Matthew Unger, izvršni direktor iComply Investor Services Inc – serija intervjua

Matthew je izvršni direktor tvrtke iComply (iComply Investor Services Inc.) nagrađivana je Regtech platforma koja pokreće digitalizaciju institucionalnih financija s pokrićem za preko 160 zemalja.

Već mnogo godina bavite se kriptovalutom. Možete li podijeliti s nama kako ste prvi put saznali za kripto?

Za kriptovalutu (Bitcoin) prvi sam put čuo 2011. godine na sastanku u Vancouveru. Prije toga proveo sam više od pola desetljeća kao menadžer bogatstva. Vidio sam kako će blockchain tehnologija transformirati tržišta kapitala. Od tada smo vidjeli tonu inovacija. Za usporedbu s digitalnim medijima – ako je Bitcoin bio Napster financija, pametni ugovori Ethereuma bili su BitTorrent.

Kako ste naišli na koncept iComply Investor Services?

Potreba za iComplyom proizašla je iz dva velika događaja, 2014. godine, fintech za kojeg sam radio gradio je platformu za trgovce brokerima i menadžere imovine koji će cjelokupnim poslovanjem upravljati s iPada. Za KYC je na tržištu bilo nekoliko API-ja, ali čak i danas većina ovih alata ne čini ništa drugo nego ukrcavanje ili provjera identiteta.

U proteklih 15 godina prošao sam mnoge regulatorne cikluse revizije i odradio prvu obuku za borbu protiv pranja novca 2005. godine. Uvidio sam potrebu za alatom koji će omogućiti tvrtkama da lako upravljaju globalnim varijacijama i čestim promjenama lokalnih propisa – bilo da se radi o ukrcavanju, provjera identiteta, AML ili čak otkrivanja i pravni ugovori. Danas iComply nudi institucionalne alate za identifikaciju i upravljanje rizikom koji podržavaju AML usklađenost tijekom cijelog životnog ciklusa kupaca.

Vodili ste projekt za upotrebu pametnih ugovora Ethereum za automatizaciju usklađivanja i ispunjavanja CME kamatnih swapova koji trguju preko LIBOR-a. Kako je ovo uspjelo i kakav je ishod bio?

Zapravo sam tehnički dio ovog dokaza o konceptu (POC) vodio samo s timom na MIT-u. Cilj nam je bio stvoriti poslovni slučaj i tehnički POC kako bismo utvrdili mogu li se pametni ugovori koristiti za učinkovito kliring derivata. To je zahtijevalo da mapiramo cjelokupne tijekove rada, poslovanje i zahtjeve za usklađenošću druge najveće klirinške kuće na svijetu. Spojili smo točke između ugovornih strana u transakcijama, njihovih odvjetničkih društava i cijele mreže vlasničkog softvera.

Gledajući unatrag, naše je rješenje bilo u neredu – imali smo previše logike i potencijalno povjerljivih podataka u lancu, a Ethereum je integriran u prilagođeno sučelje Salesforcea. Bilo je to rano. Ubrzo nakon što se razvila DAO katastrofa i nastala tvrda vilica ubila je sve interese glavnih institucija. Ipak, rezultati POC-a bili su uzbudljivi – mogli bismo poduzeti tradicionalni institucionalni postupak koji traje 4-6 tjedana i košta više od 10.000 USD po transakciji i svesti ga na ispod jednog dolara plina za manje od minute.

Svjedoci smo ICO-ovog procvata 2017. godine s daljnjim padom 2019. Zašto osobno smatrate da će STO biti drugačiji?


Prvo, ICO-i su nastojali učiniti nešto vrlo različito od digitalizacije vrijednosnog papira – na mnogo su načina uslužni tokeni nova klasa imovine, sigurnosni tokeni su nova tehnologija primijenjena na, uglavnom, vrlo tradicionalne financijske instrumente. I dalje vjerujem da postoje izvrsni slučajevi upotrebe komunalnih tokena – ali mnogi uslužni tokeni i dalje se moraju pridržavati svih vrsta zakona i propisa izvan vrijednosnih papira.

Suprotno tome, STO se usredotočuju na poslovanje unutar propisa o vrijednosnim papirima. To znači da će se držati viših standarda i njihovi tokeni moraju poštivati ​​propise o vrijednosnim papirima bilo koje jurisdikcije u kojoj trguju – čak i za peer-to-peer transfere između novčanika. Ti se propisi jako razlikuju od zemlje do zemlje, u svijetu papirnatih ili digitaliziranih pravnih sporazuma o PDF-u postoji mali rizik da regulator u EU uhvati američkog izdavatelja kako prikuplja kapital za privatni plasman u posao, fond ili posao s nekretninama.

Stavljanje ovih transakcija na blockchain u potpunosti to mijenja, jer regulatori već mogu nadgledati tržište na način koji je danas jednostavno nemoguće učiniti. Izdavači tokena i danas još uvijek kupuju osnovne API-je za KYC i AML, a mnogi i dalje globalnu regulaciju smatraju binarnom – SEC vs no-SEC (tj. Reg D i Reg S). Međutim, kada je tokenizirana imovina u stanju lako upravljati pravnim varijacijama identiteta, privatnosti, podataka, AML-a i propisa o vrijednosnim papirima, uključujući otkrivanja podataka i pravne sporazume itd., Stari način rada čini se suludim. To bi bilo kao da netko koristi Teleks danas umjesto Telegrama, e-pošte ili Slacka.

Koji su neki od slučajeva upotrebe tokenizacije s kojima iComply može pomoći tvrtkama?

Otkako smo pokrenuli Prefacto u veljači 2018. godine, vidjeli smo puno zaista cool token projekata od Cryptokittiesa do tokeniziranih fondova, nekretnina, obveznica, privatnih dionica, terminskih ugovora, pa čak i djelomičnog vlasništva u bačvama luksuznog škotskog, viskija i vina.

Prefacto priručnik olakšava izdavačima tokena jednostavno i vrlo isplativo upravljanje zahtjevima za poštivanje ne samo za početnu ponudu, već i za svaku transakciju tijekom životnog vijeka imovine u gotovo svim zemljama svijeta. Ako je vaš odvjetnik u mogućnosti sastaviti ugovor o radu, ugovor o kupnji ili ugovor o licenci – vjerojatno ga možete tokenizirati.

U 2018. godini počeli smo vidjeti puno novih blockchain startupa koji pokreću platforme za izdavanje, trgovanje, agente za prijenos i upravljanje tablicama ograničenja kao što su Polymath, Blockport, Securitize itd. Počeli smo dobivati ​​zahtjeve od mnogih STO platformi o tome kako za rješavanje prekogranične usklađenosti s AML-om za ukrcavanje korporativnih investitora, pa smo izdali drugi proizvod, iComplyKYC, kao alat koji se lako uključuje u ove vrste platformi. Ono što nismo očekivali bila je potražnja s tradicionalnih tržišta kapitala gdje pozadinski uredi jednostavno nisu spremni za blockchain. Ovo je vrlo uzbudljiv trend jer sada povezujemo točke mnogim našim klijentima premošćujući praznine između tradicionalnih brokera, izdavačkih platformi, pa čak i nekih burzi.

Jedan od vaših klijenata za razmjenu je Motto Technologies, britanska burza kriptovaluta sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja izlazi na LSE. Možete li nas provesti kroz ono što Motto radi i kako im je iComply mogao pomoći?

Moto je rano krenuo u igru ​​”napravimo propise kako treba”. Njihova platforma omogućuje korisnicima kupnju, trgovinu kriptovalutom, ali svojim korisnicima daju i Visa karticu koja vam omogućuje lako trošenje kripto valute bilo gdje do nje. Kako bi prošli revizije njihovih bankarskih partnera, Visa-e i Financijskog nadzornog tijela.

Pomogli smo Mottou da pronađe lokalne regulatorne stručnjake, pripremi njihove politike i postupke za revizije, odobrenja i javni nadzor. Prije korištenja iComplya, njihova je banka tražila da koriste alat “e-KYC” zasnovan na API-ju, koji bi možda funkcionirao da su radili samo tradicionalnu kripto-razmjenu. Naš iComplyKYC set alata omogućio im je izgradnju i održavanje robusnog programa usklađenosti koji bi mogao podnijeti regulatorni nadzor. Većina ostalih platformi i dalje se muti s 10 različitih API-ja i ručnim sustavima kako bi pokušali smiriti regulatore. Pomogli smo Mottou da pređe ovu krivulju, a uskoro će njihova dionica biti javno dostupna akreditiranim i neakreditiranim investitorima – nisam upoznat s drugom razmjenom na tržištu koja može reći da.

Jedan od vaših softverskih proizvoda je Prefacto, regtech rješenje za tokeniziranu imovinu. Koje probleme rješava Prefacto?

Prefacto omogućuje tvrtkama da upravljaju usklađivanjem svojih tokeniziranih sredstava s kraja na kraj. To uključuje planiranje i strukturiranje, pokretanje pametnih ugovora, razvijanje i provedbu programa usklađenosti, izdavanje i distribuciju te konačno upravljanje tokenima. U usporedbi s onim što danas rade mnogi izdavači, naši klijenti mogu uštedjeti vrijeme, novac i puno muke ako rano razgovaraju s našim timom.

iComply također nudi KYC usluge. Koje su neke od ovih usluga?

Krajem 2018. počeli smo kontaktirati druge platforme za izdavanje tokena, agente za prijenos itd. Na tržištu sigurnosnih tokena kako bismo im ponudili demonstracijske datoteke i priliku za razmjenu znanja i suradnju, umjesto da se natječemo. Nekoliko igrača nas je prihvatilo ponudu i svi smo puno naučili. Jedno od ključnih preuzimanja za iComply bilo je da, iako smo mislili da je Prefacto cool, naša tehnologija za usklađivanje ključni je dio koji nedostaje na ovim drugim platformama.

U to vrijeme niti jedna druga platforma nije mogla upravljati usklađenošću za korporativne investitore, distribuiranim brokerskim mrežama ili varijacijama u više jurisdikcija. To nas je dovelo do usmjeravanja našeg poslovanja na ono za što znamo da je najbolje u nama – inteligentnu automatizaciju usklađenosti. Trebalo nam je oko godinu dana da refaktoriramo našu platformu i pokrenemo trenutnu verziju iComplyKYC, paketa alata koji olakšava izgradnju i održavanje robusnog globalnog programa usklađenosti s AML-om.

Izgradili smo vlastitu KYC tehnologiju jer smo znali da API-ji na tržištu neće udovoljavati regulatornim zahtjevima – postoji razlog zašto ne vidite da ove alate danas koriste tvrtke poput HSBC-a, Santandera, Vistre itd. Nakon pokretanja iComplyKYC-a, otkrio da su institucionalni igrači vrlo zainteresirani za upotrebu ovih alata jer su izgrađeni prema trenutnim standardima i okvirima tradicionalne usklađenosti – mi to samo radimo za 95-98% nižu cijenu po transakciji od trenutnih srednjih i back office sustava.

Gdje vidite industriju za pet godina?

Za 5 godina – ako ste upoznati s konceptom Gartnerovog hype ciklusa – vidjet ćemo kako sigurnosni tokeni počinju poletjeti u uobičajenom usvajanju. Trenutno, ako digitalni medij gledate kao primjer, trenutno su sigurnosni tokeni za ljude koji bi koristili Napster ili Kazaa. Za pet godina imat ćemo iTunes, možda čak i Netflix.

Tradicionalne tvrtke proći će prošla POC-a i priopćenja za javnost MOU-a. Kao i Netflixov oslonac od DVD-a s narudžbama putem pošte do digitalne isporuke, neki od velikih frajera postat će javni blockchains jezgrom svoje poslovne strategije kao što je EY već učinio s Ethereumom. Drugi će ići putem Blockbustera.

Istovremeno, startupi sigurnosnih tokena bit će suradljiviji i interoperabilniji. Troškovi pokretanja tokena bit će najmanje 90% manji nego danas. Platforme koje su odabrale javne blockchains, umjesto vlasničkih privatnih ili namjenski izgrađenih lanaca, počet će uvidjeti blagodati ovog dugoročnog razmišljanja.

Napokon, tijekom sljedećih 1-3 godine vjerujem da ćemo vidjeti i čuti puno o privatnim lancima s racionalnom skalabilnošću, sigurnošću itd. Ovo je zadnji pokušaj da se njihov poslovni model zaštiti od kanibalizacije decentralizacijom i demokratizacijom u financijama. Rani članovi R3 konzorcija potrošili su milijune da bi to naučili, Salesforce i S&P otkazavši svoj projekt Hyperledger, JP Morgan nedavno je odustao od Quoruma – istina je da DLT imamo u financijama više od 30 godina, sustavi poput CDS-a nevjerojatno su učinkoviti i sigurni.

U privatnom blockchainu ili mrežnoj mreži u financijama nema ništa inovativno. Pogledajte Javu i C #, oni su pobijedili u utrci za izgradnju interneta. Rješenja za javni oblak kao što su Google, AWS i Azure pobijedila su u utrci za arhitekturom zajedničkog javnog poslužitelja. Za digitalne financije, javni blockchains omogućuju potpunu transparentnost koja gradi povjerenje i ugled na način koji privatni lanac ne može. U roku od 5 godina vidjet ćete da su SIX, ASX, GBX i slični igrači ukinuli svoju trenutnu infrastrukturu u korist nižih troškova po transakciji i nižih troškova tehnološkog posjedovanja kako bi usvojili javnu blockchain infrastrukturu.

Postoji li još nešto što biste željeli podijeliti o iComplyu?

Naš je fokus na iComplyu osigurati da tvrtke mogu lako graditi i održavati robustan, globalni i institucionalni program usklađenosti. Problem koji vidimo na tržištu je taj što su institucionalni alati previše ručni i skupi da bi omogućili digitalnu transformaciju. U međuvremenu, na tržištima fintecha, startupa i sigurnosnih tokena vidimo puno igrača koji imaju puno dubokog iskustva u vrijednosnim papirima ili financijama – obično samo na jednom tržištu – ali nema stvarnog iskustva u onome što se događa u srednjem i back officeu , a još manje usklađenost na međunarodnoj razini. Jednostavno ne razumiju da kada prodate Reg S nekome u Njemačkoj, postoje zahtjevi za usklađenost od strane BaFin-a, Europske komisije itd. Zbog cijele ove industrije molio bih izdavače tokena da cjelovito gledaju na usklađenost, i to što ranije.

Naši klijenti vrlo brzo shvaćaju da nudimo holistički pristup. Podržavamo naše klijente revizijama regulatora, banaka i financijskih partnera – to im je potrebno kako bi postali uspješni. API eKYC izrađen za Uber i AirBnb to ne čini jer znaju da njihova tehnologija neće proći reviziju – kad zatvore prodaju, to je to. To je ono što je jedinstveno u našem fokusu na iComplyu, ovdje smo da pomognemo našim klijentima da posluju – svoj smo poslovni model uskladili s uspjehom naših klijenata.

Da biste saznali više posjetite iComply ili posjetite ili stranicu iComply Business Listing.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map