Az algoritmikus stablecoinok teljesítménye azt sugallja, hogy még nem indokolták modelljeiket

Piaci áttekintés az algoritmikus stabil állományokról és azok különböző modelljeinek teljesítményéről

Az algoritmikus állványok az utóbbi időben nagyon tapadnak, főleg a DeFi fellendülésének, valamint az automatizált pénzpiacok és a blockchain technológiára épülő pénzügyi protokollok ebből fakadó népszerűségének köszönhetően.

Azonban, amint azt a stablecoin tér legutóbbi mélyreható elemzésében megvitattuk, a jelenlegi megoldások korántsem ideálisak – és bár az algoritmikus modellek papíron szilárdnak tűnhetnek, ezeket a gyakorlatban még be kell bizonyítani.

Ebben a piaci kommentárban közelebbről megvizsgáljuk több ilyen stabil fa legutóbbi teljesítményét, és megemlítjük azok sikerét vagy hiányát az árstabilitás kriptoszférába juttatásában..

Stabilitók a rebase modell használatával

Amint azt a fent hivatkozott mélyreható szolgáltatásunkban kifejtettük, a felhasználói pénztárcák tokenegyenlegének kiigazításával az újbóli alapállományok biztosítják, hogy a tulajdonosok mindig megtartsák a piaci kapitalizáció azonos százalékos részét.

Az Ampleforth (AMPL) jó példa egy ilyen stablecoinra, főleg, hogy nincs más figyelemre méltó projekt, amely ezt a modellt használja. A YAM Finance, a DeFi projekt, amely egykor rendkívül népszerű volt, nemrégiben is Tiltva újbóli jellemzője.

Az újbázisú modellt követve az AMPL kínálatát 24 óránként egyszer módosítják a mennyiséggel súlyozott átlagárnak vagy a VWAP-nak megfelelően – és ezzel a protokoll megpróbálja a tokent stabilan, 1 dolláros áron tartani..

Az AMPL elmúlt 90 nap árteljesítményének áttekintése azonban 0,75 és 1,70 dollár közötti ingadozásokat mutat. Ezek az ingadozások, bár nem ideálisak, javulást mutatnak az AMPL stabilitásában, összehasonlítva a 2020 júliusi teljesítményével, amikor rövid ideig 2 dollár felett kereskedett.

Míg az AMPL-t birtokló felhasználók továbbra is változnak egyenlegük értékében, tovább csökkenthetik ezt a volatilitást, figyelve a kínálati változásokra a különböző szakaszokban, mint például a defláció, az infláció és az események által vezérelt kereslet.

AMPL ár az elmúlt 90 napban. Forrás: CoinGecko

Ennek ellenére az AMPL az egyik legstabilabb algoritmikus stabil állomány a piacon, és még mindig a rebase modellt használja.

Számos token modellt használó állványok

A több tokent tartalmazó modellben, más néven Seigniorage Shares, a felhasználó pénztárcájában a tényleges tokenek száma nem változik az árváltozásokra reagálva. Ehelyett az árstabilitási mechanizmust átruházzák a másodlagos tokenekre, amelyek ösztönzik a likviditásszolgáltatókat és a hitelezőket az ár támogatására.


A Basis Cash egy stabil modell, amely ezt a modellt használja, és körülbelül két hónapja működik. Háromféle tokent tartalmaz a protokolljában: egy stablecoin (BAC), egy osztalék token (BAS) és egy bond token (BAB). Ha a BAC ára alacsonyabb, mint 1 dollár, akkor a BAB-t úgy kapják meg, hogy a BAC-ot diszkontnál tönkreteszik, és ha a BAC ára magasabb, mint 1 dollár, akkor a BAB-ot egy-egy arányban cserélik BAC-ra. Ezen túlmenően, ha az összes kötvényt beváltják, akkor a BAS-tulajdonosok további BAC-t kaphatnak, ha a BAC ára magasabb, mint 1 USD.

A BAC, BAS és BAB jelenlegi ára. Forrás: Alap készpénz

Annak ellenére, hogy a Basis Cash egy ilyen összetett mechanizmusra épül, a BAC elmúlt 30 napos árteljesítményének áttekintésekor azt látjuk, hogy 10 napnál hosszabb ideig elvesztette 1 dolláros árfolyamát. A BAC most 0,60 dollár alatt fut, és nem mutat erőteljes visszapattanás jeleit.

Ennek a helyzetnek az oka lehet a nagy adósságkibocsátás, amely azután következett be, hogy a BAC ára 1 dollár alatt futott. A kötvények nagymértékű kibocsátása hosszabb várakozási időt jelent a visszaváltásokra, ami tovább vezet a stablecoin túlzott deflációjához.

Végül ez egy olyan ciklus lesz, amelyben a BAC alacsony ára azt jelenti, hogy több BAB-ot kell kedvezményesen cserélni, ami további nyomást gyakorol a BAC árára.

A Basis Cash még nem ment át egy teljes ciklust, és több időre van szüksége, hogy megmutassa mechanizmusának rugalmasságát. Bár lehetséges, hogy a jövőben valamikor visszatérhet az inflációs szakaszba, pillanatnyilag nehéznek tűnik.

BAC ár az elmúlt 90 napban. Forrás: CoinGecko

A Basis Coin, a Basis Cash másolata még gyorsabban omlik össze. Ennek a protokollnak a stablecoinja, a BCC, január 20-án 0,11 dolláron működik, és soha nem stabilizálódott 1 dollár körül 24 óránál tovább. A BCC nyilvánvalóan kudarcot vallott az árstabilitás biztosításában, és továbbra is hatalmas kötvény-visszaváltások nyomása alatt áll, így nem valószínű, hogy hamarosan visszatér az 1 dolláros kötvényhez.

BCC árdiagram logaritmikusan január 2-tól január 20-ig. Forrás: CoinGecko

Az Empty Set Dollar (ESD) egy másik algoritmikus stablecoin protokoll a "kupon" mechanizmus a protokoll adósságának finanszírozására. A kuponokat az ESD égetésével vásárolják meg, ami szerződéses ellátást eredményez. Ezután a kuponok beválthatók az ESD-re, amint a protokoll inflációs szakaszba lép.

Az ESD egy nyolc órás ciklust tekinti "korszak," ami azt jelenti, hogy a forgalomban lévő tokenek teljes számát rövidebb ciklus alatt állítják be. Az adósság akkor keletkezik, amikor egy "korszak" véget ér, és a volumennel súlyozott átlag, vagyis a VWAP ára 1 dollár alá esik. Így, ha az ESD ára a többszörös horgonya alá esik "korszakok," az adósság növekszik, és közben a "kupon" a kedvezmény egyre nagyobb lesz annak érdekében, hogy vonzza az embereket a vásárlásra. Az ESD emellett lejárati időszakot ad az adóssághoz, ahol a kuponok 90-ben lejárnak "korszakok," ami 30 napnak felel meg.

Bár az ESD papíron számos fejlesztést hajtott végre az AMPL és a BAS felett, visszatekintve az elmúlt 30 nap árára, egyértelműen láthatjuk, hogy jelenlegi 0,51 dolláros ára messze van az 1 dolláros ártól. Elméletileg az, hogy az ESD árai fellendülnek-e vagy sem, attól függ, hogy a kötvények nagy száma mikor jár le. Egyelőre az ESD-nek is időre van szüksége a bizonyításhoz.

ESD ár az elmúlt 30 napban. Forrás: CoinGecko

Az ESD másolatú Dynamic Set Dollar (DSD) bizonyos szempontból különbözik, többek között meghosszabbítja a kuponok lejárati idejét, és csökkenti a tokenek kibővítésének és összehúzódásának számát. A DSD is deflációs szakaszba lépett az elmúlt két hétben, de a jelenlegi 0,65 dolláros ár szilárdabbnak tűnik, mint az ESD.

DSD ára az elmúlt 14 napban. Forrás: CoinGecko

Stablecsinok részben fedezett modell alkalmazásával

A körülbelül egy hónapja piacra dobott FRAX egy részben fedezett stablecoin és a világ első frakcionális-algoritmikus stablecoin-ja. Bárki létrehozhat FRAX-ot két token biztosításával: egy fedezetes tokent (USDT és USDC támogatott a keletkezéskor) és egy irányítási tokent, az FXS-t. A jelenlegi fedezetráta 82,25%, ami azt jelenti, hogy 1 FRAX verhető 0,8225 USD értékű USDT vagy USDC értékkel és 0,1775 USD értékű FXS értékkel..

Elméletileg, ha 1 FRAX 1 dollár alatt van, az arbitrázsok megveszik az FRAX-ot, és felhasználják USDC és FXS beváltására, valamint profitálnak az FXS eladásából. A FRAX vásárlások iránti kereslet lehetővé teszi, hogy az árfolyam ismét elérje az 1 dollárt. Amikor az 1 FRAX meghaladja az 1 dollárt, az arbitrázsok verik a FRAX-ot USDC-vel és FXS-sel, majd nyereséggel értékesítik az FRAX-ot. Ez az eladási nyomás visszaveti az árfolyamot 1 dollárra.

Az FRAX azonban még mindig nagyon korai stádiumban van, és a deflációs szakasz enyhítésére használt kötvények, amikor nagy mennyiségű FXS tokent értékesítenek, még mindig nem kerültek bevezetésre. Ennek ellenére a protokoll nagyon stabil volt az elmúlt hónapban, és a FRAX ára szilárdan rögzült 1 dollárban. Ezenkívül az FRAX piaci mérete lassan növekszik, és az FRAX teljes kibocsátása nem haladta meg a 26 milliót. Még mindig meg kell vizsgálnunk, hogy az FRAX továbbra is lehorgonyzott-e, ha a biztosítékráta tovább csökken, és a teljes kibocsátása tovább bővül-e.

FRAX ár bevezetése óta. Forrás: Frax Finance

Az algoritmikus állóképek sok mindent bizonyítanak

Az összes fent említett algoritmikus állókép áttekintése után láthatjuk, hogy a kötvények és az osztalék ösztönzőként történő alkalmazása bizonyos mértékig működik. Ezekben a modellekben azonban mindenképpen szerepel egy spekulatív, nagy kockázatú elem.

Míg az algoritmikus állókeretek nagyobb méretezhetőségre törekszenek, mint a fedezetet fedő stabilok, a legújabb piaci teljesítmények azt sugallják, hogy a gyakorlatban nem mindig működnek jól, és több időre és piaci érettségre van szükségük ahhoz, hogy szilárdan lehorgonyzódjanak az 1 dolláros puha csaphoz.

Ettől függetlenül nyilvánvaló, hogy a DeFi fellendülése és a blockchain alapú pénzügyi megoldások felé történő általános elmozdulás ösztönzi az innovációt és a kísérletezést, amelyek valószínűleg pozitív eredményeket és jobb, robusztusabb protokollokat hoznak a jövőben. Addig valószínűleg a fiat-biztosítékkal ellátott stabil szerek népszerűek maradnak.

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat, eredeti kutatásokat mutat be & kripto szakemberek kurátora.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map