Bitcoin derivatívák, magyarázat: Határidős ügyletek, örökös swapok és opciók

Származékok forgalomképes értékpapírok vagy szerződések, amelyek értékét egy mögöttes eszközből nyerik. A kriptovaluta származtatott ügyletek esetében az alapul szolgáló eszköz a legtöbb esetben Bitcoin (BTC) vagy más csúcs kriptovaluta.

A derivatívák általában kifinomult, általában magas kockázatú pénzügyi eszközök, amelyek hasznosak a kockázat kezelésén keresztül fedezés.

Hagyományos származékok

Míg a hagyományos piacok a származékos termékek különböző formáit alkalmazták évezredek, modern fajtáik visszavezethetők a 1970-es és 80-as évek, amikor a chicagói árutőzsde és a chicagói kereskedelmi tanács határidős szerződéseket vezetett be.

A származtatott ügyletek leggyakoribb típusai a határidős ügyletek, határidős ügyletek és opciók, amelyek különféle eszközökön alapulnak, ideértve a részvényeket, a devizákat, a kötvényeket és az árukat. Tekintettel a ma rendelkezésre álló derivatívák számára, a piac méretét nehéz megállapítani, a becslések billiótól kezdve több mint egy milliárd dollárig.

Bitcoin határidős

A kriptográf származékok között, Bitcoin határidős elsőként mentek be a mainstreambe, és továbbra is a legtöbbet forgalmazzák a mennyiségeket tekintve. BTC határidős ügyleteket folytattak kisebb platformok már 2012-ben, de nem az volt 2014-ig hogy a növekvő kereslet arra késztette a nagyobb csereprogramokat, nevezetesen a CME Group Inc-t és a Cboe Global Markets Inc-t kövessék a példát.

Ma a Bitcoin határidős ügyletei az űr legelterjedtebb eszközei közé tartoznak, és az olyan top tőzsdék, mint az OKEx, dollármilliárdokat könyvelnek el napi szinten.

A BTC határidős összesített volumeneA BTC határidős ügyletek összesített napi mennyiségei. Forrás: Ferde

Mi a Bitcoin határidős szerződés?

A határidős szerződés két fél – általában két tőzsdei felhasználó – közötti megállapodása egy mögöttes eszköz (jelen esetben BTC) megvásárlására és eladására egyeztetett áron (határidős ár), a jövőben egy bizonyos időpontban..

Noha a finomabb részletek tőzsdénként változhatnak, a határidős szerződések alapja továbbra is ugyanaz – két fél megállapodik abban, hogy a jövőben rögzíti az alapul szolgáló eszköz árát egy ügylethez.

Az egyszerűség kedvéért a legtöbb tőzsde nem követeli meg a határidős szerződőktől, hogy a szerződés lejárta után kapják meg a tényleges mögöttes eszközt (például hordó olaj vagy aranyrudat), és helyette támogassák a készpénzfizetést.

A fizikailag rendezett Bitcoin határidős ügyletek azonban, mint amilyeneket az Intercontinental Exchange Bakkt kínál, igen egyre népszerűbb, mivel a tényleges bitcoinok viszonylag könnyedén átvihetők a legtöbb áruhoz képest.

Hogyan működik egy Bitcoin határidős szerződés?

Járjuk végig a BTC határidős kereskedelmét Az OKEx heti határidős piaca. Először is, a heti határidős piac csak azt jelenti, hogy a szerződés tulajdonosa egy hét alatt fogad a Bitcoin árára – az OKEx kétheti, negyedéves és két negyedéves időtartamot is kínál a határidős ügyletekhez.

Tehát, ha a Bitcoin ma 10 000 dolláron kereskedik, és Adam úgy véli, hogy az ár lesz magasabb jövő héten megnyithatja a hosszú helyzetben minimum egy szerződéssel (minden szerződés 100 dollárt jelent BTC-ben) az OKEx heti határidős piacán.

Amikor valaki megveszi a Bitcoint és tartja (sokáig megy), azzal számolnak, hogy az ár magasabb lesz, de nem profitálhat, ha az ár csökken. Rövidítés, vagy ma egy eszköz eladása azzal a reménnyel, hogy holnap csökkenni fog az ára, így profitálnak a kereskedők az árcsökkenésből.

Ebben a példában feltételezzük, hogy Adam 100 hosszú szerződést nyit meg (100 x 100 USD = 10 000 USD), amelyek együttesen képviselik elkötelezettségét, hogy 1 BTC-t vásárol a jövő hét elszámolási napján (minden reggel pénteken reggel 8 órakor az OKEx-en), 10 000 USD-ért..

A másik oldalon van Robbie, aki úgy véli, hogy a Bitcoin ára lesz Alsó több mint 10 000 dollár a jövő héten, és menni akar rövid. Robbie vállalja, hogy 100 szerződést vagy 1 BTC-t ad el a jövő hét elszámolási napján, a megállapodott 10 000 USD áron.

Adam és Robbie párosul a tőzsdén, és ők lesznek a két fél, akik határidős szerződést kötnek: Adam kötelezettséget vállal arra, hogy 1 BTC-t vásárol 10 000 dollárért, Robbie pedig 1 BTC-t elad 10 000 dollárért, amikor a szerződés lejár.

A Bitcoin ára egy héttel később, az elszámolás napján határozza meg, hogy ez a két kereskedő profitot vagy veszteséget lát-e.

Egy hét telik el, és a Bitcoin kereskedése 15 000 dollár. Ez azt jelenti, hogy Adam, aki megállapodott 1 BTC megvásárlásában 10 000 dollárért, profitál a szerződéséből, és 5000 dollárt keres. Ádámnak a megegyezés szerint csak 10 000 dollárt kellett fizetnie 1 BTC-ért, amelyet azonnal eladhat a jelenlegi piaci értéke 15 000 dollárért.

Robbie viszont 5000 dollárt veszít, mivel el kell adnia 1 BTC-jét a megbeszélt 10 000 dolláros árért, pedig most már 15 000 dollárt ér.

Attól függően, hogy Adam és Robbie használták-e USDT Margined Futures vagy Érme marginált határidős, Az OKEx stablecoin Tetherben (USDT) vagy BTC-ben rendezi a szerződést, jóváírva Adam vagy Robbie számláját a realizált nyereséggel vagy veszteséggel.

Mivel a határidős szerződések tükrözik a piaci szereplők elvárásait, az olyan mutatók, mint a BTC Long / Short Ratio, gyorsan áttekinthetik az általános hangulatot. A BTC Long / Short Ratio összehasonlítja a hosszú pozícióval rendelkező felhasználók és a rövid pozíciókkal rendelkező felhasználók teljes számát mind határidős, mind örökös swap ügyletekben.

BTC hosszú / rövid arányú OKExBTC hosszú / rövid arány. Forrás: OKEx.com

Ha az arány egy, akkor azt jelenti, hogy azonos számú ember tart hosszú és rövid pozíciót (a piaci hangulat semleges). Az egynél magasabb arány (több hosszú, mint rövid) a bullish hangulatot jelzi, míg az egy alatti (több rövid, mint a hosszú) arány a bearish piaci várakozásokat jelzi..

Miért veszik és adják el az emberek a BTC-t határidős szerződéseken keresztül??

Miért kötne valaki határidős szerződést a Bitcoin vételére vagy eladására ahelyett, hogy a BTC-vel kereskedne közvetlenül az azonnali piacon? Általában a két válasz a kockázatkezelés és a spekuláció.

A kockázat kezelése

A jövőbeli szerződések régóta vannak gazdák használják arra törekszenek, hogy csökkentsék kockázatukat és kezeljék pénzforgalmukat annak biztosításával, hogy idő előtt, előre egyeztetett áron vállalhatnak kötelezettséget termékeikért. Mivel a mezőgazdasági termékek előkészítése időbe telhet, a gazdáknak van értelme a jövőben elkerülni a piaci áringadozásokat és bizonytalanságokat.

A Bitcoin volatilitása és áringadozása szintén aktív kockázatkezelést tesz szükségessé, különösen azok számára, akik a digitális eszközre támaszkodnak a rendszeres jövedelemhez, mint pl. Bitcoin bányászok.

A bányászok bevétele a Bitcoin árától és a havi költségeiktől függ. Míg az előbbi mindennap vadul ingadozhat, az utóbbi nagyrészt rögzített marad, ami megnehezíti a jövedelem biztos előrejelzését.

Ráadásul a bányaterületen fokozódó verseny új, nem az árakkal kapcsolatos kihívásokhoz vezet, mint például a hardver redundancia a növekvő nehézség. Az egyetlen módja annak, hogy a bányászok továbbra is működjenek ilyen környezetben, minimális kockázattal, az a fedezeti ügylet származtatott ügyletek, mint a határidős ügyletek.

Spekuláció

A kockázatkezelés vagy fedezés azonban igen eltér a spekulációtól, amely szintén a Bitcoin határidős szerződéseinek egyik fő mozgatórugója. Mivel a kereskedők és a spekulánsok célja, hogy mindkét irányban (felfelé vagy lefelé) profitáljanak az áringadozásokból, szükségük van mindkét irányú tétre – hosszú vagy rövidre.

A határidős szerződések lehetőséget adnak a pesszimistáknak a piaci hangulat befolyásolására, ezt a jelenséget a San Francisco-i Federal Reserve Bank részletesen tárgyalja Hogyan változtatta meg a határidős kereskedés a Bitcoin árát.

Végül a Bitcoin határidős ügyletei népszerűek, mert lehetővé teszik a tőkeáttétel, ahol a kereskedők betéteiknél nagyobb pozíciókat nyithatnak, amennyiben elfogadható – a tőzsde által meghatározott – árrés-arányt tartanak fenn. A tőkeáttétel alkalmazása nem változtatja meg a származtatott termékkel kapcsolatos feltételeket, és csak a kockázat és a jutalom erősítését szolgálja.

Amikor a piac bullish, a jövőbeli szerződések értéke felértékelődik, és azonnali áron felüli áron tudnak eladni, és fordítva. Ez az alapnak nevezett különbség egy másik jó mutató a piaci hangulat felmérésére.

BTC határidős alapokBTC alapja. Forrás: OKEx.com

Ha az alap pozitív (bullish), az azt jelenti, hogy a határidős ár magasabb, mint a tényleges azonnali ár. Ha az alap negatív (bearish), akkor azt jelzi, hogy a határidős ár alacsonyabb, mint az azonnali ár.

Bitcoin örökös határidős ügyletek vagy csereügyletek

A fent tárgyalt standard határidős ügyletek mellett a Bitcoin piacok is támogatják örökös csereügyletek, amelyek nevükhöz híven határidős szerződések lejárati dátum nélkül.

Mivel nincs elszámolási nap, egyik félnek sem kell adnia vagy adnia. Ehelyett nyitva tarthatják pozícióikat, amíg a számlájuk megvan elég BTC (margó) fedezésére.

Azonban a szokásos határidős ügyletekkel ellentétben, ahol a szerződés és az alapul szolgáló eszköz ára végül a szerződés lejártakor konvergál, az örökös szerződéseknek a jövőben nincs ilyen referencia-időpontjuk. Az örökös határidős ügyletek vagy csereügyletek más mechanizmust alkalmaznak az árkonvergencia rendszeres időközönként történő érvényesítésére, az úgynevezett finanszírozási ráta.

A finanszírozási ráta célja, hogy a szerződés árát az alapeszköz azonnali árával összhangban tartsa, elrettentve a jelentős eltéréseket.

Fontos megjegyezni, hogy a finanszírozási ráta a szerződés két fele (a hosszú és a rövid felek) között cserélt díj, nem pedig a tőzsde által beszedett díj.

Ha például egy örökös szerződés értéke folyamatosan növekszik, miért tartanák a rövidnadrágok (az eladó oldalon lévő emberek) továbbra is a végtelenségig nyitva a szerződést? A finanszírozási ráta segít egyensúlyban tartani egy ilyen helyzetet. Maga az árfolyam változó, és azt a piac határozza meg.

Hogyan működnek a BTC örökös swapjai?

Például, ha egy örökös swap-szerződés 9 000 dolláron forog, de a BTC azonnali ára 9 005 dollár, akkor a finanszírozási ráta negatív (az árkülönbség elszámolásához). A negatív finanszírozási ráta azt jelenti, hogy a rövid tulajdonosoknak fizetniük kell a hosszú tulajdonosoknak.

Ha viszont a szerződés ára magasabb, mint az azonnali ár, a finanszírozási ráta az lesz pozitív – a hosszú szerződéseseknek rövid szerződéseseknek kell fizetniük.

Mindkét esetben a finanszírozási ráta elősegíti az új pozíciók megnyílását, ami közelebb hozhatja a szerződés árát az azonnali árhoz.

A finanszírozási kamatfizetéseket 8 óránként teljesítik a legtöbb tőzsdén, beleértve az OKEx-et is, mindaddig, amíg a szerződéses tulajdonosok nyitva tartják pozícióikat. A nyereség és a veszteség viszont a napi elszámoláskor realizálódik, és automatikusan jóváírásra kerül a tulajdonos számláján.

Az alábbiakban bemutatott finanszírozási ráta-adatok felhasználhatók a piaci trendek és teljesítmény gyors felmérésére bármely időszakban. Ismét a pozitív finanszírozás mérték azt mondja nekünk, hogy a piac általában több bullish – a swap szerződés ára magasabb, mint az azonnali árak. A negatív finanszírozási ráta csökkenő hangulatot jelez, mivel ez azt jelenti, hogy a swap ár alacsonyabb, mint az azonnali ár.

BTC Swap finanszírozási rátaBTC örökös swap finanszírozási ráta. Forrás: OKEx.com

Bitcoin opciók

Mint a Bitcoin határidős, lehetőségek szintén származtatott termékek, amelyek nyomon követik a Bitcoin árát az idő múlásával. Azonban a szokásos határidős ügyletekkel ellentétben – ahol két fél megállapodik az alapul szolgáló eszköz vételének vagy eladásának dátumában és árában – opciókkal, Ön szó szerint megveszi az „opciót” vagy jogot arra, hogy a jövőben meghatározott áron vásároljon vagy adjon el egy eszközt..

Annak ellenére, hogy kriptográfia opciók újabbak mint a határidős, ebben a hónapban a Bitcoin opciók elérték a minden idők legmagasabb értéke meghaladta az egymilliárd dollárt a nyílt kamat (OI) szempontjából. Az OI a még kiegyenlítetlen opciós szerződések teljes értékét (általában USD-ben) jelöli. A növekvő nyitott érdeklődés általában a friss tőke beáramlását jelzi a piacon.

BTC opciók nyitott kamatÖsszes BTC opció nyitott kamat. Forrás: Skew.com

Hív és tesz

Kétféle opciós szerződés létezik, hívási opciók és eladási opciók. A vételi opciók megadják a jogosult számára a jogot megvesz egy mögöttes eszköz egy meghatározott napon (lejárat), és az eladási opciók megadják a jogosult számára a jogot elad azt. Minden opciónak, a kapcsolódó feltételektől függően, van egy piaci ára, az úgynevezett prémium.

Az opciós szerződések szintén kétfélék, amerikai és európai. Amerikai opció – vagyis a tulajdonos vásárol vagy ad el – bármikor élhet a lejárati dátum előtt, míg az európai opció csak a lejárati napon érvényesíthető. Az OKEx támogatja az európai opciókat.

Az opció birtoklása azt jelenti, hogy ha a tulajdonos úgy dönt, hogy a lejárat napján nem él vételi vagy eladási jogával, akkor a szerződés egyszerűen elévül. A tulajdonosnak nem kell jóvátennie rajta, de elveszíti a prémiumot – a szerződésért fizetett árat.

Az opciókat a kényelem érdekében készpénzben is kiegyenlítik, de a határidősekhez képest nagyon eltérő kockázatokat hordoznak magukban. A határidős ügyleteknél bármelyik fél kockázata és haszna korlátlan (a Bitcoin ára bárhol eljuthat az elszámolás előtt). De az opciókkal a vevők korlátlan potenciális nyereséggel és korlátozott veszteséggel rendelkeznek, míg az opciós eladók korlátlan potenciális veszteséggel és nagyon korlátozott nyereséggel rendelkeznek (az alábbiakban kifejtettek szerint).

Hogyan működik a Bitcoin opciós szerződés?

Ha a Bitcoin ma 10 000 dolláron kereskedik, és ezúttal Robbie úgy véli, hogy az ár a jövőben egy bizonyos időpontban (mondjuk egy hónappal később) magasabb lesz, akkor egy hívás opció. Robbie hívási opciójának van egy kötési ár (az ár, amelyen a BTC a jövőben megvásárolható) 10 000 USD vagy alacsonyabb.

Ha egy hónappal később a Bitcoin kereskedése 15 000 dollár, Robbie élhet a hívási opciójával és vásároljon Bitcoint 10 000 dollárért és azonnali hasznot hoz. Másrészt, ha a Bitcoin egy hónappal később 9000 dollárral kereskedik, Robbie csak hagyja, hogy érvényét veszítse.

Az opciós prémiumot azonban egyik esetben sem vettük figyelembe. A prémium az, amit Robbie fizet a vételi opció megvásárlásáért – az opció piaci ára. Ha a prémium 1500 dollár, Robbie ma 1500 dollárt fizet, hogy joga legyen egy hónappal később 10 000 dollárért Bitcoinot vásárolni.

Ez azt jelenti, hogy Robbie számára a valós megtérülési ár 10 000 USD + 1 500 USD = 11 500 USD – tehát a Bitcoinnak a BTC-nek magasabbnak kell lennie, mint 11 500 USD, hogy profitot termeljen. Ha Robbie úgy dönt, hogy érvényét veszti, csak 1500 dolláros prémiumát veszti el.

Tehát valójában, bár Robbie profitlehetősége korlátlan (vagy inkább csak a Bitcoin ára korlátozza), veszteségét az általa fizetett prémium korlátozza. Robbie egyetlen esetben sem veszíthet többet a szerződés prémiumánál.

Aztán van Adam, aki úgy véli, hogy a Bitcoin árfolyama a következő hónapban csökken. Megveheti a eladási opció, 10 000 dolláros kötési árfolyammal. Ez azt jelenti, hogy lehetősége lesz rá eladni a Bitcoint 10 000 dollárért egy hónap múlva, függetlenül az azonnali ártól.

Egy hónap után, ha a Bitcoin kereskedése alacsonyabb, mint 10 000 dollár, mondjuk 8 000 dollárnál, Adam profitálhat opciójának gyakorlása révén – a BTC-t 2000 dollárral magasabb értéken adja el, mint a piaci ár. Ha a BTC kereskedése meghaladja a 10 000 dollárt, akkor hagyhatja, hogy opciója lejárjon.

Adamnek is fizetnie kell a prémiumot, hogy megvásárolja ezt az opciót, és Robbie-hez hasonlóan a prémium is a maximális összeg, amelyet ezzel a szerződéssel kockáztat.

A másik oldalon vannak opciós eladók vagy szerződés írók, akik vannak szerződő felek Robbie-nak és Adamnek, és megállapodtak abban, hogy eladják nekik vételi és eladási opcióikat. Ezek az eladók lényegében azt ígérik, hogy igény szerint eladják és megvásárolják a BTC-t, cserébe a Robbie és Adam által fizetett díjakért.

Kockázat szempontjából az opciós ügyfelek profitját az általuk felszámított prémium korlátozza, de veszteségeik potenciálisan korlátlanok, mivel az opció gyakorlása esetén BTC-t kell vásárolniuk vagy eladniuk, függetlenül attól, hogy mekkora a különbség az azonnali ár és az azonnali ár között. a kötési ár az.

Ez tovább magyarázható a OKEx Bitcoin Opciók Piac nézet alatt.

OKEx Opciós KereskedésOKEx BTCUSD200925 Opciók. Forrás: OKEx.com

A 2020. szeptember 25-i lejárati dátumra vonatkozó opciókat a fenti ábra mutatja. A kék kör az opciós szerződéseket 11 000 dolláros kötési árral jelöli, ami azt jelenti, hogy az a hívás opció erre a szerződésre képes lesz megvesz A Bitcoin szeptember 25-én 11 000 dolláron van, míg az a eladási opció képes lesz elad ugyanazért. A zöld és piros körök a márkaár, amely a piaci értékelések átlagos alapú mutatója, míg az "Ajánlat1" és "Ask1" számadatok tükrözik a jelenlegi piaci ajánlatokat.

Ha Robbie ma vásárolná meg ezt a vételi opciót, akkor a legjobb kérést fizetné – ami a fenti képen 1 373,08 USD – prémiumként, hogy fenntartsa a megvesz Bitcoin 25 000 dollárral szeptember 25-én. Hasonlóképpen, Adam 2712,90 dollárt fizetne, hogy megvásárolja az eladási opciót elad Bitcoin 11 000 dollárral szeptember 25-én.

Ezeknek a díjaknak a különbsége reprezentatív a piaci hangulatra, ahol az Adam bitcoinjának megvásárlásában vállaló partner úgy véli, hogy ez kockázatosabb fogadás, mint az, aki vállalja, hogy eladja a Robbie-nak..

Az Open Interest by Strike egy másik adatkészlet, amely egy pillantással felfedheti a piac kilátásait, amint azt az alábbi ábra mutatja.

Strike ferde beállításaiA BTC Opciók nyitott kamatot sztrájkkal. Forrás: Skew.com

Ez a diagram a lejárt opciók (hívás + eladás) értékét mutatja (BTC-ben) különféle kötési árakon. A fentiekből látható, hogy a legtöbb piaci szereplő 10 125 dolláros kötési árfolyammal rendelkezik opciós szerződéssel, amelyet 7250 és 11 250 dollár követ. Ezeknek az adatoknak a vizsgálata kiemeli a három leggyakoribb sztrájkárat, mint a Bitcoin játékának árait – és a közeljövőben várható tartományokat.

Miért veszik és adják el az emberek a BTC-t opciós szerződéseken keresztül??

Az opciós szerződések, mint a határidős ügyletek, szintén a kockázatkezelés eszközei, de kissé rugalmasabbak, mivel nem vonják maguk után a vásárlókra vonatkozó kötelezettségeket.

Ismét megbeszélhetjük a bitcoin bányászokat, mint e szerződések potenciális kedvezményezettjeit, ahol eladási opciókat vásárolhatnak, hogy biztosítsanak egy bizonyos árfolyamot a kitermelt BTC számára a jövőben. Azonban a határidős szerződésekkel ellentétben, ahol a bányászok az ártól függetlenül kötelesek lennének eladni a BTC-t, itt dönthetnek úgy, hogy nem adnak el, ha a Bitcoin jelentősen emelkedik.

A spekuláció továbbra is az opciók használatának egyik oka, mivel ezek lehetővé teszik a konzervatív piaci szereplők számára, hogy a határidős szerződésekhez képest jóval kisebb kockázatú összegekkel (a prémiumokkal) tegyék meg tétjeiket..

Származtatott ügyletek és a Bitcoin legitimitása

Az olyan származtatott ügyletek, mint a határidős ügyletek és az opciók, támogatják az alapul szolgáló eszközt árfelfedezés – a piaci ármeghatározás – a piaci hangulat kifejezéséhez szükséges eszközök megadásával. Például derivatívák nélkül a Bitcoin befektetőit nagyrészt visszavetették az eszköz megvásárlásába és tartásába, ami létrehozta a buborék 2017-ben, ahogy az árak minden idők legmagasabb szintjére emelkedtek.

Csak miután a CME és a Cboe elindította a Bitcoin határidős ügyleteit, képesek voltak a piaci shorterek pattog a buborék.

Annyira, mint a későbbi összeomlás és "kriptotél" 2018-ban is erősen sújtotta a piacot elősegítette az érettséget és a növekedést, amint az árak kiegyenlítettek, lehetővé téve a technológia és az adaptáció ismét az élvonalban való szereplését.

Eközben a szabályozott származékos termékek bevezetése, mint pl Bitcoin opciók Bakkt, segítenek legitimálja a titkosítási helyet és vonzza intézményi befektetők.

Végül, hogy a Bitcoin széles körben elfogadottá váljon eszközosztály, sokan azt állítják, hogy átlátszó piacra van szüksége nem könnyű manipulálni.

Ennek eléréséhez új tőke beáramlása, megnövekedett likviditás, csökkent volatilitás, organikus árképzés és nagyszabású intézményi befektetők bizalma szükséges. Minden minőségi származékos termék képes megtenni a Bitcoin lépését közelebb az ilyen legitimitáshoz.

Az OKEx Insights piaci elemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat és a kriptográfiai szakemberek által készített kurátori híreket mutatja be.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner