A GBTC segít a BTC bikapiac vezetésében, de befolyása csökkenhet

Az idei BTC bikapiac egybeesett az intézményi befektetők nagy jelentőségű bejegyzéseivel, ami a Grayscale Bitcoin Trust-t emelte a figyelem középpontjába. A tőzsdén kívüli tőzsdén forgalmazott alapként és az első olyan digitális valuta befektetési eszközként, amely elnyerte az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletet jelentő vállalat státuszát, a GBTC reflektorfénybe került. Kezelt vagyonának teljes összege többször is minden idők legmagasabb szintjét érte el – és ezt szem előtt tartva az OKEx Insights úgy döntött, hogy közelebbről megvizsgálja a GBTC néhány jellemzőjét annak érdekében, hogy a kiskereskedők jobban megértsék ezt "fekete lyuk" a BTC piacon.

A szürkeárnyalat az intézményi BTC-kitettség kapuja

A GBTC célja a nettó eszközérték. vagy NAV, részvényenként a Bitcoin piaci részvényenkénti árának nyomon követéséhez, levonva a Trust kötelezettségeit. Mivel megfelel a hagyományos pénzügyi intézmények megfelelési igényeinek, és segít elkerülni a BTC közvetlen vásárlásának, tárolásának és megőrzésének kihívásait, átjáróvá vált az intézmények számára, hogy megszerezzék és fenntartsák a vezető digitális eszköz kitettségét. 

Érdemes azonban korán megjegyezni, hogy a GBTC jelenleg nem működtet visszaváltási programot. A részvények csak azután válhatnak korlátlaná és értékesíthetők a nyilvános piacon hat hónapos tartási időszak.

December 15-én a GBTC 565 633 BTC-vel vagy 10,94 milliárd dollár kezelt eszközzel rendelkezik. A csak az elmúlt hat hónapban hozzáadott új érmék száma elérte a közel 200 000 BTC-t.

A GBTC összes kezelt vagyona drámai módon emelkedett az elmúlt fél évben. Forrás: YCharts

A Capital IQ szerint a GBTC fő intézményi tulajdonosai jelenleg a BlockFi kriptográf hitelező társaság, a Three Arrows Capital fedezeti alap, a Horizon Kinetics vagyonkezelő alap, valamint az ARK, az amerikai befektető által vezetett alap. Az ARK a BTC-nek való kitettsége 2015 szeptemberére nyúlik vissza, amikor ARKW Alapja volt az első ETF, amely megvásárolta a GBTC-t. Mind a négy intézmény piaci értéke meghaladja a 100 millió dollárt – a BlockFi eléri az 500 millió dollárt.

14 intézmény rendelkezik több mint egymillió dollár piaci értékkel a GBTC-ben. Forrás: Fővárosi IQ

Ezenkívül egyre több intézményi befektető keresi a GBTC-t BTC-kitettségük miatt. A Guggenheim Partners, amelynek kezelt vagyona meghaladja a 230 milliárd dollárt, módosítást nyújtott be a SEC-hez, hogy az 5 milliárd dolláros Macro Opportunities Fund nettó eszközértékének legfeljebb 10% -át fektethesse be GBTC-be.. 

A Grayscale 2020 harmadik negyedéves jelentése szerint befektetőinek 81% -a intézményi befektető. Egy másik gyorsan növekvő csoport a családi irodáké, amelyek a teljes csoport több mint 8% -át képviselik.

A GBTC befektetőinek közel 80% -a intézményi, míg a családi irodák aránya növekszik. Forrás: A szürkeárnyalatos 2020 harmadik negyedéves jelentése

A GBTC prémium- és visszaváltási mechanizmusa miatt fekete lyuk lett

A GBTC jelenleg 26% -os prémiummal kereskedik a NAV-hoz képest. Négy éve nem kereskedett kedvezményesen a NAV értékével.

A magas prémium nagy részét a piac kockázati árazása adja, mivel a befektetők a másodpiacon keresztül csak a GBTC részvények megvásárlása után válthatnak ki pénzt. Ez a mechanizmus arra kényszeríti a befektetőket, hogy vállaljanak legfeljebb hat hónap kockázatot – ebben az időszakban, még ha a BTC is zuhan, a befektetők nem lesznek képesek eladni. A GBTC soha nem értékesít semmilyen BTC-t a jelenlegi mechanizmus szerint.


Továbbá, mivel a GBTC egyike azon kevés átjárónak, amely az intézményi befektetők számára jelenleg rendelkezésre áll a BTC-befektetésekben való részvételhez és a megfelelési követelményeknek való megfeleléshez, óriási keresletet teremt – lehetővé téve a díjak fennmaradását.

A GBTC 2020-ban hosszabb ideig fenntartotta a 10% -os vagy annál magasabb díjat. Forrás: Bybt

A magas prémium miatt sok befektető próbál piacsemleges stratégiát alkalmazni. A Grayscales 2019. harmadik negyedéves jelentése szerint a beáramlások közel 80% -a digitális eszközök hozzájárulásával társult részvények fejében – növekedés az előző 12 hónaphoz képest. Bár ez az idő óta nem fedte fel ezt a számot, láthattuk, hogy a befektetők többsége használja "természetbeni" a GBTC részvényekért cserébe, de készpénz felhasználása részvények közvetlen vásárlásához.

A befektetők közel 80% – a GBTC részvényeket cserélt a "természetbeni" megközelítés. Forrás: A szürkeárnyalatos 2019 harmadik negyedéves jelentése

A "természetbeni" A megközelítés az, hogy a GBTC részvényeket úgy cserélik le, hogy kölcsönöznek BTC-t hitelező társaságoktól, és hozzájárulnak a Tröszthöz. A lezárási időszak után a befektetők eladják GBTC részvényeiket a másodlagos piacon, majd visszavásárolják a kriptográfiai tőzsdékről a BTC-t, hogy visszatérjenek a hitelező társasághoz. A piaci semlegesség megőrzése érdekében fedezhetik a BTC-részesedéseikkel szembeni kitettségüket azáltal, hogy rövid pozíciókat nyitnak a szabályozott tőzsdéken. Ily módon még mindig arbitrázs nyereséget termelnek, miután kidobták a hitelfelvételi és kezelési díjakat. 

Ebben az arbitrázsfolyamatban a Grayscale nem visszaváltható mechanizmusa lehetetlenné teszi a menekülést a BTC tényleges vásárlása elől a piacon – függetlenül attól, hogy a befektetők BTC-t vagy fiat kölcsönöznek-e. A vevő lenne az arbitrázs, ha először a BTC-t, vagy a Szürkeárnyalatos lenne, ha először a pénzt kölcsönözné. Ez a fajta fekete lyuk számos olyan intézmény megjelenéséhez vezetett, amelyek arbitrázst céloznak meg, de valójában nagy mennyiségű BTC-t vásárolnak a piacon, ami hosszú távú árszinteket eredményez..

A hitelfelvételi kamatok lehetővé teszik, hogy a GBTC prémiumai révén az arbitrázs lehetőségei nyereségesek maradjanak. Forrás: CoinMarketCap

A GBTC prémium BTC ármutatóvá vált

A GBTC idei erős beáramlása miatt láthatjuk, hogy a prémiumának változásai szerepet játszanak a BTC rövid távú ármozgásának előrejelzésében.

Általában a prémium 10% és 30% között változik, ezen túl nagy a valószínűsége az ár megfordulásának. Értelmezhetjük a fenti százalék felett vagy alatt a díjakat úgy, hogy a BTC túlvásárolt vagy túladott. A díjak gyors emelkedése általában a gyors áremelkedés eredménye. A gyors áremelkedés kiválthatja a pozíciók helyreállítását célzó nagy intézmények nyereségét – ami viszont a piac ellenkező irányú elmozdulását idézi elő.

A 10% -nál alacsonyabb vagy 30% -nál magasabb GBTC prémium általában az ár megfordításához vezet. Forrás: TradingView, OKEx

Nyilvános tőzsdei alapként az ARK napi pozíciómozgásokat tesz közzé. Ez bepillantást enged a GBTC állományába. Szerint a pozícióváltozások az ARKW-ban, november 25-én 141 000 GBTC, november 30-án pedig 518 202 GBTC részvényt adott el november 26-án és december 1-én a BTC árfolyama 8, illetve 5% -kal esett vissza. Noha az ARK által eladott részvények nem képezik teljes részarányának nagy százalékát, csökkenése fokozódhat, mivel a kereskedők bármikor figyelhetik a vezető alap részesedéseit.

Az ARKW GBTC állományainak utolsó két csökkenése közvetlenül a BTC árának csökkenése előtt történt. Forrás: arktrack.com

Bár a GBTC prémiumának változása még mindig érvényes mutató, a kriptovaluta befolyásának bővítése és más Bitcoin ETF-ek lehetséges jóváhagyása révén fokozatosan nem tud megbízhatóan viselkedni. A szürkeárnyalatos elképzelhető, hogy elveszíti dominanciáját az intézményi BTC-kitettség helyeként, ami szintén csökkenti a díjait.

Sőt, mivel az első félévben több mint egymilliárd dollár beáramlik a GBTC-be, a NAV prémiumának összenyomódása is bekövetkezhet, amikor ezek a nagy zárak véget érnek. Ha a prémiumok csaknem paritásra szűkülnek, akkor az új részvények létrehozása jelentősen csökken, mert az arbitrázsok nem hoznának profitot. Ez értékesítési nyomást eredményezhet a másodlagos piacon.

Korábbi bikapiaci díjak eltűntek

A GBTC pozitív díjai évek óta vannak a piacon. A 2017-ben és 2018-ban létező egyéb díjak azonban eltűntek. Például a koreai piacon a Kimchi prémiumot ritkán tapasztalták a 2020 márciusi BTC áresés után. Most a vezető kriptovaluta ára az amerikai tőzsdéken általában magasabb, mint a koreai tőzsdék ára.

A Kimchi díjak nagyrészt kihaltak 2020 márciusában. Forrás: Tradingview, OKEx

A kínai jüan USDT OTC prémiuma az ázsiai piac hangulatának másik mutatója. Mivel a kínai piac megtiltotta a közvetlen fiat valuta kereskedelmet a kriptovaluta piacon, a kínai tőzsdék USDT-je gyakran az amerikai dollár felárral kereskedik – jelezve, hogy nagyobb a vásárlási kereslet. Ez a prémium azonban 2020 márciusa után hosszabb időre kedvezményre vált, ami azt mutatja, hogy a kínai piac gyenge vásárló a BTC számára.

Az USDT ebben az évben az amerikai dollár árengedménnyel kereskedett a kínai piacon. Forrás: Chainext

Mindez arra a következtetésre jut, hogy az idei bikapiacot az intézményi befektetők beáramlása alakította, nem pedig a globális lakossági befektetők.

A GBTC a bikapiac egyik legfontosabb szereplője

A GBTC fontos átjáró a BTC-be történő intézményi befektetésekhez – akár vételi és visszatartási célokra, akár arbitrázsra. A nem visszaváltható mechanizmusa és a rendkívül gyorsan növekvő AUM miatt, ami óhatatlanul szükségessé teszi az alapokat ahhoz, hogy nagy mennyiségű BTC-t vásárolhassanak az azonnali piacon, a GBTC az idei bikapiac fő mozgatórugója.

A GBTC részvények magas prémiuma az Egyesült Államok másodlagos piacán rengeteg teret biztosít az intézményközi piacközi arbitrázsnak, amelyben az arbitrázs tőke az eladási nyomást az amerikai részvénypiacra tereli. Ezáltal a GBTC az egyik legaktívabb A tőzsdén kívüli értékpapírok a kereskedési volumen szempontjából – de ez a lakossági befektetők rovására megy.

A GBTC a kereskedelem volumenét tekintve a legaktívabban forgalmazott tőzsdén kívüli értékpapírok élén áll. Forrás: OTCMarkets

Ezenkívül, ha összehasonlítjuk a GBTC 30 napos történelmi volatilitását és a CME BTC árát, a GBTC hatalmas prémiuma oda vezet, hogy volatilitása folyamatosan magasabb, mint a CME – ami a másodlagos piaci tulajdonosokat is nagyobb kockázatnak teszi ki.

A GBTC magas prémiuma miatt volatilitása magasabb, mint a BTC ára. Forrás: TradingView, OKEx

Ugyanakkor megjegyezhetjük, hogy az intézményi befektetők a BTC-t is megvásárolják a GBTC-n kívüli más üzleteken keresztül. A MicroStrategy a közelmúltban 650 millió dolláros átváltható kötvényt emelt 37,5% -os részvényprémiummal a közvetlen BTC-vásárlásokhoz. A Massachusettsi Kölcsönös Életbiztosító Társaság 100 millió dolláros BTC-vásárlást is bejelentett a NYDIG-en keresztül.

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat, eredeti kutatásokat mutat be & kripto szakemberek kurátora.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map