A Raiffeisen Bank a FinTech Billonnal együttműködve a digitalizált nemzeti pénznem kísérleti céljára

A fizetési ágazat átalakulása javában zajlik. A FinTechs vezérli a fizetési technológiai innovációt, amely új módszereket kínál a globális tranzakciók lebonyolításához: könnyebb fedélzeti ellátás, csökkentett várakozási idő és alacsonyabb díjak.

Nem meglepő, hogy a FinTechs blokklánc-alapú platformokkal is kísérletezik, amelyek lehetővé teszik az eszközök tokenizált ábrázolását. Az egyik ilyen platformot a Billion, egy brit-lengyel FinTech fejleszti, amely jelenleg a Raiffesen Bankkal dolgozik a végpontok közötti digitalizált nemzeti valutaátutalásokon..

Raiffeisen a digitalizált nemzeti valuta projekt kísérleti projektjéhez

Szerint a jelentés, az osztrák banki óriás sikeresen tesztelte Billon tokenizálási platformját, amelyet RBI-nek neveztek el, és a projektet a koncepció igazolásáról egy kísérleti projektre helyezte át.

A Raiffeisen Bank International (RBI) Elevator Lab gyorsulási programjából kiindulva a tokenizációs platform a Billon elosztott főkönyvi technológiáján (DLT) alapul, amelynek célja a nemzeti valuta tokenizálásának lehetővé tétele..

A Billon 2015-ben alakult, és egy FinTech vállalat, amely a nemzeti valuta tranzakciókat, a dokumentum- és személyazonosság-kezelési eszközöket egyetlen architektúrába integrálja..

A cél az, hogy a blokklánc képességeit behozzák a szabályozott világba. Ez összhangban van azzal a globális trenddel, hogy a kereskedelmi és központi bankok blokklánc alapú infrastruktúrát építenek, amely megfelel a fizetési és adatszabályoknak.

A FinTechs bankok bővítése

A Billon rendszere lehetővé teszi a bankok számára, hogy olyan tranzakciókat hajtsanak végre, amelyek nagyobb elszámolási sebességgel, pontos fizetési állapottal, csökkentett kivételkezeléssel rendelkeznek, és ennek eredményeként csökkentik az ügyfelek érdeklődését.

Az ezzel a rendszerrel végzett tranzakciókhoz további adatok vagy dokumentumok csatolhatók, ami felgyorsítja az ellenőrzési és érvényesítési folyamatot pl. a források forrása. Következésképpen az átutalások gyorsan rendeződnek és elszámolhatók, a tiszta ellenőrzési nyomvonal és a teljes átláthatóság fenntartása mellett.

Mind a Billon, mind a Raiffeisen Bank International azt tervezi, hogy ez év végéig kísérletezik a digitális fizetőeszközzel. A tárgyalás célja az RBI vállalati és intézményi ügyfeleinek bevonása. Ha a tesztidőszak sikeres lesz, az osztrák bank elkezdheti használni azt a közép-kelet-európai (KKE) országokban, ahol széles körben jelen van.

Stefan Andjelic, a Raiffeisen Bank International blokklánc-központjának vezetője arról beszélt, hogy a bankoknak partneri kapcsolatban kell állniuk a FinTech-szel, hogy megfeleljenek az új fogyasztói igényeknek:

„Billon nagyszerű példa egy olyan fintechre, amely megérti, hogyan kell a blokkláncot a bankok és ügyfeleik igényeinek kielégítésére adaptálni. Pontosabban, a COVID-19 helyzetben a bankoknak a fintechekkel kell együttműködniük, hogy gyorsabban innováljanak és segítsék az ügyfeleket a fizetések feldolgozásában és a likviditási igényekben. “

A tokenizált platform előnyeinek teljes mértéke még nem érezhető, ha teljes munkakörnyezetben telepítik, de a Billon elvárja, hogy a bank javítsa az ügyfélélményt, differenciálja kínálatát és költséghatékonyságot érjen el a folyamat során több lépésben.


Blockchain és banki szolgáltatások

Észrevehető tendencia tapasztalható a kereskedelmi és központi bankok körében, hogy új fizetési síneket fejlesszenek ki, és felfedezzék a blockchain alapú megoldásokat.

A pénzügyi világ első olyan háztartási neve, amely szórakoztatta a digitális valuta ötletét, a JP Morgan saját JPM-érmével volt ellátva, amely a belső átutalások elszámolására szolgál vállalati ügyfelei számára. Mindazonáltal a mai napig nem érkezett friss információ a banki óriástól a JPM érme teljes körű bevezetéséről.

Ugyanakkor számos központi bank szerte a világon döntő lépéseket tesz saját digitális pénznemének bevezetése érdekében, erre példaként említhető a Kínai Népi Bank a digitális jüannal és a Banque de France, amely az euró digitális változatát teszteli..

A legmagasabb szinten az intézmények a digitális pénznemek megvalósíthatóságát vizsgálják, és azt, hogy ezek miként valósíthatók meg a jelenlegi monetáris környezetben.

A VISA egy másik vállalat, amelynek a digitális valutákkal való részvétele tanúskodik a fizetések végrehajtásának fenyegető változásáról. A fizetési óriás szabadalmat kért az Egyesült Államokban egy digitális fiat pénznem kifejlesztése érdekében.

A Trend to Go Digital

A valuta digitális változatának elõállítására való hajlandóságot fokozta a jelenlegi COVID-19 járvány is. A szinte teljesen digitális élményre való áttérés sok vállalat számára kiváltságos lehet.

A járványkitörés nyomán a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) jelentést tett közzé arról, hogy a fizikai készpénz hogyan továbbíthatja a vírusokat, beleértve a COVID-19-et is. Ennek eredményeként a BIS azt tanácsolta a pénzintézeteknek, hogy alkalmazzák a fizetési tranzakciók digitális módszereit, miközben a központi banki digitális pénznemek (CBDC) mellett szólnak..

Ezzel az új, blockchain alapú kezdeményezéssel a Billonnal, a Raiffeisen Bank határozottan jó úton halad, hogy jobb digitális fizetési módokat kínáljon kínálatukban.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map