Darius Liu, glavni operativni direktor iSTOX-a – Intervju serija

Whato je iSTOX?

iSTOX prva je regulirana platforma tržišta kapitala u bilo kojem glavnom financijskom centru koja podržava izdavanje, skrbništvo i trgovanje digitaliziranim vrijednosnim papirima na jednom mjestu. Oslanjajući se na snagu naprednih pametnih ugovora i tehnologije raspodijeljene knjige za pojednostavljivanje procesa izdavanja i trgovanja, iSTOX nastoji redefinirati privatna tržišta kapitala omogućavajući investitorima i izdavačima da se izravno povežu i obavljaju transakcije. U usporedbi s tradicionalnim mjestima trgovanja, iSTOX je fleksibilnija, pristupačnija i sveobuhvatnija alternativa te nudi mogućnosti ulaganja koje su prije bile nedostupne.

Ključni dioničari iSTOX-a uključuju Singapursku burzu (SGX), vodeću azijsku međunarodnu burzu višestruke imovine; Heliconia, podružnica Temasek Holdings usmjerena na ulaganje u brzorastuće tvrtke; i Phatra, vodeća tajlandska investicijska i privatna banka i članica financijske grupe Kiatnakin Phatra. Ostali ključni dioničari uključuju japansku Tokai Tokyo Financial Holdings (Tokai), dobro uspostavljenu japansku tvrtku za financijske usluge i nedavno Hanwha Asset Management, vodeću korejsku tvrtku za upravljanje imovinom.

Beprije iSTOX-a, za koji ste radili GIC, koja upravlja deviznim rezervama Singapura. Kako vas je ovo iskustvo nadahnulo za pokretanje iSTOX-a?

Zapravo, prije nego što sam radio u GIC-u, radio sam kao kreator politike u vladi Singapura, uključujući rad u Ministarstvu financija. Dakle, moje iskustvo obuhvaća i kreiranje politika i upravljanje imovinom / ulaganjima u komercijalnom kontekstu. Stoga se mogu povezati s razmatranjima s obje strane ograde (vlade i industrije):

  • S jedne strane, vlada želi promicati industrijsku transformaciju i inovacije, zadržavajući istovremeno stabilnost i zaštitu korisnika.
  • S druge strane, industrijski igrači vide praznine na tržištu i neučinkovitost u trenutnom procesu. U slučaju tržišta kapitala, to se odvija u obliku trvenja koja proizlaze iz naslijeđenih procesa koji uključuju više posrednika. Iako tehnologija postoji kako bi se premostila praznina, prostor tržišta kapitala uređena je arena – industrijski igrači regulativu često vide kao prepreku za inovacije.

Iskustvo u oba prostora natjeralo me da uvidim da je regulacija prijatelj – a ne neprijatelj – inovacija. Inovacija o kojoj govorim je inovacija ozbiljnih, dugoročnih igrača koji žele dodati vrijednost gospodarstvu u cjelini. Na tržištu postoji jaz i rad s propisima može dodati vrijednost. To me navelo da vjerujem da je iSTOX ideja koja nije samo konceptualno zvučala, već je izvediva sa stajališta izvršenja.

iSTOX je prvi tržišni operator koji je ušao u MAS (Novčana uprava Singapura) Fintech Regulacijski pješčanik. Možete li podijeliti s nama što ovo znači za iSTOX i za investitore?

Koncept digitaliziranih vrijednosnih papira, kao i cjelokupni sloj infrastrukture na tržištu kapitala izgrađen na blockchainu novi je koncept, kako u tehnološkom, tako i u operativnom modelu. Sandbox je bio koristan za iSTOX da započne s radom u “živom” okruženju sa stvarnim izdavačima i investitorima, dok istovremeno zajedno s MAS-om zajedno kreira regulatorno okruženje. To je nama, MAS-u i sudionicima na tržištu dalo sigurnost da je iSTOX platforma stabilna i sigurna.

Uvjereni smo da ćemo prijeći iz pješčanika kako bi poslužili većem broju korisnika. Očekujemo da ćemo uskoro ove godine diplomirati iz regulatornog okruženja MAS Fintech u potpuno operativni status.

Singapore ima brojne postojeće praznine na privatnim tržištima kapitala što rezultira time da akreditirani investitori nisu dovoljno opskrbljeni trenutnim financijskim tržištem. Možete li podijeliti s nama koje su to praznine i kako iSTOX rješava ovaj problem?

Investitori se danas suočavaju s izazovom. Niske stope povrata na javnim tržištima i dalje potiču snažnu globalnu potražnju za rastom prije IPO-a s visokim rastom, ekskluzivnim hedge fondovima i drugim mogućnostima na privatnom tržištu. Primjerice, 2018. godine na privatna tržišta slilo se novog kapitala u vrijednosti od 778 milijardi USD. Samo u slučaju privatnog kapitala, neto vrijednost imovine porasla je više od sedam puta od 2002. godine, udvostručivši rast tržišne kapitalizacije dionica na javnom tržištu. *


Unatoč svemu tome, sam sustav privatnog tržišta kapitala ostao je vrlo usitnjen, neučinkovit, složen i skup. Za ulagače je ovo rezultiralo ograničenim pristupom zatvorenoj skupini dobro povezanih i privilegiranih ulagača. Pa čak i onima koji imaju pristup privatnim tržištima kapitala, zastarjela i fragmentirana priroda trenutnog sustava znači da moraju proći više posrednika kako bi stekli ulaganja koja traže.

Srećom, na pomolu je nada. Porast tehnologije distribuirane glavne knjige (DLT) i pametnih ugovora, kombinirani inovativni poslovni modeli i regulativa okrenuta budućnosti omogućuju donošenje novih vrsta platformi tržišta kapitala za investitore.

U slučaju iSTOX-a, ovo je rezultiralo prvom uređenom platformom tržišta kapitala u bilo kojem većem financijskom centru koja podržava jedinstveno izdavanje, skrbništvo i trgovanje digitaliziranim vrijednosnim papirima. iSTOX nastoji redefinirati privatna tržišta kapitala dopuštajući investitorima i izdavateljima da se izravno povežu i trguju u sigurnom okruženju reguliranom MAS-om. Spajajući ovo s inovativnim i pristupačnim poslovnim modelom, iSTOX otvara mogućnost privatnog tržišta širokom krugu akreditiranih investitora.

*Izvor: Izvor: Izvješće Bain-a o globalnom privatnom kapitalu, McKinsey Pregled globalnih privatnih tržišta, BlackRock Global Insights

iSTOX omogućuje investitorima pristup prethodno nepristupačnim ulaganjima koja uključuju ekskluzivna sredstva. Koji su to fondovi i zašto bi ulagači trebali to uzeti u obzir?

Većina nas je upoznata s ponudama uzajamnih fondova od banaka. Mnogi su proizvodi s prilično visokim unaprijed i stalnim naknadama. Postoje neki fondovi koji bilježe pozitivne prinose u različitim tržišnim uvjetima. Na primjer, vodeći svjetski makro i privatni kapital.

Takvi su fondovi uglavnom otvoreni samo za velike institucionalne ulagače poput najvećih menadžera imovine ili državnih fondova. Ne plasiraju čak ni pojedincima visoke neto vrijednosti i imaju relativno male veličine fondova (u usporedbi s mnogim uzajamnim fondovima) što njihovu ponudu čini još oskudnijom.

Također imaju tendenciju imati duga razdoblja zaključavanja poput 3 godine ili više. Ako investitori žele prinose koje nude ti fondovi ili tokove povrata koji će dodati svojim portfeljima radi poboljšanja ili diverzifikacije povrata, trenutno nema načina. Ali s iSTOX-om to će biti moguće.

AlternativInvesticijski proizvodi također će biti dostupni investitorima. Koji su neki od ovih proizvoda?

Također smo ušli u uži izbor nekoliko vrlo uzbudljivih prilika za novu godinu. To uključuje diskrecijski fond koji donosi prinose putem mezzaninskih poslova i privatnog financiranja duga, kao i niz izdanih dugova, fondova i vlasničkih udjela u nizu sektora (uključujući nekretnine, zabavu i životni stil).

Where su korisnička sredstva koja se drže?

Sredstva koja prebacite na svoj iSTOX račun nalaze se na računu odvojenom od klijenta kod DBS-a, najveće banke jugoistočne Azije. Vaša sredstva imaju kamatu i imat ćete pristup svojim sredstvima putem vašeg mrežnog iSTOX novčanika. Digitalizirani vrijednosni papiri kovani su ako ulažete i nakon što se sredstva zaduže s vašeg iSTOX novčanika. Ti su vrijednosni papiri prilagođeni

ICHX Tech Pte. Doo., operater platforme iSTOX.

JanvestorOni koji otvore račun u iSTOX-u prije 1. veljače 2020., ostvaruju određene ekskluzivne pogodnosti. Možete li podijeliti s nama koje su to pogodnosti?

Odabrani investitori uživaju određeni broj zajamčenih raspodjela u izdavanjima na primarnom tržištu i odricanje od naknada povezanih s pretplatom na primarnom tržištu i kupnjama na sekundarnom tržištu na ograničeno vremensko razdoblje.

JaPostoji li još nešto što biste željeli podijeliti o iSTOX-u?

Želio bih podijeliti nešto i o iSTOX filozofiji. Gdje smo sada, što radimo, svodi se na uvjerenje da investitorima pružimo veću dostupnost, slobodu i fleksibilnost, sa željom da svijet dovedu do poboljšanja.

Vjerujemo da svi ulagači mogu i trebaju imati kapacitet za izgradnju i upravljanje svojim portfeljima s jednakom slobodom i fleksibilnošću koja je sada dostupna vrlo bogatim. Osim što generiraju dobre povrate, investitori bi trebali biti u mogućnosti slobodno se baviti industrijama, tehnologijama i uzrocima koji otpuštaju njihove strasti, pružiti im izloženost potencijalno transformirajućem razvoju tehnologije i društva i omogućiti im da poboljšaju svijet oko sebe.

Vjerujemo da pristup mogućnostima poput pokretanja prije IPO-a s visokim rastom, ekskluzivnih hedge fondova i azijskih jednoroga može i treba biti otvoren za daleko, puno veći ulagač. Iako su tehnološka ograničenja i druge barijere prethodno zaključale sve osim vrlo bogatih i dobro povezanih, novi napredak koji se počinje osjećati na financijskim tržištima iz temelja će promijeniti ovu jednadžbu. Vjerujemo da bi financijska industrija trebala prihvatiti ove promjene.

Vjerujemo da će DLT i tehnologija pametnih ugovora otvoriti nove svjetove mogućnosti kada je u pitanju način na koji funkcionira ulaganje. Te će mogućnosti uključivati, ali sigurno neće biti ograničene na imovinu kojom se može trgovati i posjedovati u dijelovima radi veće likvidnosti i pristupa, uključujući stvarnu imovinu poput zgrada, zrakoplova, vjetroelektrana i još mnogo toga. Ulagači zaslužuju pristup tim inovacijama kao i drugima.

Kliknite ovdje da posjetite iSTOX.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map