Stopa inflacije bitcoina smanjit će se ispod 2% u 2020 .; Zašto je ovo važno?

Bitcoin će imati stopu inflacije od 1,8% za više od godinu dana. Godine 2020. dnevno izdanje Bitcoina (BTC) smanjit će se za 50% i smanjiti novi Bitcoin pušten na tržište. To je nešto što bi moglo igrati vrlo važnu ulogu u budućoj cijeni Bitcoina.

Stope inflacije bitcoina padat će ispod 2% godišnje

Prema BitcoinBlockHalf.com, Bitcoin će se ponovno prepoloviti. Ovo je treći put u povijesti da će digitalna imovina doživjeti novo smanjenje izdavanja. Trenutno se generira 1.800 novih kovanica svakog dana. Rudari obrađuju transakcije i dobivaju 12,5 BTC za svaki blok koji pronađu.

Za 455 dana nagrada za rudarstvo bitcoin blokova smanjivat će se na 6,25. To je jednako 900 BTC dnevno. Tako će stopa inflacije najpopularnije digitalne imovine pasti s 3,81% na 1,8%.

To će imati vrlo važan učinak na tržište i cijelu kripto zajednicu. Po prvi puta bitcoin će imati manju stopu inflacije od cilja koji su nametnule središnje banke u razvijenim zemljama. Središnje banke iz najvažnijih svjetskih ekonomija ograničavaju stopu inflacije na blizu 2%. Idealno bi bilo imati stopu inflacije što je moguće bliže 2% godišnje, ali ne veću.

U nekim slučajevima zemlje premašuju ciljanu inflaciju, a središnje banke imaju tendenciju povećavati referentne stope. Ako inflacija ostane ispod cilja i čini se da ne doseže taj cilj, referentne stope padaju.

U zemljama u razvoju inflatorne politike teže biti fleksibilnije. Postoje neke zemlje koje utvrde stopu inflacije godišnje od 4% ili 5%. Stoga su fleksibilniji kada je u pitanju rješavanje inflacije. Postoje i neke druge države poput Venezuele ili Zimbabvea u kojima vlade nemaju nikakav cilj za svoje stope inflacije.

Bitcoin djeluje na drugačiji način. Nitko ne odlučuje koji će biti cilj inflacije za nadolazeću godinu. Unaprijed je utvrđeno da će stopa inflacije padati svake četiri godine. To pruža predvidljivost i čini Bitcoin oskudnom digitalnom valutom. Bitcoin ima fiksnu opskrbu. Ako se potražnja za sredstvom poveća, ponuda ostaje ista.

Bit će izdano 21 milijun BTC-a. Sada je u optjecaju 17.555.263 BTC, 83,6% ukupnog iskopanog bitcoina. Tako će u četiri godine nakon prepolovljenja biti izdano 1.312.500 BTC više, što će doseći 90% ukupne opskrbe Bitcoina.

Pojedinci će moći početi razmišljati o Bitcoinu kao zalihi vrijednosti protiv inflacije. Izdavanje će s vremenom padati, što će očito imati utjecaja na cijenu. Uz stabilnu ili povećanu potražnju, cijena najpopularnije virtualne valute trebala bi ponovno početi rasti. Nekoliko stručnjaka već objašnjava kako to može utjecati na cijenu Bitcoina.

Bitcoin, zlato i banke

Banke uobičajeni način da normalna osoba pohrani gotovinu. Za ljude s ogromnim bogatstvom portfelj se obično raspoređuje između 5-10 ili više sredstava koja vremenom gube vrijednost. U stvari, većina milijunaša traži imovinu koja bi s vremenom mogla poskupjeti – čak i radi dobiti ili jedva da pokrije gubitke zbog inflacije. A većina milijunaša traži bankarske alternative jer banke nisu najsigurnije mjesto za pohranu vašeg bogatstva.

Većina ih za to koristi zlato kao svoju konačnu imovinu koja se ne može reproducirati kemijskim postupkom. Može se samo iskopati i za nekoliko godina ili stotine godina – zlata više ne bi bilo. To je jedna od sličnosti između zlata i bitcoina – obje se mogu rudariti, ograničene su i ne mogu se reproducirati. Ali zašto bi ljudi u budućnosti odabrali Bitcoin, a ne Gold? Pogotovo što vidimo da Bitcoin opada.

Prilično jednostavno, ako provjerimo graf zlata – mogli bismo vidjeti da zlato ima razdoblja u kojima mu je vrijednost jako pala. 1982., 1985. i čak 2015. I mnoga druga vremena. Ali, ako uzmemo idealan slučaj kada postoji investitor koji bi ga kupio mjesečno za određenu svotu gotovine – dugoročno će biti na dobitku.

Bitcoin je ovdje sličan. Ako ste ga kupili 2017. nakon srpnja – vjerojatno će proći puno vremena dok ne dođete na lom. Ali netko tko ga kupuje godinama – još uvijek ima zaradu, čak i sada. Puno je kratkoročnih prilika – Bitcoin nije jedna od njih. Bitcoin je dugoročno ulaganje u koje trebate pažljivo ulagati, a ne ulaziti all-in po cijeni koju smatrate izvrsnom – jer bi mogla dodatno pasti.


Još jedan važan razlog – čuvanje na sigurnom. Bitcoin možete držati na sigurnom – pohranite ga u papirnati novčanik i nikome ne recite svoje privatne ključeve. Svoje privatne ključeve možete pohraniti u knjigu ili na mjesto koje smatrate sigurnim. Sa zlatom je puno teže jer ga trebate pohraniti u ustanovu ili u sef u svojoj kući, što bi vjerojatno zauzelo puno prostora.

Prepolovljenje

Blok prepolovljenje bitcoina također će utjecati na cijenu. Rudari vode posao. Iskopavaju koristeći uređaje u koje su uložili i energiju da bi zaradili bitcoin. Moraju ih prodati kako bi održali posao. Trenutno se oko 1800 BTC svakodnevno kopa i većina ih se prodaje kako bi se pokrili troškovi.

Kada se dogodi prepolovljenje – bit će manji pritisak prodaje na BTC, a to bi vjerojatno trebalo dovesti do malog povećanja cijene. Pogledajmo što će se dogoditi kad se dogodilo posljednje prepolovljenje. Posljednje prepolovljenje bilo je 9. srpnja 2016. – ali Bitcoin se počeo povećavati u studenom 2016. Povećanje cijene s najmanje 50% u 2016. – i svi znamo što se dogodilo u 2017. i 2018. godini.

Smanjivanje blok nagrade znači da bi bilo manje Bitcoina dostupnih za prodaju. Pod pretpostavkom da će rudari uvijek prodati 70% bitcoina koji iskopaju kako bi podmirili troškove, što nam ostavlja oko 630 bitcoina koji dnevno prodaju od rudara. Također bi bilo puno tvrtki koje svakodnevno kupuju i prodaju bitcoin. Prepolovljenje bi vjerojatno moglo dovesti do povećanja cijene Bitcoina jer će potražnja ostati ista ili rasti – ali ponuda će opadati;

Mnogo je drugih čimbenika koje bismo trebali uzeti u obzir u vezi s razvojem cijene Bitcoina prije i nakon prepolovljenja nagrade bloka. Ali, ako uzmemo u obzir posljednje prepolovljenje nagradnih blokova – čini se da se cijena nakon prepolovljenja kreće u usponu. Ništa, naravno, nije zajamčeno, ali sljedeće prepolovljenje sigurno će biti najvažnije & zanimljiv za gledanje.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map