Povijest i evolucija vilica za kriptovalute

Kriptovalute su nastale na dva načina; pisanje novog koda iz nule zemlje ili manipulacija postojećim kodom (račvanje).

Kada se dogodi vilica, matična kriptovaluta se razdijeli na dvije dajući novu alternativnu imovinu s malim razlikama od glavne. Potrebno je uspostaviti konsenzus za bilo koji ekosustav kriptovaluta da bi mogao proizvesti još jednu vilicu.

Iz jednog ili drugog razloga, dobar dio najboljih altcoina se račvao. Kao i uvijek, Bitcoin je bio prvi, a zatim su i drugi blockchains odlučili slijediti njihov primjer. Pogledajmo nekoliko vilica i što su stvoreni za rješavanje.

Bitcoin vilice

Prvi blok koji je ikad iskopan na Bitcoin platformi dogodio se u siječnju 2009. godine, a tih je dana bilo nekoliko rudara i to je značilo stabilnost. Kako je vrijeme prolazilo, problemi skalabilnosti, visoki transakcijski troškovi i duga razdoblja čekanja značili su da je softver potreban za nadogradnju. To je bio početak povijesti vilica.

Bitcoin XT bila je prva vilica koja se dogodila na BTC blockchainu i dogodila se 2015. Njegov je cilj bio povećati veličinu bloka mreže na 8 MB, što će dovesti do povećanja broja transakcija sa 7 blokova u sekundi na 24. Projekt je dobro započeo, ali mahnitost oko nje zamrla je 2016. godine kada se većina rudara povukla.

Bitcoin Classic

Čak i nakon smrti Bitcoin XT, rudari bitcoina nikada nisu odustali od želje za povećanjem veličine bloka. Oni su nastavili i stvorili Bitcoin Classic vilicu koja je dovela do Bitcoin Classic kriptovalute. Čini se da valuta dobro posluje i već je postigla nekoliko prekretnica u svojoj petogodišnjoj strategiji razvoja.

Bitcoin Cash

Većina vilica dolazi s razlogom koji je obično implementacija značajke koja će dovesti do poboljšanog funkcioniranja. S druge strane, Bitcoin Cash stvorili su rudari koji su smatrali da Segwit prijeti Bitcoin mreži i tako se odselili.

Bitcoin Cash dobio je podršku utjecajnih pojedinaca poput Rogera Vera, a Kraken ga je brzo usvojio odmah nakon stvaranja. Trenutno je to četvrta najveća kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji. Ostale vilice koje je Bitcoin prošao uključuju Bitcoin Gold, Bitcoin Gold Status, Bitcore, Bitcoin Diamond, Bitcoin Faith, Bitcoin Lite i mnoge druge.

Postoje i vilice koje se postavljaju, a uključuju Lightning Bitcoin, Bitcoin God (vjerovali ili ne), Bitcoin Silver, Bitcoin Atom itd..

Ethereum

Iako izgleda savršeno za većinu svojih ulagača, Ethereum blockchain imao i još uvijek ima problema zbog kojih je bilo potrebno račvanje. Najznačajnija vilica na ovoj mreži bila je Ethereum Classic koja se dogodila u srpnju 2016. nakon hakovanja DAO-a u kojem je izgubljeno 50 milijuna dolara u eteru. Nakon ovog incidenta, neki su ljudi glasali da se platforma račva i svi gubici povrate, dok se manji dio nije složio s tim viđenjem da blockchains nikada ne smiju biti promijenjeni.

Ipak, vilica se dogodila i manja je grupa krenula s novoformiranim Ethereum Classic dok su jezgreni programeri koji su poništili hack zadržali staro ime – Ethereum. Ostale vilice koje proizlaze iz etera blockchain uključuju EtherGold, EtherZero, Ethereum Modification i EthereumFog.


Monero

Čak i najbolje kriptovalute usmjerene na privatnost poput Monera i dalje imaju problema koji bi se mogli riješiti vilicama. Sredinom ožujka Monero se trebao račvati na bloku 1529810 što je dovelo do rođenja Monera V (XMV). Kao i kod ostalih kriptokovanica, vilica je namijenjena rješavanju problema skaliranja uvođenjem novih protokola. Iako je vilica stvorena za rješavanje problema – korisnici vilicu smatraju ‘prevarom’, jer čini se da tim koji je zadužen za Monero V uopće nije profesionalan i da čini stvari samo iz vlastitog interesa.

Litecoin

Litecoin se rastavio za proizvodnju Litecoin Casha (LCC) čineći ga potonjim račvanjem vilice otkako se Litecoin odvojio od Bitcoina 2011. LCC nije dobio puno ljubavi od kripto entuzijasta vjerojatno zbog nedostatka odgovarajuće mape puta.

Sada postoje dvije vrste vilica koje se mogu dogoditi u ekosustavu kriptovaluta. Dopustite mi da objasnim razlike.

Kao što je prethodno rečeno, vilica jednostavno znači razilaženje u blockchain softveru. Promjene mogu biti privremene ili trajne, a ova situacija dovodi do dvije skupine rašlja, tj. Tvrdih i mekih. Definirajmo što ovi pojmovi predstavljaju.

Tvrda vilica

Tvrda vilica odnosi se na potpunu divergenciju blockchain softvera gdje je svim prethodnim čvorovima bez nadogradnje uskraćen pristup novoformiranom blockchainu. Ova radikalna transformacija softvera obično čini prethodne važeće blokove potpuno nevaljanima. I novi i stari blockchains postaju neovisni.

Tijekom ove vrste račvanja, jedan će blockchain nastaviti postojećim putem za generiranje novih blokova, dok novi obično ide posve drugim putem. Rudari koji žele biti dio potpuno novog odjeljka moraju instalirati nadogradnje, dok će oni koji još uvijek cijene naslijeđeni lanac zadržati svoje čvorove kao što su bili..

Nijedan pojedinac ne može predložiti i proći potez tvrdom vilicom. Ideju mora podržati preko 90% rudara da bi se promjena mogla provesti. Primjer vilice koja nikad nije dobila potporu većine članova uključuje Segwit2x poznat i kao NO2x koji je imao za cilj poboljšanje problema skalabilnosti Bitcoina povećanjem veličine bloka na 2 MB. Bitcoin Gold i Bitcoin Cash poznati su primjeri hard forkova.

Mekana vilica

Kada se dogodi vilica i formiraju se dvije kriptovalute na istom naslijeđenom lancu, to se naziva meka vilica. U tim rašljama nadograđeni čvorovi i dalje mogu provjeriti i starije transakcije. Ovaj se scenarij naziva unatrag kompatibilnim. Međutim, ako čvorovi bez nadogradnje nastave kopati nove blokove, nadograđeni ih neće uspjeti prepoznati.

Donja linija

Vilice su rizične i mogu imati negativne posljedice na blockchain ako se ne provode pravilno. Ipak, glavni programeri i drugi pojedinci uvijek ih pažljivo planiraju s ciljem otklanjanja problema kako bi mreža mogla nesmetano raditi.

Kako idemo u budućnost, nadajmo se da će vilice raditi više od pukog rješavanja problema skaliranja i privatnosti.

Catalin je osnivač Platforme za e-trgovinu i Deblokiraj. Zaljubljenik je u dizajn i voli matcha, a zaljubljenik je u bitcoin i blockchain tehnologiju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map