Bitcoin fjučersi odražavaju averziju prema riziku, ali spot tržište je dugoročno bikovsko

Futures Friday je tjedni pregled tromjesečnih terminskih termina na Bitcoin na OKExu.

Bitcoin (BTC) započeo je ovaj tjedan s bikovskim zamahom, popevši se s 13.000 na 13.800 dolara, prema cijeni indeksa OKEx BTC. Nakon što je cijena BTC-a ove godine dosegla novi maksimum – u ranim jutarnjim satima u srijedu – kupovna se moć očito smanjivala i vidjeli smo medvjeđaste razlike u RSI indikatoru četverosatnog grafikona, kao što smo primijetili u srijedu Crypto Market Daily. Nakon toga, Bitcoin je skliznuo u tandemu s američkim tržištem dionica i spustio se na čak 12.870 dolara prije ulaska u fazu konsolidacije. Trenutno se OKEx kvartalni terminski poslovi (BTCUSD1225) trguju po cijeni od 240 dolara iznad indeksne cijene.

U prošlotjednom članku Futures Friday primijetili smo kako podaci o trgovanju OKEx-om pokazuju da sudionici na tržištu dosljedno prodaju na važnim razinama otpora kako bi osigurali dobit. Ovotjedni je trend uglavnom bio isti, jer je omjer dugo / kratko uglavnom išao suprotno kretanju cijena. Međutim, porast maržnog omjera posudbe ovog tjedna više ukazuje na povjerenje sudionika na tržištu u srednjoročne i dugoročne cijene.

Kvartalni fjučersi na OKEx BTC (BTCUSD1225), od 6. listopada UTC 30. listopada. Izvor: OKEx, TradingView

Očitavanje podataka OKEx trgovanja

Posjetite stranicu podataka o trgovanju OKEx da biste istražili više pokazatelja.

BTC omjer dugo / kratko

Hlapljivost omjera dugo / kratko smanjila se od prošlog tjedna, u rasponu od 0,74 do 0,92. To bi mogao biti znak tržišnog optimizma nakon što se cijena probila iznad razine otpora od 13 000 USD. Pogotovo u četvrtak, kada se cijena naglo povukla, maloprodajni ulagači otvorili su dugove i pomaknuli omjer dugo / kratko na najvišu razinu u tjednu. Istodobno smo također primijetili kako je nakon približavanja 14 000 USD na tromjesečnoj cijeni fjučersa OKEx omjer dugo / kratko padao brže. To ukazuje na to da mali ulagači ne očekuju da će se cijena uskoro probiti kroz 14 000 američkih dolara.

Kako se bliži američki izborni dan, tržište ima averziju prema rizicima, što je ubrzalo radnje poduzetnika koji uzimaju dobit. Možda ćemo nastaviti vidjeti kako se cijene kreću u obrascu konsolidacije sljedeći tjedan, dok se ne može isključiti dramatičan utjecaj glavnih događaja.

Vrijeme prikupljanja podataka: 23.10. 06:00 UTC do 30.10. 06:00 UTC

Omjer dugo / kratko uspoređuje ukupan broj korisnika koji otvaraju duge pozicije naspram onih koji otvaraju kratke pozicije. Omjer se izračunava iz svih terminskih i vječnih zamjena, a duga / kratka strana korisnika određuje se njihovom neto pozicijom u BTC-u.

Na tržištu derivata, kad god se otvori duga pozicija, uravnotežuje se kratkom pozicijom. Ukupan broj dugih pozicija mora biti jednak ukupnom broju kratkih pozicija. Kada je omjer nizak, to znači da više ljudi drži kratke hlače.

BTC osnova

Osnova između kvartalnih terminskih ugovora i spota pala je s nedjeljnih 350 dolara, ili 2,7%, na trenutnih 140 dolara ili 1,8%. To pokazuje da tržište nije toliko optimistično kao što je bilo neposredno nakon što je cijena probila 13.000 USD, prema cijeni indeksa OKEx BTC.


Trenutna BTC osnova od 140 dolara i dalje je zdrava i održiva, ali također pokazuje da su raspoloženja na tržištu postala opreznija.

Vrijeme prikupljanja podataka: 23.10. 06:00 UTC do 30.10. 06:00 UTC

Ovaj pokazatelj prikazuje tromjesečne cijene terminskih ugovora, cijenu spot indeksa i također osnovnu razliku. Osnova određenog vremena jednaka je kvartalnoj terminskoj cijeni umanjenoj za cijenu spot indeksa.

Cijena terminskih ugovora odražava očekivanja trgovaca o cijeni Bitcoina. Kad je osnova pozitivna, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kada je osnova negativna, to znači da je tržište medvjedasto.

Osnova kvartalnih terminskih ugovora može bolje ukazivati ​​na dugoročni tržišni trend. Kada je osnova visoka (bilo pozitivna ili negativna), to znači da ima više prostora za arbitražu.

Otvoreni kamate i opseg trgovanja

Otvoreni interes kretao se oko razine od milijardu dolara tijekom cijelog tjedna, a u srijedu je dosegao 1,08 milijardi dolara. Vidjeli smo pojačani opseg prodaje tijekom naglog pada u srijedu, ali BTC i dalje trguje iznad srednjoročnog praga od 12.650 USD.

Vrijeme prikupljanja podataka: 23.10. 06:00 UTC do 30.10. 06:00 UTC

Otvoreni interes predstavlja ukupan broj preostalih terminskih terminskih ugovora / swapova koji nisu zatvoreni određenog dana.

Obujam trgovanja je ukupan obim trgovanja fjučersima i vječnim zamjenama u određenom vremenskom razdoblju.

Ako postoje 2.000 dugih ugovora i 2.000 otvorenih kratkih ugovora, otvoreni interes bit će 2.000. Ako se volumen trgovanja poveća i otvoreni kamate smanje u kratkom vremenskom razdoblju, to može ukazivati ​​na to da je puno pozicija zatvoreno ili prisiljeno na likvidaciju. Ako se povećaju i obim trgovine i otvorene kamate, to znači da se otvorilo puno pozicija.

Omjer posudbe BTC marže

Za razliku od dugog / kratkog omjera, omjer posudbe BTC marže pokazao je polagani trend rasta s 8,5 na 11,5, bez većih korekcija. To ukazuje na to da su trgovci na tržištu trenutnog poluga optimističniji u pogledu srednjoročnih kretanja cijena.

Vrijeme prikupljanja podataka: 23.10. 06:00 UTC do 30.10. 06:00 UTC

Omjer posudbe marže podaci su trgovanja na promptnom tržištu koji pokazuju omjer između korisnika koji su posudili USDT u odnosu na BTC u USDT vrijednosti u određenom vremenskom razdoblju.

Ovaj omjer također pomaže trgovcima da sagledaju raspoloženje na tržištu. Općenito, trgovci koji posuđuju USDT namjeravaju kupiti BTC, a oni koji posuđuju BTC žele ga kratiti.

Kada je omjer maržnog pozajmljivanja visok, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kad je niska, to znači da je tržište medvjedasto. Ekstremne vrijednosti ovog omjera povijesno su ukazivale na preokret trendova.

Uvid trgovca

Robbie, investicijski analitičar OKEx-a

Cijena BTC-a ostaje znatno iznad srednjoročnog praga od 13 000 USD prema tromjesečnoj cijeni fjučersa OKEx. Iako se čini da je bikovski trend netaknut, zasad smo potvrdili i 14.000 dolara kao gornji otpor. Tržište će tijekom izbornog tjedna vjerojatno prijeći u fazu konsolidacije između ove dvije kritične razine.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map