Mit jelent a nulla közeli kamatláb a stabiloidok számára, és miért nem gátolja a növekedését

Áttekintés

Rendkívüli idők rendkívüli intézkedései, és ez rendkívüli utóhatásokat is jelenthet. Bár láttuk, hogy az eszközpiacok kezdetben helyreálltak a koronavírus eladásából, a pandémiának még koránt sincs vége, és a globális recessziótól való félelem egyre növekszik.

A víz, amely a csónakot viseli, ugyanaz, amely elnyeli. A globális központi bankok és döntéshozók által alkalmazott rendkívül megkönnyítő intézkedések valahogy megfékezhetik a gazdasági kárt, de más kihívásokat is előidézhetnek.

A hagyományos és a kriptopiac is nyilvánvalóan fokozza az aggodalmat a negatív kamatlábak miatt az Egyesült Államokban, és a közelmúltban sokkal több beszélgetést folytattak erről a témáról a döntéshozók. Ha negatív kamatlábakat látunk az Egyesült Államokban, hogyan befolyásolja ez a szélsőséges intézkedés a stablecoin piacát és üzleti modelljét, valamint általában a kriptovaluta piacot?

A pandémiás sebesség nullához közelít

Az amerikai jegybank és más központi bankok merész intézkedéseket tettek a koronavírus globális gazdaságra és pénzügyi piacokra gyakorolt ​​hatásának enyhítésére. A két meglepetés mértékének csökkentése után Március 3 és Március 15, a fedezett alapok aránya most 0-0,25% -ra csökken, amely szintet a piac a pénzügyi világválság óta nem látott. Sőt, tovább Március 23, a Fed bejelentette a mennyiségi lazítás korlátozás nélküli folytatását, megnyitva az ajtót a vásárlási eszközök előtt, amelyek „szükségesek a piac zavartalan működéséhez."

1. ábra: Az amerikai szövetségi alapok felső és alsó tartományokat céloznak meg (Forrás: A Federal Reserve System Governors Broad; St Louis Fed.)

A kincstári piacok reakciói felkeltették az elemzők figyelmét. Az Egyesült Államok 1 hónapos és 3 hónapos hozamai negatív területre süllyedtek. A visszaesés nem sokkal később történt, miután a Fed teljesített "QE végtelen" közlemény. Annak ellenére, hogy mindketten kissé visszapattantak a mélypontról, a piacok mégsem teljesen kizárták, hogy a hozamok negatívvá válhatnak.

2. ábra: Az USA 1M és 3M hozama negatívvá vált (Forrás: Tradingview)

Negatív kamatlábak az Egyesült Államokban, valódi?

Ennek nyomán egyre növekszik a fedezett alapok kamatlábának negatív irányú vitája, a piacok és a döntéshozók nagyon eltérő nézeteket vallanak.

Egy sajtótájékoztatón március 15-én Jerome Powell, a Fed elnöke figyelmeztetett hogy az amerikai gazdasági növekedés valószínűleg az lesz "gyenge" a 2Q. Ennek ellenére a jegybank „nem fogja használni a negatív kamatlábakat a koronavírus-járvány leküzdésére”. Powell hozzátette: “Nem látjuk, hogy a negatív politikai ráta valószínűleg megfelelő politikai válasz lenne itt az Egyesült Államokban”

Úgy tűnik, hogy a Fed néhány más tisztviselője lágyabb álláspontot tanúsított ebben a kérdésben. Neel Kashkari, a Minneapolis Federal Reserve elnöke, mondott a negatív kamatlábak valószínűtlenek, bár nem lehetetlenek.


Eközben Donald Trump elnök inkább a negatív kamatpolitika támogatójának tűnik. Vissza a Világgazdasági Fórumba, Trump mondott, „Kénytelenek vagyunk versenyezni azokkal a nemzetekkel, amelyek negatív kamatlábat kapnak, valami nagyon újat, vagyis fizetnek pénzt kölcsönvételért, amit nagyon gyorsan megszokhattam. Imádom."

A közelmúltban a St. Louis Gazdasági Kutatások Szövetségi Tartalékbankja kiadta a tanulmány a negatív kamatozású központi bankokról, és az amerikai Fed lehetősége negatív lesz.

Szóval, az USA negatív lesz? Úgy tűnik, erre nincs rövid válasz, legalábbis rövid távon, de a jelenlegi helyzetben semmi sem áll le az asztalról. Bár az USD-központú stabilpénzpiac reagál, ha az USA-ban negatív kamatkörnyezet valósul meg?

Kamatlábak, dollár és stablecoin

A dollárt sokáig biztonságos menedék pénznemnek tekintik a stresszes időkben, és a COVID által vezetett közelmúltbeli piaci zűrzavar klasszikus példa. A vírus aggodalmának hátterében a dollárindex a 94-es felső fogantyúktól a 102-es területig emelkedett az eladás csúcsakor..

A Stablecoin hasonló koncepciót hordoz, az USD-hez kötött stablecet, mint például az USDT és az USDC, biztonságosabb kriptográfiai eszköznek tekintették más kriptovalutákhoz képest, amikor a piac bukott.

Jelentősen megemelkedett márciusban a főbb stabilizátorok piaci kapitalizációja. Az értékelések rávilágítottak a kockázatokra abban az időben, amikor a BTC árai egy hét alatt 9200 USD-ről 3850 USD-re csökkentek. Más mutatók, például a láncon belüli tranzakciók volumene és száma, szintén festették ezt a menedék-kereslet képet.

3. ábra: A főbb állományok piaci felső határa március 31-ig (Forrás: DeFiPrime; Messari)

Az USD-hez kötött árukészülékek természetüknél fogva érzékenyek a dollár keresletére, és lehetetlen figyelmen kívül hagyni az általános piaci véleményt a zöldhátról, a Fed kamatlábáról és egyéb kapcsolódó tényezőkről, amikor az USD-hez kötött állókeretekről beszélünk..

Mivel az USD és a dollár stablecoin értéke 1: 1, a stablecoin kibocsátók letét ügyfeleik pénzét hagyományos bankszámlákra, amikor egyenértékű USD stablecoin-t bocsátottak ki. A kibocsátók profitálnak az ebből a pénzből származó kamatok beszedéséből, és ez volt a fő bevételi forrás a stablecoin-kibocsátók számára.

Most azt kaptuk, hogy a Fed nulla közeli szintre csökkentette az irányadó kamatlábakat, vagyis a bankok csökkenteni fogják a takarékpénztári számlák éves hozamát is, amelyek megfelelnek a Fed lépésének. A Stablecoin-kibocsátók most valószínűleg kevesebb jövedelmet kapnak a kamatfizetésekből. Képzelje el, ha a fedezett alapok aránya negatívvá válna, a megtakarítóknak akár a bankok pénzének megtartásáért is fizetniük kellene, például Európának és Japánnak, és a stablecoin kibocsátók nem lesznek mentesek ettől.

Stablecoins itt maradni, és egyre nagyobb

A jelenlegi alacsony kamatlábú környezet arra ösztönözheti a stablecoin-kibocsátókat, hogy más bevételi forrásokat keressenek, például az ügyfelek pénzét nulla kockázat nélküli befektetési eszközökbe helyezzék, míg néhány más kibocsátó elkezdheti a díjak beszedését a felhasználóktól, de ez nem azt jelenti, hogy a stablecoin-kibocsátók hamarosan megszűnik az üzlet. Lehet, hogy a másik út.

Intézményi érdek A stablecoin virágzik, különösen a pénzmozgás, az értékpapír-tranzakciós területeken történő fizetések terén. A JP Morgan JPM Coin-je kiváló példa egy nagy befektetési bankra, amely a blokklánc-technológiát akarta kihasználni, hogy lehetővé tegye a fizetések azonnali átutalását. Ez azonban csak intézményi ügyfeleik között van.

Az a tény, hogy nemcsak a banki óriások akarják kihasználni a blokklánc-technológia előnyeit, központi bankok növekvő érdeklődést mutattak. A PBOC a jüan digitális formáján dolgozott, és állítólag egyre közelebb van ehhez dob. A jelentések azt is jelzik, hogy a központi bank a digitális valutát „nulla és negatív kamatlábának kényelmes eszközének” tekinti. Eközben a Fed, az EKB, a BOE és a BOJ is fokozta erőfeszítéseit ezen a területen.

Habár CBDC és a stablecoinok nem működhetnek ugyanúgy, a központi bankok tudata a blokkláncról azt jelzi, hogy ez a megzavaró technológia hogyan változtathatja meg az elszámolás módját egy praktikusabb megközelítésben, és itt jön be a stablecoin.

DeFi lehet egy másik fényes folt a stablecoin számára. A közelmúltban elért 4 mlrd USD adósság fényében buborék az ETH árcsökkenése miatt, amely szinte a MakerDAO-t sürgősségi leállítássá tette, egyre erősödött a hangja annak, hogy a DeFi rendszerben központi USD fedezet van..

Paolo Ardoino, a Tether CTO-ja, mondta Coindesk, "Nem lehetnek algoritmikus stabil állományok, amelyek csak magukra a kriptotartalomra támaszkodnak," Ardoino hozzátette, hogy az USD központosított fedezete a "biztonságos vállkészlet" a DeFi ökoszisztémához.

Mivel a DeFi várhatóan folytatja növekedését, úgy gondoljuk, hogy hamarosan egyre több beszélgetés lesz ezen körül, és ez az, amit a stablecoin nézők nem akarnak kihagyni.

Következtetés

A jelenlegi közel nulla kamatkörnyezet kissé proaktív helyzetbe hozhatja a stablecoin kibocsátókat tartalékaik kezelése szempontjából. Ez azonban nem feltétlenül rossz. Nagyobb képen a stablecoin a tágabb kriptotér elengedhetetlen része volt; jelentősége egyre bővült és így is folytatódik. Egyéni befektetőként a stablecoin menedéket nyújthat durva piaci körülmények között. Abban az időben, amikor a stablecoin piac egyre versenyképesebbé válik, a kereskedők és a befektetők felfedezhetik a stablecoin téren belüli lehetőségeiket. Az OKEx nemrégiben a top 10 kriptót az USDC párokhoz, beleértve a BTC, LTC, ETH és XRP, az indítás az USDC piaci felső határa után következett be felülmúlta 680 millió USD március végén, szemben a februári 439 millió USD-vel.

Kövesse az OKEx-et:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map