Bank of Canada mogla bi izdavati digitalnu valutu u budućnosti

25. veljače 2020. rukovoditelji Bank of Canada dali su javne izjave u vezi s izdavanjem centralizirane bankovne digitalne valute (CBDC). Točnije, zamjenik guvernera banke, Timothy Lane, govorio je o mogućnosti i scenarijima u kojima će banka nastaviti ovaj postupak na CFA Montreal FinTech RDV 2020. Govor je dotaknuo tehnologiju koja se brzo razvija i koja utječe na financijski sektor. Bank of Canada reagira na okoliš.

Centralna banka Kanade

Kanadska banka djeluje otkad je 1934. godine osnovana kao Crown Corporation. Važno je da su Crown korporacije u državnom vlasništvu i pod upravljanjem. Kao takva, banka funkcionira kao središnja banka zemlje. Slijedom toga, jedini je subjekt s pravnom sposobnošću izdavanja kanadskih novčanica.

Od 1944. godine, Kanadska banka je jedini izdavatelj novčanica zakonskog sredstva plaćanja u zemlji. Uz to, organizacija je odgovorna za formuliranje kanadske monetarne politike. Konkretno, odgovornosti tvrtke uključuju održavanje sigurnog i zdravog financijskog sustava u Kanadi.

Trenutne odgovornosti Kanadske banke usmjerene su na ciljeve praćenja i upravljanja predvidljivom inflacijom. Značajno je da banka mora raditi na osiguranju stabilnog i učinkovitog financijskog sustava u zemlji. Banka ovu zadaću izvršava na više različitih načina. Prije svega, tvrtka pruža djelotvorne i djelotvorne usluge upravljanja sredstvima za vladu Kanade i druga lokalna poduzeća. Na kraju, odgovornosti banke uključuju pružanje građanima sigurne i sigurne valute.

Bank of Canada o izdavanju digitalne valute

Banka Kanade nastavlja procjenjivati ​​hoće li i u kojim scenarijima tvrtka izdati CBDC. U svom je govoru Lane objasnio kako se banka priprema za budućnost u kojoj će smatrati potrebnim izdavanje središnjih digitalnih novčanica. Govorio je o odgovornostima banke da građanima pruži mogućnost pouzdanog korištenja željenog načina plaćanja.

Timothy Lane - Bank of Canada

Timothy Lane – Bank of Canada

U govor, Lane priznaje da digitalne valute pružaju nove mogućnosti tržištu. Također je objasnio da ove prilike mogu stvoriti i niz novih rizika. Upravo ove nepoznate prijetnje i dalje koče motivaciju banke prema izdavanju središnje digitalne valute.

Scenariji u kojima bi Bank of Canada izdala CBDC

Lane je iznio dva scenarija u kojima bi Bank of Canada razmotrila izdavanje centralizirane digitalne valute. Prvi scenarij bio bi rezultat masovnog usvajanja kriptovaluta. U ovom bi slučaju banka mogla izgubiti kontrolu nad monetarnim sustavom jer sve više korisnika migrira u privatne valute poput Bitcoina. Kao što biste mogli zamisliti, središnje banke nisu sklone bilo kojoj situaciji u kojoj gube kontrolu nad sposobnošću praćenja plaćanja i regulacije tržišta.

Drugi scenarij koji bi zajamčio odgovor banke bio bi potpuno uklanjanje fizičke gotovine s tržišta. Iako se ovaj drugi scenarij za sada čini vrlo malo vjerojatnim, to je još uvijek vrlo stvarna briga za bankarske službenike. Situacije poput zagađenja ili bolesti mogle bi u bliskoj budućnosti zastarjeti upotrebu papirnatog novca.

Kako bi izgledao kanadski CBDC?


Zanimljivo je da je Lane iskoristio trenutak da prepozna prednosti koje digitalne valute donose na tržište. Učinio je to opisujući kako bi izgledala hipotetična digitalna valuta Kanadske banke. Lane je objasnio da će nova valuta biti sigurna, lako dostupna, privatna i dobra vrijednost. Izjavio je da će nova digitalna novčanica pružiti korisnicima mogućnost kupnje stvari elektroničkim putem putem interneta ili osobno. Laneova je sveukupna poanta bila da je Kanadska banka voljna izdati CBDC, samo ako je to potrebno ili kada.

Hoće li Bank of Canada izdati digitalnu valutu?

Ono što je najvažnije, Lane je prestao reći da Bank of Canada planira izdati valutu bilo kada u bliskoj budućnosti. Točnije, izjavio je da banka u ovom trenutku nije imala stvarne potrebe za izdavanjem vlastite digitalne valute. Njegovo obrazloženje odluke jest činjenica da trenutni financijski sustav još uvijek dobro služi građanima. Lane vjeruje da se u ovom trenutku banka mora usredotočiti na modernizaciju trenutnog platnog prometa kako bi osigurala da banka u budućnosti zadrži povjerenje svojih korisnika.

Što bi uključio vaš savršeni CDBC?

Iako Kanadska banka nema neposrednih planova za izdavanje CBDC-a, dužnosnici i dalje žele dobiti povratne informacije o tržištu o toj perspektivi. Kao takvi, bankarski službenici objavili su niz pitanja. Ova su pitanja bila usmjerena na građane u pokušaju da osjete kako tržište ide naprijed. Pitanja su uključivala:

  • Kako bi digitalna valuta funkcionirala s drugim načinima plaćanja?
  • Koje bi značajke dizajna mogle učiniti CBDC atraktivnim za trgovce i korisnike?
  • Kako bi CBDC radio za prekogranične transakcije?
  • Kako možemo zaštititi privatnost, a istovremeno spriječiti nezakonitu upotrebu?

Središnje banke razmatraju mogućnost digitalnog povezivanja

Laneova izjava odjekuje izjavama drugih rukovoditelja središnjih banaka u vezi s izdavanjem digitalnih valuta. Te organizacije nastavljaju nadzirati tržišta i istraživati ​​scenarije u kojima bi uvidjele potrebu za tako drastičnom promjenom. Nedavna izjava koju je objavio Međunarodni monetarni fond rasvijetlila je trenutnu situaciju oko CBDC-a. The govor otkrio da samo oko “jedna četvrtina središnjih banaka širom svijeta sada aktivno istražuje mogućnost izdavanja CBDC-a, a prijavljena su samo četiri pilota. “

Bank of Canada je spremna izvršiti promjene kako bi ostale relevantne

Ukupni ton Laneova govora gurnuo je na činjenicu da službenici kanadskog bankarstva razumiju potrebu da budu fleksibilni u ovo doba. Čini se da su bankarski službenici itekako svjesni da bi kriptovalute mogle imati ogroman utjecaj na njihovu sposobnost kontrole tržišta. Kao takvi, bankarski službenici spremni su poduzeti sve promjene koje smatraju potrebnima kako bi ostali pod kontrolom. Za sada, Kanadska banka nastavlja istraživati ​​prilagodbe koje su potrebne da bi ostale relevantne u potpuno digitaliziranoj ekonomiji.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map