Christian Platzer, suosnivač i upravni partner tvrtke Black Manta Capital – serija intervjua

Kao stariji HR profesionalac, direktor i kao savjetnik, Christian ima široko iskustvo od startupa do globalnog poduzeća (Groupon). Vodio je složene međunarodne timove u okruženju s visokim rastom, koji djeluju u više od 30 zemalja. Živio je i radio u Berlinu, Zürichu, Sydneyu i Beču. Christian je strastven prema startupovima, upravljanju talentima, operacijama ljudi i organizacijskom dizajnu.

Izvan posla, Christian voli dobro jesti, često putuje i teško roni. Sjedište mu je na Malti.

Kako ste prvi put osobno naišli na kriptovalute?

Nekako sam kasno nabasao na kripto: 2017. tijekom konzultantskog projekta i konačno iz znatiželje. Za mog suosnivača Alexandera Rapatza i mene, stvaranje tvrtke Black Manta Capital Partners bilo je i više se odnosi na usvajanje blockchain mogućnosti u širokom području vrijednosnih papira, „imovine iz stvarnog svijeta“, umjesto širenja polja usvajanja kripto valuta. To je rekao, moći investirati u fiat i kripto valute na Investicijska platforma Black Manta je srž našeg vrijednosnog prijedloga.

 

Što vas je nadahnulo da pokrenete Black Manta Capital Partners?

Naša prva poslovna ideja kružila je oko tokeniziranih fondova. U našem timu imamo široko i duboko iskustvo u rizičnim fondovima i privatnom kapitalu. Ipak, kada smo pažljivo analizirali tržište, ostalo je pitanje: tko će upravljati svim onim STO-ima u koje bismo željeli ulagati? Postavljanje jednog STO-a kao tvrtke složen je i dugotrajan pothvat; morate spojiti puno usluga za jednu ponudu. Na kraju se još morate suočiti s financijskim regulatorom za cijeli paket. To nije lako. Stoga smo smislili tokenizaciju kao uslugu® na Multi-STO platformi.

 

Prostor izdavača tokena u Europi postaje pretrpan izdavačima tokena kao što je Fintelum & Neufund. Kako će se Black Manta razlikovati?

Prenatrpan? Molim da se razlikujem. U svemiru postoji doista mnogo FinTech igrača koji nude motore za tokenizaciju. Tada su neki igrači otišli u nišne jurisdikcije poput Lihtenštajna ili u londonski pješčanik. No, licencirane institucije za financijske usluge na glavnim financijskim tržištima poput Njemačke ne vidimo previše. S tim u vezi, vrlo smo zadovoljni i ohrabreni što smo uspjeli uvjeriti njemačkog financijskog regulatora BaFin da nam odobri njihovo dopuštenje.

 

Koje se vrste proizvoda mogu tokenizirati na vašoj platformi?

Ovo je još jedan način na koji će se Black Manta investicijska platforma razlikovati od onoga što zasad vidimo na tržištu: korak po korak, STO po STO, razvit ćemo širok portfelj od nekretnina do startupa te malih i srednjih poduzeća, od robe u tokenizirana sredstva. Želimo dati investitorima, kako maloprodajnim, tako i profesionalnim, mogućnosti da diverzificiraju svoja STO ulaganja na jednoj platformi. Istovremeno će svi naši izdavači imati koristi od postojećeg i sve većeg broja registriranih investitora.

 

Zašto bi startupi ili mala poduzeća odlučili tokenizirati naspram tradicionalnijih metoda prikupljanja sredstava kao što je rizični kapital?

Za nas to ne smatramo ili-ili, niti sigurnosni žeton nudi čarobni metak prikupljanja sredstava. Ako planirate početni krug, možda vam dobro posluže rizični fond ili poslovni anđeo, njegove veze i stručnost. Ako ste odrasli startup koji gleda na seriju B ili C ili etablirani SMB, koji ima dosadašnje rezultate na tržištu, možda bi vam bilo puno bolje poslužiti STO. Na kraju se svodi na činjenicu da ste kao izdavatelj sigurnosnog tokena vrlo fleksibilni u strukturiranju svog kapitala i dobivate pristup visoko međunarodnom financijskom tržištu.

 

Nedavno ste se udružili s tvrtkom Tokeny kako biste pokrenuli ‘Multi-STO platformu’. Možete li podijeliti s nama neke detalje u vezi s ovim partnerstvom i što ono znači za potencijalne klijente?

Tokeny Solutions vidimo kao europskog lidera na tom polju i zasigurno jednog od vodećih svjetskih igrača. Njihova platforma ima dokazane rezultate, stabilna je i zadovoljila je regulatorne zahtjeve. U našem partnerstvu, oboje se usredotočujemo na ono što radimo najbolje: Tokeny FinTech na Blockchain dijelu, Black Manta Capital dio kao licencirana institucija za financijske usluge. Za klijenta želimo misliti da iz oba dijela dobijete najbolje. I osim toga, jednostavno uživamo raditi s tim momcima u Luksemburgu.

 

Za potencijalne klijente koji bi mogli biti zainteresirani za vaše usluge. Postoje li minimalni kapitalni ili drugi financijski zahtjevi?

Općenito, vidimo minimalni kapitalni cilj od 5 milijuna eura. U nekim ćemo slučajevima provesti manji prvi krug, ali oni će obično pripremiti tržište za veći krug dva.

 

Plaćaju li klijenti unaprijed ili se naknade naplaćuju od prihoda koji se generira?

Naše usluge za strukturiranje i plasiranje ponude zahtijevaju zadržavanje financijske i tehničke postavke i naknadu za uspjeh prikupljenog kapitala. Oba dijela naknade prilagođena su složenosti projekta, vrsti imovine koju treba tokenizirati i procijenjenom naporu prodaje i distribucije za sam plasman.

 

Postoje li trenutni projekti u pripremi?

Investicijska platforma Black Manta započet će u prvom tromjesečju 2020. godine s dva projekta nekretnina u Njemačkoj. Nakon njih gledamo dugački popis ponuda i različitih vrsta tokenizirane imovine, ali za njih je još uvijek prerano za najave. Važno je znati da smo u okviru slobode usluga Europske unije i takozvane MiFID-II direktive sposobni izvršavati STO-ove po cijeloj Europi, na temelju naše njemačke licence.

 

Želite li još nešto podijeliti o Black Manta Capital Partners?

Napokon, jedno pitanje koje puno dobivam je: zašto Crna Manta? A jednostavan odgovor je: Ja sam strastveni ronilac, a Manta Rays nisu samo ribe s najvećom moždanom snagom, one su jednostavno veličanstvene i nevjerojatno ih je upoznati u dubokom plavetnilu.

Da biste saznali više posjetite Black Manta Capital ili našu stranicu s popisima tvrtki Black Manta Capital.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner