KuCoin pretrpi krađu od 150 milijuna dolara, postajući najnoviji u dugom nizu kršenja

26. rujna 2020. godine, popularna burza kriptovaluta KuCoin bio hakiran. S ukradenih oko 150 milijuna USD, predstavlja jednu od najvećih krađa kriptovaluta do danas.

U vrijeme od ovog događaja, kripto-tržišta su bila relativno fazna. To postavlja pitanje: ‘jesu li hakanja na burzama postala toliko uobičajena da njihova pojava više nema utjecaja na sudionike na tržištu’?

Iako ovo zvuči kao izmišljena ideja, naglašava potrebu za promjenom pristupa davatelja usluga i klijenata. Burze trebaju pojačati sigurnosne napore kako bi izbjegle da postanu lice nesposobnosti. Ulagači moraju pojačati temeljitu skrb prilikom povjeravanja sredstava pružateljima usluga.

Imajući ovo na umu, danas ćemo pogledati neke od najistaknutijih hakova u ukupnom iznosu od 40 milijuna dolara ili više koji su se dogodili u posljednjih nekoliko godina.

Značajne krađe

KuCoin – rujan 2020

U vrijeme pisanja ovog članka Kucoin je najnovija razmjena koja se može hakirati. Dogodivši se 26. rujna 2020., lopov je dobio pristup i likvidirao razne “vruće novčanike‘U vlasništvu i upravlja KuCoin. Pogođena imovina uključivala je BTC, ETH, LTC, XRP, BSV, XLM, TRX, USDT i razne tokene temeljene na ERC-20.

Srećom, KuCoin već nekoliko godina održava jaku policu osiguranja. Što znači da se u ovom slučaju očekuje da će korisnička sredstva biti zaštićena.

Ukupno izgubljeno: >150 000 000 USD

AltsBit – veljača 2020

Iako su neke burze uspjele prebroditi oluju nakon hakiranja, AltsBit nije bio te sreće. Ovaj hak, koji se dogodio samo nekoliko mjeseci nakon pokretanja burze, vidio je kako lopovi preuzimaju različitu imovinu, uključujući – BTC, ETH, KMD, VRSC, ARRR. U ovom je slučaju hakerska skupina LulzSev preuzela odgovornost.

Ukupno izgubljeno: >70 000 000 USD


QuadrigaCX – prosinac 2019

Nakon poduže istrage, Komisija za vrijednosne papire Ontara (OSC) utvrđena u srpnju 2020 da je izvršni direktor i osnivač Gerald Cotten bio izravno odgovoran za gubitak imovine zbog dugogodišnje prijevare i zlouporabe sredstava klijenta; OSC je Quadrigu nazvao “ponzi shemom” zbog Cottenove uporabe klijentskih sredstava za pokrivanje njegovih ilegalnih trgovačkih gubitaka. Kad se Quadriga u početku srušila, nagađalo se da su sredstva jednostavno izgubljena ili na nepristupačnim kripto računima, nažalost, pokazalo se da to nije slučaj. Revizor Ernst i Young uspjeli su povratiti 45 milijuna američkih dolara, što je rezultiralo ukupnim gubitkom od 169 milijuna američkih dolara. Na nesreću svojih klijenata, izgubljena sredstva nisu osigurana policama osiguranja.

Ukupno izgubljeno: >215 000 000 USD

UpBit – studeni 2019

Većina hakova koji se mogu dogoditi završavaju se neovlaštenim pristupom ‘vrućim novčanicima’ koje koriste burze. Ovaj je slučaj bio donekle jedinstven, jer su krađe vidjeli kako hakeri kradu iz UpBits-ahladnjača’. Jedina pogođena imovina u ovoj krađi bio je ETH. Klijentske gubitke pokrivala je sama razmjena.

Ukupno izgubljeno: >50 000 000 USD

Binance – svibanj 2019

Binance jedna je od najvećih kripto burza na svijetu, mnogi nisu očekivali da će se dogoditi ova krađa. Činjenica da je to učinila, naglašava rizik ostavljanja imovine pod nadzorom drugih. Ako je jedna od najvećih burzi ranjiva, ranjiva je svaka. U ovom je slučaju Binance osigurao da će razmjena pokriti sve gubitke.

Ukupno izgubljeno: >40 000 000 USD

Coincheck – siječanj 2018

Nitko ne želi biti povezan s jednom od najvećih krađa svih vremena. Na nesreću Coinchecka, njegova odluka da značajne količine korisničkih sredstava pohrani u vruće novčanike rezultirala je krađom rekorda. U ovom je slučaju jedino pogođeno sredstvo bio NEM. Nažalost za NEM, događaji su rezultirali značajnom kolateralnom štetom koja je srušila njegovu cijenu – unatoč tome što nije bila kriva.

Ukupno izgubljeno: >530 000 000 USD

Zaif – rujan 2018

2018. je bila teška godina za burze sa sjedištem u Japanu, a ovaj je hak uslijedio nakon spomenutog incidenta koji je uključivao Coincheck. Ovdje su pogođena sredstva BTC, BCH i MONA. Slično većini hakova, lopovi su mogli ukrasti imovinu neovlaštenim pristupom vrućim novčanicima burzi. Iako se hak dogodio 2018. godine, nedavno je počeo prikupljati više pažnje, jer je Zaif odlučio tužiti Binancea. Tvrdi da je Binance pomagao u pranju ukradenih sredstava nedovoljnim KYC / AML politikama.

Ukupno izgubljeno: >60.000.000 USD

Mt. Gox – veljača, 2014

Iako je Coincheck od tada tu krađu potukao kao najveću takvu vrstu, Mt. Gox je vjerojatno najpoznatiji hack ove vrste. Unatoč događaju koji se dogodio 2014. godine, posljedice se zadržavaju do danas. Jedina pogođena imovina note bila je Bitcoin, s ukupno ukradenih 850 000 BTC.

Ukupno izgubljeno: >450 000 000 USD

Sigurnost na prvom mjestu

Nažalost, ovo nije ni blizu sveobuhvatnom popisu hakanja na razmjeni. Iako se čini da postoji uobičajena tema koja uključuje upotrebu vrućih novčanika, to nikako nije jedini put rizika. Krađe su se također dogodile kao rezultat unutarnjih poslova, pristupa hladnom novčaniku i još mnogo toga.

Ako je jedna stvar postala kristalno jasna – zaštitite svoju imovinu. Ne ostavljajte nepotrebno sredstva na burzama. Kao investitor, zauzmite proaktivni pristup sigurnosti imovine – koristite hardverske novčanike, koristite poštovane skrbničke usluge itd. Čak je i najcjenjenija razmjena ranjiva na napade.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map