Budućnost trgovanja vrijednosnim papirima – vođe misli

Napisao Douglas Borthwick, direktor za marketing u INX Limited.

Prije nego što zaronimo u budućnost, prvo moramo razgovarati o sadašnjosti. Do sada su u Sjedinjenim Državama postojala dva različita tržišta vrijednosnih papira. Javno i privatno. Javne vrijednosnice u pravilu trguju na nacionalnoj burzi, što ih čini dostupnima većini ulagača putem njihovih brokerskih računa zahvaljujući infrastrukturi i mnogim cijevima izgrađenim tijekom proteklih desetljeća. Ulagač može istražiti sigurnost, a zatim je trgovati jednostavno putem svog internetskog brokerskog računa. U transakcijama je malo trvenja, ali mnogo posrednika. S druge strane, privatne vrijednosne papire teže je pronaći. Općenito, morate biti akreditirani investitor i biti u stalnom oprezu ili biti na mailing listi da biste vidjeli koje mogućnosti postoje. Malo se trguje na burzi ili ATS-u. Nedostaje likvidnost.

Budući da se javnim vrijednosnim papirima trguje na nacionalnim burzama, oni su otvoreni za trgovanje samo određeno vrijeme tijekom dana. Uglavnom morate trgovati između 9:30 i 16:00 EST. Vremena datiraju gotovo stoljeće i odražavaju tržišta koja trguju oko izdavanja vijesti raširenih iz jutarnjih i večernjih novina. Vrijeme zatvaranja najvjerojatnije se vraća na dane kada su stvarni ljudi pazarili na trgovinama. Kako se jedan vrijednosni papir premješta iz ruke jedne osobe u drugu, posrednici nazvani agentima za prijenos primijetili su kretanja kako bi izdavatelji mogli prepoznati vlasništvo.

Privatne vrijednosnice u općoj trgovini između akreditiranih ulagača. Investitori koji imaju prihod ili imovinu iznad određene razine. Budući da je publika ograničena, trgovanje je sporadično, ograničeno i neprozirno.

Blockchain sve ovo mijenja. I možda je to razlog zašto je bivši predsjednik SEC-a, Jay Clayton, rekao da u budućnosti može vidjeti svu imovinu koja se kreće na blockchain.

Blockchain omogućuje tvrtkama da digitaliziraju svoja izdanja, stvarajući potpuno nova polja za javnu i privatnu imovinu. Ovo novo igraće polje čini trgovanje učinkovitijim uklanjanjem potrebe za raznim posrednicima. Omogućuje 24/7 trgovanje na tržištu, frakcionalizirano vlasništvo i po prvi puta zahvaljujući radu tvrtke INX Limited, otvara privatna tržišta i financiranje u ranoj fazi za male ulagače. Ovo je budućnost.

Svakako, danas postoji samo tok, ali svim srcem vjerujemo da će uskoro doći do velike migracije s naslijeđenih tržišta na blockchain, a ona je već započela.

Kada se privatni vrijednosni papiri digitaliziraju – ili tokeniziraju – oni postaju likvidniji. Njima se može trgovati danonoćno; i uvrštavanje na ATS omogućuje izdavačima da donesu jasnoću i otkriće cijena na prethodno neprozirno tržište. Jednom kada se tokeniziraju, mogu biti u djelomičnom vlasništvu, a ovisno o tome kako se izdavatelj prijavio DIP-u, u nekim slučajevima mogu ih trgovati maloprodajni ulagači od njihovog IPO-a do sekundarnog trgovanja. Prije nego što su ta tržišta imala značajna razdoblja zaključavanja usmjerena njihovim prijavama. Ovo se mijenja.

Na javnom tržištu već postoje vrijednosni papiri koji su odlučili da blockchain drži budućnost kada je riječ o učinkovitosti, likvidnosti i jasnoći. Overstock.com izdao je tokeniziranu verziju vlastitog kapitala putem isplate dividende imateljima njihovih dionica. Dok INX Limited postala prva tvrtka u povijesti koja je zapravo izvršila IPO na blockchainu, omogućujući malim ulagačima da ulažu u kompaniju s prihodima u svojoj tekućoj IPO-i, zapravo registriranoj ICO-u. Ovo je strašan pomak za tržišta vrijednosnih papira. Prije su mali ulagači bili blokirani od ovih mogućnosti, mogućnosti koje su imale samo akreditirani ulagači, fondovi privatnog kapitala i rizični kapitalisti.

Uvrštavanjem na blockchain, tvrtke otkrivaju da se više ne oslanjaju na usluge mnogih posrednika. Evidencija vlasništva bilježi se na blockchainu, a tablica ograničenja može se pregledavati u stvarnom vremenu. Dividende i raspodjele mogu se platiti izravno investitorima, bez potrebe za posrednicima. Zahvaljujući 24/7 trgovanju i djelomičnom vlasništvu, baza ulagača može se proširiti iz SAD-a na globalni doseg. Tokeni u tvrtkama mogu postati pristupačni svima bez obzira na njihov prihod i vremensku zonu.

Regulatori preferiraju da blockchain dani tokeni mogu imati pametne ugovore, osmišljene kako bi autonomno osigurali da su svi vlasnici vrijednosnog papira prošli AML i KYC provjere. Na blockchainu, vrijednosni papir može promijeniti vlasnika samo ako su obje strane stavile svoje bijele liste na svoj digitalni novčanik.

Na brodu su i milenijalci. Odrasli su s isporukom sljedećeg dana na Amazonu i nikada nisu razumjeli zašto se burze otvaraju i zatvaraju – za razliku od tržišta valuta i kripto tržišta. Čini se da je pomalo nepravedno što tvrtke mogu izdati PR u petak nakon zatvaranja, a ulagači ne mogu trgovati svojim udjelima do sljedećeg ponedjeljka. Tokenizacija to popravlja.

Budućnost vrijednosnih papira je sada. S obzirom da regulatori, izdavatelji i potrošači vide prednosti tokenizacije, a put do tokenizacije koji danas osvjetljuju pioniri poput INX Limited, samo je pitanje vremena kada će se ovaj tok pretvoriti u bujicu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map