Crypto dobiva oštar stav nigerijskih i indijskih regulatora

Prošla su desetljeća od početka razvoja digitalnih sredstava i otprilike 13 godina otkako je Bitcoin pušten u rad. Unatoč vremenu koje je prošlo, regulatorni organi širom svijeta još uvijek smišljaju kako žele pristupiti takvoj imovini – a većina nije uspjela uspostaviti nikakve jasne regulatorne smjernice oko njihove upotrebe.

Budući da su digitalna sredstva poput kriptovaluta tijekom posljednje godine počinjala privlačiti glavnu pozornost, čini se kao da regulatori napokon preusmjeravaju veću pažnju prema klasi imovine koja je očito tu da ostane.

Povećana pažnja nije nužno dobra stvar. Iako su države poput Sjedinjenih Država, Kanade, Švicarske itd. Zauzele donekle prihvatljiv stav, postoje one poput Nigerije i Indije koje su, čini se, kritičnije prema rastućoj klasi imovine, što rezultira oštrim odgovorima.

Nigerija

Bitcoin je pronašao mjesto u srcima Nigerijaca, jer nacionalni FIAT svake godine pati od visokih stopa inflacije, a pritom se devalvira. Ovu povećanu pažnju koja se poklanja digitalnoj imovini nije propustila središnja banka u zemlji i Komisija za vrijednosne papire.

Prije otprilike dva tjedna, Centralna banka Nigerije ponovio prethodna naredba koja je prisilila sve banke da zatvore sve račune povezane s kriptovalutama. Ova odluka Središnje banke u potpunoj je suprotnosti s nigerijskim SEC-om, s tim da je potonji prethodno najavio da aktivno razvija okvir za regulaciju sektora digitalne imovine – umjesto da ga jednostavno zabrani.

Ponavljajući svoj ranije najavljeni stav, Središnja banka Nigerije bila je oštra u svom komentaru, jasno stavljajući do znanja da se gnuša digitalne imovine. Ne odjekuju samo razni klišeji koji osuđuju kriptovalute, poput komentara Puta svile i Warrena Buffeta ‘pacovski otrov’, Centralna banka poziva sudionike na tržištu kao ‘konglomerat očajnih, disparnih i nereguliranih aktera’ koji prijete ‘sofisticiranim financijskim sustavima’..

Iako je dio regulatora koji štite investitore i osiguravaju poštena tržišta, čini se kao da su ovi nedavni potezi učinili sve samo ne to. Umjesto da zaustave plimu onih koji usvajaju digitalnu imovinu unutar granica zemlje, rezultat ovih nedavnih poteza je strma premija koja se plaća za imovinu poput BTC-a. Iako brojka varira, vjeruje se da cijena BTC-a u Nigeriji iznosi oko 85 000 USD – pozamašna premija od 30 000 USD u odnosu na istinske tržišne cijene.

Možda je zbog ovog odgovora nigerijsko DIP odvojilo vrijeme da ponovno pristupi problemu. U nedavnom izvješću, nigerijsko DIP nastavlja zapisom navodeći da se digitalna imovina ne samo da ne može zanemariti, već je nastavila s razvojem regulatornog okvira, zajedno s Centralnom bankom.

“Želja nam je da radimo više, surađujemo kao regulatori i analiziramo kako bismo bili sigurni da ćemo pružiti jednake uvjete u kojima će Nigerijcima, međunarodnim investitorima i onima koji su zainteresirani za ovaj prostor biti ugodno i sretno.”

Iako čini se da nigerijsko DIP pokazuje da sada surađuje s nacionalnom središnjom bankom, trebalo bi biti zanimljivo vidjeti kakav je napredak postignut kretanjem naprijed, jer dva entiteta digitalnu imovinu jasno promatraju u različitim svjetlima.

Indija

Tijekom posljednjih nekoliko godina, digitalna imovina u Indiji zabilježila je popriličan udio ograničenja i oštrih mjera – od kojih se najnovije očekuje od Indijskog odbora za vrijednosne papire i burze (SEBI). To je bitak izvijestio da će SBI uskoro ograničiti tvrtke koje žele promovirati IPO na držanje i digitalne imovine poput kriptovaluta u njihovim bilancama.

Smatra se da je ovo gore spomenuto ograničenje koje će se staviti na promotore IPO-a rezultat široko očekivane zabrane kriptovaluta u cjelini u zemlji. Iako još nije službeno, ako bi došlo do ove zabrane, to bi značilo da bi predlagači IPO-a koji drže kriptovalute bili u posjedu ilegalne imovine – nešto što SEBI ne odobrava. Ovi potencijalni potezi uslijedili su nakon prethodnih zabrana kriptovaluta od strane Royal Bank of India, koje je organizacija kasnije odbacila / pojasnila kada je Vrhovni sud presudio kriptovalute legalno.


Čini se kao da su različite frakcije odgovorne za reguliranje financija u Indiji u suprotnosti jedna s drugom. Unatoč prošloj općoj zabrani i kasnijoj prevladavanju, Indija će uskoro potencijalno vidjeti svoj parlament zabraniti kripto opet.

Ako nedostatak regulatorne jasnoće nije bio dovoljno loš, investitori koji žive u Indiji moraju se boriti s pravilnikom koji se neprestano mijenja. Barem ako se dogodi ova najnovija oštra zabrana, vjeruje se da će ulagači dobiti odgovarajuće vrijeme za iskrcavanje bilo kojeg fonda kriptovaluta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map