Tvrtka sa sjedištem u Velikoj Britaniji povezana s kripto burzom uključena u aktivnosti pranja novca

Tvrtka sa sjedištem u Velikoj Britaniji povezana je s burzom kriptovaluta BTC-e koja je istražena nakon navodnog provođenja aktivnosti pranja novca. Ova britanska tvrtka poznata je pod nazivom Mayzus Financial Services ili MFS i trenutno se istražuje. Informacije su bile pušten od NameCoinNews prije nekoliko dana.

Tvrtka sa sjedištem u Velikoj Britaniji povezana s aktivnostima pranja novca BTC-e

Slučaj razmjene BTC-e koji se odnosi na aktivnosti pranja novca još uvijek nije završen i nastavlja generirati nove naslove i informacije. Ovog puta, NameCoinNews izvijestio je da je ruski MFS povezan s kripto burzom BTC-e.

Nevladina organizacija za borbu protiv korupcije Global Witness analizirala je slučaj i prikupila potrebne informacije da bi se došlo do takvog zaključka. BTC-e je istražen zbog činjenice da ga je koristila hakerska skupina nazvana Fancy Bear.

Prema izvješću, ruska vlada platila je tim hakerima kako bi izveli niz cyberatinaka. Štoviše, BTC-e je pod nadzorom zbog poslovanja tvrtke za pranje novca koja je hakerima pomogla oprati sredstva s Mt. Gox hack koji se dogodio krajem 2013. i početkom 2014. godine.

Vrijedno je istaknuti da je Mt. Gox je bio najveća burza u to vrijeme i hack je jako utjecao na cijelo tržište kriptovaluta i njegovu vjerodostojnost. Platforma je izgubila 850.000 BTC-a, koji su u to vrijeme vrijedili više od 450 milijuna dolara. Mnogi od tih BTC-a su zatim oprani i razmijenjeni na platformi BTC-e, koja je od tada istražena.

BTC-e je također bila jedna od najvećih burzi kriptovaluta na tržištu koja je obrađivala oko 9 milijardi dolara u transakcijama kriptovaluta otkad je objavljena 2011. Istodobno, platforma je bila vrlo važan i koristan fiat-to-crypto gateway jer je pomogao trgovcima da razmijene svoje eure, američke dolare i ruske ruble za kriptovalute kao što su Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Namecoin, Novacoin, Peercoin, Dash i Ethereum (ETH).

Izvještaj objašnjava da je Mayzus Financial Services Ltd. tvrtka u vlasništvu ruskog poduzetnika Sergeya Mayzusa, a trenutno se nalazi na Cipru. Istodobno, ova tvrtka upravlja markom poznatom kao Money Polo, koja trenutno posluje u 130 različitih zemalja i ima oko 400 000 podružnica širom svijeta. MoneyPolo nudi usluge pojedincima i tvrtkama koje žele prebacivati ​​novac preko granica na siguran, trenutni i jeftini način.

Ova će situacija otežati pravnu istragu s obzirom na to da su uključene nove stranke. Bit će važno pomno pratiti koji će se razvoj događaja dogoditi u ovom slučaju i kako će se on riješiti.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, tijelo za financijsko ponašanje (FCA) nadležno je za odobrenje tvrtki za prijenos novca kako bi novac premještali u inozemstvo i repatrirali ga. FCA-ova reputacija je solidna na tržištu koje treba stalno regulirati i kontrolirati.

Kriptovalute na koje utječu kriminalci

Kriminalci su uvijek koristili Bitcoin i druge kriptovalute kako bi prali novac ili obavljali ilegalne aktivnosti. To je zbog činjenice da ova digitalna imovina pruža više privatnosti od tradicionalnih financijskih usluga i plaćanja, a također ih je lakše premjestiti preko granica u usporedbi s fiat valutama.

Ovi su kriminalci također koristili razmjene za pranje novca s obzirom na to da bi se sredstva trebala transformirati iz kriptovaluta u fiat ako ih kriminalci žele svakodnevno koristiti. Zbog toga su regulatorne vlasti širom svijeta istraživale i proučavale razmjene i druge platforme povezane s kripto.

Primjerice, Sjedinjene Države uspostavile su stroge propise kako bi kripto povezane tvrtke počele s radom. Neke države zahtijevaju od tvrtki koje nude kripto usluge da se prijave za licencu koju je vrlo teško dobiti.

Pored toga, nekoliko je vlada i jurisdikcija počelo provoditi politike Znaj-svog-kupca (KYC) i Protiv pranja novca (AML). Na kraju su stvorili i pravila za financiranje terorizma (ATF) koja razmjene i drugi pružatelji kripto usluga moraju pomno slijediti.

Na legitimitet prostora kriptovaluta i cijele kripto industrije utjecao je velik broj slučajeva povezanih s kriminalcima i pranjem novca koji uključuje kriptovalute. Unatoč tome, mali dio svih transakcija koristi se za nezakonite aktivnosti.

Otprilike 2% Bitcoin transakcija smatra se nezakonitima, a 21% transakcija je zakonitim. Preostalih 77% još uvijek nije klasificirano s obzirom da je ponekad teško razumjeti tko su pošiljatelj i primatelji transakcija.

U međuvremenu, velike banke i druge financijske institucije u različitim jurisdikcijama također su uključene u aktivnosti pranja novca tijekom posljednjih nekoliko godina. Mnogi od njih morali su platiti velike novčane kazne zbog pomaganja kriminalnim organizacijama u pranju novca.

Zapravo, HSBC, BNP Paribas ili JP Morgan bili su uključeni u različite nezakonite aktivnosti, uključujući rukovanje novcem od droge, utaju poreza i još mnogo toga. To pokazuje da su banke unatoč trenutnom negativnom narativu o Bitcoinu i kriptovalutama također omiljeni alat koji kriminalci koriste za vođenje postupaka iz ilegalnih izvora.

Razumijevanje kriptovaluta

Kriptovalute mogu biti vrlo korisne i korisne za mnoge investitore i pojedince. Brzi su i jednostavni za upotrebu i ne treba njima rukovati centralizirano tijelo. To je svakako pozitivna stvar, uzimajući u obzir da se prvi put financijski sustav može temeljiti na decentraliziranim valutama koje eliminiraju sve posrednike.

Iako postoje razmjene i platforme koje su koristili kriminalci, to ne znači da je cijelo kripto tržište povezano s kriminalcima. BTC-e će u budućnosti morati riješiti svoja pravna pitanja i pronaći rješenje za primljene optužbe. To nije lak zadatak, a sudjelovanje tvrtke iz Ujedinjenog Kraljevstva ne olakšava stvari.

Propisi na tržištu kriptovaluta bili bi vrlo korisni kako bi se burzama i ostalim firmama pomoglo da se ponašaju kako zakon zahtijeva i pružajući transparentnost cijelom kripto prostoru koji trenutno treba jasna pravila i informacije.

Neke su zemlje već vodeće u pogledu ovih pitanja. Neke od zemalja s jasnim propisima uključuju Švicarsku i Maltu. U međuvremenu, druge jurisdikcije pokušavaju uspostaviti prijateljski i jasan okvir koji bi pomogao tvrtkama i tvrtkama da nude usluge kripto korisnicima na tržištu, a također smanjiti nesigurnost u prostoru.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner