Az adatvédelmet veszélyeztetik a CBDC-khez hasonló ajánlatok – megéri-e?

Az adatvédelem olyan dolog, amelyet mindannyian áhítunk, de természetesnek vesszük. Gyakran csak akkor ismerjük fel fontosságát, ha tőlünk megfosztják. Ez sokféle formában jelentkezhet, mindegyiket különböző technológiák fenyegetik.

  • Pénzügyi magánélet (költési szokások, eszközállomány stb.)
  • Gondolatfolyamatok (politikai nézetek, megosztott témakörök)
  • Földrajzi hely (mozgáskövetés, érintkezéskövetés)

Világunk egyre összekapcsoltabbá válik, a technológiák beáramlásán keresztül, például a blokklánchoz, minden lépésnél. Mint ilyen, megszereztük azt a képességet, hogy egyszerre biztosítsunk új szintű magánéletet, vagy megfosztjuk magunkat ettől.

Ezt szem előtt tartva, a magánélet elvesztését ellensúlyozzák-e a nyújtott előnyök? Vagy a veszteséget visszafogják, és az előrelépés leple alatt átfényezik?

Két élű kard

Mint jeleztük, az olyan technológiák, mint a blokklánc, kétélű kard. Az alábbiakban bemutatunk néhány példát a használatával járó előnyökre és hátrányokra.

Előnyök

Megközelíthetőség

Az olyan technológiák, mint a blokklánc, a kriptovaluták, a digitális értékpapírok, a Központi Bank digitális pénznemei (CBDC) és még sok más megjelenéséhez vezettek. Ezen megvalósítások mindegyikének közös vonása van – hozzáférhetőség; Ez azt jelenti, hogy új ügyfeleknek hozzáférést biztosítanak a részvételtől korábban elrugaszkodott szolgáltatásokhoz és lehetőségekhez.

Átláthatóság

Az átlátszóság teljes képernyőn jelenik meg a legtöbb blokklánccal. A digitális főkönyvek használatával minden adatblokk látható a világ számára. Ezek képviselhetik ügyleteket, vállalati részesedéseket, mérlegeket stb.

Hátrányok

Energia veszteség

A kriptovalutákkal foglalkozók hallani fogják a „ha nem a kulcsokat irányítod, az nem a pénzed” kifejezést. Ez azokra vonatkozik, akik vagyonukat tőzsdéken tárolják, és azt jelenti, hogy aki ellenőrzi az eszközhöz való hozzáférést, az fenntartja az energiát. A CBDC-k széles körű elterjesztése ugyanazt a veszélyt jelenti. Központosított eszközként kibocsátóik megtartják a teljes hatalmat a használat felett. Készpénzzel, ha van a zsebében, szabadon költheti el. A CBDC esetében ezt a szabadságot elveszítik a kibocsátásáért felelős személyek; A jelentések jelentése tetszés szerint nyomon követhető, elemezhető és leállítható.

Adatlopás

Noha a CBDC-k által gyűjtött adatok kétségtelenül magas szintű biztonságban maradnának, továbbra is tény, hogy minden évben hatalmas adatlopások történnek. Az, hogy egy CBDC egy központi banktól származhat, nem jelenti azt, hogy immunisak a lopás veszélyével szemben.

Legyen óvatos

A jegybanki digitális pénznemek magával ragadták az elméket szerte a világon. A pénznem következő generációjaként emlegetik őket, és végül felváltják a készpénzt. Ez azért jó dolog?

A CBDC sok mindenre képes. Az egyik az, hogy könnyebben terjeszthető – ezt gyakran megjegyzik, amikor a COVID-19 járvány miatti alapelosztáshoz kapcsolódó legújabb akadályokat vizsgáljuk. A másik az a képesség, hogy könnyebben tudja kezelni és nyomon követni a pénzügyeit. A lista folytatódik, de a folyamat során a CBDC-k potenciális jelentős hátrányokat hoznak, amelyeket gyakran áttekintenek előnyeik reklámozásakor – ami a legfontosabb: a felhasználó pénzügyi magánélete.

A CBDC használatával egy eszköz minden egyes vásárlása, eladása vagy átruházása nyomon követhető. Ennek során a kormányok új szintű ismereteket szereznek a költekezési szokásokról, a polgárok utazási szokásairól, pénzügyi részesedésükről és egyebekről. Lényegében hatalmas mennyiségű hatalmat ad a már nagymértékben felhatalmazott entitásoknak.

A felhasználók fent említett adatainak megszerzésén túl a CBDC kibocsátói fokozottabb irányítást is szereznek az eszköz felett. Sokkal nehezebb megakadályozni a készpénzzel foglalkozók pénzügyi tevékenységét, mint egy digitális változat. Ez utóbbival a polgárok pénzeszközeit befagyaszthatják, elfoghatják stb.

Feketelista

A pénztárca feketelistájára már több példa volt Látható az elmúlt hetekben. Ez azt jelenti, hogy a különböző kérelmekből álló pénztárcák vagyonát befagyasztották, a hatóságok kérésére. Ezeket az intézkedéseket az esetek többségében aljas tevékenység gyanújával gyanúsítják. Az a tény azonban továbbra is fennáll, hogy a központosított digitális eszközök kibocsátói képesek arra, hogy azt tegyenek, amit akarnak.

Fontos megjegyezni, hogy a CBDC elindítását fontolgató országok túlnyomó többségének még dönteni kell a végleges keretrendszerről. Ez azt jelenti, hogy bár fennáll a magánélet elvesztésének lehetősége, lehet, hogy csak egy ország dönt fontosságának prioritása mellett – bármennyire sem valószínű, hogy ez.

Ha a CBDC-k végül felzárkóznak, akkor teljesen kegyesek lennénk kibocsátóik szeszélyéhez. Az esetek többségében ez jó dolog lehet, mivel a szabályozóknak nagyobb hatáskörük lenne az aljas tevékenység meghiúsítására. Ez azt is jelenti, hogy ezt a hatalmat nekik biztosítják, a saját költségén.

Úszás upstream irányban

Felismerve a környező technológiák, például a CBDC-k borzongását és a magánélet esetleges hiányát, vannak olyan vállalatok / szolgáltatások, amelyek ennek orvoslására törekszenek.

Ahelyett, hogy a technológiát a magánélet rovására hasznosítanák, összehangolt erőfeszítéseket tesznek olyan szolgáltatások nyújtására, amelyek használatával érvényesítik a magánélet védelmét. Az alábbiakban csak néhány példát mutatunk be.

Monero

Széles körben tekintve a magánélet érméinek csúcsára, Monero a kriptopénzek világának fő támasza lett. A legbiztonságosabb valuta státuszát gyűrűs aláírások és lopakodó címek használatával érte el.

Bátor böngésző

Az Adatvédelmi böngészőként számon tartott Brave eltérést jelent az olyan kínálattól, mint a Chrome, az Edge és így tovább. A Bátor azt jelzi, hogy a böngészője „… célja, hogy ne tudja meg, ki vagy, vagy milyen webhelyeket látogat meg”.

Mit ér neked

A nap végén, függetlenül attól, hogy a pénzügyi magánéletre, a fogyasztási szokásokra vagy akár a politikai nézetekre utalunk, mindannyiunknak fel kell tennünk magunknak a kérdést: „Mit ér a magánéletem? És a technológia által nyújtott előnyök igazolják-e annak csökkentését? “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner