A Blockchain Innovation katalizálására létrehozott ‘Crypto Open Patent Alliance’

A blokklánc fejlesztése gyors ütemben halad. Lehetne azonban gyorsabb is. Annak érdekében, hogy ösztönözze a blokklánc alapú szolgáltatások fokozottabb elfogadását és fejlesztését, egy új csoport, a „Crypto Open Patent Alliance (COPA)” kialakult.

Ez a szövetség, amelynek pártja Négyzet, lényegében egy olyan előretekintő vállalatcsoportot képvisel, amelyek úgy döntöttek, hogy nyíltan és szabadon megosztják a blokklánccal kapcsolatos szabadalmakat.

Szabadalmak

Alapvetően minden iparágban a szabadalmak létfontosságú szerepet játszanak. Egyszerűen fogalmazva: a szabadalom a folyamat vagy a szellemi tulajdon (IP) felett fennálló kizárólagos jog. A szabadalmak elsősorban egy okból fontosak – megvédik a lopásoktól.

Ha egy látnok feltaláló éveket telt el fáradságosan egy új folyamat vagy elem kifejlesztése mellett, de nem hanyagolta el az IP oltalmának szabadalommal való védelmét, akkor egyszerűen egy cég jöhetett, és felhasználhatta a feltaláló IP-jét a végtermék utánzására. Ha a feltalálót meg akarjuk jutalmazni erőfeszítéseikért, akkor ezt az IP-t védeni kell.

Mi a szabadalom? (Kanada)Mi a szabadalom? (Kanada)

Nézze meg ezt a videót a YouTube-on

A megosztás törődés

Most, hogy megállapítottuk, mi is a szabadalom, és miért fontosak, van-e hátrányuk? Igen.

Gyakran a mély zsebbel rendelkező vállalatok keresik a versenytárs technológiákat övező szabadalmak tulajdonjogát. Ebben az esetben a vállalat nem az IP-t védi, hanem inkább „jégre teszi”, és megakadályozza, hogy mások használják. Ez meglehetősen elterjedt gyakorlat, rengeteg példával a nagyvállalatok „szabadalmazták”.

Ennek a gondolkodásmódnak köszönhető, hogy nemrégiben létrehozták a COPA-t. A COPA szemében a „megosztás gondoskodás”. Ha a blokklánc-ipar ilyen kialakulóban van, akkor a növekedést és a fejlődést könnyen meggátolhatja a szabadalmi felhalmozás. Ha az iparnak meg akar felelni sokak magasztos elvárásainak, akkor meg kell osztania az ismereteket.

A szabadalom megosztásának fogalma nem új. Míg a legtöbb vállalat kizárólag az egyes saját sikereire koncentrál, az évek során számos példa bizonyította az ellenkezőjét. Ezekben az esetekben a motiváció a közönségnek megfelelő tevékenységtől kezdve az ipar fejlesztéséig terjedhet. Ez utóbbi esetben az a gondolkodásmód, hogy gyakran jobb, ha egy kis hal egy nagy tóban van, nem pedig egy nagy hal egy kis tóban..

A Blockchain Innovation katalizálására létrehozott „Crypto Open Patent Alliance”

Az egyik leginkább jól ismert példák A szabadalom megosztásának 57 éve jött a Volvo. Miután kifejlesztette a hárompontos biztonsági övet, amelyet a világ szinte minden modern autójában használnak, a Volvo úgy döntött, hogy megosztja szabadalmát.


Míg a vállalat egyszerűen megtarthatta volna magának, vagy engedélyt adhatna a riválisoknak, a Volvo úgy döntött, hogy nem. Ez megtörtént, mivel a vállalat a hárompontos biztonsági öv mögött álló IP-t inkább pénzkeresőnek tekintette. Inkább felelősséget érzett a nagy nyilvánosság iránt, ha megosztotta életmentő eszközét. A mai napig szó szerint életek millióit mentette meg az a döntés, hogy önzetlenül megosztják ezt az IP-t.

A Volvo a blockchain figyelemre méltó átvevője is, ahogyan azt a társaság a közelmúltban tette bejelentett szándéka, hogy a technológiát a kobalt-ellátási láncok ellenőrzésének eszközeként használja. Ez egyre fontosabb kérdés, mivel az elektromos járművek megjelenése miatt a kobalt nagy keresletre tett szert. Sajnos a világ kobaltjának nagy részét etikátlan körülmények között bányásszák – aminek a Volvo igyekszik megállítani.

Felhalmozók

Az elmúlt években vannak különféle példák a blokkláncban előforduló szabadalmi felhalmozás Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan vállalatot, amely gyakran társul a gyakorlathoz.

  • Alibaba <210 szabadalom
  • Coinplug <100 szabadalom
  • IBM <130 szabadalom
  • amerikai bank <80 szabadalom

Meg kell jegyezni, hogy a szabadalmak „felhalmozásának” folyamata nem feltétlenül jelent rossz cselekedetet. Sok helyzetben ez egyszerűen azt jelenti, hogy a szabadalmat elnyerő vállalat valódi újító, folyamatosan új technológiákat fejleszt.

Szögletes hátú

A COPA-hoz hasonló ötletek papíron vonzóak lehetnek, de fennáll annak a kockázata, hogy szenvednek az örökbefogadástól. Ahhoz, hogy valamit ingyen ajándékozzon, előremutató gondolkodás szükséges. Gyakran az ilyen szövetségek egy hógolyó-hatásra támaszkodnak, mivel az emberek csak akkor csatlakoznak, ha mások először ugranak.

Ez nem lehet a COPA kérdése. Amint arra korábban utaltunk, a fizetésfeldolgozó óriás, a Square bejelentette részvételét. Jack Dorsey a világ egyik legismertebb, bitcoin-párti figurája. A Square vezérigazgatójaként nem lehet meglepetés, hogy a COPA-t vonzónak találták.

Blockchain és szabadalmak

Mivel a blokklánc az elmúlt évek egyik legforróbb technológiájává vált, a cégek azon törekedtek, hogy szabadalmaikat hozzák létre a használata körül. Az egyik vállalat mégis más megközelítést alkalmazott.

Ahelyett, hogy a blockchain szabadalmak elnyerésére összpontosítana, IPWe úgy döntöttek, hogy blokklánc alapú szabadalmi összesítő platformot fejlesztenek; Ennek célja új hatékonyságnövelés a szabadalmi iparban, amely globálisan nagyrészt szegregált és darabos.

Más hírekben

Azok számára, akik többet szeretnének megtudni arról, hogyan nézhet ki egy blokklánc alapú szabadalom, mindenképp nézd meg ITT a korábbi lefedettségünket. Ebben a példában a közelmúltban elnyert szabadalmat vesszük szemügyre – a digitális értékpapírokat övezve – a Square-nek.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map