1 milliárd dollár ellopott bitcoinban, összekapcsolva a „selyemúttal”, amelyet DOJ foglalt le

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) bejelentett története legnagyobb lefoglalása, kriptovaluták bevonásával, amelyekről úgy gondolják, hogy a megszűnt sötét webes piactér „Selyemút” bevételei.

  • 69 370 Bitcoin
  • 69 370 Bitcoin Cash
  • 69 370 Bitcoin Gold
  • 370 Bitcoin SV

Csak a lefoglalt Bitcoin nagyjából egymilliárd dollárnak felel meg. Ez a különféle villákkal együtt a rohamot a DOJ számára jelentős eredménynek tekinti.

DOJ a függöny mögött

Azok a befektetők, akik megpróbálják megérteni a bitcoin piacokat és profitálni azokból, gyakran figyelnek olyan eseményekre, amelyek képesek befolyásolni az árakat. Mint ilyenek vannak, amelyek folyamatosan figyelik az eszközök mozgását a méretes Bitcoin pénztárcákon belül. Az a pénztárca, amely jelentős mennyiségű bitcoinot visz át egy tőzsdére, eladási szándékot jelezhet, míg a fordítottja tartási szándékot..

Ezt felismerve egy tranzakció a hét elején vonzotta a befektetőket, amikor nagyjából egymilliárd dollár értékű Bitcoin-t utaltak át egy hosszú alvó pénztárcából. A spekulációk elvadultak, amikor a befektetők megpróbálták meghatározni, hogy ki áll a függöny mögött és felelős egy ilyen lépésért.

Gyors előrejutás november 6-ig, és most megvan a válaszunk – az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ).

Mi volt a Selyemút?

A Selyemút egy sötét webes piac neve volt, amelyet Ross Ulbricht szervezett, és amely 2011-ben előtérbe került – lényegében az eBay-ként működött az illegális termékek és szolgáltatások terén. Sajnos a Selyemút vitathatatlanul annak a legfőbb oka, hogy a Bitcoin a mai napig illegális tevékenységhez kapcsolódik. Abban az időben a Bitcoin tökéletes közegként működött az ilyen tevékenységek során.

A Selyemút fő hangszerelőjeként Ross Ulbricht 2015-ben különféle bűncselekményekben bűnösnek bizonyult – összeesküvés a kábítószer-forgalmazásban, pénzmosásban stb. E meggyőződés eredményeként Ulbricht most több életfogytiglani börtönt tölt be.

Hogyan csinálták?

A Selyemút 2013 óta megszűnt, ami felveti a kérdést – hogyan szerzi most meg ezeket az alapokat a DOJ?

Az idők során a szabályozók és hatóságok, például a DOJ képességei sokkal kifinomultabbá váltak. Mivel a kriptovaluták világa soha nem látott ütemben növekszik, ezek a képességek szükségesek az illegális tevékenység kordában tartásának biztosításához. A kriptovaluták jobb megértésével és a tranzakciók nyomon követésének új eszközeivel a DOJ képes volt erre.

„2020-ban a bűnüldöző szervek egy harmadik fél bitcoin-hozzárendelő céget használtak a Silk Road által végrehajtott Bitcoin-tranzakciók elemzésére. Ebből az áttekintésből 54 tranzakciót figyeltek meg, amelyeket a Silk Road által ellenőrzött Bitcoin-címekről küldtek két Bitcoin-címre. “

A dolgok azonban még érdekesebbé válnak – a DOJ megjegyezte, hogy bár úgy véli, hogy ezek az alapok a Selyemút tevékenységéből származnak, valóban ellopták őket a piacról.


“… Ezt az 54 tranzakciót a Selyemút adatbázisban nem jegyezték meg, mint eladói visszavonást vagy a Selyemút alkalmazottjának visszavonását, és ezért úgy tűnik, hogy a Silk Roadról ellopott Bitcoin-t képviselik.”

Tovább erősíti meggyőződését, hogy az alapokat ellopták, az a tény, hogy a DOJ képes volt azonosítani az eredeti tranzakcióhoz kapcsolódó személyt, aki a pénzeket a Selyemútról mozgatta.

„A vizsgálat szerint X magánszemély képes volt feltörni a Selyemutat, illetéktelen és illegális hozzáférést szerezni a Selyemúthoz, és ezáltal ellopta a tiltott kriptovalutát a Selyemútról, és olyan pénztárcákba költöztette, amelyeket X magánszemély irányított. A vizsgálat szerint Ulbricht tudomást szerzett X egyén online identitásáról, és megfenyegette X egyént, hogy a kriptovaluta visszakerül Ulbrichtbe. X magánszemély nem adta vissza a kriptovalutát, de megtartotta és nem költött rá … 2020. november 3-án X magánszemély beleegyezését és megállapodását írta alá a hamisításért az Egyesült Államok Ügyvédi Irodájával, Kalifornia északi körzetében. Ebben a megállapodásban X magánszemély hozzájárult ahhoz, hogy az alperes vagyonát elveszítse az Egyesült Államok kormányának. ”

Még mindig Limbóban

Meg kell jegyezni, hogy bár a DOJ-nak sikerült lefoglalnia ezeket az alapokat, hivatalosan még nem a kormány tulajdonát képezik. Míg a pénzeszközök most a DOJ birtokában vannak, az épülő ügyet most a bíróságon kell bizonyítani.

A múltbeli események alapján ésszerű lenne, hogy ha / amikor hivatalos pénzeszközök elvesztése történik, akkor a DOJ végül aukcióra bocsátja a kriptovalutákat – ez az eljárás a múltban többször megtörtént.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map