Paolo Ardoino, a Bitfinex & Tether igazgatója – Interjúsorozat

Paolo Ardoino a CTO igazgatója Bitfinex & Póráz.

Bitfinex egy digitális eszköz kereskedési platform, amely a legmodernebb szolgáltatásokat kínálja a digitális valuta kereskedők és a globális likviditásszolgáltatók számára.

Póráz a világon a legszélesebb körben használt stabilpénz. Nemrégiben dobták piacra Tether Gold.

Ön jelenleg a kriptovaluta tér két legsikeresebb blokklánc-vállalatának, a Bitfinexnek és a Tethernek a CTO-ja. Hogyan került ilyen irigylésre méltó helyzetbe?

2012 és 2013 között kezdtem a Bitcoin kriptotérben, nem túl korán, nem túl későn. Jó néhány futást élvezhettem a térben. Abban az időben London hagyományos pénzügyi szektorában dolgoztam. Saját indításom volt, és szakértelmem a skálázható alkalmazások kiépítésében volt a számítástechnikai és az elosztott rendszerek részeként. Természetesen a pénzügyi és skálázható alkalmazások, valamint az, amit a rendszer lát, tökéletesen illeszkedik a Bitcoin-hoz. Így amint elkezdtem olvasni a Bitcoinról, megszerettem.

Kísérleteztem, és egyre jobban izgultam a Bitcoin miatt. És akkor 2014 végén alkalmam nyílt csatlakozni a Bitfinexhez. Problémájuk volt a hozzáillő motorral. Szakértelmemre való tekintettel felajánlottam segítségemet, hogy az illeszkedő motor méretezhetőbb legyen, így másodpercenként a korábbi tranzakciók számának 1000-szeresét tudtuk elérni.

Aztán kezdtem egy kicsit unatkozni a hagyományos pénzügyekben elárasztott londoni cégemen. A régi, elavult protokollok már nem voltak érdekesek, és valami olyasmit akartam csinálni, ami kapcsolódott a Bitcoin-hoz és a kriptotérhez. Óriási lehetőségnek láttam ezt olyan tevékenységre, amely hosszú távon számít – hogy segítsen megváltoztatni magát a pénzügyi rendszert és kihasználni a blokkláncon alapuló úttörő technológiákat..

2016 közepén a Bitfinex CTO-jává váltam, és keményen dolgoztam azon, hogy a platform a mai állapotba kerüljön. A gyönyörű felület, gondosan megtervezett és valóban robusztus, a hozzá illő motor és az API-k mind kiemelt fontosságúak voltak, és mindezt nagyon skálázhatóvá tették. Alapvetően ma is ez a szerepem. A csapatom irányításán kívül továbbra is a platform lényegén dolgozom. 2017-ben a Tether CTO-jává váltam. A tether a piaci stabilizáció szerint a legnagyobb stabil érme. Ez valóban az egyik legcsodálatosabb ötlet ebben az ágazatban. Ma mindenki a Tetherről beszél, de ezt egy látnokok és a Bitcoin szerelmeseinek csoportja hozta létre 2014-ben. Ez a nagyszerű ötlet volt az arbitrázs problémájának megoldására, különösen a kriptográfiai cserékben alkalmazott hatékony arbitrázsra. Az arbitrázs lehetőségei valóban nagyok voltak, de a probléma az, hogy ezek kiaknázásához vezetékeket kell mozgatnia a különböző központok körül. Nagyon fájdalmas és nagyon lassú volt – napokba telhet! A Tether volt a megoldás erre, és gyönyörűen működött.

A Tether Gold egy token (XAU ₮), amely fizikai aranyhoz van kötve. Hol található ez a fizikai arany, és mi a visszaváltási folyamat, ha a befektető úgy dönt, hogy beváltja a zsetonjait?

A fizikai arany Svájcban található, és biztonsági okokból nem tudom megadni a pontos helyet. A Tether Gold beváltásához a tulajdonosnak elegendő zsetonnal kell rendelkeznie egy teljes aranyrúdhoz. A beváltási folyamat megkezdéséhez általában azt kérjük, hogy az ügyfél rendelkezzen legalább 430 Tether Gold tokennel. Tesszük, mert a 400 uncia aranyrúd valójában nem 400 finom troy uncia – méretük eltérhet akár 385 finom troy unciától és 430 finom troy unciától.

Amikor egy tulajdonos beváltani akar, egy olyan algoritmust futtatunk, amely egy vagy több teljes aranyrúdra „konszolidálja” a Tether Gold jelzőit. Ezeket a rudakat ezután a zsetontartó rendelkezésére bocsátják, hogy átvehessék őket az általuk kiválasztott svájci helyszínen. Innen bárhová elhozhatják az aranyat, az utazási szabályok és szállítási mechanizmusok, valamint Svájc és jogrendszerük különféle szabályai szerint. Alternatív megoldásként a token tulajdonosa megkérhet minket, hogy próbáljuk eladni aranyrudat egy svájci vásárlónak. Ha el tudjuk adni, akkor a token tulajdonosa a fizikai aranysáv helyett az eladásból származó bevételt, a díjainkat leszámítva kapja meg..

Miért gondolja, hogy a befektetőknek aranyra van szükségük??


A bizonytalanság időszakát látjuk a piacon. Így az arany érdekes alternatívát jelent a fiat készpénzzel szemben. Amikor a pénzügyi piacokon sok a bizonytalanság, a fedezeti alapok általában készpénzre mennek, ezért eladják eszközeiket, és megpróbálják minimalizálni a volatilitást. Ehhez általában készpénzt használnak, de az arany egyfajta középutat jelent a befektetés teljes megtartása között – mondjuk részvények, részvények, kriptovaluta, bármi más -, amelyek rendkívül volatilisak, és valami, ami sokkal ingatagabbnak tűnik, mint a készpénz, természetesen regény. Az arany ez a középút, és egyben az egyik eszköz, amelyet aktívabbnak látunk geopolitikai bizonytalanság esetén.

A Tether Gold nemrégiben 21 millió dolláros piaci kapitalizációt ért el. Úgy gondolja, hogy ez a koronavírus félelmein alapszik? Mi más ösztönzi ezt az emelkedést az érdeklődésben?

Elérte a 21 millió dollárt, de számomra ez csak egy kezdet. Úgy gondolom, hogy a következő hónapokban további növekedést fogunk tapasztalni. Mint mondtam, az arany nem csak igazán hasznos fedezeti mechanizmus a kereskedők számára. Az arany jó módszer a kockázat egy részének fedezésére, ha vagyonát kezelik. A Tether Gold jó módszer az arany megtartására, mert a Tether Gold állománya alapján nem számítunk fel éves díjakat. Úgy gondolom, hogy a 21 millió dolláros Tether Gold még mindig kevés. Az a jövőképünk, hogy a Tether Gold az arany tartásának egyik legkedveltebb módja lesz. Mivel az aranyat fedezeti mechanizmusként használják a nagy alapok számára, arra számítunk, hogy a Tether Gold népszerűsége továbbra is növekszik. Ennek eredményeként sokkal több Tether Goldra lesz szükség. Tehát egyre több felhasználónak kellene látnia a Tether Gold-t.

Meg tudná osztani velünk a Tether (USDT) integrációjának jelenlegi terveit villámhálózat?

A Bitfinex és a Tether egy RGB Spectrum nevű projektet finanszíroz, amelynek célja egy protokoll kifejlesztése digitális eszközök kibocsátására a Lightning hálózat tetején. Úgy gondolom, hogy abban a pillanatban, amikor a protokoll él, stabil és jól tesztelt, a Tether az elsők között fogja használni ezt az új protokollt. Ennek oka, hogy a Bitfinex és a Tether úgy gondolja, hogy a Bitcoin és a Lightning hálózat valóban fontos technológia, és a hálózat valóban skálázható, pusztán peer-to-peer. Olyan decentralizált protokoll a mikrokifizetésekhez, amilyennek lennie kellene. Az RGB protokoll készen áll a Tether elindítására a tetején, mert ez kiteljesíti azt a jövőképünket, hogy a Tether engedélyezze a peer-to-peer mikrofizetéseket.

Az elmúlt egy évben sok új USD stabil állományt láthattunk. Miért kell a befektetőknek továbbra is használniuk a Tether-t ezen új lehetőségek közül??

Úgy gondolom, hogy ennek az az oka, hogy a Tethernek van néhány első mozgató előnye. 2014-ben kezdődött, az első nagy versenytárs 2018-ban indult. A Tether négy év technológiai fejlődéssel és üzleti előnnyel rendelkezett. A stablecoin egyik legfontosabb tulajdonságának a láncok közötti átjárhatóságnak kell lennie. Legfőbb versenytársaink elsősorban az Ethereum-on dolgoznak, míg számunkra fontos, hogy megpróbáljuk minél több közösséget kiszolgálni. Az Ethereumnak nagy közössége van, az EOS-nak nagy közössége. Más általunk támogatott blokkláncok, mint az Algorand, a Liquid és a Tron, nagy közösségekkel rendelkeznek, ezért vegye észre, hogy ahhoz, hogy a stablecoin teljes legyen és valóban hasznos legyen, a különböző blokkláncok közös alapjának kell lennie. Ez óriási előny, amelyet úgy gondolunk, hogy versenyünk még nem valósult meg.

A Bitfinex nemrégiben felváltotta az IEO-kat a Bitfinex Token Sales-re, amely digitális eszközöket kínál és kínál megoldást kiváló minőségű kriptoprojektekhez. Meg tudná osztani velünk, mi is ez a platform pontosan, és miért kellene a vállalkozóknak használniuk, szemben az IEO elindításával Binance, KuCoin, vagy más versenytársak?

Először is láthatja, hogy a Bitfinex nem indított sok IEO-t. Nem sok projektet indítottak, mert tudjuk, hogy a beindított projektek többsége valóban rosszul teljesített. Nem akarjuk megismételni a többi platform által elkövetett hibákat. Óvatosabbak vagyunk, és óriási átvilágítást végeztünk, mielőtt úgy döntöttünk, hogy elindítunk egy projektet a Bitfinex token értékesítési platformunkon keresztül. Úgy gondolom, hogy megközelítésünk szakszerűbb és alaposabb. Az általunk elindított projektek egy igazán exkluzív platform részei lesznek, és teljes egészében magas színvonalú projektnek fogják tekinteni, csak azért, mert befejezhettük alapos értékelési folyamatunkat. Szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy bármi, amit felsorolunk, egy olyan minőségi projekt, amely tiszteletben tartja a valós értékelést, és magas hasznossággal rendelkezik, így védve lesznek azok a Bitfinex-ügyfelek, akik érdekelni fogják az ajánlatban való részvételt. Ennek elérése érdekében már sok kellő gondosságot megtettünk értük.

Milyen típusú projektek kerülnek bemutatásra ezen a platformon?

Sokféle projekt létezik. Vannak mesterséges intelligenciával kapcsolatos projektek. Vannak játékok. Vannak zsetonok, amelyek célja, hogy a banki ügyfeleket eljuttassák a szegény régióban élő bankokhoz. Új blokkláncok érdekeltek az örökbefogadásban és a folyamat során bizonyítják magukat. Ez valóban nagyon sokféle projekt.

Vannak-e olyan új, izgalmas projektek a Bitfinexnél vagy a Tethernél, amelyekről tisztában kell lennünk?

A Bitfinex-nél számos új szolgáltatáson dolgozunk, amelyek valóban fontosak ügyfeleink számára. A lehetőségekre koncentrálunk, amikor a származékos platformról van szó. A közeljövőben új integrációkat indítunk harmadik fél szolgáltatókkal a hitelezés körül. És létrehozunk egy neves peer-to-peer margin hitelezési platformunk fejlett verzióját, amely 2013 óta működteti a margin kereskedési platformunkat. Tehát sok olyan projekten dolgozunk, amelyeken dolgozunk, plusz további tetejére épített kísérleti projekteket indítunk el a Lightning hálózat segítségével, hogy a piaci döntéshozók kipróbálhassák, hogyan lehetne javítani kereskedési stratégiájukat, kihasználva a gyors élő hálózati fizetési elszámolásokat.

Van még valami, amit meg szeretne osztani a Bitfinex-ről vagy a Tetherről?

Általános gondolatként a Bitfinex az egyik kulcsfontosságú vállalat a kriptográfiai térben, amely hosszú évek óta küzdött és lehetővé tette az iparnak, amelynek mindannyiunk részesei vagyunk, folyamatosan növekedni. A Bitfinex sok problémát megvédett a kriptográfia iparától, főleg, hogy a fiat felé haladva elősegíti az összegyűjtést, és segít az alapok előteremtésében. A Bitfinex sok érdekes projektet épített, egy igazán stabil kereskedési platformot, amely sok kereskedőnek ad otthont. A kísérlet elsőként támogatta a Lightning hálózatot, így alapvetően a Bitfinex sok szeretetet mutat a Bitcoin iránt. Hisszük, hogy a Bitfinex a Bitcoin számára dolgozik, ahelyett, hogy a Bitcoin-t csak profitszerzésre használja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map