Paolo Ardoino, tehnički direktor Bitfinexa i Tethera – serija intervjua

Paolo Ardoino je glavni tehnički direktor Bitfinex & Lanac.

Bitfinex je platforma za digitalno trgovanje imovinom koja nudi najsuvremenije usluge za trgovce digitalnom valutom i globalne pružatelje likvidnosti.

Lanac je najčešće korišten stabilancoin na svijetu. Nedavno su lansirani Tether Gold.

Trenutno ste glavni tehnički direktor dviju najuspješnijih blockchain tvrtki u kriptovalutama, Bitfinex i Tether. Kako ste se našli u tako zavidnom položaju?

Počeo sam u kriptoprostoru Bitcoin između 2012. i 2013. godine, ne prerano, ne prekasno. Mogao sam uživati ​​u dosta trčanja u prostoru. U to sam vrijeme radio u tradicionalnom financijskom sektoru u Londonu. Imao sam vlastiti startup, a moja stručnost bila je u izgradnji visoko skalabilnih aplikacija kao dijela računalstva i distribuiranih sustava. Naravno, financije i skalabilne aplikacije i ono što sustav vidi savršeno se podudaraju s Bitcoinima. Dakle, čim sam počeo čitati o Bitcoinu, zaljubio sam se.

Eksperimentirao sam i sve se više uzbuđivao oko Bitcoina. A onda sam krajem 2014. imao priliku pridružiti se Bitfinexu. Imali su problem s odgovarajućim motorom. S obzirom na moju stručnost, ponudio sam svoju pomoć za izgradnju prilagodljivog mehanizma koji će biti skalabilniji, tako da smo uspjeli postići 1000 puta veći od prethodnog broja transakcija u sekundi.

Tada mi je počelo pomalo dosaditi moja tvrtka u Londonu koja je zaglibila u tradicionalne financije. Stari, zastarjeli protokoli više nisu bili zanimljivi i želio sam učiniti nešto što je vezano uz Bitcoin i kripto prostor. Vidio sam ovo kao ogromnu priliku da učinim nešto što bi dugoročno bilo važno – da pomognem u promjeni samog financijskog sustava i iskoristim revolucionarne tehnologije temeljene na blockchainu.

Sredinom 2016. postao sam glavni tehnički direktor Bitfinexa i naporno sam radio kako bih platformu doveo do onoga što je danas. Prekrasno sučelje, pažljivo dizajnirano i stvarno robusno, odgovarajući motor i API-ji bili su prioritet, kao i čineći sve visoko skalabilnim. Ovo je u osnovi i danas moja uloga. Osim što upravljam svojim timom, nastavljam raditi na srži platforme. 2017. godine postao sam glavni tehnički direktor Tethera. Tether je najveći stabilcoin po tržišnoj kapitalizaciji. To je stvarno jedna od najnevjerojatnijih ideja u ovom sektoru. Svi danas govore o Tetheru, ali stvarno su ga stvorili grupa vidioca i ljubitelji Bitcoina 2014. Imali su sjajnu ideju da riješe problem arbitraže, posebno učinkovite arbitraže na kripto burzama. Mogućnosti arbitraže bile su zaista velike, ali problem je u tome što da biste ih iskoristili, morate premještati žice po različitim centralama. Bilo je stvarno bolno i jako sporo – mogli bi potrajati i dani! Tether je bio rješenje za to i lijepo je uspio.

Tether Gold je žeton (XAU ₮) koji je vezan za fizičko zlato. Gdje se nalazi ovo fizičko zlato i koji je postupak otkupa ako investitor odluči otkupiti svoje tokene?

Fizičko zlato nalazi se u Švicarskoj, a iz sigurnosnih razloga ne mogu dati točno mjesto. Da bi iskoristio Tether Gold, imatelj mora imati dovoljno žetona za punu zlatnu polugu. Da bismo započeli postupak iskorištavanja, obično tražimo da kupac ima najmanje 430 žetona Tether Gold. To činimo zato što zlatne poluge od 400 unci zapravo nisu 400 finih trojnih unci – one se razlikuju u veličini, od samo 385 finih unci i do 430 finih unci.

Kada posjednik želi iskoristiti, pokrećemo algoritam koji “konsolidira” svoje Tether Gold tokene na jednu ili više punih zlatnih poluga. Te se trake potom stavljaju na raspolaganje vlasniku žetona za preuzimanje na mjestu koje su izabrali u Švicarskoj. Odatle mogu donijeti zlato gdje god žele, u skladu s pravilima putovanja i prijevoznim mehanizmima te raznim pravilima Švicarske i njihove nadležnosti. Vlasnik tokena može nas zamoliti da pokušamo prodati njihovu zlatnu polugu kupcu u Švicarskoj. Ako ga uspijemo prodati, imatelj žetona dobit će prihod od te prodaje, umanjen za naše naknade, umjesto fizičke zlatne poluge.

Zašto vjerujete da su zlatni stabilizatori neophodni investitorima?


Vidimo razdoblje neizvjesnosti na tržištu. Dakle, zlato predstavlja zanimljivu alternativu fiat gotovini. Kada postoji velika nesigurnost na financijskim tržištima, obično hedge fondovi odlaze u gotovinu, pa prodaju imovinu i nastoje minimizirati nestabilnost. Za to obično koriste gotovinu, ali zlato predstavlja svojevrsnu sredinu između održavanja ulaganja u cijelosti – recimo dionica, dionica, kripto valuta, bilo čega – što je super volatilno i nečega što se osjeća nestabilnije od gotovine, naravno, što je više roman. Zlato je ovaj srednji put, a također je jedan od bogatstava za koja vidimo da postaju sve aktivniji kada postoji geopolitička nesigurnost.

Tether Gold nedavno je porastao na tržišnu kapitalizaciju od 21 milijun dolara. Vjerujete li da se ovo temelji na strahovima od koronavirusa? Što još potiče ovaj val zanimanja?

Dostigao je 21 milijun dolara, ali za mene je ovo samo početak. Vjerujem da ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci zabilježiti dodatni rast. Kao što sam rekao, zlato nije samo stvarno koristan mehanizam zaštite za trgovce. Zlato je dobar način da zaštitite dio rizika kad imate imovinu pod upravljanjem. Tether Gold dobar je način za držanje zlata jer vam se ne naplaćuju godišnje naknade na temelju vašeg posjeda Tether Golda. Vjerujem da je Tether Gold od 21 milijun dolara još uvijek mali iznos. Naša je vizija da će Tether Gold postati preferirani način držanja zlata. Kako se zlato koristi kao mehanizam zaštite za velike fondove, očekujemo da će Tether Gold i dalje rasti u popularnosti. Kao rezultat bit će potrebno mnogo više Tether Golda. Stoga bismo trebali vidjeti kako sve više korisnika kupuje Tether Gold.

Možete li podijeliti s nama trenutne planove integracije Tether-a (USDT) na gromobranska mreža?

Bitfinex i Tether financiraju projekt nazvan RGB Spectrum koji je namijenjen razvoju protokola za izdavanje digitalnih sredstava na vrhu mreže Lightning. Vjerujem da će trenutak kada protokol bude aktivan, stabilan i dobro testiran Tether biti jedan od prvih koji će upotrijebiti ovaj novi protokol. To je zato što Bitfinex i Tether vjeruju da su Bitcoin i Lightning mreža doista važne tehnologije i mreža je doista skalabilna, čisto peer-to-peer. To je decentralizirani protokol za mikroplaćanja kakav bi trebao biti. RGB protokol bit će spreman za pokretanje Tether-a, jer će to upotpuniti našu viziju da Tether omogućuje peer-to-peer mikroplaćanja.

Tijekom prošle godine vidjeli smo mnogo novih USD stabilnih kovanica. Zašto bi ulagači trebali nastaviti koristiti Tether preko nekih od ovih novih opcija?

Vjerujem da je razlog taj što Tether ima prednost u prvom pokretaču. Počelo je 2014., a prvi veliki konkurent počeo je 2018. Tether je imao četiri godine tehnološkog napretka i poslovne prednosti. Jedna od ključnih kvaliteta stablecoina trebala bi biti međusobna interoperabilnost. Naši glavni konkurenti uglavnom rade na Ethereumu, dok je za nas važno pokušati i služiti što većem broju zajednica. Ethereum ima veliku zajednicu, EOS veliku zajednicu. Ostali blockchains koje podržavamo poput Algoranda, Liquida i Trona imaju velike zajednice, pa shvatite da da bi stablecoin bio cjelovit i da bi bio stvarno koristan mora biti zajedničko tlo različitih blockchaina. To je ogromna prednost za koju vjerujemo da naša konkurencija još nije realizirala.

Bitfinex je nedavno zamijenio IEO-ovima Bitfinex Token Sales koji je digitalna imovina koja nudi i pokreće rješenje za visokokvalitetne kripto projekte. Možete li podijeliti s nama što je točno ova platforma i zašto bi je poduzetnici trebali koristiti nasuprot pokretanju IEO-a Binance, KuCoin, ili drugi konkurenti?

Prije svega, možete vidjeti da Bitfinex nije pokrenuo mnogo IEO-a. Nisu pokrenuli mnogo projekata, jer znamo da je većina projekata koji su pokrenuti doista imala lošu izvedbu. Ne želimo ponavljati pogreške koje su počinile druge platforme. Oprezniji smo i napravili smo enormnu skrbnu skrb prije nego što smo odlučili pokrenuti projekt putem naše platforme za prodaju Bitfinex tokena. Vjerujem da je naš pristup profesionalniji i temeljitiji. Projekti koje ćemo pokrenuti bit će dio zaista ekskluzivne platforme i u potpunosti će se smatrati visokokvalitetnim projektom samo zbog činjenice da smo uspjeli dovršiti naš temeljiti postupak evaluacije. Želimo biti sigurni da je sve što nabrojimo kvalitetan projekt koji poštuje poštenu procjenu i ima visoku korisnost kako bi korisnici Bitfinexa koji budu zainteresirani za sudjelovanje u ponudi bili zaštićeni. Da bismo to postigli, već smo za njih napravili puno skrbnosti.

Kakva će vrsta projekata biti predstavljena na ovoj platformi?

Postoji širok izbor projekata. Postoje projekti povezani s umjetnom inteligencijom. Postoje igre. Postoje tokeni kojima je cilj donijeti bankarstvo nebankarima u siromašnoj regiji. Postoje novi blockchains zainteresirani za usvajanje i dokazivanje kroz proces. To je stvarno ogromna raznolikost projekata.

Postoje li novi uzbudljivi projekti na Bitfinexu ili Tetheru kojih bismo trebali biti svjesni?

U Bitfinexu radimo na mnogim novim značajkama koje su zaista važne za naše kupce. Fokusiramo se na opcije kada je riječ o našoj izvedenoj platformi. U bliskoj budućnosti pokrećemo nove integracije s trećim pružateljima usluga oko kreditiranja. A mi ćemo stvoriti naprednu verziju naše poznate peer-to-peer margin platforme za pozajmljivanje koja pokreće našu platformu za trgovanje maržama od 2013. Dakle, postoji mnogo projekata na kojima radimo, plus pokretanje dodatnih pilot projekata izgrađenih na vrhu Lightning mreže kako bi pomogao proizvođačima tržišta da isprobaju kako poboljšati svoje strategije trgovanja, iskorištavajući brza poravnanja mrežnih plaćanja.

Postoji li još nešto što biste željeli podijeliti o Bitfinexu ili Tetheru?

Općenito govoreći, Bitfinex je jedna od ključnih tvrtki u kripto prostoru koja se dugi niz godina borila i omogućila industriji u kojoj smo svi dio da raste stabilno. Bitfinex je zaštitio puno problema kripto industriji, posebno kao napor za fiat i pomažući u prikupljanju sredstava. Bitfinex je izgradio mnogo zanimljivih projekata, doista solidnu platformu za trgovanje koja je dom mnogih trgovaca. Experiment je prvi podržao mrežu Lightning, tako da u osnovi Bitfinex pokazuje puno ljubavi prema Bitcoin-u. Vjerujemo da Bitfinex radi za Bitcoin, umjesto da koristi Bitcoin samo za stvaranje dobiti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map