Digitalne valute središnje banke (CBDC) – razvojno ažuriranje

Kako se svijet nastavlja sve više digitaliti, vidimo kako razne vlade širom svijeta naporno rade na razvoju digitalnih valuta. Često se nazivaju ‘digitalne valute središnje banke’ ili ‘CBDC’, ovi digitalni pandani valute FIAT svake države imaju razne pogodnosti.

Danas ćemo ukratko pogledati neke od nedavnih napredovaka koje su postigle zemlje vodeće u razvoju CBDC-a.

Bahami

Pješčani dolar naziv je vrste ježinaca koji se lako može naći u toplim vodama blizu ekvatora. Ta su bića dobila ime zbog svog izgleda, nalik na novčić izrađen od pijeska. Kao takav, prikladno je da su Bahami skovali svoj nadolazeći CBDC kao “Pješčani dolar”.

Projekt pijeska često je zasjenjen napretkom postignutim na digitalnom juanu – potonji je, na kraju krajeva, proizvod druge najveće svjetske ekonomije. U stvarnosti, pijesak je bio jedan od prvih CBDC-a koji je objavljen. Iako se službenici Središnje banke Bahama koriste samo u granicama svojih granica, nedavno naznačeno da će se uskoro moći koristiti u cijelom svijetu.

Iako će Kina možda zasjenjivati ​​napredak na Bahamima javnim suđenjem svog CBDC-a, vjeruje se da će Pješčani dolar na kraju postati prvi koji je službeno objavljen na globalnoj razini.

Kanada

Do danas je Kanada zauzela trepidativniji pristup CBDC-ima od većine. Iako su druge države CBDC već smatrale putem naprijed, Kanada je odlučila pričekati i vidjeti kako ti projekti funkcioniraju.

„Banka Kanade sudjeluje u opsežnom istraživačkom programu kako bi analizirala rizike i mogućnosti tih novih događaja. Ključni dio ovog programa je okvir za nadzor novca i plaćanja i planiranje za nepredviđene situacije za digitalnu valutu središnje banke (CBDC). Ovo je program od velikog društvenog značaja i trebat će nam da otvorimo novi teren. “

Iako je Kanadska banka navijestila da će biti spremna za CBDC kad za to dođe vrijeme, čini se kao da pojačava svoja istraživanja o njihovoj uporabi. To je nedavno postalo očito, kao oglasi za posao objavljeni su u potrazi za ekonomistom koji je dobro upućen u blockchain da predvodi njegovo istraživanje.

Kina

Bez sumnje, Kina je jedan od, ako ne i LIDER u razvoju CBDC-a. Nazvan digitalnim Yuanom, kineski CBDC već je ušao u fazu javnog testiranja.

Ovim je testom Narodna banka Kine sredinom listopada stanovnicima Shenzhena distribuirala 10 milijuna digitalnih juana (1,5 milijuna USD) u obliku lutrije. U ovom su testu tisuće lokalnih trgovaca imale mogućnost prihvatiti novo distribuirani digitalni Yuan. Rano izvještaji ukazuju na mješovitu reakciju, a anketirani korisnici navode nedostatak pogodnosti, poticaja i loš tajming kao probleme koji okružuju digitalni Yuan.

Iako je ovo možda jednostavno faza testiranja, a ne službeno lansiranje, ona jasno pokazuje da je Kina u prvom planu u pogledu CBDC-a.


Rusija

Ne stvaraju sve države digitalne valute središnje banke iz potrebe, već iz potrebe. Jedan od strahova povezanih s CBDC-ima je potencijalna sposobnost da se nacijama pomogne zaobići nametnute financijske sankcije. Rusija je upravo ovom strahu dala više povjerenja, kao što je to i Banka Rusije izvijestio da je taj potencijal izričito naveo kao razlog za razvoj digitalne rublje.

Iako Rusija nije donijela konačnu odluku hoće li ili neće izdati CBDC, čini se da je to sve slučaj. Očekuje se da će ruski CBDC biti strukturiran kao u osnovi državno podržani stabilcoin, pri čemu će svaka digitalna rublja biti poduprta tradicionalnim rubljama..

Završetak CBDC-a

Ako je jedna stvar jasna tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, to je da CBDC više nisu mogućnost, sada ih aktivno razvijaju vlade širom svijeta. U sljedećih nekoliko godina, vjerojatno ćemo vidjeti nekoliko tih valuta u “opticaju”. Kao rezultat toga, potrebno je pripremiti najveće svjetsko gospodarstvo (Sjedinjene Države), budući da ovi CBDC imaju potencijal smanjiti oslanjanje ostatka svijeta na američki dolar – stav nedavno dijelili Deutsche Bank.

“Usvajanje CBDC-a u ključnim bilateralnim trgovinskim odnosima moglo bi narušiti primat dolara na globalnom financijskom tržištu.”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map