Razvijanje trendova u mrežama s pogonom na tokene: 2. dio

Mara Schmiedt, voditeljica globalne strategije i poslovnog razvoja, ConsenSys Codefi

Ovo je članak iz dva dijela. 1. dio možete pronaći ovdje.

Sažetak

  • Pojava delegiranih radnih tijela predstavlja presudan razvoj za poticanje šireg usvajanja i sudjelovanja krajnjih korisnika, istovremeno postavljajući nove izazove decentralizaciji i distribuciji tokena u novom poglavlju upravljanja lancima.
  • Kao rezultat gore navedenog, strategije distribucije tokena zabilježile su proporcionalno povećanje mehanizama distribucije usmjerenih na upotrebu, uključujući dokaze o upotrebi i interaktivne zračne kapi.

Trend 3: Nova djeca na bloku

RAZVOJNA ULOGA VCS-a I DELEGIRANIH RADNIH SUBJEKATA

S porastom Proof-of-Stakea, upravljanja na lancu i ostalih radnih funkcija urođenih na protokol, mreže zahtijevaju aktivne korisničke skupine koje imaju i stručnost i / ili tehničke resurse potrebne za pružanje mrežnih usluga i infrastrukture. Istodobno, ova produktivna kripto-imovina predstavlja nove mogućnosti prikupljanja vrijednosti za subjekte s kripto-izvornim poslovnim modelima koji igraju aktivnu ulogu u mrežnom sudjelovanju i usvajanju.

S jedne strane, tradicionalni modeli pothvata sve više evoluiraju u kripto-nativne hibride. Davatelji kapitala s dugoročnim strategijama držanja kao što su Multicoin Capital i ConsenSys Labs prepoznaju priliku za stvaranje dodatne alfe podrške mrežama u njihovom portfelju kroz pružanje infrastrukture i izvođenje kripto-domaćih operacija. Ti su entiteti jedinstveno pozicionirani za podršku timovima koji grade decentralizirane protokole za pokretanje i skakanje mrežnih efekata..

Dobro osmišljeni sporazumi i poticaji mogu osigurati da svi vlasnici tokena koji su uključeni u financiranje projekata u ranoj fazi u životnom ciklusu protokola mogu biti dragocjena podrška koja zarađuje od vlastitog i trajnog sudjelovanja i doprinosa mreži.

S druge strane, došlo je do širenja druge skupine dionika – takozvanih „delegiranih radnih tijela“ (vidi članak od Ben Sparango). Delegirani radni subjekti su dionici mreže koje je nositelj tokena izabrao da u njihovo ime obavljaju funkcije matičnog rada, poput ulaganja i glasanja.

Pretpostavka zarade nagrada na produktivnoj kripto imovini u zamjenu za doprinose mreži je atraktivna, no nemaju svi vlasnici tokena nužno vremena, želje ili tehničke mogućnosti da sami izvrše potrebne zadatke. Tu ulaze delegirani radni subjekti. Danas delegirani radni entiteti uključuju ne skrbničke (staked, stakefish) i skrbničke (npr.. Binance, Davatelji usluga Coinbase, Anchorage) uglavnom su usmjereni na pružanje usluga ulaganja kako institucionalnim tako i maloprodajnim klijentima. Vjerujem da će skrbnici, razmjene, fondovi i neovisni preusmjereni radni subjekti igrati ključnu ulogu u pokretanju šireg institucionalnog i maloprodajnog usvajanja produktivne kripto imovine.

Razvijanje trendova u mrežama s pogonom na tokene: 2. dio

Izvor: PoS Bakerz, 2020

Najnoviji događaji poput Katalyst, Nadogradnja Kyberovog protokola za 2020. godinu otkriva sve veću važnost delegatnih radnih tijela koja će igrati na upravljačkom području bilo kao izravni akteri u procesu glasanja ili nuđenjem zamjenskih funkcija glasanja u ime vlasnika žetona.

Očekujem daljnji rast i diverzifikaciju delegiranih radnih subjekata i drugih pružatelja usluga, jer se Proof-of-Stake okruženje nastavlja širiti i vjerujem da će ovi subjekti i dalje igrati presudnu ulogu u pokretanju šireg usvajanja i sazrijevanja industrije. Istraživanje koje je u ožujku proveo ConsenSys otkrilo je da bi u gotovo 300 aktivnih vlasnika tokena 41,4% željelo izravno sudjelovati u upravljanju mrežom, dok bi 28,2% svoj glas htjelo delegirati predstavniku.

Razvijanje trendova u mrežama s pogonom na tokene: 2. dio


Izvor: ConsenSys Codefi

Važno je, međutim, napomenuti da bi delegirani radni subjekti, posebno skrbnici, razmjene i fondovi s velikim i rastućim raspodjelama tokena, mogli rezultirati rizikom centralizacije, posebno jer se sustavi Proof-of-Stake sve više razvijaju u upravljanje na lancu..

Trend 4: Razvijanje strategija distribucije tokena

BUDUĆNOST USMJERENIH DISTRIBUCIJA TOKENA

Kao što podaci o mrežnom sudjelovanju pokazuju, široka distribucija nije dovoljna i ključno je da distribucija uskladi poticaje među svim dionicima mreže. Zdrave mreže imaju reprezentativnu i aktivno angažiranu mrežu dionika.

Kako su se navedeni trendovi očitovali kao razmatranja dizajna u novijim modelima distribucije tokena?

Zabilježen je proporcionalni porast javnih mehanizama distribucije tokena usmjerenih na ciljanje korisnika koji aktivno doprinose.

Razvijanje trendova u mrežama s pogonom na tokene: 2. dio

Izvor: Smith & Kruna, 2019

Došli su u obliku oba interaktivna airdrops-a, kao što su Livepeer ili Edgeware, kao i različite implementacije dokaz o upotrebi omogućena distribucija tokena kao što su NuCypher, Solana i SKALE koje su usredotočene na distribuciju tokena stvarnim korisnicima.

Vjerujem da je dizajniranje modela distribucije koji uzimaju u obzir samoizabrane proizvodne napore izvan kapitalnih uloga u prodaji ili (pseudo) -slučajnom odabiru u pasivnoj zračnoj luci presudno za:

  • Maksimalno povećajte usklađenost s propisima osiguravajući da se token koristi u mrežu umjesto da se radi o špekulativnom posjedovanju.
  • Filtrirajte za sudionike koji će najvjerojatnije sudjelovati u mreži radi poticanja kratkoročnih špekulacija, volatilnosti cijena i dampinga.
  • Učinkovito pokretanje mreže pri lansiranju, istovremeno omogućavajući onima koji se rano usvoje da se upoznaju s mrežom i za svoje napore zarade nagrade na temelju tokena..

Zaključak

Tehničkim sazrijevanjem mreža koje pokreću žetoni, posebno u kontekstu sve većeg usvajanja Proof-of-Stake, industrija ostavlja svoje adolescentne, divlje zapadne godine iza sebe kad ulazi u poglavlje ‘stvarne’ upotrebe i korisnosti.

Poglavlje upotrebe također stvara novi prozor mogućnosti za dionike s kripto-izvornim poslovnim modelima, uključujući VC-ove i delegirane radne jedinice, koji igraju ključnu ulogu u usvajanju i sazrijevanju produktivne kripto-imovine i decentraliziranih mreža čiji su dio od.

Iako još uvijek nedostaju formalne regulatorne smjernice o nacrtu za pokretanje usklađenih tokena, vjerujem da će novi diskurs, postavljanje najbolje prakse u industriji i sve veći fokus na distribuciju tokena usmjerenih na upotrebu koraci su u pravom smjeru.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map