról vagy a meglévő kód manipulálása (elágazás).

Amikor egy villa következik, a szülő kriptovaluta két részre oszlik, és új alternatív eszközt hoz létre, kis különbségekkel a főtől. Konszenzust kell kialakítani arról, hogy bármely kriptopénz-ökoszisztéma folytathassa egy másik villa gyártását.

Egyik vagy másik ok miatt a felső altcoinok jó része elágazott. Mint mindig, a Bitcoin volt az első, majd más blokkláncok úgy döntöttek, hogy követik példájukat. Vessünk egy pillantást több villára és arra, hogy miket hoztak létre megoldásra.

Bitcoin villák

Az első blokk, amelyet Bitcoin platformon bányásztak ki, 2009 januárjában történt, és ezekben a napokban több bányász volt, és ez stabilitást jelentett. Az idő múlásával a skálázhatóság, a magas tranzakciós költségek és a hosszú várakozási idő miatt a szoftver frissítésre szorult. Ezzel kezdődött a villák története.

A Bitcoin XT volt az első villa, amely a BTC blokkláncon történt, és 2015-ben került megrendezésre. Célja az volt, hogy a hálózat blokkméretét 8 MB-ra növelje, ami a tranzakciók számát másodpercenként 7 blokkról 24-re javulna. A projekt jól indult, de a körülötte lévő őrület 2016-ban elapadt, amikor a legtöbb bányász kivonult.

Bitcoin Classic

A Bitcoin XT halála után a Bitcoin bányászok soha nem adták fel a blokk méretének növelésére irányuló vágyat. Tovább mentek, és létrehoztak egy Bitcoin Classic villát, amely a Bitcoin Classic kriptovalutát hozta létre. Úgy tűnik, hogy a pénznem jól megy, és ötéves fejlesztési stratégiájában már több mérföldkövet is elért.

Bitcoin Cash

A legtöbb villának oka van, amely általában egy olyan funkció megvalósítását jelenti, amely jobb működéshez vezet. A Bitcoin Cash-t viszont bányászok hozták létre, akik úgy érezték, hogy Segwit veszélyt jelent a Bitcoin hálózatra, és így eltávolodott.

A Bitcoin Cash olyan befolyásos személyektől kapott támogatást, mint Roger Ver, és Kraken gyorsan létrehozása után elfogadta. Pillanatnyilag ez a negyedik legnagyobb kriptovaluta piaci korlát szerint. A Bitcoin által átélt egyéb villák közé tartozik a Bitcoin Gold, a Bitcoin Gold Status, a Bitcore, a Bitcoin Diamond, a Bitcoin Faith, a Bitcoin Lite és még sok más..

Villák is sorakoznak, köztük a Lightning Bitcoin, a Bitcoin Isten (hiszitek vagy sem), a Bitcoin Silver, a Bitcoin Atom stb..

Ethereum

Bár a legtöbb befektető számára tökéletesnek tűnik, a Ethereum blokklánc voltak és vannak olyan kérdései, amelyek szükségessé tették az elágazást. Ennek a hálózatnak a legnevezetesebb villája az Ethereum Classic volt, amely 2016 júliusában következett be, miután a DAO 50 millió dolláros éter veszteséget okozó hackelését vesztette. Ezt az esetet követően néhány ember megszavazta a platform elágazását és az összes veszteség helyrehozását, míg egy kisebb szakasz nem értett egyet ezzel a látvánnyal, hogy a blokkláncokat soha nem szabad megváltoztatni.

Mindazonáltal a villa megtörtént, és a kisebb csoport az újonnan alakult Ethereum Classic-szal ment, míg a feltörést visszavonó fejlesztők megtartották a régi Ethereum nevet. Az éter blokkláncból származó egyéb villák közé tartozik az EtherGold, az EtherZero, az Ethereum Modification és az EthereumFog.

Monero

Még a legjobb, magánélet-központú kriptovalutákhoz, mint például a Monero is, még mindig vannak olyan kérdések, amelyeket villával meg lehet oldani. Március közepén Monerót az 1529810-es blokknál kellett elágazni, ami Monero V (XMV) születéséhez vezetett. Csakúgy, mint más kriptográfiai érméknél, a villa új méretezési problémák megoldására szolgál új protokollok bevezetésével. Bár a villát a problémák megoldására hozták létre – a felhasználók az elágazást „átverésnek” tartják, mivel a Monero V-vel megbízott csapat egyáltalán nem tűnik profinak, és hajlamosak csak a saját érdekében tenni.

Litecoin

A Litecoin kiszorította a Litecoin Cash (LCC) előállítását, ami villával villát tett, mivel a Litecoin 2011-ben elszakadt a Bitcoin-tól. Az LCC nem kapott sok szeretetet a kriptográfusoktól, valószínűleg megfelelő ütemterv hiánya miatt..

Most kétféle villa létezik a kriptovaluta ökoszisztémában. Hadd magyarázzam el a különbségeket.

Amint azt korábban elmondtuk, a villa egyszerűen a blokklánc-szoftver eltérését jelenti. A változások lehetnek átmeneti vagy véglegesek, és ez a helyzet két villaházhoz vezet, azaz kemény és puha villához. Határozzuk meg, mit jelentenek ezek a kifejezések.

Kemény villa

A kemény villa egy blokklánc-szoftver teljes divergenciájára utal, ahol a frissítés nélküli összes korábbi csomópont számára megtagadják a hozzáférést az újonnan létrehozott blokklánchoz. A szoftver ilyen radikális átalakítása általában érvénytelenné teszi a korábbi érvényes blokkokat. Az új és a régi blokklánc is függetlenné válik.

Az ilyen típusú villák során az egyik blokklánc folytatja a meglévő utat új blokkok létrehozásához, míg az új általában teljesen más utat követ. Azoknak a bányászoknak, akik részt akarnak venni a vadonatúj részlegben, telepíteniük kell a frissítéseket, míg azok, akik még mindig értékelik a régi láncot, megtartják csomópontjaikat, ahogy voltak.

Senki sem javasolhat és nem adhat át villát. Az ötletet a bányászok több mint 90% -ának támogatnia kell a változás végrehajtásához. Példa egy villára, amely soha nem kapott támogatást a tagok többségétől, a Segwit2x, más néven NO2x, amelynek célja a Bitcoin méretezhetőségi problémáinak javítása a blokk méretének 2 MB-ra növelésével. A Bitcoin Gold és a Bitcoin Cash a kemény villák ismert példái.

Puha villa

Ha egy villa megtörténik, és két kriptovaluta képződik ugyanazon az örökségi láncon, ezt puha villának nevezzük. Ezekben a villákban a régebbi tranzakciókat még mindig frissített csomópontok érvényesíthetik. Ezt a forgatókönyvet visszamenőleg kompatibilisnek nevezik. Ha azonban a frissítés nélküli csomópontok továbbra is kibányászzák az új blokkokat, a frissítettek nem fogják felismerni őket.

Alsó vonal

A villák kockázatosak, és negatív következményekkel járhatnak egy blokkláncon, ha nem megfelelően vezetik őket. Mindazonáltal a fejlesztők és más személyek mindig gondosan megtervezik őket egy probléma kijavítása céljából, hogy a hálózat zökkenőmentesen működhessen.

A jövő felé tartva reménykedjünk, hogy a villák nem csak a méretezéssel és az adatvédelmi problémákkal foglalkoznak.

Catalin az alapítója E-kereskedelmi platformok és Feloldás. Design rajongó, szereti a matchát, és nagyon rajong a bitcoinért és a blockchain technológiáért.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner