Dave Hodgson, direktor informacijske tehnologije za NEM Group i generalni direktor NEM Ventures – Interview Series

Dave je glavni direktor za ulaganja u NEM grupa i generalni direktor tvrtke NEM Ventures, gdje njegova uloga uključuje upravljanje grupnim investicijama, analizu nadležnosti, izgradnju partnerstva i dizajn korporativne strukture. 

Dave ima 15 godina iskustva u savjetovanju različitih veličina organizacija, državnih agencija i nevladinih organizacija u vezi s tehnološkim projektima, te je rano usvojio i vodio programe javnih projekata u oblaku, vodeći višestruke velike organizacije kroz njihove programe usvajanja..

Kada ste se prvi put uključili u kriptovalute i / ili digitalne vrijednosne papire?

Za blockchain i kripto prvi sam se put počeo zanimati prije nekoliko godina, ali profesionalno sam se uključio još 2016. godine jer sam bio dio projekta koji je želio stvoriti paralelni sustav naseljavanja za potrošnju energije. Taj se projekt također bavio povećanjem sigurnosnih tokena, a mi smo prošli kroz postupak pokretanja STO-a kada je tvrtka preuzeta. Kao rezultat toga, moje sudjelovanje s blockchainom, kripto i digitalnim vrijednosnim papirima bilo je uglavnom paralelno.

Možete li za početak objasniti što je NEM blockchain i kako se razlikuje od ostalih javnih blockchaina?

NEM je modificirani Proof-of-Stake (PoS) blockchain koji je napisan ispočetka, a verzija 1, koju nazivamo NIS1, radi na javnom lancu od 2015. U to je vrijeme NIS1 bio jedan od ranijih PoS lanaca , kao i jedna od prvih koja podržava višestruki potpis na lancu. NEM NIS1 iskorišten je za slučajeve upotrebe koji se kreću od traženja luksuzne robe, praćenja lanca opskrbe, društvenih medija, istraživanja matičnih stanica i nedavno za Digitalnu valutu središnje banke (CBDC) u Litvi. Razlikujemo se po tome što smo jedan od starijih lanaca, jer nismo imali vremena za propadanje, izgubljene imovine, provale na razini protokola i njegovanjem prijateljskog iskustva programera i zajednice. Lanac ima jednostavne pakete za razvoj softvera (SDK) koji programerima u poduzećima pružaju poznato razvojno iskustvo. Na praktičnoj razini to znači da je vrijeme za izlazak na tržište za većinu tvrtki brže jer je vrlo malo vlasničkog sadržaja koji se apsorbira.

Možete li opisati NEM Ventures i vrstu investicija koje se uglavnom ulažu?

Kao ruka rizičnog kapitala, NEM Ventures ulaže u tvrtke koje se grade na NEM tehnologiji ili na neki način proširuju NEM ekosustav i / ili platforme. Ta se ulaganja vrše u ime ekosustava i zajednice NEM. Skloni smo fokusiranju na ulaganja u projekte u vrlo ranoj fazi do krugova serije A, s mješavinom tvrtki koje se izravno temelje na tehnologiji, koristeći je na inovativne načine ili općenito kao partnera ekosustavu. Zahtjevamo od tvrtki da imaju istinski komercijalni plan i vjerojatnost da postignu financijsko oslanjanje na sebe, međutim to nije naša jedina mjera prijedloga.

Jedan od najnovijih NEM-ovih proizvoda je Symbol, hibridni blockchain, izgrađen posebno s obzirom na poduzeća. Možete li objasniti što je simbol i zašto poduzeća trebaju obratiti pažnju?

Programeri su izgradili naš trenutni javni lanac (NIS1) od nule i on radi već 5,5 godina s najmodernijim skupom značajki. Tim je uzeo učenja iz tog procesa, napredak u industriji i ideje o skupovima značajki te ih sve kombinirao da bi razvio naš drugi lanac, Symbol. Symbol je novi lanac, izgrađen od nule kako bi bio siguran, skalabilan, decentraliziran i upotrebljiv u razne svrhe.

Tehnologija se može implementirati kao privatni ili javni lanac i omogućuje zamjenu među lancima na razini protokola između javnog i privatnog, ali i na Ethereum (ETH) i Bitcoin (BTC) putem određene vrste transakcije. Lanac podržava na lancu multi sig (više razina), templatizirane pametne ugovore kao što su agregirane i vezane transakcije, a ugrađen je u mogućnosti prostora imena koji omogućavaju aliasiranje tokena i računa korisničkim imenima. Također ima podršku na razini protokola za sigurnosne tokene putem kombinacije računa i ograničenja na temelju tokena, uloge za delegiranje upravljanja tokenima i metapodatke na računu.

Simbol je atraktivan s gledišta poduzeća jer je moguće istovremeno održavati privatne i neke javne uporabe tehnologije, dok se koristi rješenje dizajnirano da podrži taj model. Također ga je stvorio tim koji je lanac napisao ispočetka i ima iskustva u proizvodu testiranom u bitkama starijem od 5 godina. Činjenica da je NEM uspostavljen u prostoru olakšava prelazak razgovora s poduzećima s toga je li Symbol robustan i pouzdan na način na koji oni mogu koristiti tehnologiju otvorenog koda za svoje komercijalne svrhe. Istodobno, naš proizvod otvorenog koda i zajednica također imaju koristi na simbiotski način. Ovo je jedinstvena prijedlog vrijednosti i relativno je malo konkurenata u poslovnom blockchain prostoru koji označavaju sve ove okvire.


Prvi sigurnosni tokeni koji su pokrenuti na blockchainu Symbol namijenjeni su fondu Bourbon. Možete li nas brzo provesti kroz ovaj fond?

Kentucky Whisky Digital Fund u osnovi je vlasništvo nad proizvodnjom finog viskija Kentucky Bourbon koji je vremenom imao tendenciju da cijeni vrijednost. Fond demokratizira vlasništvo na više strana putem digitalnog sredstva (sigurnosnog tokena), koje će se graditi na Symbol-u. Fond će kupiti nekoliko bačava za proizvodnju, skladištiti, održavati i trgovati tim bačvama do mjesta punjenja i prodaje, za koje se može očekivati ​​da će biti veći od troškova nabave proizvodnje, zatim puniti i prodati proizvod te vratiti dobitke.

Ovo nišno tržište obično je otvoreno samo za velike investitore zbog veličine i vrijednosti proizvodnje, kao i troškova i vremena skladištenja. To je također vrlo nelikvidno tržište, ironično s obzirom na temu. Nije moguće držati djelomično vlasništvo manje od barela općenito, a također nije moguće trgovati time do vremena sazrijevanja. Kao rezultat toga, ovaj fond nudi veliku priliku za investitore i ljubitelje viskija.

Jedan od nedavno lansiranih proizvoda je LBCOIN koji je proglašen prvim svjetskim digitalnim kolekcijskim novčićem temeljenim na blockchainu. Možete li objasniti ovaj projekt?

The LBCoin projekt je iz Litvanske središnje banke, a razvio ga je SuperHow? a izgrađena na NEM NIS1. To je spomen na neovisnost Litve i predstavlja značajan prvi korak prema digitalnoj valuti Centralne banke (CBDC).

Osnovni koncept je da banka izdaje naplativi novčić koji će se izdavati i njime se može trgovati na lancu. Prva faza je izdavanje niza prikupljivih tokena u našem trenutnom javnom lancu. Zainteresirane strane imat će vremena da prikupe cijeli set trgujući njima, a kad ga dobiju, mogu zatražiti kolekcionarski novčić.

Jedna od novih usluga koja će se nuditi je NEM Ignite koji je program tipa inkubatora. Možete li razgovarati o tome što bismo trebali očekivati ​​od ovoga?

Naš je tim otkrio da u blokchain prostoru ima puno sjajnih ideja, ali ponekad nisu baš toliko razvijene da se mogu investirati. Određeni projekti mogu postati komercijalno održivi, ​​ali im je za to potrebna malo podrške i podučavanja, slično inkubatorima u drugim industrijama. NEM Zapaliti je naš odgovor na to – ulažemo malo financijsko ulaganje i angažiramo vrijeme od raznih ljudi i partnera u ekosustavu da treniraju ove projekte u ranim fazama pokretanja, pomažući im da se pripreme za svoje početne krugove ulaganja.

NEM Ignite najavljen je još u ožujku 2020. godine, a u to smo vrijeme očekivali da ćemo otvoriti kohortu. Međutim, s Covidom i povezanim ekonomskim i investicijskim okruženjem nismo pokrenuli tako brzo kao što se očekivalo. Mnogo smo usredotočeni na uspješno pokretanje Symbol-a i obveze vezane uz njegov razvoj. Trenutno inkubiramo beta kohortu jednog projekta, zbog čega smo vrlo uzbuđeni i očekujemo najavu u narednim tjednima. Očekujemo da ćemo ponovno otvoriti NEM Ignite šire, jer se gospodarstvo vraća na ravnomjernu kobilicu.

Što smatrate najvećom preprekom za rast digitalnih vrijednosnih papira?

Ja to vidim dvostruko:

  • Uredba – Propisi su u različitim fazama među jurisdikcijama, a u nekim su slučajevima nejasni. Iako se široko govoreći, kreće u pravom smjeru, kreće se polako, kao što je uvijek slučaj. Propisi su izvorno napisani za različite tehnološke pristupe i trebaju ih ažurirati s vremenom kako bi se omogućile stvari poput prekograničnog popisa i trgovine ili pristupa malim ulagačima koji mogu biti skrbnici digitalne imovine. Sveukupno, regulacija je glavni igrač u rastu prostora digitalne imovine i pokazat će se ključnom u mjesecima i godinama koje dolaze.
  • Infrastruktura – Kucanje na učinku regulatornih prepreka znači da smo u početnoj fazi digitalne infrastrukture vrijednosnih papira. Nemamo zajedničke međunarodne standarde između reguliranih burzi i skrbnika, na primjer, nemamo standardizirane AML / KYC pristupe. Ovaj nedostatak zajedničke infrastrukture bit će riješen i već vidimo početak određenog napretka, ali ovo trenutno ostaje prepreka rastu.

Želite li još nešto podijeliti o NEM-u ili NEM Ventures-u?

Preporučio bih da nas pratite dalje Cvrkut i LinkedIn kako bismo bili u toku sa svim našim najavama koje dolaze. Pred početak lansiranja Symbol predstavlja uzbudljivo vrijeme za NEM ekosustav, a sada više nego ikad pozdravljamo bilo koga da posegne i uključi se!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map