Što je Robo-savjetnik?

Bez obzira trgujete li na deviznom tržištu, tržištu dionica ili imate bilo kakvu drugu vrstu investicijskog portfelja, možda će doći trenutak kada vam zatreba pomoć stručne službe koja vam može pomoći u obavljanju brojnih ključnih zadataka. Gdje je to prije mogao biti posao upravitelja portfelja ili financijskog savjetnika, u današnje digitalno doba većinu ove pomoći može pružiti robo-savjetnik. Ovdje ćemo istražiti ovu relativno novu uslugu koja se brzo razvija kako bismo vam pomogli naučiti što je točno i kako bi mogla postati ključni dio vašeg trgovačkog putovanja.

Što radi Robo-savjetnik?

Najjednostavnije rečeno, robo-savjetnik je digitalna platforma ili softver koji nudi niz usluga koje vam pomažu u najboljem upravljanju portfeljem. Vrlo često su usluge koje pruža robo-savjetnik potpuno automatizirane i uopće ne zahtijevaju ljudsku interakciju. Robo-savjetnik obično koristi niz naprednih softverskih i računalnih algoritama kako bi učinkovito upravljao vašim portfeljem.

Uz vrhunske robo savjetnike mogu se uzeti u obzir mnogi vaši ključni ciljevi kao investitora, a softver tada može koristiti ove podatke koje pružate u pružanju niza automatiziranih usluga koje će vam pomoći da postignete svoje ciljeve ulaganja. Na robo-savjetnika može se uputiti i niz drugih izraza, kao što su automatizirano upravljanje investicijama, savjetnici za digitalni portfelj i drugi slični izrazi koji se odnose na povećanu potražnju za ovom vrstom automatizirane usluge.

Usluge koje pruža Robo-savjetnik

Ukupni cilj bilo kojeg robo-savjetnika kojeg koristite može biti sličan. Ovim se želi u potpunosti automatizirati niz usluga financijskog upravljanja i pomoći u usklađivanju vaših investicijskih ciljeva sa strategijom korištenjem digitalnih platformi i softvera. Ipak, postoji nekoliko uobičajenih usluga koje ćete naći kod većine robo-savjetnika.

Rebalans portfelja: Glavna značajka koju ćete pronaći u središtu većine robo-savjetnika je rebalansiranje portfelja. To se može učiniti automatski ili u postavljena redovita vremena, npr. Tromjesečno ili jednom godišnje. Ovaj se postupak često u potpunosti automatizira korištenjem softvera i često se neprestano prati kako bi se osiguralo da vaš portfelj zadrži zadanu ravnotežu, ovisno o vašem odabranom profilu rizika i želji za ulaganjem.

Ukratko, rebalansiranje portfelja redovito će osigurati da vaša ulaganja ostanu što optimiziranija, ovisno o tržišnim uvjetima i parametrima koje možete postaviti.

Porezno upravljanje: Robo-savjetnici često pružaju prikupljanje poreznih gubitaka i druge alate za upravljanje porezom koji vam mogu pomoći na najučinkovitiji način upravljanja porezom na kapitalnu dobit i ostalim poreznim obvezama koje proizlaze iz vašeg investicijskog portfelja.

Druge usluge: Ovisno o odabranom robo-savjetniku, može biti dostupan čitav niz drugih alata za financijsko planiranje, kao i neke hibridne usluge koje u nekim situacijama mogu pružiti ljudsko savjetovanje s financijskim stručnjacima.

Kako industrija robo-savjetnika nastavlja rasti i razvijati se, tako se razvijaju i usluge koje se pružaju vama kao trgovcu.

Po čemu se razlikuje od tradicionalnog savjetnika?

Robo-savjetnici revolucioniraju sektor. Iako postoje prednosti i nedostaci o kojima će se raspravljati, postoje dvije ključne kategorije razlika kada je riječ o korištenju robo-savjetnika u usporedbi s korištenjem tradicionalne rute ljudskog savjetnika.


Pristupačnost je prva ključna razlika. Tamo gdje će ljudski savjetnik odrediti vrijeme dostupnosti, radno vrijeme i ostale klijente kojima će upravljati kroz to vrijeme, robo-savjetnik je obično dostupan 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. Nema potrebe za pozivom, nema potrebe za sastankom, jednostavno trebate slijediti nekoliko klikova na gumb i vaš se zahtjev može izvršiti. Sljedeći primjer gdje ova jednostavnost pristupa blista je kada koristite glavnu značajku robo-savjetnika redovitog rebalansiranja portfelja. Uz tradicionalnog savjetnika, ovo može biti glomazna, dugotrajna aktivnost koja može završiti tako što ćete pretrpjeti velik broj naknada koje mogu ograničiti vaše napredovanje. Automatizirana priroda robo-savjetnika uklanja sve ove poteškoće.

Drugo ključno područje u kojem ćete zaista primijetiti razliku kada koristite robo-savjetnika je trošak. Oni se znatno smanjuju kada se koriste robo-savjetnici. Iako postoje neke ključne značajke koje tradicionalni osobni savjetnik može pružiti, općenito je prihvaćeno da su robo-savjetnici predstavili alternativu vrijednosti za novac koja je promijenila igru.

Troškovi robo-savjetnika

Spomenuli smo troškove. Kako se tržište robo-savjetnika nastavlja širiti, sve veći broj usluga natječe se na tržištu što cijelo vrijeme čini konkurentnije troškove. No, obično možete očekivati ​​godišnju naknadu za upravljanje između 0,25% – 0,5% od glavnih robo-savjetnika. Ovo je veliko smanjenje troškova zbog bavljenja tradicionalnom uslugom upravljanja portfeljem.

Uz to, robo savjetnici se obično odriču naknada za transakcije. To znači da se svaka kupnja i prodaja imovine u procesu rebalansa portfelja obično dovršava besplatno. To također ne bi bio slučaj s tradicionalnom uslugom u kojoj biste vjerojatno platili proviziju i druge transakcijske naknade. Ukupno gledajući, troškovi robo-savjetnika i dalje su vrlo niski. Minimum računa također se obično ne traži za većinu usluga robo-savjetnika, kao što to može biti za ljudsku službu.

Tko je Robo-savjetnik pogodan za?

Robo savjetnik može biti savršen za vas u brojnim slučajevima, ovisno o vašoj situaciji. Evo nekoliko tipičnih slučajeva kada vam robo-savjetnik može biti idealno rješenje.

Početak: Robo-savjetnik izvrstan je ako tek započinjete s radom u industriji. Veliki dio krivulje učenja možete ukloniti puštanjem softvera da obavlja sve poslove unutar parametara koje ste postavili.

Hands-off pristup: Ako vaša situacija nije složena i rado pristupate svom portfelju i imovini koja se u njemu nalazi na daljinu, tada bi robo-savjetnik mogao biti savršen za vas.

Niska cijena: Ako imate nižu vrijednost portfelja, ali i dalje želite angažirati pomoć ili ako želite da se vašim investicijama upravlja, ali na najjeftiniji i najučinkovitiji mogući način, onda je robo-savjetnik rješenje koje može zadovoljiti sve ove potrebe.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map