Povjerenica Hester Peirce ne slaže se s odlukom i nagodbom DIP-a o telegramima

Povjerenica Hester M. Peirce iz Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) predala je a Govor 21. lipnja na Blockchain Week-u u Singapuru, gdje je izrazila svoje neslaganje s nedavnim nagodba između DIP-a i Telegrama.

Nije iznenađujuće čuti da se povjerenik Peirce ne slaže s nedavnom presudom suda kojom se zabranjuje puštanje žetona Telegram svim ulagačima i naknadna nagodba s SEC-om. Povjerenica Peirce jasno je rekla da se nije složila s porijeklom Nalog za hitne slučajeve iz listopada 2019 koju je DIP podnio protiv Telegrama.

Vremenska traka podizanja Telegrama i sudskog postupka

Veljače 2018 Popularna aplikacija za razmjenu poruka Telegram prikuplja 850 milijuna dolara koristeći strukturu SAFT (Jednostavni sporazum za buduće žetone)
Ožujka 2018 Telegram prikuplja dodatnih 850 milijuna američkih dolara koristeći SAFT strukturu
Listopada 2019 Distribucija žetona Telegrama investitorima zakazana za 31. listopada 2019
Listopada 2019 SEC podnosi hitnu akciju i privremenu zabranu pristupa protiv Telegrama kako bi spriječio distribuciju tokena Telegrama investitorima.
Ožujka 2020 Sud nalaže da Telegram ne smije distribuirati tokene bilo kojem investitoru, američkom i stranom
Lipnja 2020 Telegram se nagodio s SEC-om i pristao vratiti investitorima 1,2 milijarde dolara, zatvoriti poslovanje i platiti 18,5 milijuna dolara kazne

Sadržaj podizanja Telegrama

  • Prikupljeno 1,7 milijardi dolara od investitora (424,5 milijuna američkih dolara)
  • 171 investitor (39 Amerikanaca)
  • Samo ovlašteni investitori
  • Minimalno ulaganje od milijun dolara po osobi ili entitetu
  • Uloženi novac trebao bi se upotrijebiti za razvoj blockchain-a Telegram Open Network (TON) i rast i održavanje Telegram Messengera.

Koja pitanja postavlja povjerenik Peirce?

Sud vidi “jednu jedinstvenu shemu”. Povjerenik Peirce spori se sa sudom koji ugovor o ulaganju između Telegrama i akreditiranih investitora, isporuku tokena investitoru i daljnju prodaju tokena tretira kao jednu shemu. Ona se žali, “nestala je razlika između ugovora o ulaganju (sporazum između Telegrama i ovlaštenih ulagača) i tokena (imovina koja će se stvoriti i isporučiti prema sporazumu)”. Povjerenik Peirce vjeruje da su početna ulaganja u tvrtku prikupljanje kapitala za izgradnju platforme i da su ta početna ulaganja odvojena od preprodaje funkcionalnog tokena „… takvi tokeni, nakon što se konzumiraju, trebaju moći biti prodao kupcima izvan transakcije s vrijednosnim papirima ”. Ona vjeruje da Howeyjev test podržava ideju da preprodaja tokena ne predstavlja jamstvo samo zato što su tokeni u početku stečeni kao dio transakcije vrijednosnim papirima.

Ono što je uvjet za uspjeh, SEC smatra nelegalnom ponudom vrijednosnih papira. Ono što SEC vidi kao ilegalnu ponudu vrijednosnih papira (široko rasprostranjena globalna distribucija tokena), povjerenik Peirce smatra nužnim elementom za uspješan blockchain. “Ne podržavam poruku da distribucija tokena sama po sebi uključuje transakciju vrijednosnim papirima …. Vidim [raširenu distribuciju tokena] kao nužni preduvjet za bilo koju uspješnu blockchain mrežu. “

DIP je pretjeran. Povjerenik Peirce također osporava činjenicu da je DIP, zatraženo i odobreno, ovrha protiv korporacije koja nije registrirana ili ima sjedište u SAD-u, a samo četvrtina investitora i ukupnih ulaganja imala je sjedište u SAD-u. Podsjeća nas da američki način nije jedini način u globalnoj ekonomiji “Ova spremnost DIP-a da zatraži i okružnog suda da odobri takvu opsežnu zabranu protiv ne-američke tvrtke, u slučaju kada -četvrtina sredstava došla je od američkih investitora, što bi razumno moglo izazvati neke zabrinutosti kod naših međunarodnih kolega … bilo bi dobro podsjetiti da naš put nije jedini način. Morali bismo biti oprezni pri traženju pravnih lijekova koji učinkovito nameću naša pravila izvan naših granica. “

Na vlastiti rizik – nema jasnog puta

Zanimljivo je da povjerenik Peirce primjećuje da je Telegram zapošljavao sofisticirane savjetnike, “dobronamjerno se trudio poštivati ​​savezne zakone o vrijednosnim papirima” i “intenzivno surađivao s osobljem DIP-a”. Postavlja se pitanje – što je pošlo po zlu? Je li SEC dao neprikladne smjernice? Je li Telegram odlučio ne slijediti smjernice DIP-a? Je li se SEC predomislio nakon što je Telegram trebao distribuirati tokene investitorima? Ova pitanja nemaju jasne odgovore i i dalje ostavljaju tvrtke u rizičnim i nepoznatim vodama prilikom obavljanja nuklearnih ponuda u Sjedinjenim Državama i / ili s američkim investitorima.

Jasno je da povjerenica Peirce vjeruje da DIP ne čini dovoljno da pomogne tvrtkama da vode u pravom smjeru, napominje ona, “umjesto da daje korisne smjernice o sigurnosnim standardima i tehnologiji funkcionalnog kočenja … [ostavljajući] industriji da pogodi put do usklađenost”. Tvrtke ne bi trebale preuzimati rizik pogađanja ispravnog puta do usklađenosti.

Tko je zaštitio SEC? 

Slučaj SEC protiv Telegram Group Inc. i Ton Issuer Inc.. podnijela su molbu tri investitora; sedam ulagača je navedeno kao zainteresirane strane. Svi ulagači morali bi se kvalificirati kao “akreditirani ulagači” prema saveznoj definiciji za ulaganje u povišenje Telegrama. Minimalni prag za ulaganje u Telegram iznosio je 1.000.000 USD.

Na kraju svog govora, povjerenica Peirce pita, “koga smo zaštitili poduzimajući ovu akciju?”. Dobro je pitanje – moglo bi se pretpostaviti da je investitor s kapitalom koji uloži 1 milijun dolara u povišenje Telegrama razumno sofisticirana osoba ili subjekt koji razumije svojstvene rizike ulaganja u novu tehnologiju i početnike u ranoj fazi. Pa, koga je SEC stvarno zaštitila u ovom slučaju? Čini se da su jedine zaštićene osobe bile šačica sofisticiranih investitora koji nisu bili zadovoljni rizikom koji su svjesno preuzeli.

Ići naprijed

Od 2018. kripto industrija svjedoči rastućem trendu tvrtki koje odbijaju prihvatiti američke investitore. Vjerojatno je da će se ovaj trend zabrane američkim investitorima nastaviti sve dok ne budu jasne smjernice DIP-a. Zbog provedbenih mjera SEC-a i nedostatka smjernica, većina tvrtki jednostavno smatra previše rizičnim dopuštati američkim građanima, stanovnicima ili entitetima da ulažu u povišice kapitala (tokena).


U veljači ove godine povjerenik Peirce ju je najavio prijedlog da se premosti jaz između regulacije i decentralizacije. Ona ovaj prijedlog naziva sigurnom lukom koja tvrtkama daje tri godine počeka za razvoj funkcionalne mreže. Na kraju tri godine, tokeni se neće smatrati vrijednosnim papirima pod uvjetom da postoji funkcionalna mreža u kojoj se token može aktivno koristiti za robu i usluge. Dodatni detalji o prijedlogu sigurne luke povjerenika Peircea mogu se naći na gornjoj poveznici.

Iako je prijedlog sigurne luke povjerenika Peircea dobro promišljen i čini se da je to sjajan način da se krene naprijed, nažalost, to je još uvijek jednostavno prijedlog. S obzirom na trajno odbijanje DIP-a da pruži jasne pisane smjernice, pravila ili propise, ne očekujemo da će DIP uskoro usvojiti sigurnu luku povjerenika Peircea. Očekujemo kako će druga globalna tržišta preuzeti vodeću ulogu u decentraliziranim projektima ako DIP ne utvrdi jasne smjernice ili propise.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map