Baxter Hines, autor knjige “Digitalne financije: Sigurnosni tokeni i otključavanje blockchaina” – serija intervjua

Baxter Hines, CFA, upravlja partner s Honeycomb Digital Investments. Suosnovao je tvrtku 2020. godine kako bi klijentima pružao rješenja za stvaranje prihoda. Njegova tvrtka upravlja portfeljima koji se sastoje od tradicionalne imovine, sigurnosnih tokena i digitalne imovine.

Njegova nova knjiga “Knjiga o digitalnim financijama: Sigurnosni tokeni i otključavanje stvarnog potencijala blockchaina“, Trenutno je dostupna za prednarudžbu kod svih glavnih on-line trgovaca na globalnoj razini, a u trgovinama će biti 17. studenog 2020..

Ono što vas je u početku privuklo blockchainu i digitalnoj imovini?

U početku sam proveo dugo vremena istražujući kriptovalute jer sam bio toliko znatiželjan o čemu se zapravo radi, a nakon što sam naučio što više o Bitcoinu i kriptosama, nastojao sam steći dublje razumijevanje osnovne tehnologije i njezinih mogućnosti i stvarnim aplikacijama. Tada sam shvatio da je blockchain mnogo više od pukog bitcoina. Postalo mi je očito da će ova inovacija utjecati na prijenos i upravljanje imovinom poput dionica, nekretnina, obveznica, privatnih vrijednosnih papira, intelektualnog vlasništva i još mnogo toga. Postavljanje stvarne imovine na blockchain može smanjiti troškove kapitala, a sama ta značajka prouzročit će konačno usvajanje. Kad je ta ideja utonula, znao sam da želim naučiti što više o blockchainu i digitalnoj imovini.

Upravni ste partner Honeycomb Digital Investments, investicijske tvrtke koja upravlja portfeljima koji se sastoje od tradicionalne imovine, sigurnosnih tokena i digitalne imovine. Koje su stvari koje tražite kada pregledavate mogućnosti ulaganja?

Dvanaest godina proveo sam kao menadžer portfelja u NFJ Investmentsu (podružnici Allianz Global Investors) fokusiranom uglavnom na dionice s naglaskom na dividende. Taj način razmišljanja donosim u prostor digitalne imovine tražeći mogućnosti ulaganja za koje vjerujem da će uhvatiti blagodati predstojećeg rasta blockchain tehnologije i njenog temeljnog ekosustava. Konkretno, Honeycomb želi investirati u tvrtke koje grade platforme i infrastrukturu za podršku megatrendu blockchaina i one kriptovalute i projekte koji će također biti dio temeljnog ekosustava.

Kako biste osobno opisali što su sigurnosni tokeni?

Jednostavno rečeno, sigurnosni tokeni digitalni su prikaz stvarnog vlasništva nad sredstvom – u većini slučajeva jedan je token jednak jednom udjelu u sredstvu. Sigurnosni tokeni su digitalizirani naslov financijskog instrumenta u kombinaciji s okretnošću i brzinom blockchaina. Nositelji sigurnosnih tokena imaju pravo na određena prava i privilegije temeljne imovine baš kao što bi bili i da su imovinu izravno u njezinom vlasništvu.

Izgrađujući vrh blockchaina, sigurnosni tokeni nude mogućnosti, značajke i inovacije koje nikada ne bi bile moguće u svijetu papirnatih certifikata. Uistinu smo u osvit novog digitalnog doba u financijama! Neki od najsjajnijih financijskih, tehnoloških i pravnih umova danas grozničavo rade na razvoju potencijala ove pouzdane, dosljedne, sigurne i potrošačima prihvatljive metode poslovanja. Budući potencijal ovih tehnologija je ogroman i rast će se dogoditi tijekom mnogo, mnogo godina.

Jedan od čimbenika koji razlikuje sigurnosne tokene od kriptovaluta jest taj što su oni reguliraniji instrumenti. Tokeni se mogu izdati samo nakon što se ispune stroge zakonske i zapreke koje pružaju investitorima određene zaštite. Zbog programabilne prirode blockchaina, sigurnosni tokeni mogu sadržavati značajke za automatizaciju servisiranja, ugrađivanje usklađenosti i provođenje ugovornih obveza.

Sigurnosni tokeni ne sadrže samo regulatorne mjere zaštite; ali također pružaju investitorima dvije glavne dodatne značajke: učinkovitost uštede troškova i potencijal za stvaranje povećane likvidnosti. Automatizacija procesa koju donosi blockchain omogućit će sigurnosnim tokenima pružanje veće funkcionalnosti, nižih troškova, bržih brzina i veće transparentnosti na financijskim tržištima. Ti bi aspekti u konačnici trebali dovesti do toga da sigurnosni tokeni imaju niže troškove kapitala od njihovih tradicionalnih papirnatih alternativa.

Sigurnosni tokeni polako su se skidali nego što je većina od nas očekivala, koji su razlozi za to?

Tri glavna čimbenika sprječavaju sigurnosne znakove od široko prihvaćenog usvajanja: regulatorna nesigurnost, nedostatak obrazovanja i oklijevanje prvog pokretača. Prednosti digitalizacije su značajne i na kraju će projekti morati ići na blockchain samo da bi ostali konkurentni. Ali prije nego što se dogodi potražnja, ova tri pitanja moraju se riješiti.

Regulatorna sigurnost počela je stizati i tehnologija se podudara s onim što je potrebno za ovu digitalnu budućnost. Jurisdikcije poput Singapura i Švicarske zauzimaju jasan pristup načinu na koji žele upravljati sigurnosnim tokenima, a njihovi čelnici primijetili su da je digitalizacija put ka boljoj i sigurnijoj financijskoj budućnosti. Moje je mišljenje da će veća gospodarstva poput Sjedinjenih Država, Europske unije i Japana vjerojatno na kraju slijediti i jednostavno usavršiti ranije uspostavljene okvire. Jednom kada financijska zajednica uvidi nevjerojatne blagodati koje digitalizacija može ponuditi, druge će zemlje brzo usvojiti zakone prilagođene digitalnoj tehnologiji kako bi ubrale naknadne nagrade.


Drugo, da bi sigurnosni tokeni rasli i cvjetali, tržište i sve njegove sastavnice treba dodatno educirati. Korištenje sigurnosnih tokena bit će rastući trend na tržištu; ali da bi se ostvario puni potencijal, svi igrači u industriji financijskih usluga, uključujući maloprodaju, moraju shvatiti određene pojmove, koncepte i bolje razumijevanje funkcija i koristi blockchaina

investitori, zaposleni u financijskoj industriji, tržišni regulatori i poduzetnici koji pokušavaju izdati vrijednosne papire za prikupljanje kapitala. Nadam se da moja knjiga može pomoći na ovom planu!

Napokon, trebamo više tradicionalnih igrača i izdavatelja financijskih usluga da na blockchain dovedemo visokokvalitetne projekte. Klase imovine s većim trenjem oko trgovanja glavni su kandidati za rano usvajanje. To uključuje ulaganja s fiksnim prihodom, nekretninama i privatnim kapitalima. Već smo vidjeli kako nekoliko pionirskih projekata u tim prostorima gravitira blockchainu. Mnogi drugi projekti danas sjede po strani i čekaju u očekivanju kako će proći prvi pokretači blockchaina. Kako se ovi početni projekti koji su već digitalizirani pokazuju kao sigurni i zakonski usklađeni, uskočit će nova skupina sljedbenika. Kao što kaže stara izreka “Nitko ne želi biti prvi u stranci, ali nitko ne želi biti posljednji!”.

Postoje li trenutni sigurnosni tokeni (digitalni vrijednosni papiri) prema kojima ste voljni?

Ne upuštajući se u detalje, moram reći da mogu reći da sam voljan prednosti sigurnosnih tokena za industriju financijskih usluga u cjelini – posebno prednosti koje će ova tehnologija imati na temeljne ulagače i sposobnost takvih ulagača da bolje steknu korist pristup likvidnosti kada su u pitanju određene klase imovine.

Nedavno ste napisali knjigu o sigurnosnim tokenima i digitalnim vrijednosnim papirima pod nazivom “Digitalne financije” koja treba izaći u studenom 2020. Što vas je nadahnulo da napišete ovu knjigu?

Nakon opsežnog istraživanja blockchaina i njegove “bolje, brže i jeftinije” prirode, shvatio sam da je naš financijski sustav na rubu masovne transformacije. Blockchain tehnologija rješenje je za predvodništvo sljedeće generacije infrastrukture financijskog tržišta, a blockchain je možda najvažnija inovacija od interneta.

Iako je većina ljudi svjesna Bitcoina i drugih kriptovaluta, malo tko shvaća daleko veći potencijal blockchaina. Blockchain se već dokazao kao nevjerojatno sredstvo za razmjenu vrijednosti i informacija – ali postoji još mnogo toga za ponuditi! Moja knjiga ispituje kako ova moćna tehnologija može popraviti našu trenutnu financijsku infrastrukturu na način koji će povećati učinkovitost, transparentnost i sigurnost.

Želio sam objaviti netehnički, razumljiv priručnik o blockchainu i sigurnosnim tokenima koji će biti primjenjiv i praktičan za one u financijskoj industriji. John Wiley & Činilo se da su sinovi savršeni izdavački partner koji je pomogao u ostvarenju mog cilja stvaranja jasnog i jezgrovitog okvira o načinu razmišljanja o ulaganjima u digitalni prostor. Cilj mi je s ovom knjigom pomoći čitateljima otkriti kako blockchain i tehnologija distribuirane knjige ometaju financijsku industriju na lako razumljiv i netehnički način.

U svojoj ćete knjizi razgovarati o studijama slučaja, povijesnim perspektivama i najnovijim trendovima. Koje su neke od studija slučaja o kojima se raspravlja?

Jedan od ciljeva knjige je osigurati da se čitatelj doista može povezati s temom, što rezultira radom koje sadrži brojne studije slučaja, povijesne perspektive i najnovije trendove kako bi se ključni pojmovi mogli povezati. “Digitalne financije” fokusiraju se na tri glavna područja digitalne imovine: kriptovalute, stabilkoinci (poput digitalnih valuta Središnje banke ili drugi digitalni prikazi novca poput američkog dolara ili eura) i sigurnosni tokeni. Važno je da se čitatelj navikne na stvarne ilustracije iz sva tri ta polja. Knjiga pokriva slučajeve poput Facebookova projekta Vaga za izgradnju globalne platforme za kriptovalute temeljenu na blockchainu i britanske Royal Mint koji stvara digitalizirani način posjedovanja zlata u svojim trezorima. Kako su sigurnosni tokeni glavna tema knjige, većina se primjera usredotočuje na to kako blockchain može utjecati na dionice, obveznice, privatni kapital i druge alternativne klase imovine. Kao rezultat toga, detaljno su obrađeni primjeri kao što su Bond-i Svjetske banke, hotelski žeton Aspen St. Regis i token profesionalnog sportaša NBA igrača Spencer Dinwiddie (PAInT). Također se poklanja značajna pažnja projektima koje velike etablirane korporacije poput IBM-a, HSBC-a, Goldman Sachsa i Singapurske burze poduzimaju za izgradnju nove infrastrukture temeljene na blockchainu koja će voditi naša financijska tržišta u narednim godinama.

Knjiga također sadrži brojne primjere iz povijesti koji pružaju okvir za razmišljanje o nadolazećem usponu digitalnih rješenja. Kroz svoje istraživanje primijetio sam zapanjujuću sličnost između internetskog doba 1990-ih i usvajanja blockchaina. Gledajući rast Interneta iz povijesne perspektive, možete dobiti uvid u ono što će se odvijati kako blockchain postaje sve veća remetilačka sila.

Što mislite, što se treba dogoditi da bi se ubrzao tempo usvajanja digitalnih vrijednosnih papira?

Prelazak na financijski sustav zasnovan na blockchainu odvijat će se korak po korak, iako na brzinu, s prvo razvijenom najosnovnijom razinom financija. Kao rezultat toga, platni sustavi bit će na čelu digitalizacije u sljedećim godinama, a digitalne valute bit će snažna sila koja će kasnije pomoći u rastu digitalnih vrijednosnih papira. Glavni razlozi za gravitaciju digitalnim vrijednosnim papirima zbog njihovih alternativa na papiru uglavnom su dvostruki: niži troškovi i povećana likvidnost. Bez prvobitnog digitalnog mehanizma plaćanja sigurnosni tokeni neće moći u potpunosti iskoristiti te pogodnosti.

Kriptovalute i stabilan novac koji predstavljaju nacionalnu valutu poput američkog dolara bili su tipični pristupnici koje ljudi koriste za prvo iskušavanje digitalnih financijskih proizvoda. Danas vidimo kako mnoge zemlje plutaju po ideji o nacionalnoj valuti temeljenoj na blockchainu; popis uključuje najveće svjetske ekonomije poput Kine, Brazila, Francuske, Kanade i Sjedinjenih Država samo da nabrojimo neke. Ako vladini subjekti širom svijeta počnu formulirati zakonodavstvo koje će omogućiti da valute postanu digitalne na zakonski usklađen način, to bi bilo ogromno za digitalnu imovinu općenito. Potez bi sigurno potaknuo ljude na daljnje istraživanje korištenja digitalnih financijskih proizvoda i pružio bi nevjerojatnu dozu udobnosti u tome.

Ne samo da će nacionalne digitalne valute olakšati usvajanje, već će i ukloniti prepreke za daljnju regulatornu reformu. Nakon stvaranja digitalne valute, vladini će subjekti već razgovarati o blockchainu, njegovoj sigurnosti i infrastrukturi koja je potrebna za procvat. Čelnici će tada vjerojatnije raspravljati o daljnjim inicijativama poput digitalizacije vrijednosnih papira poput dionica ili obveznica.

Likvidnost oko digitalnog vrijednosnog papira ili sigurnosnog tokena puno je lakša kada se uspostavi digitalna valuta. Kad god se sigurnosni token kupuje ili prodaje, on mora imati digitalnu valutu s druge strane trgovine da bi u potpunosti smanjio trenja i omogućio trenutno poravnanje. Ako se u tom procesu koriste današnji novčani sustavi, aspekti trgovanja sigurnosnim tokenima i dalje će biti puno sporiji nego što mogu biti. Kao rezultat toga, državni će se subjekti prvo morati usredotočiti na plaćanja i izdane digitalne valute koje je izdala središnja banka kako bi se tempo usvajanja digitalnih vrijednosnih papira uistinu zadržao.

Postoji li još nešto što biste željeli podijeliti u vezi sa svojom knjigom “Digitalne financije”?

Mislim da je važno da ljudi imaju perspektivu koliko će velik biti ovaj val tokenizacije. Digitalna imovina i sigurnosni tokeni bit će glavni čimbenik u budućnosti tržišta kapitala i predstavljat će prvu novu strukturu imovine u otprilike 30 godina! Posljednji novi proizvod s makar i jednakim razmjerima i učinkom bio je ETF. Ovo nadolazeće otkriće blockchaina imat će dubok utjecaj na način na koji trgujemo vrijednosnim papirima, na to kako se dionice održavaju tijekom njihovog životnog ciklusa, pa čak i na načine na koje ulažemo svoj novac. Ovaj inovativni postupak otvara mogućnost otključavanja bilijuna dolara imovine za nova ulaganja!

Sve je više znakova da će digitalizacija pomoći transformirati tradicionalni današnji poslovni model ulaganja u moderno, pošteno, transparentno i distribuirano tržište. Ova nova paradigma povezati će ulagače i projekte u koje ulažu izravno s blockchain platformama. Nedavno su na tržište izašli prvi regulirani sigurnosni tokeni. U trenutku smo kada je stigla veća regulatorna sigurnost i razvija se tehnologija koja odgovara potrebama ove digitalne budućnosti. Svi u financijskoj industriji trebat će dobro razumjeti kako tehnologija funkcionira, što može utjecati i kakve bi to posljedice moglo imati za poslovanje.

Tempo razvoja u ovoj industriji je izuzetan. Gotovo svaki dan vidim još jednu revolucionarnu priču koja me uzbuđuje. Kao rezultat toga, otvorio sam Twitter račun za knjigu koji ističe članke koji pokrivaju najzanimljivije teme dana. Svrha ove stranice je prikupiti najvažnije priče u određenom trenutku i staviti ih na jedno mjesto kako bi ljudi mogli vidjeti nevjerojatne prekretnice koje digitalizacija pogađa! Biti siguran u Pratite nas na Twitteru za najvažnije vijesti!

Hvala vam na fantastičnom intervjuu, uživao sam učiti o vašim pogledima na digitalne vrijednosne papire i budućnosti industrije.

Čitatelji koji su zainteresirani za više saznanja trebali bi znati da je knjiga trenutno dostupna u pretprodaji u svim glavnim on-line maloprodajama širom svijeta i da će se naći u trgovinama 17. studenog 2020.

Web stranica knjiga

Rezervirajte na Amazonu

Pratite Knjigu na Twitteru: @digifinancebook

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map