A SushiSwap második vámpír támadása az Uniswap közösségirányítási mechanizmusait teszteli

A nyomás nehezedik az Uniswap-ra és annak közösségi irányítására, mivel a termelést termelők a versenytársakhoz költöznek – Crypto Market Update

Tegnap véget ért az Uniswap likviditási bányászata. A vezető decentralizált tőzsdén bezárt összérték november 14-én 3,068 milliárd dollárra torkollott, és a bányajutalások kiosztásának végére 2,718 milliárd dollárra csökkent. Ezután gyorsan, közel felével, 1,452 milliárd dollárra esett november 18-án, per adatok a DeFi Pulse-tól

Ahogy az ösztönzők kiszáradnak az Uniswap-on, a hozamgazdálkodók produktívabb helyeket keresnek a likviditás biztosítása érdekében. Az elsődleges versenytárs, a SushiSwap volt a legnagyobb haszonélvező, amelynek TVL-je a november 8-i 24 millió dollárról a jelenlegi 1,027 milliárd dollárra emelkedett. Más decentralizált cserék mind gyors növekedést mutattak a TVL-ben, például a Curve és a Balancer.

Az Uniswap TVL-je zuhant, ahogy emelkedett a SushiSwap-ban. Forrás: DeFi Pulse

Mivel az Uniswap likviditásbányászatának világos ütemterve volt a megszüntetésére, ez lehetővé tette elsődleges versenytársának felkészültségét a likviditás vonzására. A SushiSwap ugyanazokat a poolokat indította el tegnap, mint az Uniswap, fokozott jutalommal – beleértve az ETH / USDT, ETH / USDC, ETH / DAI és az ETH / WBTC-t. Azt is biztosítja a "Vándorol" felület, amely megkönnyíti az egy kattintással történő likviditás átvitelt az Uniswap-tól – amit az iparágban sokan második vámpír támadásnak hívnak.

Korábban a SushiSwap felkavarást okozott azzal, hogy tízszeres SUSHI jutalmat nyújtott a likviditásbányászatáért, és végül szeptember 12-i csúcspontján 1,43 milliárd dollár likviditással rendelkezett. Ugyanakkor az Uniswap likviditása 1,82 milliárd dollárról 400 millió dollárra csökkent. Az Uniswap UNI-tokenjének szeptember 16-i elindítása azonban megfordította az asztalokat, és a SushiSwap TVL-jének gyors visszaesését okozta.

Ezután a SushiSwap úgy döntött, hogy 250 millió zsetonnal fedezi a natív token-kínálatot, és csökkenti a napi kibocsátást, ami miatt néhány gazdálkodó a csökkenő hozamok miatt kilépett. Hat hónapos elzárási időszakot is megállapított a bányászati ​​jutalmak kétharmadára a rövid távú eladási nyomás csökkentése érdekében. Ezenkívül a SushiSwap megvalósította az Uniswap üzleti célmodelljét – nevezetesen az átvevői díjak egyhatodának (vagyis a teljes kereskedelem volumenének 0,05% -ának) az xSUSHI érdekelt feleknek történő elosztását. Ezek az intézkedések új piaci piaci elvárásokhoz vezettek a SUSHI árával kapcsolatban, még mielőtt az Uniswap ösztönzői lejártak volna. Hosszú visszaesés után novemberben a SUSHI ára több mint 90% -kal emelkedett.

A SUSHI ára hosszan tartó visszaesés után mélypontra esett. Forrás: TradingView

Bár a likviditás a SushiSwap-ra változott, az Uniswap még mindig jóval magasabb a tényleges kereskedési volumen szempontjából. Ez utóbbi likviditásbányászatának vége nem feltétlenül veszélyezteti a legfelső decentralizált tőzsdeként betöltött pozícióját. A honlap szerint Kripto díjak, A SushiSwap jelenlegi hétnapos átlagdíjai összesen 125 876 ​​dollárt tesznek ki, ami csak az Uniswap díjának 16% -a. Ennél is fontosabb, hogy a felhasználók száma nagyban változik. Az elmúlt 24 órában több mint 25 000 felhasználó volt az Uniswap-on, míg a SushiSwap csak 607-et vonzott. 

Az elmúlt két hónapban egyértelműen megfigyelhető a decentralizált cserék ösztönző rendszerének fontossága, de a jelenlegi felhasználók viselkedése jelenti a legnagyobb akadályt a SushiSwap előtt – ez az első név jut eszembe, amikor a legtöbb felhasználó cserél tokeneket egy DEX-en, még mindig Uniswap.

Az Uniswap továbbra is a legnépszerűbb decentralizált tőzsde. Forrás: DeBank

Előfordulhat azonban, hogy az Uniswap-nak haladéktalanul intézkednie kell előnye fenntartása érdekében – elsősorban akkor, amikor a közösségi kormányzás kihívásaira kerül sor. Az Uniswap közössége az megbeszélés ösztönző terv az UNI jutalmának folytatására, csökkentett összeggel, havi 5 millió UNI-zsetonnal a likviditásszolgáltatók számára, ami a keletkezési fázisának 50% -a. 

A legnagyobb kérdés talán az, hogy az Uniswap túl magas követelményeket támaszt a javaslat és a határozatképesség benyújtására. Jelenleg 10 millió UNI-nak kell benyújtania egy javaslatot, és 40 millió UNI-nak kell sikeresen elküldenie azt a következő hét napon belül. Az előző két javaslatot nem fogadták el. 

A második kérdés az érdekek inkonzisztenciája a token tulajdonosok között. Nincs nyilvánvaló ok arra, hogy megszavazzuk a likviditásbányászat kiskereskedelmi tulajdonosként történő folytatását, mivel a további kibocsátások csökkenthetik az UNI árát. A csapatok és a korai befektetők azonban hajlandóbbak erre. 


A harmadik kérdés idővel jár. A terv komplex folyamatot és szavazást igényel, és akár december 4-ig is eltarthat, mire hivatalosan megkezdődik a likviditásbányászat új fordulója. A nyilvánvaló sebességi és mobilitási problémák jelenleg hátráltatják az Uniswap-ot, és még várni kell, hogy ez hátráltatja-e a növekedést a versennyel szemben vagy sem.

Az Uniswap által javasolt ütemezés és irányítási folyamat hetekig tarthat. Forrás: gov.uniswap.org

Noha a közösségi irányítást gyakran ideálisnak tartják a kriptográfiai projekteknél, még mindig nagyon korai szakaszában van. Az OKEx Insights a következő hetekben folytatja az Uniswap és a SushiSwap közötti csatát.

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat, eredeti kutatásokat mutat be & kripto szakemberek kurátora. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map