Digitalni vrijednosni papiri uskoro će se uvrstiti u novi njemački nacrt zakona

Digitalizacija je dovela do značajnih promjena u mnogim područjima, ne najmanje na novcu i financijskim tržištima.

Financijska tržišta i njegovi sudionici nalaze se u točki u kojoj ne mogu ignorirati tehnološki razvoj koji će zasmetati industriji. Nedavno se žurilo prema razvoju i primjeni protokola temeljenih na blockchainu za pokretanje financijskih proizvoda. Val digitalizacije pogađa financijski sustav i regulatori obraćaju pažnju. 

Preciznije, Njemačka ide naprijed sa svojim planom modernizacije zakona o vrijednosnim papirima uvođenjem odredbi o hrani za imovinu temeljenu na blockchainu. 

Novi nacrt pravnog okvira za tokenizirane vrijednosne papire

Njemačko Ministarstvo financija Objavljeno izjava u kojoj će institucija raditi na nacrtu zakona s primarnim ciljem stvaranja pravnog okvira za digitalne vrijednosne papire, uključujući izdavanje tokenizirane imovine.

Plan je stvoriti pravno sigurne regulatorne okvire i nadzorne strukture za zaštitu i poboljšanje integriteta, transparentnosti i funkcionalnosti financijskih tržišta..

Provedba predloženog plana vidjet će da blockchain imovina koju su izdale njemačke tvrtke podliježe istim regulatornim odredbama kao i tržište dionica u zemlji.

Namjera njemačkih institucija je jasna: prigrlite i iskoristite blockchain tehnologiju.

Njemačka je najutjecajniji akter u Europskoj uniji i, naravno, želi igrati značajnu ulogu u novoj paradigmi digitalnih vrijednosnih papira i cvjetajućem decentraliziranom financijskom sektoru.

Pravni okvir omogućio bi široku upotrebu novih tehnologija. Već početkom 2020. godine Njemačka je dopustila lokalnim bankama da prodaju kriptovalute svojim kupcima. Ogromnim koracima naprijed njemački zakonodavci žele povećati atraktivnost svog financijskog sektora omogućavajući tvrtkama izdavanje i upravljanje digitalnom imovinom.

Prekretnica u nacrtu zakona je promjena zahtjeva za papirnatim dokumentima za investicijske instrumente poput državnih obveznica i dionica. Ažurirani zakon stvorio bi okvir koji proširuje ovaj zahtjev kako bi obuhvatio digitalne potpise za tokeniziranu imovinu.

Nacrt se temelji na postojećim okvirima u drugim zemljama koje su već postigle napredak u regulatornom prostoru. Kao takav, prijedlog je da se trenutno obvezno uvjerenje o fizičkoj sigurnosti obveznica na donositelja zamijeni upisom u registar vrijednosnih papira.

Prema nacrtu za elektroničke obveznice, dokument o sigurnosnoj potvrdi zamijenit će se upisom u registar vrijednosnih papira. Prirodno, registar vrijednosnih papira može se voditi u digitalnom formatu bilo privatno i centralizirano ili distribuirati tehnologijama temeljenim na kriptografiji kao što su DLT ili decentralizirani blockchains.

To jasno govori da novi zakon o elektroničkim vrijednosnim papirima razmatra imovinu izdanu putem javnih i privatnih blockchaina. Ova bi promjena mogla učiniti regulirane ponude sigurnosnih tokena (STO) kao preferirani način izdavanja vrijednosnih papira unutar zemlje.


Lokalne tvrtke koje žele ponuditi tokeniziranu imovinu i dalje bi trebale ispuniti postojeće zakone o kapitalnom zahtjevu.

Prilike za regulirane ponude sigurnosnih žetona na javnim blockchainima

Zakonodavac nagovještava da izdavanje digitalnih vrijednosnih papira nije ograničeno na privatne sustave. Umjesto toga, to bi također bilo moguće učiniti na javnim blockchainima. To bi stvorilo potencijal da se vrijednosni papiri, prema njemačkom zakonu, izdaju na Ethereumu, trenutno najpopularnijoj platformi za izdavanje digitalne imovine na. 

Još važnije – ako se utvrde propisi, postupak bi bio prihvatljiv za digitalizaciju dionica ili investicijskih fondova.

U priopćenju za javnost koje se proširuje na regulatornu odluku, izjava Ministarstva financija glasi:

“Ova predložena uredba također stvara regulatornu jasnoću: Savezno tijelo za financijski nadzor nadgledat će izdavanje i održavanje decentraliziranih registara kao nove financijske usluge prema eWpG-u, KWG-u i propisima o središnjem depozitaru vrijednosnih papira.”

Praćenje registara vrijednosnih papira provest će njemačka Savezna agencija za nadzor financijskog tržišta (BaFin). Prema nacrtu, BaFin će dodijeliti licence tvrtkama koje žele izdati ili pretvoriti tradicionalne dionice u digitalnu imovinu.

Novoizrađeni zakon nije posebno usmjeren na imovinu temeljenu na blockchainu, ali predstavlja daljnje razvojne mogućnosti za usvajanje nove tehnologije u Njemačkoj.

Kako se navodi u priopćenju, nacrt zakona o prijedlogu dio je vladine dugoročne pro-blockchain strategije.

Nakon odobrenja prodaje kriptovaluta, 40 banaka je navodno podnijelo zahtjev za licencu kripto skrbništva do veljače 2020. Ranije ove godine, BaFin je također službeno klasificirao kriptovalute kao financijske instrumente, slijedeći regulatorne preporuke Radne skupine za financijsko djelovanje (FATF).

Njemačka poduzima velike skokove kako bi omogućila usvajanje blockchain tehnologije u zemlji. Boerse Stuttgart, druga po veličini burza u zemlji, također je aktivna na kripto tržištu s proizvodom kojim se trguje Bitcoin-om (ETP) pokrenutom početkom godine.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map