Istraživači inicijative Blockchain iz Kalifornije Berkeley Haas izdali su novu studiju Stablecoin

Ovaj tjedan skupina istraživača koju financira Kalifornijsko sveučilište Berkeley Haas Blockchain Initiative pušten studija stabilnog valuta koja je zaključila da izdavanje ovih kovanica nema utjecaja na cijenu bitcoina ili drugih kriptovaluta na tržištu. Grupa je svoj zaključak o otvaranju očiju otkrila nakon usporedbe podataka o tržištu i tijeku trgovanja tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. Vijest predstavlja pomak u uporabi i učinku novih financijskih instrumenata u kriptosferi.

Stablecoins

Stablecoins su žetoni koji su vezani za kriptovalute, fiat novac ili za robu kojom se trguje na burzi, poput plemenitih metala ili industrijskih metala. Na taj način, ovi tokeni doživljavaju oscilacije cijena u skladu s tržišnom vezom, a ne ukupnom kripto sferom. Prvi glavni stabilcoin bio je Tether (USDT). U vrijeme izdavanja, Tether je tvrdio da je svaki USDT bio poduprt fiat valutom na osnovi 1: 1. U ožujku 2019. Tether je izmijenio svoju potporu tako da uključuje zajmove i ostalu imovinu. Unatoč promjenama, Tether je i dalje najveći stabilcoin.

Rasprave o stabilnim valutama

Što je još važnije, stabilni novac je i dalje instrument o kojem se raspravlja na tržištu. Ovo izvješće pruža regulatorima i kripto zajednici prijeko potrebnu transparentnost u pogledu učinaka tih tokena. Navodi o tržišnim manipulacijama godinama su mučili tržište. Ove zabrinutosti pogodile su groznicu nakon što je Facebook prošle godine najavio svoj Libra stablecoin projekt. Regulatori su brzo zaustavili projekt.

Studija Stablecoin – Safe Haven

Istaknuto je da studija ne pokazuje dokaze da izdavanje stabilnog valuta trenutno utječe na cijene kriptovaluta. Umjesto toga, podaci otkrivaju suprotno. Korištenje Stablecoina uglavnom se javlja kao tržište reakcija na promjene cijena, a ne kao uzrok same radnje. Istraživači su otkrili da dokazi zaključuju o primarnoj upotrebi stablecoina kao sigurnog utočišta.

Izlazna nestabilnost

Ovi podaci imaju smisla kad uzmete u obzir da stabilnokovanci pružaju investitorima lakši način za izlaz iz volatilnosti u prostoru. Prijenos vaše kriptografije u fiat valutu dolazi s više kašnjenja i naknada. Na tržištu koje se brzo kreće, kašnjenja pretvorbe fiat-a i dodane naknade mogu se pokazati stvarnim problemom. Alternativno, prijenos sredstava na stablecoin traje sekunde, a većina burzi sada nudi vlastite fiat-vezane kovanice.

Studija Stablecoin

Studija Stablecoin

Ključno je što je analiza podataka o trgovanju također otkrila da stablecoins imaju još važniju ulogu kao skladište vrijednosti za burze koje ne nude kripto za fiat konverzije. Ovi su novčići jedini bijeg od volatilnosti tržišta. Te platforme vide najstabilnije kretanje valuta tijekom pada tržišta.

Istraživačka grupa za istraživanje Stablecoin

Richard Lyons, U.C. Berkleyev glavni direktor za inovacije i Ganesh Viswanath-Natraj, docent financija na Warwick Business School predvodili su istraživanje. Značajno je da je projekt dobio financiranje od Blockchain inicijative Sveučilišta Berkeley Haas Sveučilišta u Kaliforniji.

Berkeley Haas Blockchain inicijativa

Inicijativa Berkeley Haas Blockchain službeno je pokrenuta 2018. godine s ciljem povećanja svijesti o blockchainu među studentima i unapređenja akademskih istraživanja na terenu. The skupina usredotočuje se na čitav niz blockchain inicijativa, uključujući tehnički razvoj i inovacije u blockchainu, kriptovalutama i digitalnim plaćanjima. Što je najvažnije, inicijativa Berkeley Haas Blockchain omogućena je strateškim partnerstvom s Rippleom.

Novi dokazi

Kritično je da je ovo najnovije istraživanje stabilnog valuta u suprotnosti sa zaključcima koje je pronašla druga skupina sveučilišnih istraživača u srpnju 2018. Tada su John Griffins sa Sveučilišta Texas u Austinu i Amin Shams sa Sveučilišta Ohio State pronašli svoje istraživanje dokazao je izravnu korelaciju između izdavanja Tethera i povećanja cijena Bitcoina. Točnije, njihovi podaci pokazuju pad tržišne kapitalizacije koji je rezultirao rastom cijena bitcoina. Studija je išla toliko daleko da je ukazala na uvođenje Tethera kao pokretačke snage navale Bitcoina iz 2017. godine.

Izvještaj je na kraju pronašao put do američkog Ministarstva pravosuđa. Slijedom toga, regulatori su otvorili istragu jesu li Tether i Bitfinex koristio stabilcoin izdavanja napuhati cijenu bitcoina. Sada regulatori tvrde da se Tether USDT bavio ilegalnom tržišnom manipulacijom kako bi podržao cijenu bitcoina. Presudno, Tether branio svoju tvrtku i važnu ulogu stablecoina na tržištu.

Drugačije vrijeme

Činjenica da je Tether bio prvi stablecoin koji je na tržištu igrao sigurnu ulogu je važna. 2017. držao je težinu kriptozajedništva na svojim plećima. Danas postoji ogroman raznolikost stabilnih kovanica dostupnih ulagačima. Ova diverzifikacija nastavlja se širiti kako nove tvrtke ulaze na tržište. Ovdje su najpopularniji stabilizatori prema tržišnoj kapitalizaciji:

  • Privezak (USDT)
  • TrueUSD (TUSD)
  • DAI Stablecoin
  • Kovanica u USD (USDC)
  • Paxos standardni žeton (PAX)
  • Bitchares (BitUSD) Stablecoin
  • Blizanci (GUSD)
  • Binance GBP Stablecoin (BGBP)

Studija Stablecoin – tržište spremno za širenje

Kako se tržište stabilkoina nastavlja širiti, veće tvrtke sada žele stvoriti sljedeći stabilkoin standard. Kao takve, više tehnoloških tvrtki poput Facebooka i Telegrama najavile su planove za izdavanje digitalne imovine u budućnosti. Te platforme već imaju milijune korisnika koji bi odmah postali kripto korisnici ako projekti budu uspješni. Nažalost, oba su ova projekta do danas naišla na oštre odgovore. U oba su slučaja regulatorni organi zatražili više vremena za pregled aspekata projekata i dodatne informacije od tvrtki.

Novi podaci – novi pristup

Sad kad su regulatori ažurirali podatke, vrijeme je za novi pristup stabilnom tržištu. Neke su zemlje pozvale na međunarodni pristup stabilnim kovanicama. Primjerice, ove godine Odbor za financijsku stabilnost (FSB), nadzorno tijelo G20, Objavljeno zabrinutosti u vezi s remetilačkim potencijalom stabilnih kovanica na tržištu. Izvještaj prati niz centralnih banaka koji najavljuju planove za izdavanje stabilnih kovanica u budućnosti.

Centralne banke izdale su stabilne kovanice

Još jedan glavni izvješće naglašava kako je ove godine Rusija preuzela vodeću ulogu u izdavanju multinacionalnog stabilcoina poduprtom robama s Euroazijskom ekonomskom unijom ili EAEU-om i zemljama BRICS-a. Vijesti dolaze nakon vijesti pojavile da Kina planira izdati stablecoin u bliskoj budućnosti.

Pregled studije Stablecoin

Morate dati ovim istraživačima kredit. Novi podaci iz ovog izvješća trebali bi pomoći voditeljima zakona i programerima stabilnih valuta da krenu naprijed. Nadamo se da će u bliskoj budućnosti obje momčadi biti na istoj stranici. Za sada zakonodavci i dalje pokušavaju shvatiti istinske mogućnosti ovih revolucionarnih blockchain alata.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner