A KuCoin 150 millió dollár értékű lopást szenved el, és a legutóbbi a hosszú soros jogsértésben

2020. szeptember 26-án a népszerű kriptovaluta-tőzsde KuCoin feltörték. Nagyjából 150 millió dollár ellopásával ez az eddigi egyik legnagyobb kriptovaluta-lopás.

Az esemény óta eltelt idő alatt a kriptopiacok viszonylag szakasztalanok voltak. Ez felveti a kérdést: „a devizahackerek annyira általánossá váltak-e, hogy előfordulásuk már nem befolyásolja a piaci szereplőket”?

Noha ez messzire vitt ötletnek tűnik, kiemeli a szolgáltatók és az ügyfelek szemléletváltásának szükségességét. A cseréknek fokozniuk kell a biztonsági erőfeszítéseket, hogy elkerüljék az alkalmatlanság arcát. A befektetőknek fokozniuk kell az átvilágítást, amikor a pénzeszközöket a szolgáltatókra bízzák.

Ezt szem előtt tartva, ma megnézzük a legszembetűnőbb, összesen 40 millió dolláros vagy nagyobb feltöréseket, amelyek az elmúlt években bekövetkeztek.

Nevezetes lopások

KuCoin – 2020. szeptember

A cikk írásakor a Kucoin a legfrissebb csapda, amelyet feltört. A 2020. szeptember 26-án zajló tolvaj hozzáférést kapott, és felszámolt különféleforró pénztárcák’A KuCoin tulajdonában és üzemeltetője. Az érintett eszközök közé tartoztak a BTC, ETH, LTC, XRP, BSV, XLM, TRX, USDT és különféle ERC-20 alapú tokenek.

Szerencsére a KuCoin több éve fenntart egy erős biztosítási kötvényt. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben a felhasználói alapok védelme várható.

Összes elveszett: >150 000 000 USD

AltsBit – 2020 február

Noha egyes cserék képesek voltak átvészelni a vihart a feltörés után, az AltsBit nem volt ilyen szerencsés. Ez a hack, amely csak hónapokkal a tőzsde elindítása után következett be, látta, hogy a tolvajok különféle eszközöket vesznek fel, többek között – BTC, ETH, KMD, VRSC, ARRR. Ebben az esetben az eseményen a LulzSev hackercsoport felelősséget vállalt.

Összes elveszett: >70 000 000 USD


QuadrigaCX – 2019. december

Hosszas vizsgálat után az Ontario Securities Commission (OSC) 2020 júliusában határozta meg hogy a vezérigazgató és alapító, Gerald Cotten volt a felelős az évek óta elkövetett csalás és az ügyfélpénzzel való visszaélés miatti vagyonvesztésért; az OSC „ponzi-sémának” nevezte a Quadrigát, mivel Cotten illegális kereskedési veszteségeinek fedezésére ügyfél-forrásokat használt fel. Amikor a Quadriga eredetileg összeomlott, feltételezték, hogy az alapok egyszerűen elvesznek, vagy hozzáférhetetlen kriptográf számlákon vannak, sajnos ez nem így történt. Ernst és Young könyvvizsgáló 45 millió dollárt tudott behajtani, ami 169 millió dolláros veszteséget eredményezett. Sajnos ügyfelei számára az elvesztett pénzeket nem biztosították biztosítási kötvények.

Összes elveszett: >215 000 000 USD

UpBit – 2019. november

A legtöbb feltörés a cserekapcsolatok által használt „forró pénztárcákhoz” való jogosulatlan hozzáférés révén valósul meg. Ez a példa némileg egyedülálló volt, mivel a lopás során a hackerek loptak az UpBitshűtőtároló’. Az egyetlen érintett eszköz ebben a lopásban az ETH volt. Az ügyfelek veszteségeit maga a tőzsde fedezte.

Összes elveszett: >50 000 000 USD

Binance – 2019. május

Binance a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, sokan nem számítottak ennek a lopásnak a bekövetkezésére. Az a tény, hogy mégis megtörtént, aláhúzza annak kockázatát, hogy az eszközök maradjanak a kontroll alatt. Ha az egyik legnagyobb tőzsde sebezhető, akkor minden tőzsde sebezhető. Ebben az esetben a Binance biztosította, hogy az esetleges veszteségeket fedezze a tőzsde.

Összes elveszett: >40 000 000 USD

Coincheck – 2018. január

Senki sem akar minden idők egyik legnagyobb lopásával kapcsolatba kerülni. A Coincheck sajnos úgy döntött, hogy jelentős mennyiségű felhasználói forrást tárol a forró pénztárcákban, és rekordot lopott. Ebben az esetben az egyetlen érintett eszköz a NEM volt. A NEM számára sajnálatos módon az események azt eredményezték, hogy jelentős járulékos károk zuhantak az árába – annak ellenére, hogy nem voltak hibásak.

Összes elveszett: >530 000 000 USD

Zaif – 2018. szeptember

2018 durva év volt a japán központok számára, ez a hack követte a fent említett, Coinchecket érintő eseményt. Itt az érintett eszközök a BTC, a BCH és a MONA voltak. A legtöbb feltöréshez hasonlóan a tolvajok eszközeiket lophatták el a tőzsdék forró pénztárcájához való illetéktelen hozzáférés révén. Míg a feltörés 2018-ban történt, a közelmúltban kezdett nagyobb figyelmet szentelni, mivel Zaif úgy döntött, hogy bepereli a Binance-t. Azt állítja, hogy a Binance nem megfelelő KYC / AML politikák révén segített az ellopott pénzek mosásában.

Összes elveszett: >60 000 000 USD

Mt. Gox – 2014. február

Bár ezt a lopást a Coincheck azóta a maga nemében legnagyobbnak verte, az Mt. A Gox vitathatatlanul a legismertebb ilyen típusú hack. A 2014-ben bekövetkezett esemény ellenére a következmények a mai napig elhúzódnak. Az egyetlen érintett eszköz a Bitcoin volt, összesen 850 000 BTC-t loptak el.

Összes elveszett: >450 000 000 USD

Első a biztonság

Sajnos ez közel sem áll a cserekerék-átfogó listához. Bár úgy tűnik, hogy van egy közös téma, amely a forró pénztárcák használatát vonja maga után, korántsem ez az egyetlen kockázat. Lopások történtek a belső munkahelyek, a hideg pénztárcához való hozzáférés és egyebek eredményeként is.

Ha egy dolog kristálytiszta lett – védje vagyonát. Ne hagyjon feleslegesen pénzt a tőzsdéken. Befektetőként proaktív megközelítést kell alkalmazni az eszközbiztonság terén – hardveres pénztárcák, elismert letéti szolgáltatások stb. Felhasználása. Még a legelismertebb csere is kiszolgáltatott a támadásoknak.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map