Knjiga: Najbolji hardverski kripto novčanik za pohranu bitcoina

Ledger je prepoznat kao najpopularniji hardverski novčanik za bitcoin za sigurno spremanje kriptovaluta.

Ovaj dvodijelni Ledger pregled objašnjava kako koristiti novčanik s hladnjakom i usporedbu Trezor / KeepKey.

Ovdje je popis za provjeru specifikacija Ledger kripto novčanika i podataka o tvrtki:

 • Službeno ime novčanika: Knjiga
 • Službena web stranica novčanika: Ledger.com
 • Službena prijava na novčanik: Ledger.com/start/
 • Proizvodi: Ledger Nano S (najčešće korišten), Ledger Nano X (sljedeća generacija), Ledger Blue (zaslon osjetljiv na dodir)
 • Vrsta skladišta: izvanmrežni USB hardverski uređaj za hladnjače (bez baterije)
 • Osnivači: Ledger SAS (Eric Larcheveque suosnivač, izvršni direktor Pascal Gauthier, izvršni direktor Nicolas Bacca)
 • Mjesto i godina početka: 2014. u Parizu, Francuska (uredi u New Yorku, Hong Kongu, San Franu, Vierzonu)
 • Podrška za kovanice: BTC, ETH, LTC, BCH, DASH, EOS, XLM, ADA, LINK, USDT, XMR, ZEC, NEM, ETC (1.250+)
 • Podrška za uređaj: MacOS, Windows, Android i Linux plus proširenje web preglednika Ledger Live
 • Integracija softverskog novčanika: MyCrypto, MEW, Binance, Magnum, Electrum, Mycelium, MetaMask
 • Integracija razmjene: Changelly, Binance DEX, Bitstamp, ChangeNOW
 • Posebne značajke: Ledger Live, LCD zaslon, Bluetooth, aplikacija za mobilnost, 2FA, instalirano 100 aplikacija
 • Sigurnosne funkcije: Faza oporavka od 24 riječi, lagana izrada sigurnosnih kopija, diskretna prijava s PIN-om, pakiranje protiv neovlaštenog pristupa
 • Dodaci: Jamstvo povrata novca, besplatna poštarina, kompaktan, lagan + (trezor Ledger / IoT knjige)
 • Društveni profili: Cvrkut, Facebook, GitHub, Reddit, Youtube, LinkedIn
 • Kontakt podaci tvrtke: e-pošta ([email protected]), nema telefonske podrške, samo mrežni obrazac za kontakt ovdje
 • Cijena novčanika Ledger: Ledger Nano S = 59 USD, Ledger Nano X = 119,00 USD, Ledger Blue 270 USD
 • Pribor: Ledger On-the-Go kabelski komplet i Ledger Backup Pack
 • Gdje kupiti novčanik Ledger: kliknite ovdje da biste posjetili službeno tržište Ledger novčanika

Naš vodič pomoći će korisnicima da se upoznaju s prednostima Ledger novčanika i uporede ga s Trezorom i KeepKey:

1) kako koristiti, trgovati i postaviti najpopularniji hardverski novčanik za kriptovalute za razmjenu i pohranu kovanica

2) usporedite sve Ledger atribute i tehničke značajke s popularnim konkurentima, novčanicima Trezor i KeepKey

Novčanik Ledger: Je li to najbolja opcija za pohranu hardvera?

Novčanici za digitalnu i hladnu pohranu čine dva medija za pohranu i plaćanja za svakoga tko ima bilo kakav interes u svijetu kriptovaluta; kupnja, prodaja, ulaganje ili trošenje.

Iako smo prethodno razgovarali o vrsti svestranosti izvanmrežnog dobavljača hladnjaka – Trezor – ovaj stručnjak za kripto hardverski novčanik samo je jedna od sve većeg broja takvih vrsta tvrtki.

Jedan od njih uključuje Ledger, koji se pojavio otprilike iste godine kada i Trezor, a poznatiji je kao tvrtka orijentirana na dobru ravnotežu učinkovitosti i isplativosti za svoje potencijalne korisnike..

Pa, što je Ledger? Što ga izdvaja? A koja su neka od rješenja koja nudi svojim potencijalnim korisnicima? Krenimo u to.

Malo priče o leđima

Ledger vam je vjerojatno poznatiji kroz njegovu Nano seriju novčanika, ili pak na temelju potpuno imena, podrijetlo tvrtke ostaje nepromijenjeno. Nakon što je osnovan 2014. godine, Ledger se posebno bavio hardverskim i sigurnosnim rješenjima posebno za Bitcoin.

Godine su krenule i od tada je proširio svoje usluge kako bi obuhvatio drugu digitalnu imovinu, uspjevši uspješno dobiti više od 85 milijuna USD financiranja za svoje poduzeće, zajedno s novijim krugom financiranja od 75 milijuna USD, koji je najavljen još u siječnju 2018. godine.

Od tada je Ledger eksplodirao na svjetsku pozornicu kako bi do sada pružio svoja rješenja za novčanike za više od milijun korisnika u gotovo 180 zemalja, sa svim sredstvima kojima ga može odvesti još dalje.

Slično kao Trezor, Ledger također korisnicima nudi širok pristup visoko aktivnom sekundarnom tržištu, koje će zaista pomoći dosegu njegovih novčanika, i veći pogon za odvođenje kriptovaluta u glavni tok.

Ledger-ovi tokeni – [gotovo] sve o ERC20 tokenima

Ukupno, prema web mjestu na stranici za usporedbu, u svom asortimanu uređaja, Ledgers Nano S i X mogu pohraniti bilo koju količinu od preko 70 digitalnih sredstava i još značajniji broj ERC20 tokena, uključujući niz široko korištenih digitalni tokeni koji se koriste u svijetu igara poput Enjin (ENJ), Decentraland (MANA) i WAX tokeni.

Ovaj broj digitalnih sredstava koje korisnici mogu odabrati za pohranu razlikuje se, međutim, ovisno o vrsti modela koji odlučite odabrati iz relativno uskog kataloga glavnih knjiga.

Čudan je među njima stariji, isplativiji Ledger Nano-S, koji je, kao što je već spomenuto, jeftiniji, ali ima tanji broj tokena koje može podržati.

Iako je ovaj ukupan broj znatno manji od raznolikosti koju dopuštaju digitalni novčanici iz kolege – Trezora – na primjer, broj tokena u i izvan blockchain svijeta igara koji podržava nije ništa za jednostavno izrugivanje.

Dizajn i pristupačnost

Jedan od načina na koji se Ledger doista razlikuje od Trezora je prilično prepoznatljiv ‘USB’ izgled. Tako neugledan u svojoj estetici, a opet nešto što lako možete zadržati na svojoj osobi i priključiti ga u svoj laptop gdje god se nalazili, sve dok imate ispravan kabel za stvarno priključenje.

Za razliku od modela Trezor, koji je široko dostupan na osobnom računalu, Laptop zajedno s iOS-om i Androidom. Modeli Ledger zasad nisu kompatibilni s mobitelima i tabletima. No tamo gdje mu nedostaje svestranost, Nano S i X čine neke izdržljivije verzije digitalnih novčanika do kojih se korisnici mogu dokopati.

Mnogo slične Trezoru, Ledgerove sigurnosne mjere stoje prilično robusne u pogledu tvrdoće i softvera. Što znači da čak i ako koristite računalo koje može biti pogođeno nekom vrstom zlonamjernog softvera, vaša kriptovaluta neće biti izložena riziku.

Za razliku od Trezora, Ledger zapravo još nije zabilježio niti jedan napad zlonamjernog softvera na pojedinog korisnika novčanika. To je u suprotnosti s Trezorom, koji je i dalje ranjiv na neki oblik napada.

Također možete koristiti sigurno sjeme iz Ledger Nano-S i X kako biste osigurali mrežne digitalne novčanike koji su udruženi s tvrtkom, kao što su Electrum, Mycelium, MyEtherWallet i brojni drugi.

Predstavljamo – Modeli: Nano S i X

knjiga-novčanik-u-kutiji

Slično kao i Trezor, knjiga se sastoji od samo dvije različite vrste digitalnog novčanika, ovisno o vrsti želje i potrebama krajnjeg korisnika.

Obje se mogu pohvaliti relativno ujednačenom razinom sigurnosti, imaju svoje prednosti, bilo u konkurenciji s drugim markama, bilo u onoj mjeri u kojoj želite prskati po tvrdom novčaniku za hladnjače.

Knjiga Nano-S

Kao što je prethodno i ukratko spomenuto, Ledger Nano-S je isplativiji model dostupan putem Ledger-a.

Koštajući samo 59 dolara, ovo stvara zaista koristan digitalni novčanik za bilo koje relativne prinove u svijetu kriptovaluta, žrtvujući raznolikost za poboljšanu sigurnost.

Iako je digitalni novčanik u stanju pohraniti samo raspon od otprilike 23 digitalne imovine i ERC20 tokena, njegova reputacija zbog visoke fizičke i softverske sigurnosti čini više nego primjerenu razmjenu. Ako ste novi u investiranju ili korištenju kriptopisa, broj kriptopisa bit će bez obzira na bilo koji način; jer će vaše znamenitosti biti usmjerene na glavne novčiće i digitalni novčanik.

Jedan od zanimljivih atributa kojima se Nano-S može pohvaliti su njegova dva fizička gumba koja su jasno vidljiva na gornjoj strani novčanika. Čemu služe? Pa, da bi izvršio bilo kakvo plaćanje (Bitcoin bankomat, Satoshi Point ili druga konkurentska rješenja za plaćanje prilagođena knjizi), korisnik će morati istovremeno pritisnuti i držati oba gumba.

U kutiji

Ako ste jedan od rijetkih koji je odlučio Nano-S učiniti vašim novčanikom po izboru (ili čak početni novčanik), evo što ćete pronaći u kutiji (čim stigne):

Prvo, i što je najvažnije, svaka je od ovih kutija osigurana zaštitnim filmom koji kutiju lijepi trakom. Ono što ćete prvo htjeti učiniti je osigurati da nema znakova da je Uopće petljano. Ako jest, možete to prijaviti tvrtki kako biste dobili zamjenu.

Drugo, nakon što ste zapravo otvorili okvir, unutra biste trebali pronaći sljedeće:

 • Knjiga Nano-S
 • Jedan mikro-USB kabel (koristi se za priključivanje u novčanik i računalo / prijenosno računalo)
 • Jedan remen za držanje novčanika oko vrata ili vezivanje za remen za remen
 • Jedan privjesak / privjesak
 • List ključnih riječi za sjeme za zapisivanje vašeg sjemena.

Uz ovu dodatnu opremu, bilo da se radi o Ledger Nano-S ili X, oba ova modela omogućuju vam stvaranje vlastitog jedinstvenog PIN-a za pristup i premještanje sredstava, dodajući još jedan nivo sigurnosti vašem rješenju novčanika.

Tehničke specifikacije

 • 1 USB hardverski novčanik, 1 USB kabel
 • Dimenzija & težina
 • Veličina: 56,95 mm x 17,4 mm x 9,1 mm
 • Težina: 16,2g
 • Materijali
 • Brušeni nehrđajući čelik i plastika.
 • Nije potrebna baterija.
 • Mikrokontroleri & konektor
 • Priključak: USB tip Micro-B.
 • Razina certifikacije: CC EAL5+.
 • Čipovi: ST31H320 (sigurno) + STM32F042.

Kompatibilnost

64-bitno stolno računalo (Windows 8+, macOS 10.8+, Linux) bez ARM procesora. Također kompatibilan sa Android 7+ pametnim telefonima. Trebat će vam OTG komplet da biste povezali svoj Nano S s radnom površinom ili pametnim telefonom.

Uređaj nije prikladan za rudarstvo (pogledajte više)

Kriptografska podrška: Sažetak poruke: RIPEMD160, SHA224, SHA256, SHA384, SHA512, SHA3, SHA3-XOF, KECCAK, BLAKE2B, Grøstl

Kriptografski ključ, s generiranjem ključa: DES (56, 112, 168 bita), AES (128, 192, 256 bita), ECC (256 bita), RSA (1024, 2048, 3072,4096 bita) RSA enkripcija sa PKCS1 v1.5, PKCS1 OEAP, NOPAD shemama Potpis HMAC: HMAC-SHA256, HMAC-SHA512 RSA potpis s PKCS1 v1.5, PKCS1 PSS sheme Potpis eliptične krivulje: ECDSA / EC-Schnorr (SECP256K1, SECP256R1, Brainpool256R1, Brainpool256A1E1H5E1E1E5E1E1E1E5E1E1E1E5E1E1E5HE5EE5EE5EE5EE5EE5EE5EE5EE5EE5EE5EE5EE5EE5EE5EE5EE5EE5EE5EE5EE5EE5 EDE5EE5EE5EE5EEE5EEE5EE5EE5EE5EE5EEE5 vi ste imi (SECP256K1, SECP256R1, SECP521R1, Brainpool256R1, Brainpool256T1, Curve25519) Simetrična kriptografija: DES, Triple-DES, AES s ISO9797M1, ISO9797M2, NOPAD sheme Generiranje slučajnih brojeva: RND, Prime RND (hardverska podrška TRNG), CIST TRNG) DRBG

Knjiga Nano-X

U usporedbi s Ledger Nano-S, Nano-X je premium izdanje Ledger tvrdog novčanika. S cjenovnom oznakom od 115 dolara i sa sobom donosi mnogo opsežniji raspon značajki i kovanica koje korisnici mogu pohraniti.

Kada je riječ o tokenima, na primjer, Nano-X proširuje Nano-S tanji raspon kovanica s gotovo 1.000 različitih kovanica koje su kompatibilne i dostupne za pohranu u novčaniku.

Dostupnost ovog novčića podudara se s mnogo sofisticiranijim temeljnim softverom. To znači da korisnici mogu dodati dodatni digitalni mekani novčanik kao aplikaciju unutar Ledger Nano-X.

Prema tvrtki, to uključuje više od 25 različitih digitalnih novčanika, koji pružaju daljnju potporu za ovaj dugački popis digitalne imovine.

U kutiji

 • Knjiga Nano-X
 • Jedan mikro-USB kabel (koristi se za priključivanje u novčanik i računalo / prijenosno računalo)
 • Jedan remen za držanje novčanika oko vrata ili vezivanje za remen za remen
 • Jedan privjesak / privjesak
 • List ključnih riječi za sjeme za zapisivanje vašeg sjemena.

Nano-X u džepu i na mobitelu

Nano-X je puno više od običnog novčanika. Između broja digitalnih novčanika koje korisnicima omogućuje preuzimanje kao aplikacije.

Nano-X dolazi s pristupom internetskoj aplikaciji poznatoj kao Ledger Live.

Ova je aplikacija široko dostupna i na stolnim i na mobilnim uređajima; omogućujući potencijalnim korisnicima da dobiju potpunu vizualizaciju svojih portfelja digitalne imovine, njihovih aktivnosti i tekućih performansi u njihovim valutama.

Nano-X se razlikuje od toga što je aplikacija Ledger Live dostupna za upotrebu na stolnim računalima i mobilnim uređajima. Ova aplikacija također korisnicima nudi način da preuzmu najnovije sigurnosne zakrpe i za svoj novčanik.

Postavljanje

knjiga-novčanik-pregled-vodič

Iako je Nano-X sofisticiraniji od dva digitalna novčanika, njegov sustav ugradnje i prijave relativno je jednostavan postupak. Sve što trebate je slijediti ove korake i bit ćete na dobrom putu.

1 – Postavljanje osobnog identifikacijskog broja (PIN-a):

Na isti način kao kad uključite svoj mobitel (bez obzira na iOS ili Android), kada aktivirate Nano-X, od vas će se zatražiti da unesete prilagođeni PIN od 4 do 8 znamenki.

Kao što je prethodno opisano, i S i X imaju. dva gumba na vrhu novčanika. Brojeve unosite pritiskom na jedan ili drugi gumb, a pritiskate enter pritiskom na obje tipke.

2 – Zapišite svoju sjemensku frazu: 

Unutar svakog okvira nalazi se papirnata knjižica za zapisivanje niza ključnih riječi kako biste pristupili digitalnom novčaniku. Ovo je poznato kao sjemena fraza i sastoji se od 24 riječi koje je potrebno zapisati u slijedu.

Tijekom pokretanja uređaja, dočekat će vas ove sjemenske fraze. Svakako ih zapišite i spremite na sigurno mjesto. Ako ikad izgubite pristup svom računu i novčanim sredstvima, možete upotrijebiti ovu početnu frazu za povratak pristupa.

Ono što ovaj korak čini malo nezgrapnijim za nove korisnike jest to što je Ledger Nano-X postavljen tako da ovaj dio nije moguće preskočiti.

3 – Uparivanje Nano-X-a s mobitelom:

Kao što je prethodno spomenuto, Nano-X omogućuje korisnicima da uparuju svoj hardverski novčanik s radnom površinom, mobitelom ili čak oboje putem mrežne aplikacije – Ledger Live.

Jedan od aspekata ovog uparivanja jest da često može biti malo problematičan ili prožet problemima sa signalom. To je uglavnom zato što se mobilno uparivanje odvija putem Bluetootha, koji prežvače mobilnu bateriju, a isporučuje manje savršen signal između telefona i novčanika.

Čak i ako je ovo (bilo) vaše iskustvo prilikom ulaska, možete jednostavno pričekati kad je riječ o vezi, jer novčanik automatski odobrava vezu nakon nekog vremena.

Odavde je prilično jednostavan zadatak preuzimanje određenih aplikacija (novčanika) usmjerenih na vrstu digitalnih sredstava koja želite posjedovati.

Troškovi se podudaraju – Knjiga naspram Trezora

Trezor-Vs-Ledger pregled

Napravili smo nekoliko usporedbi sa suvremenim kolegom Ledgers – Trezorom – koji je uspostavljen u isto vrijeme i svojim korisnicima pruža konkurentne modele. Iako svaka ima svoje prednosti i nedostatke, gdje se Ledger poklapa s Trezors Model One?

Pa, izravno ih uspoređujući, Trezor Model One košta otprilike 80 USD, dok Ledger Nano S premašuje troškove u cijeni s cijenom od 59 USD.

Iako Model One nudi opsežniju liniju digitalnih sredstava, Nano-S nadoknađuje svoj ograničeni raspon tokena većom reputacijom digitalne sigurnosti, bilo da je u vašem džepu; njegov čelični okvir znači da može potrajati i više od pravednog udjela pogodaka. Kao i na mreži, sa svojim mjerama kibernetičke sigurnosti što znači da ćete i dalje moći upravljati svojim digitalnim sredstvima; bez obzira na ograničenja koja vaša radna površina možda podnosi.

Sad kad imate kratku usporedbu cijena hardverskih novčanika Ledger i Trezor, zaronimo duboko i usporedimo kripto novčanik Ledger paralelno s opcijama Trezor i KeepKey kao naš drugi dio vodiča za korisnički pregled.

Pregled novčanika Ledger Nano S: Ledger Vs Trezor Vs KeepKey

Trezor + Ledger + KeepKey usporedba

Kripto novčanik Ledger Nano S najpopularniji je kripto novčanik na svijetu. Novčanik s više valuta omogućuje vam upravljanje 22 kovanice i stotine ERC-20 tokena pomoću prikladnih aplikacija.

Danas objašnjavamo sve što trebate znati o novčaniku Ledger Nano S, uključujući usporedbu novčanika s Trezorom i KeepKeyom. Osvrnut ćemo se i na novi Ledgerov novčanik Nano X, koji je predstavljen u ožujku 2019.

Što je Ledger Nano S?

Ledger-nano-s

Kao što je gore spomenuto, Ledger Nano S popularan je novčanik za kriptovalute. Zapravo, pariški Ledger tvrdi da je njihov novčanik najpopularniji kripto novčanik na tržištu. Tvrtka je do danas prodala preko milijun Ledger Nano S novčanika u 165 zemalja.

Jedan od razloga zbog kojeg je Ledger Nano S toliko popularan je njegova cijena: sa samo 59 dolara Ledger Nano S opravdan je trošak i za manje i za veće kripto investitore. Ta cijena od 59 dolara uključuje čak i besplatnu dostavu u gotovo svaku zemlju.

Ta cijena od 59 dolara također čini Ledger Nano S najjeftinijim od tri hardverska novčanika s ekranima (uključujući novčanike Trezor i KeepKey).

Nano S podržava 22 kovanice i sve ERC 20 tokene. Od 20 najvećih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, Nano S podržava sve osim jedne: ne podržava Bitcoin Cash SV (BSV).

Ledger Nano S izvorno je objavljen 2016. godine.

Što je Ledger Nano X?

pregled knjige-nano-x

Kao što je gore navedeno, u ožujku 2019. Ledger je predstavio novu verziju svog poznatog Ledger novčanika pod nazivom Ledger Nano X. Po cijeni od 119 dolara, Ledger Nano X opisan je kao „hardverski novčanik sljedeće generacije“. Koristi Bluetooth i najsuvremenije sigurnosne značajke kako bi zaštitio vašu imovinu.

Jedna od najvećih prednosti Nano X-a u odnosu na originalni Nano X je ta da ga ne trebate spajati na radnu površinu da biste ga postavili. S novčanikom se možete povezati putem aplikacije Ledger Live za iOS ili Android. Također se s novčanikom povezujete putem Bluetootha, umjesto putem USB kabela.

Aplikacija Ledger Live također vam omogućuje provjeru stanja i slanje i primanje svih žetona podržanih na Ledger Nano X, što znači da možete trgovati izravno iz aplikacije, umjesto da tokene prenosite na burzu. Osim toga, možete instalirati do 100 aplikacija za upravljanje različitim kriptovalutama.

Baš kao i Nano S, Nano X podržava 22 novčića i sve ERC20 tokene. Povezivanjem aplikacije Ledger Live s uređajem putem Bluetootha, u pokretu možete upravljati svojim rezervama kriptovaluta.

U međuvremenu, najsuvremenije sigurnosne značajke Nano S uključuju vrlo siguran, CC EAL5 + certificirani čip za pohranu vaših privatnih ključeva. To je isti čip koji se koristi u kreditnim karticama i putovnicama. Ledger često tvrdi da njegov dizajn s dva čipa čini novčanik sigurnijim od konkurencije.

Uređaj ima dva gumba i jedan zaslon koji olakšava provjeru bilo koje transakcije. Čitav sustav izgrađen je na vlasničkom operativnom sustavu BOLOS.

Ledger Nano S nasuprot Ledger Nano X

Nano S i Nano X na prvi pogled izgledaju iznenađujuće slično. Međutim, Nano X je noviji i dvostruko je veći od Nano S. Evo nekoliko značajnih razlika između dva popularna kripto hardverska novčanika:

Holding Versus Trading: Nano S vam omogućuje da držite kripto imovinu, ali morate je poslati na burzu za bilo kakvo trgovanje. Nano X omogućuje vam trgovanje imovinom u pokretu.

Čip: I Nano S i Nano X tvrde da održavaju najviše sigurnosne standarde koristeći isti zaštićeni čip.

Podrška aplikacije: Nano X omogućuje pohranu do 100 aplikacija na uređaj, dok Nano S omogućuje pohranu 3 do 20 aplikacija.

Mobilna i stolna aplikacija Ledger Live: I Nano S i Nano X podržavaju mobilnu i stolnu aplikaciju Ledger Live. Aplikacija vam omogućuje upravljanje svim sredstvima na bilo kojem uređaju Ledger.

Bluetooth podrška: Nano X ima Bluetooth vezu koja olakšava upravljanje vašom kripto križom u pokretu, dok Nano S koristi žičanu vezu.

Mobilne aplikacije: Ledger Live dostupan je za stolne uređaje prilikom upravljanja Nano S i Nano X. Međutim, mobilna aplikacija dostupna je samo za Android za Nano S (nije dostupna verzija za iOS), dok su verzije za iOS i Android dostupne za Nano X Aplikacija Ledger Live.

Rješenje: Nano X ima zaslon veće rezolucije (128 x 64) od Nano S-a (128 x 32).

Život baterije: Nano S nema ugrađenu bateriju i za rad ga treba povezati s računalom putem USB-a. Nano X u stanju pripravnosti traje 8 sati na bateriji.

Opcije boja: Nano X dostupan je samo u crnoj boji, dok je Nano S dostupan u crnoj, narančastoj, ružičastoj, zelenoj, plavoj i bijeloj boji.

Tehničke specifikacije knjige: Nano S nasuprot Nano X

Da bismo nastavili na gore spomenuto, evo kako se tehničke specifikacije raščlanjuju za Nano S i Nano X:

Nano S

 • Kapacitet: 3 do 20 aplikacija (ovisno o veličini aplikacije)
 • Podržana kripto imovina: 1250+ (22 glavna tokena i 1200+ ERC20 tokena)
 • Podrška platformi: Desktop i Android
 • Kompatibilnost s novčanikom: Kompatibilno s 50+ novčanika
 • Sigurnost: Ovjereni čip sigurnog elementa (CC EAL5 +)
 • Certifikacija: Neovisno ovjeren od strane ANSSI
 • PIN kod: Da
 • Sigurnosna kopija: Fraza za oporavak od 24 riječi
 • Bluetooth: Ne
 • Razlučivost zaslona: 128 x 32
 • Konektor: USB tip Micro-B
 • Baterija: Ne
 • Veličina: 57 x 17,4 x 9,1 mm
 • Težina: 16,2g

Nano X

 • Kapacitet: Do 100 aplikacija (ovisno o veličini aplikacije)
 • Podržana kripto imovina: 1250+ (22 glavna tokena i 1200+ ERC20 tokena)
 • Podrška platformi: Desktop, Android i iOS
 • Kompatibilnost s novčanikom: Kompatibilno s 50+ novčanika
 • Sigurnost: Ovjereni čip sigurnog elementa (CC EAL5 +)
 • Certifikacija: Neovisno ovjeren od strane ANSSI
 • PIN kod: Da
 • Sigurnosna kopija: Fraza za oporavak od 24 riječi
 • Razlučivost zaslona: 128 x 64
 • Konektor: USB tip-C
 • Baterija: 8 sati u stanju čekanja
 • Veličina: 72 x 18,6 x 11,75 mm
 • Težina: 34g

O Ledgeru

Ledger je 2014. godine pokrenula skupina stručnjaka s iskustvom u sigurnosti, kriptovalutama i poduzetništvu.

Sjedište tvrtke je u Parizu, iako tvrtka ima i urede u Vierzonu i San Franciscu.

Ledger Versus KeepKey nasuprot KeepKey

Ledger, Trezor i KeepKey tri su najpopularnije tvrtke za kripto novčanike danas na tržištu. Kako se novčanici međusobno uspoređuju? Pogledajmo izbliza.

Napomena: u svrhu ove usporedbe analiziramo Ledger Nano S naspram novčanika Trezor i KeepKey – a ne Ledger Nano X.

Cijena

 • Ledger Nano S: 59 dolara
 • Trezor: 99 dolara
 • KeepKey: 99 dolara

Nano S prvotno je koštao oko 100 američkih dolara, iako je cijena pala od uređaja koji je prvotno predstavljen 2016. Danas je Nano S oko 30% jeftiniji od svoja dva glavna konkurenta. Kao što je gore spomenuto, to je opravdan trošak čak i za nekoga s manjim kripto-holdingom.

Pobjednik: Ledger Nano S

Zaslon

Sva tri novčanika gore imaju zaslone. Zasloni su općenito preferirani jer vam olakšava upravljanje kripto skladištima i kontrolu kuda kripto ide. Još jedna ključna prednost zaslona je ta što možete sigurnosno kopirati frazu za oporavak bez izlaganja na računalu.

Pobjednik: Kravata

Sigurnost

Sva tri kripto novčanika vrlo su sigurna u smislu zaštite čipova. Nano S koristi sigurni čip, dok su KeepKey i Trezor sličniji malim računalima.

Najslabija sigurnosna veza za sva tri novčanika je trenutak kada ih povežete s računalom. Ako je vaše računalo zaraženo, tada će sva tri novčanika biti ugrožena (iako sva tri novčanika imaju ugrađenu zaštitu koja ih štiti čak i kada se koriste na ugroženim računalima).

Pobjednik: Kravata

Postaviti

Postavljanje sva tri novčanika jednostavno je. Stvorite novčanik, postavite lozinku i stvorite frazu za oporavak od 24 riječi. Novčanike postavljate spajanjem na bilo koji stolni uređaj.

Pobjednik: Kravata

Veličina & Oblikovati

Tri novčanika znatno se razlikuju po veličini. Trezor novčanik je zasad najmanji, dok je Nano S sklopiv i približno je veličine prosječnog USB sticka. KeepKey je puno veći od druga dva.

Pobjednik: Kravata

Gumbi i sučelje

KeepKey je veće veličine od Trezora i Nano S-a, iako se većina ove veličine sastoji od zaslona. KeepKey ima puno veći zaslon, što je nešto što neki korisnici cijene.

Što se tiče fizičkih gumba, Trezor i Nano S imaju dva gumba, dok KeepKey ima jedan gumb.

Pobjednik: Kravata

Kvaliteta materijala i građe

Trezor je izrađen od plastike, dok su novčanici Nano S i KeepKey od aluminija. Aluminij možda zvuči bolje, ali Trezorov plastični dizajn zapravo ga čini otpornijim na pad.

Pobjednik: Kravata

Kompatibilnost softvera

Tri novčanika znatno se razlikuju u pogledu softverske kompatibilnosti, uključujući koje novčanike i Chromeova proširenja podržavaju. Općenito, Trezor ima najbolju podršku, iako su Nano S i KeepKey u neposrednoj blizini. Sve tri podržavaju najpopularnije aplikacije kripto novčanika poput Electrum, Mycelium i MyEtherWallet.

 • Trezor podržani softver: Electrum, Mycelium, MyEtherWallet, Copay, MultiBit HD, GreenBits, GreenAddress i myTREZOR
 • Softver koji podržava Ledger Nano S: Electrum, Mycelium, MyEtherWallet, Copay, GreenBits, GreenAddress i Ledger Chrome
 • Softver koji podržava KeepKey: Electrum, Mycelium, MyEtherWallet, MultiBit HD, GreenBits, GreenAddress i KeepKey Chrome.

Pobjednik: Trezor

Podrška za kriptovalute

Ledger Nano S podržava najširi raspon kovanica, uključujući svaki novčić u prvih 20, osim Bitcoin Cash SV (BSV). Trezor i KeepKey zaostaju u podršci za kriptovalute.

 • Ledger Nano S: BTC, ETH, XRP, LTC, BCH, EOS, BNB, USDT, XLM, ADA, TRX, XMR, DASH, ATOM, IOTA, NEO, ETC i ZEC.
 • Trezor: BTC, ETH, XRP, LTC, BCH, BNB, USDT, XLM, ADA, XMR, DASH, ATOM, ETC i ZEC.
 • KeepKey: BTC, ETH, LTC, BCH, BNB, USDT i DASH.

Pobjednik: Ledger Nano S

Koji je novčanik za kriptovalute najbolji?

knjiga-novčanici-uredi

Mnoge gornje kategorije rangirane su kao “kravate”. To smo učinili namjerno: da, postoje velike razlike između kripto novčanika gore. Međutim, mnoge od tih razlika svodi se na osobne preferencije, a ne na objektivne prednosti ili nedostatke.

Sva tri novčanika vrlo su sigurni kripto novčanici s jednostavnim sučeljima i korisnim zaslonima. Sva trojica također se međusobno puno razlikuju, ali funkcioniraju uglavnom na jednak način.

Na temelju vaših osobnih preferencija možete odabrati bilo koji od tri gore navedena novčanika. Korisnici Cryptoa koji traže dobro kripto novčanik koji ne ugrožava kvalitetu, na primjer, možda žele kupiti Nano S. Korisnici Cryptoa koji traže najbolju softversku podršku za kripto novčanike u međuvremenu bi možda bili spremni potrošiti Trezor. A jedinstveni dizajn KeepKeya čini ga popularnim alternativnim izborom – sve dok ste u redu s manjim podržanim rasponom kovanica.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner