Electrum novčanik: svladajte vodič za pregled kripto korisnika

pregled elektroma

Kako koristiti, pohraniti i prijaviti se s Electrum Bitcoin novčanikom

Electrum je popularni bitcoin novčanik dostupan za korisnike stolnih računala i Androida. To je ujedno i jedan od najstarijih novčanika bitcoina. Sve što danas trebate znati o Electrumu saznajte u našem vodiču i pregledu.

Što je Electrum?

Electrum je jednostavan bitcoin novčanik koji je prvi put objavljen u studenom 2011. godine, što ga čini jednim od prvih bitcoin novčanika u zajednici. Tijekom godina Electrum je održao reputaciju transparentnosti i pouzdanosti. I dalje je jedan od najpopularnijih desktop bitcoin novčanika na svijetu za sve vrste korisnika.

što je elektrum

Novčanik je dostupan kao besplatno za preuzimanje putem Electrum.org. Možete ga instalirati na izvanmrežno računalo za postavljanje hladnjaka. Ili možete držati svoja sredstva na običnom mrežnom računalu i koristiti svoj Electrum novčanik za svakodnevnu potrošnju. Electrum se dobro slaže sa svim glavnim hardverskim novčanicima, što znači da se lako može integrirati u bilo koju postavku novčanika koju imate. Poznat je po svojim sigurnosnim funkcijama, opraštanju oporavka, trenutnom uključivanju, bez zaključavanja ili zastoja, provjeri provjere i izvanmrežnim prednostima hladnog prostora.

Za razliku od nekih drugih kripto novčanika, Electrum ne podržava više kriptovaluta. Ne podržava čak niti više vilica bitcoina: podržava samo bitcoin (BTC). Međutim, korisnici su tijekom godina modificirali Electrumov softver kako bi stvorili verzije poput Electron Cash ili Electrum LTC. Electron Cash potpuno je odvojen projekt od Electruma koji je izradio zaseban skup programera, iako koristi većinu istog kodiranja. Electron Cash jedan je od najpopularnijih novčanika za Bitcoin Cash (BCH).

Iako većina ljudi Electrum poznaje kao desktop bitcoin novčanik, tim je objavio i Android aplikaciju. Aplikacija je dostupna putem Google Play trgovine ili kao an .apk kao besplatno preuzimanje.

Jedna od najvećih pritužbi na Electrum je što je nedavno na njega utjecalo jedno od najozbiljnijih kršenja sigurnosti u kripto povijesti. U studenom 2017. timu Electrum otkriven je sigurnosni problem. Problem je utjecao na softver Electruma od ožujka 2016. (verzija 2.6). Iskorištavanje je omogućilo zlonamjernoj web stranici da stekne kontrolu nad vašim Electrum novčanikom i ukrade sav vaš bitcoin (ako vaš novčanik nije šifriran lozinkom). Čak i ako vaš novčanik ima lozinku, haker bi i dalje mogao preusmjeriti šifrirane bitcoin ključeve iz novčanika na svoju adresu. Vijest o eksploataciji potresla je bitcoin zajednicu. To je još više pogoršalo to što je riješeno tek u siječnju 2018. Nepoznato je koliko je korisnika Electruma izgubilo bitcoin zbog eksploatacije – ako je uopće bilo. Međutim, svi korisnici Electruma koji nisu ažurirali svoj softver od verzije 2.6 (recimo, oni koji imaju sredstva u hladnjači) i dalje su ranjivi.

Zatim, u travnju 2019., Electrum suočio s još jednim ozbiljnim sigurnosnim problemom. Korisnici Electruma izgubili su milijune dolara tijekom DoS napada na mrežu. Preko 140 000 strojeva napalo je mrežu phishing napadom koji je korisnike usmjerio prema lažnoj verziji softvera. Hakeri su također implementirali vlastite Electrum poslužitelje koji su ugostili ugrožene verzije Electruma. Svatko tko koristi Electrum verzije starije od 3.3 napadnut je napadom.

Uz ove ozbiljne eksploatacije u prošlosti, Electrum se nastavlja kretati naprijed kao jedan od najboljih i najsigurnijih desktop bitcoin novčanika dostupnih danas.

Značajke Electrum novčanika

Značajke Electrum novčanika

Ključne značajke Electrum bitcoin novčanika uključuju sve sljedeće:

Siguran: Electrum šifrira vaše privatne ključeve i ti privatni ključevi nikada ne napuštaju vaše računalo. Sve dok imate kontrolu nad svojim računalom (i nitko ne pristupa vašem sjemenu), vaš novac je u potpunosti pod vašom kontrolom.

Bez zaključavanja: Electrum ne zaključava vaše privatne ključeve u okviru svog softvera. Možete izvesti svoje privatne ključeve u druge bitcoin novčanike.

Zaporka od 13 riječi: Ako izgubite pristup računalu ili ako se računalo sruši, možete povratiti sredstva pomoću lozinke. Samo preuzmite Electrum i unesite svoju početnu frazu od 13 riječi da biste vratili pristup svojim sredstvima. Dobit ćete lozinku od 13 riječi kada prvi put izrađujete nov Electrum novčanik.

Nema zastoja: Electrumovi poslužitelji su decentralizirani i suvišni kako bi se spriječio zastoj, što znači da vam se Electrum novčanik nikada neće srušiti.

Provjera dokaza putem SPV-a: Electrum provjerava sve transakcije u vašoj povijesti pomoću (Jednostavna provjera plaćanja (SPV).

Podrška za Multi Sig: Dopuštenje za trošenje kovanica možete podijeliti između nekoliko novčanika. S novčanikom s više znakova više osoba mora potvrditi transakciju prije nego što se sredstva pošalju.

Hladno skladištenje: Electrum dobro funkcionira s postavkama hladnjaka. Jednostavno možete instalirati Electrum na računalo koje nikada nije bilo povezano s internetom.

Novčanici samo za sat: Ako privatne ključeve držite izvan mreže putem postavke hladnjače Electrum, tada još uvijek možete pratiti te ključeve pomoću novčanika samo za gledanje.

Dodaci i dodaci treće strane: Electrum između ostalog podržava dodatke trećih strana poput multi-sig usluga i hardverskih novčanika (Ledger i Trezor).

Podržava više hardverskih novčanika: Electrum podržava sve popularne hardverske novčanike, uključujući Trezor, Ledger Nano i KeepKey.

Dostupno za više stolnih sustava: Electrum je dostupan za Linux, Windows i OS X. Možete ga instalirati i putem Pythona.

Dostupno za Android: Electrum je dostupan kao Android aplikacija za Android verzije 5.0 i novije. The.apk možete preuzeti s Electrum.org ili ga preuzeti s Google Play trgovine kao i bilo koja druga aplikacija.

aplikacija exodus bitcoin novčanik

Otvoreni izvor: Electrum ima preko 9000 predavanja na GitHubu. Dio razloga zbog kojeg se Electrumu toliko vjeruje je njegova uspješna zajednica otvorenog koda. Sve u svemu, to je jedan od najaktivnije razvijanih softverskih projekata u kripto prostoru.

Glavni sigurnosni eksploati u starijim verzijama: U siječnju 2018. programeri Electruma otkrili su glavnu ranjivost u softveru. Ta je ranjivost programerima prvi put otkrivena (privatno) u studenom 2017., iako je u softveru Electrum bila prisutna od ožujka 2016. Nepoznato je koliko je bitcoina ukradeno kroz ovaj exploit, ako je uopće bilo, iako je i dalje jedan od najvećih potencijala katastrofe u povijesti bitcoina. Stare verzije Electruma – poput onih koje rade na strojevima za hladnjake koji godinama nisu bili povezani s internetom ili ažurirani – i dalje su ranjive na ovo iskorištavanje.

Napisano na Pythonu: Electrumov kôd je kratak, napisan na Pythonu i jednostavan za pregled. Sve je dostupno s otvorenim kodom putem GitHub-a.

Kako djeluje Electrum?

elektrum-novčanik-sigurnost

Electrum je dostupan kao besplatni download za Windows, Linux, OS X i Android.

Nakon instaliranja novčanika, Electrum čuva vaše privatne ključeve pohranjene na vašem računalu kao šifrirane datoteke. Ključevi se ne šalju ni na jedan udaljeni poslužitelj. Electrum možete koristiti na mrežnom računalu. Ili možete instalirati Electrum na izvanmrežno računalo za rješenje hladnog prostora.

Electrum je lagani Bitcoin klijent, što znači da ne morate instalirati cijeli bitcoin blockchain od 200 GB da biste koristili novčanik.

Electrum je novčanik otvorenog koda. Zbog toga je njegov kôd prilagođen drugim novčanicima – poput Electron Cash-a za Bitcoin Cash (BCH).

Electrum vam omogućuje stvaranje više vrsta novčanika pomoću softvera. Možete stvoriti standardni novčanik, na primjer novčanik s 2FA ili novčanik s više potpisa. Također možete uvesti postojeći novčanik u Electrum. Budući da kovanice u Electrumu nisu zaključane, svoje kovanice možete i prenositi između različitih softvera novčanika.

Electrum djeluje u konfiguraciji klijent / poslužitelj gdje je novčanik (klijent) prema zadanim postavkama programiran za povezivanje s mrežom vršnjaka radi provjere valjanosti transakcija.

značajke electrum-bitcoin-wallet-a

Sve u svemu, Electrum djeluje na sličan način kao i bilo koji lokalni bitcoin novčanik. Možete jednostavno slati i primati transakcije putem novčanika, držati novčanike u hladnjači, povezati Electrum s hardverskim novčanicima ili koristiti Electrum kao svoj dnevni vrući novčanik na računalu povezanom s internetom..

Cijene Electrum

Electrum je potpuno besplatan za preuzimanje i upotrebu.

Kao i kod bilo kojeg bitcoin novčanika, prilikom slanja ili primanja bitcoina morat ćete platiti naknadu za bitcoin mrežu. Electrum vam omogućuje prilagodbu naknada kako želite, uključujući niže naknade za transakcije nižeg prioriteta i veće naknade za transakcije višeg prioriteta. Iako vam novčanici poput Myceliuma omogućuju odabir opcije s niskom, srednjom ili visokom naknadom, Electrum vam omogućuje odabir različitih razina naknade uz klizač.

Kako koristiti Electrum

Electrum je jednostavan za upotrebu za početnike i napredne bitcoin korisnike. Evo korak po korak:

Korak 1) Preuzmite Electrum

Posjetite Electrum.org i kliknite ‘Preuzimanje datoteka’ na vrhu zaslona.

kako preuzeti

Vidjet ćete više mogućnosti preuzimanja za različite operativne sustave za stolna računala. Tu su i poveznice na Android APK i Unos u Google Play trgovini. U svrhu ovog vodiča pretpostavljamo da instalirate Windows verziju Electruma.

kako postaviti elektrum bitcoin novčanik

Kliknite ‘Windows Installer’ i preuzmite datoteke.

Korak 2) Pokrenite instalacijske datoteke

Electrum se instalira kao i bilo koja druga aplikacija standard.exe ili Windows. Otvorite datoteku koju ste preuzeli, a zatim slijedite upute na zaslonu.

instaliranje Electrum novčanika

Korak 3) Stvorite novi novčanik

Nakon instalacije Electruma, zatražit će se automatsko povezivanje s poslužiteljem ili ručni odabir poslužitelja. Većina korisnika bit će u redu s opcijom automatskog povezivanja.

kako koristiti adrese elektrum bitcoin novčanika

Zatim će se od vas tražiti da izradite novi novčanik ili vratite postojeći.

tutorial elektrum bitcoin novčanika

Kliknite opciju ‘Stvori novi novčanik’ da biste stvorili novi novčanik. Ili vratite novčanik unošenjem početne fraze.

postupak rezervnog elektrum novčanika

Možete birati između više opcija novčanika, uključujući standardni novčanik, novčanik s 2FA, novčanik s više potpisa ili hardverski novčanik.

mogućnosti rezervnih kopija novčanika electrum

Korak 4) Postavite frazu za oporavak i sjeme

U sljedećem koraku, Electrum će prikazati vašu frazu sjemena za oporavak. Vidjet ćete da se u okviru pojavljuje 13 riječi. Trebate zapisati ove riječi i čuvati ih na sigurnom mjestu. Ovih 13 riječi možete koristiti za oporavak pristupa svom bitcoinu s bilo kojeg mjesta u bilo kojem trenutku.

oporavak elektronskog novčanika

Od vas će se zatražiti da ponovo unesete 13 riječi na sljedećoj stranici. Ne možete kopirati i zalijepiti riječi. Morate ih zapisati.

Ako vam se računalo sruši ili ako iz bilo kojeg razloga izgubite pristup računalu (poput požara u kući), tada nećete izgubiti pristup svom bitcoinu. Sve dok imate kontrolu nad svojim uređajem ili se sjećate fraze sjemena od 13 riječi, u potpunosti kontrolirate novac pohranjen u vašem Electrum novčaniku.

Korak 5) Stvorite lozinku

Napokon, Electrum će zatražiti da postavite lozinku i potvrdite je.

Korak 6) Dovršite postavljanje

Da bi dovršio postupak postavljanja, Electrum će pitati s kojim poslužiteljem se želite povezati. Ako je ovo vaš prvi Electrum novčanik, onda biste trebali samo kliknuti ‘auto-connect’.

pomoć za novčanik electrum

Na kraju, kliknite “Dalje” da biste dovršili postupak postavljanja novčanika.

Korak 7) Slanje i primanje Bitcoina

Slanje i primanje bitcoina s Electrum stolnim novčanikom jednako je jednostavno kao i s bilo kojom aplikacijom za mobilni novčanik.

razmjena bitcoina electrum

Da biste primili bitcoin, otvorite aplikaciju Electrum i kliknite karticu ‘Primanje’. Vidjet ćete niz znakova pored oznake “Adresa za primanje”. Ovo je adresa vašeg javnog novčanika. Ovu adresu možete poslati bilo kome, a oni mogu poslati bitcoin vama. Kliknite gumb “Kopiraj simbol” da biste kopirali javni ključ u međuspremnik, a zatim ga zalijepite gdje god trebate. Bitcoin možete poslati i putem QR koda, što je možda lakša opcija ako koristite mobilnu aplikaciju.

elektronska bitcoin plaćanja

Da biste poslali bitcoin, otvorite Electrum i kliknite karticu ‘Pošalji’. Vidjet ćete okvir s natpisom “Platite”. Ovdje unesite adresu na koju šaljete bitcoin, a zatim dodajte opis (nije obavezno) i iznos BTC-a koji želite poslati. Prilagodite naknadu od niske do visoke na temelju vašeg prioriteta. Nakon što potvrdite i provjerite sve detalje, kliknite ‘Pošalji’ da biste poslali svoj bitcoin.

Da biste provjerili svoje transakcije u bilo kojem trenutku, samo kliknite ‘Povijest’.

povijest bitcoin novčanika electrum

O Electrumu

Electrumov razvojni tim organiziran je pod imenom Electrum Technologies GmbH. Do danas, Electrum ima preko 9000 predavanja na GitHubu.

Možete se obratiti razvojnom timu e-poštom na [email protected] GitHub stranica projekta je ovdje: https://github.com/spesmilo/electrum. Tu je i kanal #electrum na Freenodeu i službeni Twitter projekta @ElectrumWallet.

Electrum je objavljen pod licencom MIT.

Obratite se podršci za Electrum novčanik

Sustav korisničke podrške Electrum za korisnike bitcoin novčanika malo je drugačiji nego što je većina navikla. Twitter na Electrumu račun obrađuje službene najave dok izvorni bitcoin forum (bitcointalk.org) i Reddit kanal možete postavljati pitanja i dobivati ​​odgovore. Također nude pomoć u obliku dokumentacije za Electrum novčanik objašnjavajući sve razne aspekte postavljanja novčanika za pohranu bitcoina.

Završna riječ

Electrum je jedan od najboljih i najpopularnijih bitcoin novčanika koji su danas dostupni. Od 2011. godine Electrum je glavni oslonac u bitcoin zajednici unatoč novim popularnim opcijama poput Trezora i Ledgera u posljednjih nekoliko godina. Danas su verzije Electruma dostupne za više operativnih sustava za stolna računala (Windows, Linux i Mac OS). Dostupna je i Android aplikacija. Kada uspoređujete Electrum s micelijem ili egzodusom, možete vidjeti blagodati i različite učinke svake metode i postupka pohrane digitalnog sredstva.

Osim jednog ozbiljnog sigurnosnog iskorištavanja, lagani Electrum bitcoin novčanik neprestano je jedan od najpouzdanijih bitcoin novčanika i za hladno i za vruće skladištenje.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner