Mi a tartós veszteség a DeFi-ben? Áttekintés az AMM-ekről és a likviditásbányászat kockázatairól

Az állandó veszteség magyarázata és működése a DeFi protokollok likviditásának biztosításakor

A DeFi, vagyis a decentralizált finanszírozás, 2019 óta divatjelszó a titkosításban, de 2020-ban kiemelt témává vált, mivel a DeFi protokolljai és platformjai népszerűvé váltak. Az Ethereum blokklánc által vezérelt ökoszisztéma szintén döntő szerepet játszott a nagyobb kriptotér iránti kiskereskedelmi érdeklődés felélesztésében. Valójában még a hagyományos banki intézmények is tudomásul vétele a DeFi potenciálja, miközben láthattuk, hogy a DeFi protokollokhoz elkötelezett eszközök értéke az elmúlt 12 hónapban 1,2 milliárd dollárról több mint 60 milliárd dollárra nőtt.

Az emberek, akik még a DeFi-teret is enyhén ismerik, tisztában lehetnek azzal, hogy a passzív jövedelem vagy hozam megszerzéséhez a DeFi-protokollok révén likviditást kell biztosítani. Az úgynevezett hozamgazdálkodás – más néven likviditásbányászat – a DeFi-ben a piac robbanásának középpontjában állt, az automatizált piacalkotási protokollok vezetésével. Az olyan projektek, mint az Uniswap, a SushiSwap és a Balancer az úgynevezett decentralizált cserék, és ilyen AMM protokollokra támaszkodnak. Platformjaik lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy könnyen cseréljenek zsetonokat teljesen decentralizált és zökkenőmentes módon.

Ezt az úgynevezett likviditásszolgáltatók teszik lehetővé – vagyis azok a felhasználók, akik bizonyos kriptográfiai eszközöket helyeznek el a platformon, ezáltal likviditást biztosítva a többi cserélhető eszköz számára. Az LP-ket arra ösztönzik, hogy letegyék vagy zárolják eszközeiket, mert tranzakciós díjakat keresnek, amelyeket a kereskedők generáltak, ha tokeneket cseréltek az adott platformon. Az LP-k szempontjából – akik zsetonjaikat a DeFi protokollba zárják – a keresett tranzakciós díjak olyanok, mint egy hozam. A hozam értéke ingadozik, mivel a protokoll használatától és mennyiségétől függ.

Ebben a cikkben nem foglalkozunk azzal, hogy a likviditás biztosítása hogyan működik részletesen, de további információkért olvassa el az OKEx Earn passzív jövedelemszerzési útmutatónkat. Itt elmagyarázzuk az állandó veszteség fogalmát, amelyet fontos megértenünk a felhasználók számára, akik már biztosítják az AMM-ek likviditását, vagy fontolóra veszik, hogy ezt megtennék.

Ennek a koncepciónak a megértéséhez azonban áttekintésre van szükségünk az AMM protokollok likviditási pooljainak működéséről.

Hogyan működnek az AMM likviditási poolok

Ahhoz, hogy az AMM-alapú protokoll felhasználói használhassanak tokenek cseréjét, rendelkezésre kell állnia likviditási csoportoknak. Például, ha egy kereskedő 1 ETH-t akar eladni USDT-ért, akkor létre kell hoznia egy likviditási készletet, amely felveheti az 1 ETH-t és 1000 USDT-t adhat (és az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy 1 ETH 1000 USDT-vel kereskedik, és mi nem ne vegye figyelembe a díjakat) és fordítva. A kereskedelem volumenének növekedésével növekszik az ilyen likviditás iránti igény, és itt jönnek be azok, akik LP-knek akarnak lenni. Ezek a felhasználók egy pár két digitális devizáját – ebben az esetben az ETH-t és az USDT-t – letehetik a protokoll releváns pool (ok) előre meghatározott arányban, amely gyakran 50/50.

Például, ha egy 10 ETH-val rendelkező LP likviditást kíván hozzáadni egy ETH / USDT poolhoz 50/50 arányban, akkor 10 ETH-t és 10 000 USDT-t kell letétbe helyeznie (még mindig 1 ETH = 1000 USDT-t feltételezve). Ha az általuk vállalt pool összesen 100 000 USDT értékű eszközzel rendelkezik (50 ETH és 50 000 USDT), részesedésük 20 000 USDT / 100 000 USDT x 100 = 20% lesz.

Fontos megjegyezni, hogy az LP hány százaléka van egy adott poolban, mert amikor az LP intelligens szerződés útján elkötelezi vagy beteszi vagyonát a poolba, automatikusan LP tokent adnak ki nekik. Ezek a tokenek feljogosítják az LP-t arra, hogy bármikor visszavonja a készletből való részesedését – a fenti példánkban a készlet 20% -át.

Itt lép életbe az állandó veszteség fogalma. Mivel az LP-k a készletből való részesedésükre és nem meghatározott számú zsetonra jogosultak, egy másik kockázati rétegnek – állandó veszteségnek – vannak kitéve, ha letétbe helyezett eszközük ára jelentősen megnő.

Az állandó veszteség kiszámítása

Példánkban az 1 ETH ára akkoriban 1000 USDT volt, de tegyük fel, hogy az ár megduplázódik, és 1 ETH 2000 USDT-ért kezd kereskedni. Mivel a készletet algoritmikusan kiigazítják, képletet használ az eszközök kezelésére. A legalapvetőbb és legszélesebb körben használt a állandó termékképlet, népszerűsítette a DEX platform Uniswap.

Egyszerűen fogalmazva, a képlet a következő: ETH likviditás x jelképes likviditás = konstans szorzat


A fenti példánk adatai alapján (50 ETH és 50 000 USDT) kapunk: 50 x 50 000 = 2 500 000

Hasonlóképpen, az ETH ára a készletben a következő képlettel kapható meg: jelképes likviditás / ETH likviditás = ETH ár

Példapéldáink alkalmazása: 50 000/50 = 1 000 USDT (azaz 1 ETH ára).

Most, amikor az ETH ára 2000 USDT-ra változik, ezeket a képleteket használhatjuk a készletben tartott ETH és USDT arányának megállapítására:

  • ETH likviditás = négyzetgyök (állandó termék / ETH ár)
  • Token likviditás = négyzetgyök (konstans szorzat x ETH ár)

A példánkból származó adatok alkalmazása itt, az új ETH / 2000 USDT ár mellett:

  • ETH likviditás = négyzetgyök (2 500 000/2 000) = ~ 35,355 ETH
  • Token likviditás = négyzetgyök (2 500 000 x 2 000) = ~ 70 710,6 USDT

Ennek pontosságát a legelső egyenlet (ETH likviditás x jelképes likviditás = konstans szorzat) segítségével tudjuk megerősíteni, hogy elérjük ugyanazt az állandó 2 500 000 szorzatot: 35,355 x 70,710,6 = ~ 2 500 000 (azaz megegyezik a fenti eredeti állandó termékünkkel).

Ezért az árváltozás után, feltéve, hogy az összes többi tényező állandó marad, a poolnak durván 35 ETH és 70 710 USDT lesz, szemben az eredeti 50 ETH és 50 000 USDT értékkel.

Ha ebben az időben az LP szeretné kivonni eszközeit a készletből, kicserélik LP-jeleiket a tulajdonukban lévő 20% -os részvényre. Ha a készletben lévő összes eszköz frissített összegéből részesedést szánnak, 7 ETH-t (azaz a 35 ETH 20% -át) és 14 142 USDT-t (azaz a 70 710 USDT 20% -át) kapnak.

Most a kivont eszközök teljes értéke megegyezik: (7 ETH x 2000 USDT) + 14 142 USDT = 28 124 USDT.

Ha azonban a felhasználó egyszerűen megtartotta volna a 10 ETH-ját és a 10 000 USDT-jét, ahelyett, hogy ezeket az eszközöket betette volna egy DeFi-protokollba, valójában többet szerzett volna. Ha feltételezzük, hogy az ETH ára megduplázódott, 1000 USD-ról 2000 USD-ra, a felhasználó nem letétbe helyezett eszközeit 30 000 USD-ra értékelték volna: (10 ETH x 2 000 USDT) + 10 000 USDT = 30 000 USDT.

Ez az 1876 USDT különbség – ami az AMM platformok eszközarányos kezelésének következménye lehet – az úgynevezett állandó veszteség.

Következtetés

Példánkban az LP várhatóan csaknem 2000 USDT-t veszít a DeFi protokoll likviditásának biztosítása során. Noha ezt a folyamatot állandó jellegű veszteségnek hívják, a kifejezés kissé félrevezető. Az állandó jellegű veszteség jelentése valójában nagyon hasonló a nem realizált veszteség fogalmához. A veszteség elméletileg megfordulhat (ha az LP nem vonja vissza eszközeit, és az ETH ár visszatér az eredeti szintre), de erre nincs garancia.

Sőt, amint egy LP kivonja a likviditást egy protokollból, az állandó veszteség valóban állandóvá válik. Abban az esetben, ha egy LP állandó veszteséget szenved, majd visszavonja eszközeit, a protokollok likviditásának biztosításának egyetlen hátránya azok a kereskedési díjak maradnak, amelyeket az LP beszedett, miközben vagyonukat ott helyezték el. Volatilis körülmények között, különösen a bikafutás során, a díjak önmagukban valószínűleg nem fedezik a különbséget.

A másik oldalon azonban az ETH árának csökkenése attól az időponttól kezdve, amikor azt a poolba helyezték, további ETH-t eredményezne, ezáltal növelve a likviditásszolgáltató ETH-részesedését. Tekintettel az állandó jellegű veszteség működésére, a likviditás biztosítása a medvepiac alatt és az ingadozó eszközök egyszerűen a bikapiac alatt történő tartása mindkettő megfontolásra érdemes stratégia.

Ha érdekel egy decentralizált tőzsde vagy likviditás biztosítása, akkor kezdje el az OKEx Swap és Farm DApps felfedezésével az OKExChain-on.

Nem áll készen a DeFi-be? Kezdje azzal, hogy megtanulja, hogyan működik a kriptográfia, és kezdje el az OKEx kereskedését – az új felhasználók jutalmat szerezhetnek a kriptográfia vásárlásáért, befizetéséért és kereskedéséért.

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat, eredeti kutatásokat mutat be & kripto szakemberek kurátora.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map