Bitcoin fjučersi ukazuju na to da trgovci na malo nisu sigurni u usmjeravanje tržišta unatoč novom ATH

Futures Friday je tjedni pregled tromjesečnih terminskih termina na Bitcoin na OKExu. 

Prošli je petak obilježio preokret za Bitcoin (BTC) nakon korekcije zahvalnosti, jer je vodeća digitalna valuta porasla tri uzastopna dana i u utorak dosegla novi vrhunac od 19.912 dolara, prema cijeni indeksa OKEx BTC. Međutim, ubrzo je došlo do naglog povlačenja od 1.800 dolara, nakon čega je BTC započeo konsolidaciju.

Iako BTC indeks trenutno iznosi 19.500 USD, OKEx Quarterly Futures (BTCUSD1225) trguje na oko 19.700 USD i s premijom od 220 USD, odnosno oko 1,14%, iznad cijene indeksa. 

U prošlotjednom članku Futures Friday primijetili smo da su se svi maloprodajni i institucionalni ulagači kladili na bikovitost – to se odrazilo na tome kako je cijena ovog tjedna dosegla novi maksimum. Međutim, pokazalo se da su razine od 19.900 dolara bile izazovne i cijena od tada nije mogla testirati kritičnih 20.000 dolara otpora.

Ovog tjedna i omjer BTC / kratki i omjer posudbe marže pokazuju da su trgovci na malo zarobljeni zbog velikih kolebanja cijena – kratkog spoja prije skoka cijene i jurnjave za mitingom prije velikog povlačenja. Međutim, u drugoj polovici tjedna nekoliko se omjera vratilo na srednje razine, što ukazuje na to da trgovci na malo nemaju jasan stav prema kretanju cijena.

OKEx BTC kvartalni terminski poslovi (BTCUSD1225), od 6:00 sati UTC, 4. prosinca. Izvor: OKEx, TradingView

Očitavanje podataka o trgovanju OKExom

Posjetite stranicu podataka o trgovanju OKEx da biste istražili više pokazatelja. 

BTC omjer dugo / kratko

Omjer dugih i kratkih zapravo je opao tijekom rasta cijena od kraja prošlog vikenda do ponedjeljka, pavši s oko 1,08 na samo 0,78. To sugerira da su ulagači u maloprodaji uhvaćeni nespremni za povratak i zarobljeni kao kratkoprodavači.

Omjer je tada skočio kada je cijena BTC indeksa probila 19.000 američkih dolara, povišivši s 0,78 na više od 1,0 u samo šest sati, što ukazuje na to da su mali ulagači u to vrijeme jurili rast cijena. Međutim, naknadno povlačenje od 1.800 dolara moglo je također uzrokovati da ovi trgovci budu zatečeni.

Kako cijena Bitcoina nastavlja zadirkivati ​​psiholoških 20.000 američkih dolara, ogromna volatilnost dodaje novi izazov za trgovce. Od srijede je omjer dugo / kratko ponovno pao i trenutno iznosi oko 0,9. Ova se brojka nalazi u srednjoj zoni donjeg grafikona i pokazuje da sudionici na tržištu uglavnom nisu sigurni u budućem smjeru tržišta.

Vrijeme prikupljanja podataka: 27.11. 06:00 UTC do 12.4. 6:00 UTC

Omjer dugo / kratko uspoređuje ukupan broj korisnika koji otvaraju duge pozicije naspram onih koji otvaraju kratke pozicije. Omjer se izračunava iz svih terminskih i vječnih zamjena, a duga / kratka strana korisnika određuje se njihovom neto pozicijom u BTC-u.

Na tržištu derivata, kad god se otvori duga pozicija, uravnotežuje se kratkom pozicijom. Ukupan broj dugih pozicija mora biti jednak ukupnom broju kratkih pozicija. Kada je omjer nizak, to znači da više ljudi drži kratke hlače.

BTC osnova

Tijekom rasta cijena krajem prošlog tjedna, BTC osnova između kvartalnih terminskih ugovora i indeksa nije slijedila. U kombinaciji s činjenicom da su se tijekom tog vremena dogodile negativne stope financiranja na vječnoj zamjeni BTC-a, može se zaključiti da mali ulagači nisu imali koristi od skupa.

Nakon što je cijena indeksa ušla u razinu od 19.000 američkih dolara, naglo je skočio osnova BTC-a i stope financiranja – BTC osnova skočila je s 200 na 300 dolara, dok su stope financiranja porasle na više od 0,2%. To ukazuje na to da su mali ulagači lovili rast cijena velikom polugom, što objašnjava kasniji pad od 1.800 dolara. Većinu vremena tržište uništava trgovce s visokom polugom. 

Trenutno se BTC osnova i stope financiranja vraćaju na normalnu razinu od 200 USD i ispod 0,3%. Kretanje cijena koje odgovara kretanju ova dva pokazatelja prošlog tjedna moglo bi biti vrlo korisno za daljnje trgovanje.

Vrijeme prikupljanja podataka: 27.11. 06:00 UTC do 12.4. 6:00 UTC

Ovaj pokazatelj prikazuje tromjesečnu fjučers-cijenu, cijenu spot indeksa i također osnovnu razliku. Osnova određenog vremena jednaka je kvartalnoj terminskoj cijeni umanjenoj za cijenu spot indeksa.

Cijena terminskih ugovora odražava očekivanja trgovaca o cijeni Bitcoina. Kad je osnova pozitivna, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kada je osnova negativna, to znači da je tržište medvjedasto.

Osnova kvartalnih terminskih ugovora može bolje ukazivati ​​na dugoročni trend na tržištu. Kad je osnova visoka (bilo pozitivna ili negativna), to znači da ima više prostora za arbitražu.

Otvorene kamate i obujam trgovanja

Otvorena kamata iznosila je 1,1 milijarde dolara prošlog petka, a porasla je na tjedni maksimum od 1,37 milijardi dolara prije nego što je cijena Bitcoina u utorak dosegla najvišu razinu. Nakon naknadne volatilnosti cijena, trenutni otvoreni interes ostaje 1,26 milijardi dolara, što ukazuje na to da je tržište još uvijek vrlo aktivno.

Štoviše, 1,26 milijardi dolara u OI također je zauzelo prvo mjesto među svim razmjenama derivata prema skew podaci. Nakon OKExa slijedi CME s otvorenim kamatama od 1,14 milijardi dolara. 

Vrijeme prikupljanja podataka: 27.11. 06:00 UTC do 12.4. 6:00 UTC

Otvoreni interes predstavlja ukupan broj preostalih terminskih terminskih ugovora / swapova koji nisu zatvoreni određenog dana.

Obujam trgovanja je ukupan obim trgovanja fjučersima i vječnim zamjenama u određenom vremenskom razdoblju.

Ako postoje 2.000 dugih ugovora i 2.000 otvorenih kratkih ugovora, otvoreni interes bit će 2.000. Ako se volumen trgovanja poveća i otvoreni kamate smanje u kratkom vremenskom razdoblju, to može ukazivati ​​na to da je puno pozicija zatvoreno ili prisiljeno na likvidaciju. Ako se povećaju i obim trgovine i otvorene kamate, to znači da se otvorilo puno pozicija.

Omjer posudbe BTC marže

Omjer posudbe BTC marže ostao je dosljedan omjeru dugo / kratko tijekom posljednjih sedam dana. Omjer se sada vratio oko 11,0, što je slično prošlom petku. Ova srednja razina ne pruža nam puno podataka za prosuđivanje kratkoročnih kretanja cijena, ali razine od 11,0 također su u najvišem rasponu ako se osvrnemo na posljednja tri mjeseca, što sugerira da je spot spot poluga i dalje sigurna u budućnost.

Vrijeme prikupljanja podataka: 27.11. 06:00 UTC do 12.4. 6:00 UTC

Omjer posudbe marže podaci su trgovanja na promptnom tržištu koji pokazuju omjer između korisnika koji su posudili USDT u odnosu na BTC u USDT vrijednosti tijekom određenog vremenskog razdoblja. 

Ovaj omjer također pomaže trgovcima da sagledaju raspoloženje na tržištu. Općenito, trgovci koji posuđuju USDT namjeravaju kupiti BTC, a oni koji posuđuju BTC žele ga kratiti.

Kada je omjer maržnog pozajmljivanja visok, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kad je niska, to znači da je tržište medvjedasto. Ekstremne vrijednosti ovog omjera povijesno su ukazivale na preokret trendova.

Uvid trgovca

Robbie, investicijski analitičar OKEx-a

Budući da je cijena još uvijek visoka iznad 19.000 američkih dolara, kitovi mogu iskoristiti visoku likvidnost kako bi na tržištu odbacili ovaj cjenovni rang. Raspon od 19.500 do 20.000 dolara, prema indeksnoj cijeni, također je u kratkom roku postao težak nivo za probiti. U konačnici, vjerojatno ćemo biti svjedoci bitke između kitova i trgovaca na malo dok Bitcoin pokušava testirati ključnu psihološku razinu od 20.000 dolara.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner