Što je Diem? (Bivši projekt FaceBook-a Libra) – detaljna analiza

Jedan od najkontroverznijih kriptovaluta ikad, Libra, sada se vratio kao manje prijeteća verzija – Diem. Prošle je godine cijelo kripto tržište osjećalo mreškanje uzbuđenja kad je američki div društvenih medija Facebook, Inc najavio planove za ulazak u industriju. U to je vrijeme platforma nastojala hrabro ući sa svojim ovlaštenim sustavom plaćanja temeljenim na blockchainu i stablecoinom nazvanim Vaga. Potez bi doveo do revolucije u prijenosu novca i pozicionirao Facebook i njegove partnere u prizemlju sektora digitalnih plaćanja temeljenih na blockchainu..

Međutim, pokazalo se da je projekt bio malo više nego što su političari i zastupnici bili spremni prihvatiti. Vaga je iz različitih razloga doživjela trenutni regulatorni potisak. Regulatori su izrazili bezbroj zabrinutosti u vezi s učincima profitnih tehnoloških tvrtki koje izdaju valute. Neki su zakonodavci vjerovali da će im ovaj manevar dati previše moći ubrizgavanjem tih platformi u globalnu ekonomiju i geopolitiku.

Regulatori koji u to vrijeme nisu bili spremni

Uskoro su zabrinutosti zastupnika pogodili grozničav teren. Značajno je da je Odbor za financijske usluge Doma održao raspravu prošle godine u vezi s tim pitanjem. Na saslušanju su se članovi kongresa izmjenjivali u miniranju izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga. Izrazili su zabrinutost, od miješanja u izbore pa sve do kampanja za dezinformacije koje vode strane vlade.

Diem - Mark Zuckerberg @ saslušanje Odbora za financijske usluge House (AP Photo / Andrew Harnik)

Diem – Mark Zuckerberg @ saslušanje Odbora za financijske usluge House (AP Photo / Andrew Harnik)

Također je bilo zabrinutosti u vezi s klasifikacijom ove nove vrste valute i koja će grana vlade nadzirati operaciju. Bilo je lako vidjeti da Facebooku nedostaje povjerenja da pokrene lansiranje Vage kakva jest. Zakonodavci su čak zaustavili sve daljnje rasprave o Vagama dok nisu mogli bolje razumjeti projekt.

Izvorni koncept Vage

Izvorni koncept Vage trebao je lansirati stabilcoin poduprt košaricom imovine. Stajbolin bi bio stabilniji od bilo koje fiat valute i mogao bi se koristiti širom svijeta kao sredstvo razmjene. U izvornom planu Vaga je dizajnirala uglavnom slično ostalim kriptovalutama poput Bitcoina, ali s temeljnim razlikama kojima je cilj učiniti je stabilnijom i manje špekulativnom imovinom.

Kada je mreža Vaga prvi put skrenuta pažnji na tržište, imala je tim iz snova financijskih tvrtki spreman podržati projekt. Tvrtke kao što su Mastercard, PayPal, Stripe i Visa obvezale su se da će položiti sredstva za potporu novčića Vage. Nažalost, ti su potpornici napustili projekt početkom godine zbog sve regulatorne nesigurnosti i lošeg pritiska Vage.

Što je drugačije kod Diema?

Diem je više od pukog preimenovanja blockchaina Vage. Programeri koji stoje iza ovog koncepta odlučili su da je najbolje izmijeniti svoje planove za Vagu kako bi ubrzali postupak regulatornog odobravanja. Promjena imena dio je ovih izmjena. Programeri su zaključili da ime Vaga više nije prikladno jer je vezano uz raniju iteraciju projekta.

Jedna od glavnih promjena koja se dogodila kad je Vaga postala Diem bila je smanjenje Facebooka u jednadžbi. Zakonodavci žele organizacijsku neovisnost od mreže društvenih medija ako projekt ikad stekne dovoljno povjerenja da dobije regulatorno odobrenje. Projekt je nedavno revidirao svoju bijelu knjigu s ciljem smanjenja uloge Facebooka.

Diem

Još jedna velika promjena koja se dogodila u ovom ažuriranju bila je temeljna promjena u ukupnom cilju projekta, izvorno, na Vagu se gledalo kao na alternativu trenutnom gospodarskom sustavu. U osnovi, Vaga je bila konkurencija globalnom fiat tržištu. Sada Diem uklanja konkurenciju. Diem je zamišljen kao kompliment, a ne kao zamjena za domaće valute kao što je USD.

Kao dio ove tranzicije na potporu objema postojećim valutama koje podržava država, poput američkog dolara i eura, Diem će sada lansirati kao jedan stabilni novčić vezan za dolar. Ovaj je token zakazan za Lansiranje 2021 ako se regulatorno odobrenje postigne pravodobno. Programeri zatim planiraju s vremenom izdavati druge stabilnokovanice u jednoj valuti. Na kraju, i tek nakon što regulatori budu u redu s tom idejom, multivalutni stabilni novčić ušao bi u sliku.

Blagodati Diema

Diem donosi neke značajne prednosti tržištu i pojedinačnim korisnicima. Token bi imao prednost trenutnog usvajanja. Pokretanje Diema značilo bi novo doba u korištenju kriptovaluta. Facebook ima milijarde globalnih korisnika koji bi svi odjednom postali korisnici kriptovaluta. Učinci takvog brzog uvođenja pomogli bi obrazovanju masa ljudi o beskrajnim prednostima blockchain tehnologije.

Diem priopćenje za javnost

Diem priopćenje za javnost

Inovacija

Ova ogromna mreža korisnika također bi privukla brojne programere na platformu. Dapp programeri mogli bi iskoristiti Diem za stvaranje novih i uzbudljivih fintech aplikacija koje bi imale trenutni pristup ogromnoj gomili potencijalnih korisnika. Programeri bi tada mogli prilagoditi i izmijeniti svoju aplikaciju ovisno o globalnim povratnim informacijama koje su dobili od Diem mreže.

Brze transakcije

Diem je brz. I potrošači i tvrtke mogu provoditi trenutne, jeftine, vrlo sigurne transakcije pomoću ove mreže. Korisnici Facebooka mogli bi platiti međunarodno slanje u nekoliko sekundi. Ova fleksibilnost i sloboda mogli bi pomoći da se Diem učvrsti kao glavna globalna valuta u samo nekoliko tjedana.

Kako Diem radi

Diem kombinira transparentnost i sigurnost blockchaina s sudjelovanjem i globalnim dosegom Facebook-ove mreže platformi. Svatko na ovoj mreži stekao bi sposobnost provođenja sigurnih globalnih transakcija preko blockchaina.

Diem Blockchain

Kao dio ovog povoljnog pristupa, Diem će koristiti prilagođeni blockchain. Ovaj je blockchain izgrađen od temelja kako bi služio potrebama milijardi korisnika mreže. Zanimljivo je da je Facebook ovaj blockchain gradio u tajnosti više od godinu dana prije nego što je javno objavio koncept Vage. Blok lanca Diem funkcionira kao tehnički temelj tokena i alat za provjeru transakcija i vlasništva.

Novi novčanik

Novčanik Novi je još jedan aspekt koncepta Vage koji se značajno promijenio. Originalni novčanik Novi nosio je naziv Calibra originaly. Ovaj digitalni novčanik trebao je biti predstavljen ovog ljeta, ali je gurnut unatrag kad su programeri odlučili izmijeniti njegove mogućnosti i dizajn. Izvorni novčanik dizajniran je za pohranu samo kovanica Vaga. Nova izvedba platforme Novi čini mnogo više.

U skladu s Diemovim novim inkluzivnim pristupom, vlasnici novčanika Novčanika mogu pohraniti više valuta. Novčanik će podržavati glavne fiat i digitalne valute. Zanimljivo je da se na ovaj potez gleda kao na način smirivanja regulatora i pokazuje da je Diem zapravo sve što promovira cjelokupnu digitalizaciju gospodarstva, a ne samo preuzimanje Facebooka.

Jednostavna integracija

Najbolja stvar u vezi s projektom Diem je lagana integracija u svakodnevni život korisnika. Programeri su promijenili mnoge stvari oko novčanika Calibra kako bi ispunili ovaj zadatak. Međutim, jedna konstanta koja se uopće nije promijenila bila je želja tima da se Novi uključi i u Facebook Messenger i WhatsApp mreže.

Udruga Diem

Udruga Diem prvotno je pokrenuta kao udruga Vaga u studenom 2019. Ova neprofitna organizacija ima sjedište iz Züricha u Švicarskoj. Cilj grupe je unaprijediti sve što je povezano s odobrenjem Vage. Konkretno, grupa se sastoji od 27 drugih tvrtki i neprofitnih organizacija koje dijele cilj promicanja tehničkih i financijskih koristi platforme.

Diem ažurirana tehnička knjiga

Diem ažurirana tehnička knjiga

Zanimljivo je da je zadnja nova izdanja grupe također uklonila Facebook kao člana. Podružnica platforme, Novi i dalje ostaje glavni sudionik u grupi. Ovaj potez trebao bi pomoći zakonodavcima da bolje razumiju da su Facebook i Diem dvije odvojene tvrtke koje posluju potpuno neovisno jedna o drugoj.

Diem dolar

Dolar Diem preuzima ulogu glavnog uslužnog tokena i kriptovalute za mrežu. Ovaj jedinstveni financijski instrument licenciran je putem švicarskog Nadzornog tijela za financijsko tržište (FINMA). Kao takav, token je sukladan međunarodnim propisima na razini protokola. Slijedom toga, korisnici Diema dobivaju značajke poput zaštite potrošača.

Mogući učinci dnevnice

Diem ima potencijal izmijeniti krajolik kriptovaluta više nego bilo koji drugi projekt do sada. Facebook mreža obuhvaća milijarde korisnika. Pružanje trenutne pristupa globalnoj zajednici blockchain uslugama revolucionarno je u mnogim aspektima. Kao prvo, to bi moglo promijeniti način na koji se novac šalje globalno za sve korisnike mreže. Korisnici Facebooka više ne bi koristili usluge prijenosa novca ili tvrtke za doznake kako bi međunarodnu vrijednost poslali.

Uz to, integracija bi Facebook tržište pogurala na nove visine. Facebook tržište i dalje bilježi sve veće usvajanje. Korisnici putem ove mreže mogu jednostavno pretraživati, prodavati i kupovati predmete od drugih lokalnih korisnika. Kako danas stoji, Facebook mreža izravno se natječe s lokalnim prodajnim platformama kao što je Craigslist. Dodavanje sigurnog načina plaćanja povećalo bi upotrebu na nove visine. Korisnici bi također mogli s većim povjerenjem kupiti stavke koje nisu lokalno dostupne.

iskoristi dan

Diem namjerava iskoristiti dan svojom najnovijom verzijom. Uklanjanje Facebooka zasigurno će smiriti neke regulatore. Međutim, svatko nagađa jesu li zakonodavci spremni još vidjeti prošlost Facebook-a i usredotočiti se na meritume projekta. U oba slučaja, Diem može istovremeno preoblikovati kripto i međunarodno financijsko tržište. Iz tih razloga, Diem će nastaviti voditi uzbrdicu do službenog datuma lansiranja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner