Bitcoin i šire tržište i dalje su nepredvidljivi, a oklade na Wall Streetu postaju velike

Market Watch Weekly pregled je kripto tržišta i razvoja svakog tjedna.

Tržište kriptovaluta bilo je nestabilno tijekom proteklog tjedna zbog vanjskih čimbenika povezanih s tržištima općenito i drame oko njega Oklade na Wall Streetu. Iako je kretanje uzrokovalo rast cijena nekih dionica, donijelo je i opću nestabilnost na tržištu dionica, s padom plavih čipova.

WSB fenomen također je zahvatio tržišta kriptovaluta, jer je uzrokovao da čuveni mem-coin, DOGE, skoči za više od 1.000% tijekom dva dana. Štoviše, u petak je Elon Musk promijenio svoj Twitter na bio "#bitcoin," gurnuvši cijenu Bitcoina za 20% za nekoliko sati. Međutim, tržišni lider vratio je gotovo sve "Elon reli" dobici tijekom vikenda.

U tjednim terminima, Bitcoin je doživio veliki zamah od gotovo 10.000 USDT i ispisao dugu gornju sjenu, zatvarajući tjedan s 2,58% dobitka, prema OKEx spot cijeni. Bitcoin se trenutno trguje blizu 34.600 USDT razina nakon skromnog odskoka u ponedjeljak.

Trenutačno kretanje cijena pokazuje da je hiper od petka bio vrlo kratkotrajan, posebno s tromjesečnom premijom ugovora – pokazateljem optimizma tržišta za kraj ožujka – što je pad od 4% u odnosu na razinu od 6% iz sredine siječnja. Osim toga, primijetili smo da je nakon Elonovog tvita u petak premija Grayscale Bitcoin Trust postala negativna, fenomen koji ranije nije primijećen.

Kvartalna fjučers premija za OKEx BTC, 1/11 do 2/1. Izvor: OKEx

XRP postaje tržišni vrhunac

Glavni altcoins uglavnom nisu imali bitcoin prošlog tjedna. Eter (ETH), dok je sredinom tjedna u jednom trenutku dosegao najviši nivo od 1.475 USDT, pao je na oko 1.300 USDT, što je pad za 9,54% u tjednu. Polkadot (DOT), Chainlink (LINK) i Litecoin (LTC) također su zabilježili sličan pad od oko 10%. 

Osim DOGE-a, još jedan altcoin koji je naglo porastao na poleđini anti-establišment groznice je XRP. Kovanica je prošlog tjedna porasla za 74%, a trend rasta nastavljen je neometano u ponedjeljak, jer je porastao za dodatnih 30% na 0,65 USDT. 

Tjedni povratak glavnih altcoina, 1/25 do 1/31. Izvor: TradingView

The Indeks sezone Altcoin prošli je tjedan premašila granicu od 50, i premda se u međuvremenu ispravio, čini se da je indeks postavljen na visoke nove kratkoročne maksimume. Porast DeFi tokena glavni je razlog takvog ponašanja. 

Indeks sezone Altcoin porastao je u siječnju. Izvor: blockchaincenter.net

Trgovina bez dozvole čini DeFi drugačijim od Robinhooda

DeFi protokoli koji nemaju dozvolu i nemaju povjerenja mogli bi ubrzati usvajanje jer je Robinhood više puta zaustavio normalno trgovanje tijekom tjedna. Svaka veća migracija s takvih dozvoljenih platformi vjerojatno će dodatno pojačati DeFi prostor.

Tijekom bočne faze Bitcoina, brojni DeFi tokeni također su dosegnuli nove vrhunce svih vremena, posebno u sektoru decentraliziranih burzi. Uniswap (UNI) prošlog je tjedna u jednom trenutku probio granicu od 20 USDT i zatvorio se s 37,59% tjednog dobitka. 1INCH je tijekom vikenda zabilježio još jedan pad do 5,55 USDT – DEX u nastajanju porastao je 500% u odnosu na najniži nivo od siječnja u siječnju. Tokenlon (LON) je, s druge strane, 22. prosinca dosegnuo najvišu vrijednost od 10 USDT, što je desetstruki povratak od njegove cijene s unosa od 1 USDT 22. prosinca.

Tjedni povratak glavnih DeFi žetona, 1/25 do 1/31. Izvor: TradingView

Ukupna vrijednost zaključana u protokolima DeFi dosegla je najvišu razinu od 39,84 milijarde dolara, prema podacima iz DeBank. Prema pojedinačnim TVL-ima, proizvođač protokola pozajmljivanja (MKR) našao se na vrhu s 4,7 milijardi dolara zaključanih, a slijedi Uniswap s 3,4 milijarde dolara. 

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi-u. Izvor: DeBank

Institucije su bile dobro pripremljene za povlačenje od 6000 dolara

CME je ažurirao svoj najnoviji (od 26. siječnja) Bitcoin terminske pogodbe podaci o položaju 30. siječnja. U ovom izvještajnom razdoblju Bitcoin je naglo povukao 6 000 američkih dolara, a svojedobno je pao ispod 30 000 američkih dolara prije nego što se oporavio. 

Za to je vrijeme otvoreni interes dalje pao sa 11.945 na 10.787, a nakon dva uzastopna tjedna smanjenja, OI se sada vratio na najniži nivo od 15 tjedana, postavljen prije mjesec dana.

Najvažnije je da su se njihovi računi upravitelja imovine smanjili sa 639 na 308, što je novi najniži nivo od 18 tjedana. Dok su se kratke pozicije gotovo udvostručile sa 123 na 225, dosegnuvši novi maksimum od tjedna od 18. kolovoza prošle godine.

Računi fondova s ​​polugom također su vidjeli kako su im se duge pozicije smanjile s 3.911 na 3.605, dok su kratke pozicije smanjene s 9.119 na 7.991. Ovo smanjenje u oba smjera također pokazuje zabrinutost upravitelja fondova. Sve u svemu, institucije su dodatno povećale svoje kratke pozicije, što bi trebalo zazvoniti na uzbunu za male ulagače.

Podaci o CME bitcoin fjučersima – broj računa upravitelja imovine čežnjih u odnosu na kratke. Izvor: Quandl

Gledajući naprijed ovaj tjedan

Od prošlog petka više od 70% S&Zarada tvrtki s P liste pobijedila je tržišna očekivanja za četvrti kvartal 2020. godine, ali velika tri američka burzovna indeksa pala su prošlog tjedna, sa svih 11 glavnih S&P sektori se zatvaraju niže. Indeks nestabilnosti Cboe, VIX, naglo je skočio u srijedu i izbio iz svog gotovo tromjesečnog raspona konsolidacije trokuta, što je oslabilo cijene rizične imovine.

Tehnički, to će biti posebno važno za S&P da zadrži 50-dnevni pomični prosjek sljedećeg tjedna. Ako indeks ne uspije zadržati tu razinu, tržište će ući u uvjerljivo razdoblje korekcije, što će vjerojatno izvršiti pritisak i na cijene Bitcoina.

S&Indeks P je pao dok je VIX probijao silaznu liniju trenda. Izvor: TradingView

U kripto prostoru CME će 8. veljače lansirati ETH fjučerse. Prije tri godine CME je lansirao BTC fjučers ugovor, koji se podudarao s vrhom posljednjeg tržišta bitcoin bikova. Trgovcima se savjetuje da pripaze na učinak terminskih poslova nakon pokretanja.

Trenutno se BTC vrijednost otvorenih kamata CME akumulirala na 1,59 milijardi USD, što je treće mjesto na svim burzama prema skew podaci, što ukazuje na rasprostranjenost institucionalnog interesa.

Niste trgovac OKExom? Naučite kako započeti trgovanje!

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner