Egy szelet pizzától a repülőjegyig – a kriptográfiai vásárlások alakulása

A Bitcoin fehér könyve, amely 2008-ban jelent meg Satoshi Nakamoto fedőnév alatt, megalapozta a decentralizált fizetéseket. Idővel nőtt a decentralizált valuták és fizetési rendszerek iránti érdeklődés, és a Bitcoin értéke is.

A Bitcoin értékének növekedésével párhuzamosan alternatív kriptovaluták jelentek meg, jelentősen javított skálázhatósággal. Az új szolgáltatások, például a kriptokártyák lehetővé teszik a fiat fizetések zökkenőmentes integrálását a kriptogazdaságba. Tekintsük át a kriptopénzek globális fizetési rendszerré válásának lépéseit.

A Sötét hálótól a pizzaszállításig

A peer to peer fizetések ál-anonim jellege miatt elkerülhetetlen volt, hogy a Bitcoin egyik első alkalmazási esete az árnyékos tranzakciók megkönnyítése legyen. Mint ilyen, a kriptovalutát hamarosan elsődleges fizetési lehetőségként választották a különböző legális és gyakran tiltott ajánlatokhoz a sötét interneten.

Nem más, mint John McAffee, a Bitcoin egyik leghangosabb támogatója és az amerikai elnökség soros futója, nyíltan elismeri, hogy kriptovalutával fizetett a drogokért, pornóért és prostiért. A Selyemút, a sötét web egyik legnagyobb feketepiaca esetében a becslések szerint a platform forgalma nagyjából 1,2 milliárd amerikai dollár volt. Amikor 2013-ban a platformot bezárták, a hatóságok nagyjából 3 millió dollár értékű Bitcoin-ot foglaltak le.

A Bitcoin fizetései azonban nem magánjellegűek. Számos blokklánc szolgáltatásnak, beleértve a crypto-to-fiat cseréket is, meg kell felelnie a KYC / AML követelményeknek. Ezért a hatóságok sok esetben a kriptovaluta tranzakciókat egy identitáshoz kapcsolhatják. Ez a kriptopénzeket legitim fizetési rendszereknek minősíti.

A legális tranzakciók oldalán az Electronic Frontier Foundation és a WikiLeaks már 2011-ben megkezdte a Bitcoin adományozásra való elfogadását. Számos legálisan működő kereskedő is elkezdte fizetési lehetőségként elfogadni a Bitcoint és néhány különböző Altcoins-ját..

Az ebből fakadó Bitcoin-drágulás méltányos részesedést mutatott a furcsa történetekben, kezdve attól a férfitól, aki egy hulladéklerakón keresztül fésült át, és kétségbeesetten próbálta megtalálni a 7500 Bitcoint tartalmazó merevlemezét, a legendás pizzaügyletig. A 2010-es tranzakció során egy floridai férfi (ki más) 10000 Bitcoint fizetett két Papa John pizzája fejében.

Ezt az eseményt, amely az első Bitcoin vásárlásként vonult be a történelembe, évente, május 22-én ünneplik. A legutóbbi Bitcoin Pizza Day-től kezdve azok az 10000 bitcoinok nagyjából 80 millió amerikai dollárt érnek.

7 TPS-től a skálázható blokkláncokig

A Bitcoin mindössze másodpercenként 7 tranzakcióval rendelkezik, és köztudottan alacsony tranzakciós teljesítmény. Mivel a Bitcoin blokkláncon lebonyolított tranzakciók díjaik felhasználásával versenyeznek a tranzakciós kapacitásért, ez a díjak hirtelen növekedéséhez vezethet, különösen a magas tranzakciós kereslet idején.

Míg egy tranzakció díjai az elmúlt három hónapban viszonylag stabilak voltak, 0,60 dollár körül mozogtak, voltak olyan időszakok, amikor a Bitcoin tulajdonosainak több dollárt kellett fizetniük a fizetéshez. A 2017-es buborék kipukkanása során, a díjak elérték az 54 dollárt is.

A méretezhetőség problémájának megoldása érdekében néhány bányász javasolta a blokk méretének 1 MB-ról 8 MB-ra történő növelését. Mivel a bányászok többsége ellenezte ezt a javaslatot, a támogatók elszakadtak a Bitcoin blokkláncolattól, és kemény villában hozták létre a Bitcoin Cash-t..


Körülbelül ugyanekkor a méretezhető Altcoins megjelent és folyamatosan fejlődött az idő múlásával. A modern Proof of Stake blokkláncokkal, amelyek másodpercenként több ezer tranzakciót képesek kezelni, lehetőség van olyan tranzakciók lebonyolítására, amelyek egy cent töredékébe kerülnek, és csak öt másodpercen belül érkeznek a címzetthez. Nemrégiben a Bitcoin SV-t, amelyet a Bitcoin Cash másik kemény villájában osztottak szét, teljesen elhagyta a blokkméreteket, gyakorlatilag korlátlan tranzakciós áteresztőképességet tesz lehetővé.

A blokklánc-szektor másik modern fejleménye a stablecoinek megjelenése. sok blokklánc-használati eset megköveteli az ár kiszámíthatóságát, amit volatilitásuk miatt nem lehet elérni nem támogatott kriptovalutákkal. Különösen a fogyasztók jellemzően a stabil árakat részesítik előnyben a kriptovaluta árfolyamkockázatával szemben. Ezenkívül a stabil állományok a Decentralized Finance (DeFi) szektorban sokféle alkalmazást tesznek lehetővé.

A csésze kávétól a globális fizetési rendszerig

Időközben a kriptovaluta-fizetések elfogadottsága tovább javult. Erre példa a cseh hackertér, a Paralelní Polis, amely szintén a Cryptoanarchia Intézetnek ad otthont. A Prágában található hackertér büszke arra, hogy a világ első, kizárólag Bitcoin-t kínáló kávézójává vált.

A Bitcoin díjemelésének csúcspontja alatt a Polis alternatív pénznemként bevezette a Litecoin-t és a Bitcoin Cash-t. Azok a látogatók, akiknek korábban nem volt kitettségük a kriptopénzek iránt, úgy kaphatnak kávét, hogy kriptovalutát vásárolnak a hackertéren belül egy Bitcoin / Litecoin ATM-ből, vagy előre betöltött műanyag pénztárca-kártyát vásárolnak..

Egy tavalyi kísérleti projekt során az Oxfam nemzetközi nem kormányzati szervezet katasztrófa-elhárításként szétosztott egy csapot és fizessen kártyát a vanuatu közösségeknek. Mindegyik kártyára 50 egység DAI stabilablettát töltöttek előre. A helyi üzletek olyan PoS rendszereket kaptak, amelyeken a kártyabirtokosok kiválthatták támogatásukat.

Az elmúlt években a kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a pénzügyi támogatás hatékonyabb, mint a fizikai javak adományozása, mivel ez utóbbi aláássa a helyi gazdaságot. Az Oxfam kijelenti, hogy a projekt elsöprő sikert aratott, mivel a kriptográfiai támogatás ezen formája sokkal hatékonyabb volt, mint a készpénzátutalások vagy a természetbeni adományok. Mint ilyenek, fel akarják emelni a kriptovaluta-segélyeket Vanuatuban.

A történelmi pizza tranzakció óta (a címzett egy brit férfi volt, aki hitelkártyájával rendelte a pizzákat) a kriptográfiai vásárlások közvetítőkre támaszkodnak, valahányszor az eladó nem fogad el közvetlen kriptográfiai fizetést. Hamarosan megjelentek azok az online szolgáltatások, amelyek digitális utalványokat adtak el kriptopénzért cserébe, amelyeket aztán beválthattak különféle online és fizikai piacokon, például az Amazon-on..

A kriptovaluta fizetési rendszerek fejlődésének legújabb trendje a kriptográf betéti kártya. Itt egy megbízható letétkezelő kiad egy betéti kártyát, amely tökéletesen működik minden olyan PoS-nál, amely elfogad Visa kártyákat. Az ügyfelek betölthetik bankkártyájukat fiat vagy kriptovalutával. Amikor a kártyájukkal vásárolnak a rejtjelezési egyenlegükből, a letétkezelő automatikusan kicseréli a vásárlás összegét és átutalja a fiat pénznemet a címzettnek.

Az egyik ilyen szolgáltató a CoinZoom. A CoinZoom az iparág vezető őrizetkezelő partnerével, a BitGo-val együttműködve a következők széles skáláját kínálja többszintű Visa betéti kártyák. Mind a 50 állam licencével a CoinZoom teljes mértékben megfelel az amerikai ügyfeleknek.

Amellett, hogy meglévő kriptográfiai alapjaikat átutalják a CoinZoom pénztárcájába, a felhasználók különböző hagyományos fizetési módokon keresztül is finanszírozhatják pénztárcájukat fiat valutával, amelyet aztán több mint 40 kriptovalutára lehet cserélni. Mobilalkalmazás segítségével a CoinZoom ügyfelei bármikor kiválaszthatják a kriptovaluta pénztárcát, amelyből levonják a vásárlási összegeket.

Ami a CoinZoomot kiemeli a többi kriptokártya-szolgáltató közül, az a BitGo által biztosított biztonság. Mivel a BitGo pénzeszközeinek döntő többségét hideg pénztárcákban tartja, és akár 100 millió dolláros veszteségekkel is biztosított, minden CoinZoom betét tökéletesen biztonságos a hackerek ellen. A Visa nulla felelősségre vonatkozó politikája miatt a kártyabirtokosok nem vállalnak felelősséget semmilyen csalárd tranzakcióért, ha elvesznek vagy ellopják a kártyákat..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map