Központi Banki digitális pénznemek (CBDC) – Fejlesztési frissítés

Amint a világ egyre inkább digitalizálódik, azt látjuk, hogy a világ különböző kormányai keményen dolgoznak a digitális pénznemek fejlesztésében. Gyakran „központi banki digitális devizáknak” vagy „CBDC-knek” nevezik ezeket a digitális megfelelőiket az egyes országok FIAT pénznemének, amelyek különféle előnyökkel járnak.

Ma röviden áttekintjük azokat a közelmúltbeli előrehaladásokat, amelyeket az országok a CBDC fejlődésében vezető szerepet játszottak.

Bahama-szigetek

A homok dollár egyfajta sün neve, amely könnyen megtalálható a meleg vizekben az Egyenlítő közelében. Ezek a lények megjelenésük miatt kapják a nevüket, hasonlítanak egy homokból készült érmére. Mint ilyen, illik a Bahama-szigetek a „homok dollár” néven hozta létre soron következő CBDC-jét..

A homokdollár projektet gyakran beárnyékolja a digitális jüan terén elért haladás – ez utóbbi végül is a világ második legnagyobb gazdaságának terméke. A valóságban a homokdollár volt az egyik első CBDC, amelyet felszabadítottak. Bár csak a határain belül használják, a Bahama-szigeteki Központi Bank tisztviselői nemrégiben jelzett hogy hamarosan az egész világon használható lesz.

Noha Kína a Bahama-szigeteken beárnyékolhatja a CBDC nyilvános tárgyalásával, úgy gondolják, hogy a Homok Dollár lesz az első, amelyet hivatalosan felszabadítanak globális szinten.

Kanada

A mai napig Kanada a legtöbb embernél félelmetesebben viselkedett a CBDC-kkel szemben. Míg más nemzetek már a CBDC-t tekintették a továbbjutásnak, Kanada úgy döntött, hogy megvárja és megnézi, hogyan működnek ezek a projektek.

„A Bank of Canada nagyszabású kutatási programban vesz részt az új fejlesztések kockázatainak és lehetőségeinek elemzésében. A program kulcsfontosságú része a pénz és a fizetések nyomon követési kerete, valamint a központi bank digitális valutájának (CBDC) készenléti terve. Ez egy nagy társadalmi jelentőségű program, amely megköveteli tőlünk, hogy új utat törjünk. ”

Noha a Kanadai Bank jelezte, hogy készen áll a CBDC-re, amikor eljön az ideje, úgy tűnik, mintha felgyorsítja a használatukkal kapcsolatos kutatásait. Ez nemrégiben nyilvánvalóvá vált, mint álláshirdetések nyilvánosságra hozták, a blokkláncban jártas közgazdászt keresve kutatásainak élére.

Kína

Kétségtelen, hogy Kína az egyik, ha nem A vezető a CBDC fejlesztésben. A digitális jüannak nevezett kínai CBDC már nyilvános tesztelési szakaszba lépett.

E teszt során a Kínai Népi Bank október közepén 10 millió digitális jüant (1,5 millió USD) osztott szét lottó formájában sencseni lakosoknak. Ebben a tesztben több ezer helyi kereskedő látta el az újonnan terjesztett digitális jüan elfogadásának képességét. Korai jelentések vegyes reakcióra utal, a megkérdezett felhasználók a kényelem, az ösztönzés és a rossz időzítés hiányára hivatkoznak a digitális jüan körüli kérdésekként.

Bár ez egyszerűen tesztelési szakasz lehet és nem hivatalos indítás, ez egyértelműen bizonyítja, hogy Kína élen jár a fejlesztésben a CBDC tekintetében.


Oroszország

Nem minden nemzet hoz létre központi banki digitális valutákat hiányból, hanem szükségből. A CBDC-kkel kapcsolatos egyik félelem az a potenciális képesség, hogy segíthetjük a nemzeteket a kiszabott pénzügyi szankciók körül. Ezt a félelmet éppen Oroszország adta nagyobb hitelnek, mint az Orosz Bank számolt be hogy ezt a potenciált kifejezetten a digitális rubel kifejlesztésének okaként említette.

Bár Oroszország még nem hozott végleges döntést a CBDC felszabadításáról vagy sem, egyre inkább úgy tűnik, hogy ez így lesz. A jelenlegi állapotok szerint az orosz CBDC várhatóan alapvetően kormány által támogatott stabil pénznagyságú lesz, minden digitális rubelt hagyományos rubel fedez..

CBDC áttekintés

Ha egy dolog világossá vált az elmúlt hónapokban, az az, hogy a CBDC-k már nem esélyesek, ezeket most a világ kormányai aktívan fejlesztik. A következő néhány évben valószínűleg több ilyen valutát látunk majd „forgalomban”. Ennek eredményeként fel kell készülni a világ legnagyobb gazdaságára (Egyesült Államok), mivel ezek a CBDC-k képesek csökkenteni a világ többi részének az amerikai dollárra való támaszkodását – ez a közelmúltbeli álláspont megosztva a Deutsche Bank.

“A CBDC elfogadása a kulcsfontosságú kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban ronthatja a dollár elsőbbségét a globális pénzügyi piacon.”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map