Ulaganje u CRISPR terapiju (NASDAQ: CRSP)

CRISPR terapeutskis (NASDAQ: CRSP) je biotehnološka tvrtka koja razvija terapiju primjenom nove i inovativne metodologije. CRISPR Therapeutics je dobio ime po tehnici genetskog uređivanja koju je razvio jedan od njegovih suosnivača. Neformalno poznata kao “genetske škare”, CRISPR tehnologija znanstvenim zajednicama donosi sposobnost rezanja, zamjene i uređivanja gena. Razvojem ove tehnike tvrtka je otvorila vrata potpuno novom načinu razvijanja mogućnosti liječenja raznih bolesti. Te nove mogućnosti mijenjaju način na koji gledamo na bolesti, a potencijal za potpuno uklanjanje nasljednih bolesti sada postaje stvarna mogućnost.

Što je CRISPR Therapeutics (CRSP)

Tvrtka je dobila ime po CRISPR-u, kratici za klasterirane redovito isprepletene kratke palindromske repete. CRISPR je vrsta DNA sekvence koja otkriva i uništava bakteriofage, dio virusa koji su odgovorni za umnožavanje i zarazu tijela. Tvrtka je dobila ime po CRISPR-u jer je jedna od njezinih suosnivačica, Emmanuelle Charpentier, bila pionir u razvoju načina korištenja CRISPR-a u znanstvenom okruženju za uređivanje genetskog materijala. Charpentier je zajedno s kolegicom Jennifer Doudna uspio dešifrirati ovo molekularno ponašanje u bakterijama i primijeniti lekcije naučene promatranjem u razvoj alata za genetsko uređivanje. Izolirajući ovaj mehanizam pronađen u bakterijama, dvojica znanstvenika uspjela su stvoriti jednostavan način s lakoćom napraviti rezove u DNK, omogućujući dodavanje ili zamjenu određenih segmenata genetskog materijala. Ovo je bilo revolucionarno otkriće koje je omogućilo istraživačima širom svijeta da lako istražuju organizme i razviju puno dublje razumijevanje uloge koju DNK igra u bolestima. Za svoj doprinos Charpentier i Doudna osvojili su Nobelova nagrada za kemiju za 2020. godinu.

Sjedište tvrtke je u Švicarskoj, a također ima istraživačka i razvojna postrojenja u Sjedinjenim Državama. Nekoliko kratkih godina nakon što je Charpentier počela raditi na CRISPR-u 2011. godine, suosnivač je tvrtke 2013. Tvrtka je rano dobila značajan interes s Bayerom, jednom od najvećih farmaceutskih tvrtki na svijetu, koja je investirala u tu tvrtku. Od tada je tvrtka narasla na preko 300 zaposlenika, a IPO je započela 2016. Tvrtka je razvila nekoliko terapeutskih sredstava pomoću CRISPR-a koji su u različitim fazama procesa kliničkog ispitivanja.

Zašto je CRISPR Therapeutics (CRSP) važan?

Platforma za uređivanje gena CRISPR revolucionarna je metoda s potencijalom za rješavanje brojnih ozbiljnih bolesti. Nekoliko prodornih lijekova trenutno je u kliničkom ispitivanju. Najudaljeniji na putu prema regulatornom odobrenju je liječenje β-talasemije (TDT) i srpastih ćelijskih bolesti (SCD) ovisne o transfuziji, koje rješava ozbiljnu bolest krvi s visokim stopama smrtnosti. Cilj ovog liječenja je oponašati genetske varijacije kod određenih pojedinaca koje rezultiraju smanjenjem ili nikakvim simptomima kada se dijagnosticira. Stvaranjem ove varijacije u bolesnika koji pate od SCD-a i β-Talasemije, pokazalo se da se simptomi smanjuju. Ova skupina bolesti, grupirana pod okriljem hemoglobinopatija, obično zahtijeva cijeli životni vijek, uključujući transfuziju krvi i česte hospitalizacije. Godišnje se s tim bolestima rodi 360 000, iako nisu svi slučajevi dovoljno teški da opravdavaju doživotno liječenje. Cilj ovog CRISPR-ovog terapijskog sredstva je smanjiti stopu smrtnosti i učiniti bolest boljom za upravljanje. Iako su tretmani SCD-a i β-talasemije najudaljeniji u kliničkim ispitivanjima, tvrtka također ima nekoliko drugih perspektivnih kandidata u pripremi.

Izgledi za terapiju CRISPR-om (CRSP)

Trenutni rad na SCD i β-talasemiji samo je jedan vrlo mali, ali obećavajući način na koji se tehnologija CRISPR može primijeniti na medicinu. Samo u SAD-u i Europi, gdje se provode klinička ispitivanja, broj potencijalnih pacijenata koji bi imali koristi od ovog liječenja kakvo je trenutno je preko 30 000. To su samo najteži slučajevi, a CRISPR Therapeutics procjenjuje da će se, nakon što se režim liječenja pojednostavi, oni koji imaju blaže slučajeve također potražiti liječenje. To bi dovelo do ukupnog broja pacijenata na preko 160 000 samo u SAD-u i Europi. Ako se odobri propisima u EU i Sjedinjenim Državama, vjerojatno će se lijek usvojiti i u drugim zemljama. Stope ove bolesti u populaciji su velike više u mjestima poput Afrike, a raširena distribucija imala bi velik učinak na populacije širom svijeta.

Iako su ove statistike impresivne, SCD i β-Talasemija samo su jedna od mnogih bolesti koje tehnologija CRISPR ima potencijal liječiti. U raznim drugim fazama razvojnog procesa postoje režimi zasnovani na CRISPR-u za liječenje bolesti kao što su rak, dijabetes i cistična fibroza. Od suđenja koja su u tijeku, gotovo polovica je suradnja s Bayerom i drugim velikim tvrtkama. To tvrtki omogućuje smanjenje rizika na sebe, a CRISPR Therapeutics također posuđuje bogatstvo znanja i stručnosti. Ostala partnerstva uključuju američke tvrtke Viacyte i Vertex Pharmaceuticals. U jednom su se trenutku nagađala da Vertex je bio zainteresiran za spajanje s CRISPR-om, vijest koja je rezultirala skokom cijena dionica. S nadarenim znanstvenim timom i vrhunskim istraživanjima koje provodi CRISPR, tvrtka je privukla pozornost industrije, a dugoročni potencijal tvrtke ostaje vrlo perspektivan za investitore.

Gdje kupiti CRISPR terapiju (CRSP)?

Firstrade je vodeća internetska brokerska tvrtka koja nudi čitav niz investicijskih proizvoda i alata osmišljenih kako bi pomogla investitorima poput vas da preuzmu kontrolu nad svojom financijskom budućnošću. Od svog osnutka 1985. godine Firstrade se zalaže za pružanje visokokvalitetnih i kvalitetnih usluga.

Kombinirajući vlasničku tehnologiju trgovanja, izuzetno intuitivno korisničko sučelje, izvanrednu korisničku uslugu i mobilne aplikacije, Firstrade nudi cjelovito rješenje za sve vaše potrebe ulaganja.  Firstrade član je FINRE / SIPC-a.

Ulaganje u CRISPR terapiju (NASDAQ: CRSP) Ulaganje u CRISPR terapiju (NASDAQ: CRSP) Ulaganje u CRISPR terapiju (NASDAQ: CRSP)
★★★★★ ★★★★★ Firstrade Review

Ocjene vrijednosnih papira.io određuje naš urednički tim. Formula za bodovanje za burzovne mešetare uzima u obzir desetke čimbenika, uključujući naknade i minimume računa, platforme za trgovanje, korisničku podršku, regulatorna tijela i mogućnosti ulaganja.

★★★★★ ★★★★★ M1 Finance Review

Ocjene vrijednosnih papira.io određuje naš urednički tim. Formula za bodovanje za burzovne mešetare uzima u obzir desetke čimbenika, uključujući naknade i minimume računa, platforme za trgovanje, korisničku podršku, regulatorna tijela i mogućnosti ulaganja.

★★★★★ ★★★★★ Public.com Review

Ocjene vrijednosnih papira.io određuje naš urednički tim. Formula za bodovanje za burzovne mešetare uzima u obzir desetke čimbenika, uključujući naknade i minimume računa, platforme za trgovanje, korisničku podršku, regulatorna tijela i mogućnosti ulaganja.

Naknade

Nulta komisija

Naknade

Nulta komisija

Naknade

Nulta komisija

Minimum računa

Nijedna

Minimum računa

100 dolara

Minimum računa

Nijedna

Promocije

Besplatne dionice *

* Pojedinosti potražite na web mjestu.

Promocije

Nijedna

Promocija

Nijedna

Sažetak

CRISPR tehnologija jedno je od najuzbudljivijih i najperspektivnijih znanstvenih otkrića u posljednje vrijeme. Stvaranjem načina za precizno proučavanje i promjenu DNK, sposobnost izlječenja nasljednih bolesti bliže je stvarnosti. S nadarenim znanstvenim timom, tvrtka je vrlo daleko u procesu razvoja lijekova i ima nekoliko perspektivnih terapeutskih sredstava u procesu ispitivanja i odobravanja. Zajedno sa svojim vezama s velikim farmaceutskim kompanijama, CRISPR Therapeutics ima sve alate kako bi postao glavni igrač u svemiru.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner