Mi az a Diem? (Korábban a FaceBook’s Libra Project) – Részletes elemzés

A valaha volt egyik legvitatottabb kriptovaluta projekt, a Mérleg most visszatért, mint kevésbé fenyegető verzió – Diem. Tavaly a teljes rejtjelpiac izgalmat érzett, amikor az amerikai közösségi média óriás, a Facebook, Inc. bejelentette, hogy belép az iparágba. Abban az időben a platform merész bejárást akart elérni engedélyezett blockchain alapú fizetési rendszerével és a Libra névre keresztelt stablecoin-nal. A lépés forradalmasította volna a pénzátutalást, és a Facebookot és partnereit a blokklánc-alapú digitális fizetési szektor földszintjén helyezte el..

A projekt azonban valamivel többnek bizonyult, mint amennyit a politikusok és a törvényhozók készek voltak elfogadni. A Mérleg az okokból azonnali visszaszorulást látott. A szabályozók számtalan aggodalmuknak adtak hangot a valutákat kibocsátó profit-profit cégek hatásaival kapcsolatban. Egyes törvényhozók úgy vélték, hogy ez a manőver túl nagy hatalmat ad nekik, ha ezeket a platformokat a globális közgazdaságtanba és geopolitikába juttatja.

A szabályozók akkor még nem állnak készen

Hamarosan a törvényhozók aggályai lázas hangot érnek el. Nevezetesen a Ház pénzügyi szolgáltatási bizottsága tavaly meghallgatást tartott az ügyben. A meghallgatáson a kongresszus tagjai felváltva robbantották a Facebook vezérigazgatóját, Mark Zuckerberget. Aggodalmuknak adtak hangot a választási beavatkozástól kezdve a külföldi kormányok által vezetett dezinformációs kampányokig.

Diem - Mark Zuckerberg @ House pénzügyi szolgáltatási bizottság meghallgatása (AP fotó / Andrew Harnik)

Diem – Mark Zuckerberg @ House pénzügyi szolgáltatási bizottság meghallgatása (AP fotó / Andrew Harnik)

Aggodalmak merültek fel az új típusú pénznem besorolásával és azzal kapcsolatban is, hogy a kormány melyik ága felügyeli a műveletet. Könnyű volt belátni, hogy a Facebooknak hiányzott a bizalma ahhoz, hogy a Mérleg elindítását a jelenlegi állapotában lehúzza. A törvényalkotók leállították az összes további Mérleg-vitát, amíg jobban meg nem értették a projektet.

Az eredeti Mérleg koncepció

Az eredeti Mérleg koncepció egy stabil koszorú bevezetése volt, amelyet eszközkosár támogatott. A stablecoin stabilabb lenne, mint bárki más pénznem, és világszerte fel lehet használni csereeszközként. Az eredeti terv szerint a Mérleg nagyjából hasonló volt más kriptovalutákhoz, mint például a Bitcoin, de alapvető különbségekkel, hogy stabilabbá és kevésbé spekulatív eszközzé tegye.

Amikor a Libra hálózatra először felhívták a piac figyelmét, pénzügyi cégekből álló álomcsapat volt kész támogatni a projektet. Az olyan cégek, mint a Mastercard, a PayPal, a Stripe és a Visa, mind ígéretet tettek arra, hogy eszközöket helyeznek el a Mérleg érméje mögött. Sajnos ezek a támogatók az év elején elhagyták a projektet a szabályozási bizonytalanság és a Mérleg rossz sajtója miatt.

Mi más a Diemben?

A Diem nem csak a Mérleg blokklánc átnevezése. A koncepció mögött álló fejlesztők úgy döntöttek, hogy a legjobb megváltoztatni a Libra tervét a hatósági jóváhagyási folyamat felgyorsítása érdekében. A névváltozás része ezeknek a változtatásoknak. A fejlesztők úgy döntöttek, hogy a Libra név már nem megfelelő, mert a projekt korábbi iterációjához kötődött.

Az egyik fő változás, amely akkor történt, amikor a Mérleg Diem lett, a Facebook csökkentése az egyenletben. A törvényalkotók szervezeti függetlenséget akarnak a közösségi média hálózattól, ha a projekt valaha is elegendő bizalmat akar szerezni a szabályozási jóváhagyás elnyerése érdekében. A projekt nemrégiben felülvizsgálta fehér könyvét azzal a céllal, hogy csökkentse a Facebook szerepét.

Diem


A frissítés másik jelentős változása a projekt átfogó céljának alapvető elmozdulása volt. Eredetileg a Mérleget a jelenlegi gazdasági rendszer alternatívájának tekintették. Lényegében a Mérleg versenyben volt a globális fiatpiaccal. Most Diem eltávolítja a versenyt. A Diem-et bókként, nem pedig a hazai valuták, például az USD helyettesítésére tervezték.

A jelenlegi kormány által támogatott valuták, például az amerikai dollár és az euró támogatására való áttérés részeként a Diem most egyetlen dollárhoz kötött stabil érmeként indul. Ez a token a 2021 indítása ha a hatósági jóváhagyást időben elérik. A fejlesztők ezután idővel tervezik más egységes valuta stabil pénztárcák kibocsátását. Végül, és csak azután, hogy a szabályozók megfelelnek az ötletnek, egy több pénznemben működő stabil érme kerülne a képbe.

A Diem előnyei

A Diem néhány jelentős előnnyel jár a piac és az egyéni felhasználók számára. A tokennek az azonnali elfogadása előnye lenne. A Diem bevezetése új korszakot jelezne a kriptovaluta használatában. A Facebook milliárd globális felhasználóval rendelkezik, akik hirtelen kriptopénz-használókká válnának. Egy ilyen gyors bevezetés hatással lenne arra, hogy az emberek tömegei megismerkedjenek a blockchain technológia végtelen előnyeivel.

Diem sajtóközlemény

Diem sajtóközlemény

Innováció

Ez a hatalmas felhasználói hálózat számos fejlesztőt is vonzana a platformra. A Dapp fejlesztői a Diem segítségével új és izgalmas fintech alkalmazásokat hozhatnak létre, amelyek azonnali hozzáférést biztosítanak a potenciális felhasználók hatalmas tömegéhez. A fejlesztők ezt követően a Diem hálózattól kapott globális visszajelzésektől függően módosíthatják és módosíthatják alkalmazásukat.

Gyors tranzakciók

Diem gyors. Mind a fogyasztók, mind a vállalkozások azonnali, olcsó, rendkívül biztonságos tranzakciókat hajthatnak végre ezen a hálózaton. A Facebook-felhasználók másodpercek alatt küldhettek fizetést nemzetközi szinten. Ez a rugalmasság és szabadság csak hetek alatt segítheti a Diem-et mint fő globális valutát.

Hogyan működik a Diem

A Diem ötvözi a blokklánc átláthatóságát és biztonságát a Facebook platformhálózatának részvételével és globális elérhetőségével. Bárki ezen a hálózaton elnyeri a képességét, hogy biztonságos globális tranzakciókat hajtson végre a blokkláncban.

Diem Blockchain

Ennek az előnyös megközelítésnek a részeként a Diem egyedi tervezésű blokkláncot fog használni. Ezt a blokkláncot az alapoktól kezdve építették ki, hogy kiszolgálják a hálózati felhasználók milliárdjainak igényeit. Érdekes módon a Facebook több mint egy évig titokban építette ezt a blokkláncot, mielőtt nyilvánosan bejelentette a Mérleg koncepciót. A Diem blokklánc a token technikai alapjaként, valamint a tranzakciók és a tulajdonjog ellenőrzésének eszközeként működik.

Novi Wallet

A Novi pénztárca a Mérleg koncepció másik aspektusa, amely jelentősen megváltozott. Az eredeti Novi pénztárca Calibra originaly néven futott. Ezt a digitális pénztárcát idén nyáron tervezték kiadni, de visszaszorították, amikor a fejlesztők úgy döntöttek, hogy módosítják képességeit és kialakítását. Az eredeti pénztárcát csak a Mérleg érmék tárolására tervezték. A platform új Novi kiadása sokkal többet tesz.

A Diem új befogadó megközelítésével összhangban a Novi pénztárca tulajdonosai több pénznemet is tárolhatnak. A pénztárca támogatja a főbb fiat és digitális pénznemeket. Érdekes módon ezt a lépést úgy tekintik, hogy megnyugtathatja a szabályozókat, és megmutatja, hogy a Diem a gazdaság teljes digitalizálásának előmozdításáról szól, és nem csak a Facebook-átvásárlásról.

Könnyű integráció

A Diem projektben a legjobb dolog az, hogy könnyen integrálható a felhasználók mindennapi életébe. A fejlesztők sok mindent megváltoztattak a Calibra pénztárcán, hogy teljesítsék ezt a feladatot. Azonban az egyik állandó változás, amely egyáltalán nem változott, az volt a csapat vágya, hogy Novit bevonja a Facebook Messenger és a WhatsApp hálózatokba egyaránt.

Diem Egyesület

A Diem Egyesület eredetileg Mérleg Egyesületként indult 2019 novemberében. Ez a nonprofit szervezet székhelye a svájci Zürich. A csoport célja, hogy elősegítse mindazt, ami a Mérleg jóváhagyásával kapcsolatos. Konkrétan, a csoport 27 másik vállalatból és nonprofit szervezetből áll, akiknek közös célja a platform technikai és pénzügyi előnyeinek népszerűsítése.

Diem Frissítve Whitepaper

Diem Frissítve Whitepaper

Érdekes, hogy a csoport legújabb novi feldolgozása a Facebookot is tagként eltávolította. A platform leányvállalata, a Novi továbbra is a csoport egyik fő résztvevője. Ez a lépés segítené a törvényhozókat abban, hogy jobban megértsék, hogy a Facebook és a Diem két különálló, egymástól teljesen független cég.

Diem dollár

A Diem dollár átveszi a hálózat fő segédjelzőjének és kriptovalutájának szerepét. Ezt az egyedülálló pénzügyi eszközt a svájci pénzügyi piac felügyeleti hatóság (FINMA) engedélyezi. Mint ilyen, a token megfelel a nemzetközi előírásoknak a protokoll szintjén. Következésképpen a Diem felhasználói olyan funkciókhoz jutnak, mint a fogyasztóvédelem.

A Diem lehetséges hatásai

Diem képes megváltoztatni a kriptovaluta-tájat, mint bármelyik eddigi projekt. A Facebook hálózata több milliárd felhasználót foglal magában. Ennek a globális közösségnek az azonnali hozzáférés biztosítása a blockchain szolgáltatásokhoz sok szempontból forradalmi. Először is, ez megváltoztathatja a pénzküldés módját a hálózat összes felhasználója számára. A Facebook-felhasználók többé nem használnának pénzátutalási szolgáltatásokat vagy pénzátutaló cégeket arra, hogy értéket küldjenek nemzetközi szinten.

Ezenkívül az integráció a Facebook piacát is új magasságokba emelné. A Facebook piacon továbbra is növekszik az elfogadás. A felhasználók ezen a hálózaton keresztül könnyen kereshetnek, eladhatnak és vásárolhatnak elemeket más helyi felhasználóktól. A jelenlegi helyzetben a Facebook-hálózat közvetlenül versenyez olyan helyi alapú értékesítési platformokkal, mint a Craigslist. A biztonságos fizetési mód hozzáadása új magasságokba emelné a felhasználást. A felhasználók nagyobb biztonsággal vásárolhatnak olyan elemeket is, amelyek nem elérhetőek helyben.

élj a mának

A Diem a legújabb verziójával kívánja megragadni a napot. A Facebook eltávolítása biztosan megnyugtat néhány szabályozót. Azt azonban bárki kitalálja, hogy a törvényalkotók készek-e átlátni a Facebook-hovatartozást, és egyelőre a projekt érdemeire koncentrálnak. Mindkét esetben a Diem képes a kriptográfia és a nemzetközi pénzügyi piacok egyidejű átalakítására. Ezen okok miatt a Diem továbbra is egy felfelé irányuló csatát vív a hivatalos indulási időpontjáig.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map