Što je Bitcoin hardverski novčanik?

Bitcoin hardverski novčanik je uređaj koji vam omogućuje sigurno pohranjivanje vaše kriptovalute izvan mreže, poznato i kao hladnjača. Te jedinice funkcioniraju slično digitalnom bankovnom računu. Baš kao i mobilni novčanik, svoje stanje možete slati, primati i pratiti izravno iz hardverskog novčanika.

Većina u industriji hardverske novčanike smatra najsigurnijom metodom za pohranu vaših kriptovaluta. Ovi futuristički predmeti osiguravaju vaše Satoshije na nekoliko različitih načina. Prvo, uređaj šifrira pristup vašim kovanicama. Ova enkripcija pruža vam dodatni nivo sigurnosti kada hardverski novčanik imate na mreži.

Važno je da vam netko ne može samo ukrasti hardverski novčanik i pristupiti vašim kriptovalutama. Većina uređaja uključuje dodatni zahtjev za PIN kodom. Na taj način vaš kripto stječe dodatnu razinu sigurnosti protiv krađe ili gubitaka. Značajno je da ako izgubite pin, morat ćete vratiti novčanik pomoću tvornički izdanog rezervnog pin-a.

Što su Bitcoin hardverske novčanice?

Glavna je razlika između vaših tradicionalnih kripto novčanika i hardverskih novčanika u tome što potonji ima fizički oblik. Budući da hardverski novčanici postoje u stvarnom svijetu, postoje neki dodatni čimbenici o kojima treba razmišljati prilikom kupnje. Morat ćete se odlučiti za hardverski novčanik koji odgovara vašem načinu života. Ako ste aktivna osoba koja često koristi svoju kriptovalutu, trebat će vam manji uređaj koji će vam omogućiti prenosivost vašeg životnog stila.

Francuski predsjednik Emmanual Macron pokazuje Lidger Bitcoin hardverski novčanik

Francuski predsjednik Emmanual Macron pokazuje Lidger Bitcoin hardverski novčanik

Bez obzira koju veličinu ili stil hardverskog novčanika odabrali, morat ćete osigurati sigurno čuvanje novog uređaja. Imajte na umu da se vaš hardverski novčanik može izgubiti, ukrasti ili uništiti ako se ne pohrani pravilno. Da biste izbjegli ove nedoumice, preporučuje se da hardverski novčanik držite na sigurnom i suhom mjestu. Dobra vijest je da, čak i ako vaš novčanik bude uništen ili ukraden, i dalje možete pristupiti svojoj kripto šifri putem rezervnog sjemena.

Rezervno sjeme

Sjemenske fraze skupina su slučajnih riječi koja vam omogućuje pristup vašoj kriptovaluti unutar kripto novčanika. Izuzetno su popularni i u hardverskim i u mobilnim aplikacijama novčanika, i to s dobrim razlogom. Uvijek pohranite rezervnu frazu na sigurno mjesto. Ako izgubite sigurnosnu kopiju i hardverski novčanik, kriptografija je zauvijek nestala.

Hladno skladištenje vs vrući novčanik

Da biste razumjeli važnost hardverskih novčanika, morate razumjeti razlike između držanja vašeg Bitcoina u hladnom prostoru i vrućeg novčanika. Ovi se pojmovi jednostavno odnose na internetsko stanje uređaja. Mobilni novčanici poput vašeg omiljenog kripto Dappa zahtijevaju internetsku vezu da bi funkcionirali. Ova internetska veza također funkcionira kao potencijalni vektor napada za hakere koji traže pristup vašem posjedu. Hardverski novčanici komuniciraju s internetom samo kad ih izravno priključite na mrežu. Na taj su način hardverski novčanici najsigurnija opcija za kripto entuzijaste.

Izuzetno, najveći držači kripto uređaja koriste hardverske novčanike kako bi zaštitili svoja ogromna carstva. Konkretno, Winklevoss citirani su blizanci koji navode da kripto čuvaju u hardverskim novčanicima s početnim izrazom raspoređenim u više sigurnosnih kutija banke. S obzirom da su Bitcoin milijarderi, ova strategija ima smisla. Iako možda ne držite milijune u kripto, ipak je pametno posjedovati hardverski novčanik kako biste osigurali svoj fond. Srećom ovi su uređaji sada pristupačniji nego ikad.

Kako mogu dobiti Bitcoin hardverski novčanik?


Danas postoje sve vrste proizvođača hardverskog novčanika za kriptovalute. Morat ćete se držati najuglednijih robnih marki kako biste osigurali da nema nepredviđenih vektora napada ili hardverskih problema. Kritično je da ne želite kupiti hardverski novčanik od tvrtke koja možda neće raditi za nekoliko mjeseci. Također, potpuno novi proizvođač može imati neke programske pogreške u radu na svom proizvodu.

Trenutno najbolje opcije su:

  • Ledger Nano S
  • Ledger Nano X (premium novčanik)
  • Trezor Model One
  • Trezor Model T (premium novčanik)

Opći savjeti za osiguranje hardverskog novčanika

Općenito, postoje neke važne smjernice koje biste trebali slijediti kako biste kripto zaštitili na hardverskim novčanicima. Prvo što želite učiniti je očito osigurati da je vaš uređaj fizički siguran. Ako vam kuća izgori, a i novčanik i ključna fraza u vašoj kući, dan vam se samo pogoršao.

Uz to, morat ćete redovito ažurirati ugrađeni softver na uređaju. Tvrtke često objavljuju ažuriranja kako bi zakrpile sigurnosne probleme. Ako ne uspijete ažurirati svoj uređaj, mogli biste postati žrtvom zastarjelog vektora napada. Također, nikada nemojte ostavljati hardverski novčanik priključenim. To poništava svrhu posjedovanja hardverskog novčanika ako ga ostavite povezanim s internetom.

Prevare s novčanikom

Nažalost, ukupna novost kripto sektora dovela je mnoge ljude u zbunjenost kako najbolje zaštititi svoju zaradu. U posljednje vrijeme na tržištu je došlo do povećanja prijevara s hardverskim novčanikom. Te prevare obično slijede nekoliko lako prepoznatljivih strategija.

Prijevara hardverskog novčanika Bitcoin

Prijevara hardverskog novčanika Bitcoin

Nikada ne kupujte rabljeni hardverski novčanik

S obzirom na važnu ulogu koju će vaš hardverski novčanik igrati u vašoj strategiji ulaganja u blockchain, preporučuje se pridržavanje novih uređaja. Rabljeni hardverski novčanik može se izmijeniti ili čak unaprijed hakirati prije nego što primite jedinicu. Uz to, samo ugledni proizvođači trebaju biti na vašem popisu nadzora.

Napadi za krađu identiteta

Prva i najčešća je krađa identiteta napadi. Nikada nikome ne dajte rezervnu frazu novčanika. Prevaranti će se često predstavljati kao proizvođači vašeg uređaja i tražiti podatke poput rezervne fraze kao sredstvo za potvrdu ili pomoć na neki način. Nakon što nekome date rezervnu frazu, izgubili ste svoj Bitcoin.

Greb kartice

Još jedan složeniji Bitcoin hardverski novčanik prevara uključuje prodaju korištenih uređaja na mreži. Prevaranti će otvoriti uređaje, zabilježiti sigurnosnu kopiju i zatim prodati jedinicu. U jednom slučaju, osoba je kupila rabljeni novčanik s eBaya. Sve je bilo super prvih tjedan dana, a onda je odjednom kriptoza osobe nestala.

Daljnja istraga otkrila je što se dogodilo. Prevaranti su na lažnoj ogrebotini skrivali unaprijed konfiguriranu sigurnosnu kopiju kartica. Ponovno je zatvorio hardverski novčanik u originalnom pakiranju i naložio novom vlasniku da sigurnosnu kopiju svog novog uređaja napravi pogrešnom frazom sjemena.

Novi vlasnik vjerovao je da su prva osoba koja je otvorila kutiju i nastavio je učitavati je s više bitcoina. Hakeri su tada mogli jednostavno upotrijebiti rezervnu frazu kako bi povratili pristup uređaju i poslali sav Bitcoin negdje drugdje. Nažalost, prevaranti su uspjeli uštedjeti život ove osobe.

Vrhunski pružatelji novčanika na tržištu

Trenutno postoje dva proizvođača koja dominiraju u sektoru hardverskih novčanika Bitcoin – Trezor i Knjiga. Obje tvrtke nude neke jedinstvene značajke i stil koji odgovaraju vašim potrebama. Uz to, obje tvrtke imaju izvrsnu reputaciju i već godinama nude svoje proizvode na tržištu.

Trezor hardverski novčanici

The Trezor linija Bitcoin hardverskih novčanika odlikuje se elegantnim dizajnom koji podsjeća na zvučni signal automobila. Ovaj user-friendly izgled jednostavan je za navigaciju i jednostavan za pohranu. Pored toga, Trezorova linija hardverskih novčanika nudi široku paletu interoperabilnosti. Korisnici mogu pohraniti Bitcoin, kao i više drugih altcoina, uključujući ERC-20 tokene. Uređaji Trezor uključuju napredne značajke poput napredne Android aplikacije za praćenje vašeg posjeda. Korisnici ovih uređaja također uživaju proširenje za Chrome i pristup MyEtherWallet mrežni portal za prijavu.

Trezor T Bitcoin hardverski novčanik

Trezor T Bitcoin hardverski novčanik

Trezor T

Trezor nudi niz proizvoda na tržištu. Njihov premijerni novčanik je Trezor T. Ovaj kompaktni uređaj ima brojne nadogradnje u odnosu na svoj izvorni model. Jednostavan je zaslon osjetljiv na dodir, a uređaj uključuje USB-C vezu i utor za microSD karticu.

Ledger hardverski novčanici

Ledger je trenutno najpopularniji pružatelj novčanika na tržištu. Tvrtka pruža pouzdane usluge hardverskog novčanika od 2012. Novčanice Ledger najpoznatije su po svom minijaturnom dizajnu i naprednim značajkama. Povrh Chromeovog proširenja, uređaj se integrira s Doplata, Electrum, Mycelium, MyEtherWallet i GreenBits.

Ledger Nano S

Ledger Nano S

Ledger Nano S

Ledger’s najpopularniji proizvod je Nano S. Ovaj uređaj sliči USB-u s malim LCD zaslonom. Zaslon vam omogućuje da vidite vitalne informacije i unesete svoj pin za pristup svom Bitcoin-u. Istaknuto je da Nano S podržava preko 1100 različitih kriptovaluta, uključujući sve ERC-20 tokene. Trenutno se koristi preko 180 000 ERC tokena, tako da ova značajka jedinici daje veliku vrijednost.

Za vrhunski proizvod Ledger postoji i Nano X.

Sažetak

Ako ste tip investitora koji planira uštedjeti velike količine kriptografije ili ste samo sigurni, hardverski novčanik je pametni izbor za vas. Međutim, morat ćete biti oprezni. U svijetu peer-to-peer blockchain transakcija nema povrata novca ili otkazanih plaćanja. Ako vam netko ukrade Bitcoin, jer ga niste zaštitili, malo ćete se pribjeći da ga slijedite. Presudno je da vaša kripto sigurnost bude vaša odgovornost.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map