Vogemann je prvim STO-om prikupio investicijski kapital

Špedicija Vogemann sa sjedištem u Hamburgu, Njemačka je izdala svoj prvi digitalni vrijednosni papir uz pomoć blockchain tehnologije.

Ukupna izdana ponuda sigurnosnih tokena (STO) iznosi 50 milijuna američkih dolara (USD). Perspektivu prodaje vrijednosnih papira odobrilo je tijelo za financijski nadzor FMA Liechtenstein 3. srpnja, a prodaja je započela 9. srpnja.

U svojoj misiji smanjenja emisije CO2 i prelaska na ekološki održiv model, brodska tvrtka Vogemann odlučila je prikupiti kapital za nabavu “zelenih” rasutih tereta.

Izdavanje digitalne sigurnosti za zelene brodove

Prema prodajnoj perspektivi, prikupljeni kapital koristit će se za kupnju rasutih tereta s vlastitim autodizalicama. Bulkeri prevoze sirovine poput žitarica, gnojiva, ugljena, ruda, minerala, čelika i šumskih proizvoda – ova vrsta prijevoza generira više od polovice globalnog pomorskog prometa.

Jens-Michael Arndt, upravni partner H. Vogemann Reederei GmbH & Co. KG, objašnjava profil stjecanja:

„Posebno ciljamo takozvane„ zelene brodove “. Oni nude idealnu kombinaciju povećane energetske učinkovitosti sa smanjenim vrijednostima emisije. To ih čini ne samo ekološki prihvatljivijima, već i osigurava niže troškove goriva i veće stope najma. “.

Prema Vogemannu, u svijetu trenutno postoje samo dva bulkera u segmentu praktičnih veličina do 40.000 tona, koji udovoljavaju najvišim zahtjevima za emisiju CO2. Oba broda takozvane klase ‘Zeleni dupin’ izgrađena su za Vogemann i puštena su u službu 2019. godine.

Vogemannova odluka da slijedi izdavanje digitalnih vrijednosnih papira usklađuje se s planom tvrtke o ulaganju u brodove usmjerene na budućnost.

Markus Lange, upravljački partner tvrtke Vogemann, dodatno je ojačao spremnost tvrtke da isproba nove mogućnosti financiranja, a pojava STO-a sada je postala realna alternativa:

“Oduvijek smo bili otvoreni za nove metode financiranja”, “Ponuda sigurnosnih tokena logičan je nastavak naše strategije financiranja.”

Digitalni vrijednosni papir izdan je pod nazivom Green Ship Tokens. Ulaganje u zelene brodske tokene na najbolji način objedinjuje zaštitu okoliša i mogućnosti ulaganja.

Što je zeleni žeton broda?

Vogemannovi zeleni brodski tokeni digitalni su vrijednosni papiri u obliku tokeniziranih prava na sudjelovanje u dobiti s fiksnim godišnjim povratom. Prikupljeni kapital ulaže se u nove ili moderne rabljene bulkere, koji su zaposleni u poslovanju tvrtke.

Prema dokumentaciji o sigurnosnoj ponudi, tokenizirana prava na sudjelovanje donose isključivo ugovorna prava vjerovnika na donositelja i izričito nikakva prava dioničara.

S tehničke točke gledišta, izdavanje tokena odvijalo se na bloku Ethereum. Ulagači imaju koristi od potpuno digitaliziranog procesa ulaganja. Iako zainteresiranim investitorima za sudjelovanje treba samo internetska veza, oni su i dalje podvrgnuti postupku provjere kao ovlašteni investitori u skladu s primjenjivim zakonom.

Platforma za izdavanje i ulaganje www.greenshiptoken.com temelji se na Ive.Oneu, kojeg je tvrtka FrankTech Agora Innovation GmbH sa sjedištem u Frankfurtu razvila za izdavanje digitalne sigurnosti uz pomoć blockchain tehnologije. Regulatornu potporu na tržištu kapitala pruža odvjetnik Lutz Auffenberg, LL.M. iz Fin Law, Frankfurt, odvjetničkog ureda specijaliziranog za tokenizaciju financijskih instrumenata.

Ključni podaci o izdavanju zelenog brodskog žetona:

Svezak izdanja:

50 milijuna tokena u vrijednosti 1 USD po žetonu

UNUTRA JE:

DE000A2P1QZ6

LEI:

894500T8PAD7RD1QI83

Kamatna stopa:

8% p.a. + plus podjela dobiti od 50/50 između investitora i izdavatelja, ukoliko dopušta ekonomski uspjeh izdavatelja.

Minimalni iznos ulaganja:

1.000 USD

Premija:

2%.

Trajanje:

Do 15 godina

Ulaganje:

www.greenshiptoken.com

Izdavatelj:

Zeleni brod Vogemann, Hamburg

Koordinacija / prodaja:

Neofin Hamburg GmbH, Hamburg

Praćenje postupka izdavanja digitalnih slika

Izdavanje Zelenog broda za prikupljanje kapitala u investicijske svrhe predstavlja monumentalan korak i mogao bi biti primjer koje mogu slijediti druge korporacije.

Izdavanje vrijednosnih papira odvija se u okviru primijenjenog zakona o vrijednosnim papirima i podliježe određenim provjerama, bez obzira na to postupak digitalnog izdavanja znatno olakšava izdavače i investitore.

To još uvijek nije potpuno “otvorena” financijska alternativa jer je zabranjeno sudjelovanje nekoliko zemalja – ponajviše SAD-a i Kine. Ipak, izdavanje Ethereum blockchaina otvara mogućnost ulaganja mnogo većem broju ulagača i omogućuje puno lakši postupak trgovanja.

Hoće li to otvoriti vrata i drugim tvrtkama da idu istim putem ili postupak digitalnog izdavanja u ovoj fazi još nije dovoljno atraktivan za izdavače?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner