Kineska banka izdala prvi komercijalni papir s potpunom imovinom koji koristi Blockchain

Kao dio svog nastojanja za usvajanjem blockchain tehnologije u cijeloj zemlji, China Zheshang Bank (CZB) – nacionalna dionička komercijalna banka sa sjedištem u provinciji Zhejiang – na tržište je izbacila komercijalne zapise zaštićene imovinom (ABCP) koji su izdani i distribuira se uz pomoć blockchain tehnologije.

Prvi komercijalni papir s potporom imovinom koji koristi Blockchain

Pothvat je dio kineske vlade koja pruža financijsku potporu malim i srednjim poduzećima nakon ekonomskog smanjenja tijekom posljednjih 6 mjeseci. Ovo je prva faza “Komercijalnog papira Lianxin Lianjie s imovinom” kojeg je potpisala Zheshang banka i iznosi 120 milijuna Yuan (oko 17 milijuna USD).

Projekt je jedan od prvih pet pilot-projekata Kineskog udruženja međubankarskih trgovačkih tržišta koji su lansirali proizvode zaštićene komercijalnim papirima (ABCP). Očekuje se da će ukupni iznos ovog prvog kruga financiranja doseći 3,324 milijarde Yuan (470 milijuna USD), a u svom programu imaju još četiri stupa. Ako je izdavanje Zheshang banke usmjereno na financiranje malih i srednjih poduzeća, ostali ABCP piloti uključuju velike institucije i državne banke. Na primjer, CITIC Construction Investment Securities i China CITIC Bank preuzimaju lanac opskrbe ugljenom, a Anji Leasing (leasing automobila) izdaje ABCP potpisan od strane državnih banaka Agricultural Bank i Bank of China.

Ne koriste svi projekti blockchain tehnologiju za dovršetak izdavanja financiranja, no prema izvješćima, izdavanje banke Zhenshang uspješno je koristilo blockchain tehnologiju.

Nedavno je pod vodstvom Kineske središnje banke Udruženje dilera promoviralo razvoj proizvoda za sekuritizaciju imovine i pokrenulo proizvod za izravne inovacije financiranja uz podršku imovine ABCP, što je kratkoročna, stalna verzija izdavanja tradicionalne imovine – podržane bilješke (ABN), koje poduzećima pruža alat koji kombinira upravljanje likvidnošću i aktivom i pasivom.

Lianxin Lianjie ABCP izdan je sa rokom dospijeća šest mjeseci, s mogućnošću izdavanja prenosa. Proizvod novčanog tržišta potpomognut je imovinom devet poduzeća u sektorima, uključujući industrijske kemikalije i tehnologiju pametnih gradova.

Razumijevanje ABCP-ova i njihovog slučaja upotrebe

Općenito, komercijalni zapisi podržani imovinom kratkoročni su proizvodi sekuritizacije koje izdaju pojedinačne ili više tvrtki potpomognutih imovinom korporacije – a to mogu biti potraživanja, računi, pružajući rješenje za financijsku likvidnost za poslovanje tvrtke.

Datum dospijeća ABCP-a obično se određuje na najviše 270 dana i izdaje se na osnovi kamata ili diskonta.

Sigurnost podupire kolateral korporacije, koji može uključivati ​​buduće isplate na kreditne kartice, auto zajmove, studentske zajmove i kolateralizirane dužničke obveze (CDO). Prihod od emisije ABCP koristi se prvenstveno za dobivanje udjela u raznim vrstama imovine, bilo kupnjom imovine ili osiguranim transakcijama zajma.

Prema China Zheshang Bank, lansiranje Lianxin ABCP olakšava malim i srednjim poduzećima traženje i izravno dobivanje financijske podrške, s blockchain tehnologijom koja omogućuje brže namirenje, bolju transparentnost i lakše upravljanje.

Proizvod otvara vrata inovativnom dizajnu sekuritizacije imovine gradeći otvoreni financijski kanal za mala i srednja poduzeća, što uvelike poboljšava izravno financiranje poduzeća.

Kineski napor prema digitalnoj ekonomiji se nastavlja

Kina se natječe za veću snagu blockchain tehnologije u inovacijama plaćanja i financijskih tokova. U kolovozu 2019. predsjednik Xi Jinping pozvao je na ubrzanje razvoja i usvajanja blockchaina u zemlji u prikladnim slučajevima korištenja aplikacija.

Predsjednik je istaknuo da je potrebno ojačati temeljna istraživanja blockchain tehnologije i poboljšati inovacije, omogućujući Kini da zauzme vodeću poziciju na polju blockchaina.

Od tada Kina i njene institucije bez oklijevanja idu naprijed u provedbi programa koji koriste novu tehnologiju i njene inovacijske mogućnosti proizvoda.

Pored svojih napora na izgradnji i primjeni svoje digitalne valute Središnje banke (CBDC), zemlja je također postigla napredak u promicanju tehnologije blockchain sa svojom Blockchain Service Network (BSN), koja je predstavljena i pokrenuta u travnju.

Inicijativu BSN-a predvodi Državni informativni centar, vladina agencija pri Nacionalnom povjerenstvu za razvoj i reforme, kao i državni telekomunikacijski giganti, uključujući China Telecom, China Unicom i platnu tvrtku China Union Pay.

Ako bude funkcioniralo kako je zamišljeno, tvrtke i programeri softvera moći će se priključiti na BSN i graditi aplikacije temeljene na blockchainu. Cilj je smanjiti njihove operativne troškove, poboljšati fleksibilnost i pružiti bolji regulatorni nadzor.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner