Bitcoin kuca na 35 tisuća dolara i altcoins oživljava u novoj godini

Market Watch Weekly pregled je kripto tržišta i razvoja svakog tjedna.

Bitcoin je zabilježio nagli rast tijekom novogodišnjeg vikenda, uspješno probivši granicu od 30.000 dolara u subotu, samo 17 dana nakon prelaska s 20.000 dolara. Reli je potom nastavljen u nedjelju, jer je BTC postigao novi vrhunac od 34.788 dolara, prema cijeni indeksa OKEx BTC. Iako je prošlotjednih 6.843 dolara najveći bitcoin tjedni dobitak ikad, probijanje razine od 30.000 dolara imalo je najveći utjecaj. Rekordni skup pokupio je značajno medijsko izvještavanje – poput naslovnice Financial Times danas – ističući zvjezdane performanse Bitcoina ove godine.

Bitcoin skup također je nadahnuo sudionike na tržištu, s ukupnim obimom trgovanja izvedenicama koji je u subotu i nedjelju dosegao 80 milijardi dolara, tek iza najviših razina 17. prosinca. Otvoreni interes također je nastavio rasti na svim burzama, a OKEx je predvodio tržište s otvorenim kamatama na BTC od 1,94 milijarde USD, a slijede CME-ove 1,79 milijardi USD, prema podaci iz iskosa. Premije za tromjesečne terminske ugovore također su povećane na 1500 USD, ili više od 5%, što ukazuje na krajnje optimističan osjećaj na tržištu.

BTC fjučersi – Zbirne dnevne količine. Izvor: iskriviti

Odaberite altcoins koji se povećavaju za tu priliku

Bitcoin-ov 22% tjedni dobitak nadmašio je nekoliko glavnih altcoina. Ether (ETH) probio je prag od 1000 dolara svojim porastom vikenda, zaključivši sedmodnevni skup od 37,78%. ETH je sada udaljen samo oko 400 USD od svog najviših razina. 

Međutim, najimpresivniji izvođač bio je Polkadot (DOT) čija se cijena gotovo udvostručila u posljednjih sedam dana. Trenutačna tržišna kapitalizacija od gotovo 10 milijardi američkih dolara približava se 10% Eterove, što ga svrstava na šesto mjesto po tržišnoj kapitalizaciji. 

U međuvremenu na XRP i dalje utječe uklanjanje popisa s glavnih burzi, izgubivši 19,75% prošlog tjedna. Na novčiće za privatnost, uključujući Monero (XMR), Zcash (ZEC) i DASH, također su utjecali regulatorni razvoj i zabilježili značajne padove.

Tjedni povratak glavnih altcoina, 12 / 28–1 / 3. Izvor: TradingView

DeFi je doživio godinu dana dramatičnog rasta

Ukupna vrijednost zaključana u protokolima DeFi na kraju 2020. iznosila je 23,35 milijardi dolara, što ukazuje na ogroman rast za razliku od TVL-a koji je započeo u godini od 751 milijuna dolara. Nova godina nastavlja bilježiti rast, jer se TVL sada povećao na 27,54 milijarde dolara, prema podacima DeBanka.

Trenutna tri najbolja imena u pogledu TVL-a su Maker protokola pozajmljivanja (MKR), BTC vezani žeton WBTC i decentralizirana razmjena Uniswap (UNI).

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi-u. Izvor: DeBank

Gledajući najučinkovitiju DeFi imovinu iz prošlog tjedna, Loopring (LRC) je na vrhu liste s prinosom od 57,13% i postigao je rast cijene od 13x tijekom protekle godine. Nekoliko decentraliziranih razmjenskih izvornih žetona požnjelo je velike dobitke, s UNI, Curve (CRV) i SushiSwap (SUSHI), 46,53, 39,29% i 29,36%, respektivno. 

Tjedni povratak glavnih DeFi žetona, 12 / 28–1 / 3. Izvor: TradingView

Institucionalni investitori vjeruju da je Bitcoin otvorio uzlazni prostor

Zbog božićnih praznika, CME je odgodio ažuriranje svojih najnovijih (od 21. prosinca) Bitcoin terminskih ugovora posipodaci do 29. prosinca. Ovo izvještajno razdoblje obuhvaća povijesni proboj Bitcoina iznad granice od 20 000 USD i kasniji skup, a podudara se s povlačenjem nakon skoka. 

Otvoreni interes naglo se popeo sa 11.370 na 12.603, završivši prethodna tri tjedna pada i izravno dosegavši ​​novi maksimum u gotovo osam tjedana. Skup je očito potaknuo institucionalni entuzijazam, jer su duge pozicije menadžera imovine skočile s 492 na 573.

Sredstva s polugom povećala su svoje pozicije i u dugom i u kratkom smjeru. Duge pozicije povećale su se s 3.946 na 4.357, dok su kratke porasle s 8.702 na 10.320. Otvoreni interes bez presedana za sredstva s polugom može se smatrati glasovanjem povjerenjem u budućnost Bitcoina.

Uzimajući u obzir da je Bitcoin i dalje ubrzano napredovao u posljednjem tjednu 2020. godine, sljedeće bi izvješće trebalo donijeti zanimljivije uvide.

Podaci o CME bitcoin fjučersima – otvoreni interes. Izvor: Quandl

Gledajući naprijed ovaj tjedan

U utorak, prvi izazov 2021. dolazi na izborima senatora u Gruziji, koji će odrediti koja će stranka kontrolirati Senat Sjedinjenih Država. Čini se da tržište preferira kombinaciju demokratskog predsjednika i Senata pod kontrolom republikanaca, što bi donijelo velik paket poticaja uz blokiranje većih poreza.

Za Bitcoin se val iznad 30.000 američkih dolara dogodio prilično brzo i možda ćemo uočiti određenu konsolidaciju između 32.000 i 35.000 američkih dolara prije drugog poteza. Altcoins također počinju izgledati živo, a ETH će tamo vjerojatno voditi sljedećih dana.

Niste trgovac OKExom? Naučite kako započeti trgovanje!

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner