Pobednik u polugama: Hoće li Bitcoin na kraju zamijeniti zlato?

Bitcoin se trenutno rijetko može držati pod svjetlima reflektora i nakon toga snažan kraj 2020. gdje najveća svjetska kriptovaluta u više je navrata pobijedila svoju najvišu cijenu, novčić je počeo pokretati raspravu o svojoj prikladnosti kao eventualnoj zamjeni za zlato kao zalihu vrijednosti. 

Međutim, mišljenja i dalje ostaju podijeljena oko prikladnosti kriptografije kao načina za održavanje bogatstva na sličan način kao plemenitih metala.

Pobednik u polugama: Hoće li Bitcoin na kraju zamijeniti zlato?

Izvor: Coingecko

Kao što pokazuje gornji grafikon, Bitcoin je narastao iz skromnog podrijetla prije samo deset godina u fenomen. Iako je karakterizira velika nestabilnost tržišta, budućnost kriptovalute izgleda sjajno jer se čini da više razine usvajanja upućuju na veće buduće cijene dok kripto razmjene kontinuirano razvijati jače značajke u smislu sigurnosti i upotrebljivosti za investitore. 

Otkucaji poluga: Hoće li Bitcoin na kraju zamijeniti zlato?

Izvor: BulionVault

Iako manje hlapljiv od Bitcoina, možemo vidjeti da je vrijednost zlata također kontinuirano rasla tijekom posljednjih godina, premda ni približno istoj stopi kao BTC. 

Pogledajmo pobliže što bi mogla imati budućnost za ulaganje u Bitcoin i ima li zaista potencijal zamijeniti zlato kao omiljeno skladište vrijednosti:

Zamah izgradnje bitcoina

Bitcoin izaziva mnoštvo uzbuđenja kod investitora i tržišnih analitičara. Rick Rieder, glavni investicijski direktor tvrtke BlackRock s fiksnim prihodima je optimističan glede buduće pozicije Bitcoina u svijetu financija, i tvrdio je krajem 2020. u intervjuu za CNBC da je kriptovaluta “tu da ostane”.

Iako je ova podrška BlackRocka, svjetske tvrtke za upravljanje investicijama sa sjedištem u New Yorku s gotovo 8 bilijuna dolara imovine pod upravljanjem, najnoviji znak potvrde kriptovalute, druge se tvrtke također gomilaju u Bitcoin hypeu. 

Neki stratezi ukazuju na interes nekih od najvećih svjetskih tvrtki za upravljanje imovinom, uključujući JPMorgan Chase kao pokazatelj da postoji snažan potencijal da Bitcoin jednog dana zamijeni zlato kao pravi izbor za ulaganje u sigurno utočište. 

ABC Money ukazuje na trend koji se već pojavljuje gdje se izdvajanja iz riznice poduzeća počinju kretati prema Bitcoinu. MicroStrategy i Square dva su značajna primjera toga, a prvi je u početku uložio 425 milijuna dolara u Bitcoin prije nego što je najavio ponudu konvertibilnih obveznica od 400 milijuna dolara, gdje bi prihod išao u kupnju BTC-a. Zbog ogromne potražnje, ponuda je nakon toga povećana na 550 milijuna dolara u nekoliko dana. 


Što se tiče korporativnih riznica, BTC je možda jedna od rijetkih dobrih investicijskih ideja. Državne i korporativne obveznice donose vrlo malo u usporedbi, s donošenjem duga na svim vremenima. Inače, novac gubi kupovnu moć zbog inflacije. Međutim, volatilnost koja je prije plašila investitore od kupovine Bitcoina i kripto pala je na najniži nivo u odnosu na zlato. 

Tijekom sljedećih godina može se dogoditi da će Bitcoin postupno ući u tržišni udio zlata kao sigurnog utočišta i zalihe bogatstva. Zbog svoje matematički definirane i provjerljive oskudice i mrežnih mjernih podataka koji okružuju moć raspršivanja i aktivne račune, mogao bi donijeti veću privlačnost za ulagače. 

Nadalje, s relativno malom tržišnom kapitalizacijom kriptovalute i ubrzanim stopama usvajanja, Bitcoin bi mogao ponuditi neke atraktivne pogodnosti nagrađivanja rizikom za investitore. 

Poteškoća imitiranja zlata

Unatoč rastućoj popularnosti Bitcoina, još uvijek postoje određeni kontrasti između kriptovalute i zlata. Jedna od najvećih razlika dolazi u obliku divlje različitih slučajevi upotrebe između BTC-a i zlata

Iako se i bitcoin i zlato mogu smatrati zalihama vrijednosti, zlato ima praktične primjere kada je riječ o proizvodnji nakita i proizvodnji robe u elektroničkoj i automobilskoj industriji, između ostalog. 

Unatoč tome što Bitcoin radi na blockchain tehnologiji, njegova je infrastruktura osnovnija od ostalih blockchain mreža koje se mogu naći na Ethereumu i drugim altcoinima, što znači da je, praktički govoreći, zlato nadmašilo novčić kada je u pitanju upotreba. 

 Je li dovoljan mamac za bitcoin?

Potkraj 2020. činilo se da su tržišna kretanja sugerirala da više novca počinje teći iz zlata u digitalnu imovinu. U studenom su cijene zlata pale 5% na dan objave da je razvijeno cjepivo Covid sa stopom učinkovitosti od 90%. Vijest je, međutim, uzrokovala rast Bitcoina za 2%. U danima i tjednima koji su slijedili, više novca je ostavilo zlato i ušlo na tržišta kriptovaluta. 

Ako novac ostavlja zlato i ide u Bitcoin, to se možda svodi na veći optimizam u gospodarstvu za uskakanje u ‘rizične’ poslove unutar dionica i kriptovaluta. Iako ovo ne čini Bitcoin sigurnom igrom, kao što neki analitičari sugeriraju, postoji šansa da pokazuje jasan znak da se investitori bude s potencijalom novčića koji promiče svoju volatilnost i osvaja udvarače diljem svijeta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map